RAZER BLACKWIDOW ELITE

RAZER BLACKWIDOW ELITE

9.0

Špičková klávesnica z rodiny BlackWidow

Razer patrí medzi velikánov hernej scény a kto nepozná jej klávesnice BlackWidow, akoby ani hráčom nebol. Ale teraz vážne. Rodina BlackWidow rozhodne patrí medzi najikonickejšie produkty tejto značky a výrobca si je toho vedomý. Preto takmer každý rok predstaví nový prírastok do tejto série. Tento rok nesie názov BlackWidow Elite. Ako dlhodobý používateľ predchádzajúceho modelu BlackWidow Chroma V2 a BlackWidow Tournament Edition Chroma V2 som sa novinke potešil. Prichádza však v dobe, kedy BlackWidow už nekraľuje ponuke Razer klávesníc. Predbehla ju Huntsman Elite.

Balenie je pre Razer typické. Kvalitná farebná krabica, ktorá ukazuje základné parametre aj umožňuje vyskúšať si spínač ešte pred vybalením. Vnútri nájdeme už ikonické nálepky, ďakovný list a návod. Tu sa oproti predchádzajúcej verzii nič nezmenilo. V balení okrem klávesnice nájdete tiež podložku pod zápästia, rovnako ako v prípade Chroma V2 a TE Chroma V2.

Zmeny sa však udiali na povrchu aj vo vnútri klávesnice. Prvým veľmi badateľným rozdielom je zmena materiálu. Kým Chroma V2 aj TE edícia mali plastové telo, nová Elite je kovová. Výrobca to nazýva Military grade metal top construction, čo bude zas len marketingový ťah. Pravdou však je, že klávesnica je naozaj kovová, je ťažšia, pevnejšia a prémiovejšia. Nehovorím, že plastové Chroma V2 neboli kvalitne spracované, ale je tu vidieť posun vpred. Poteší tiež to, že kovový povrch je menej náchylný na odtlačky ako plast pri predchodcoch. Všimol som si tiež, že rozdielny je aj farebný odtieň klávesnice. Elite je čiernejšia, ak vôbec niečo také existuje. Chroma V2 má svetlejší, skôr sivý odtieň. Elite je čierno-čierna.


Zachované boli USB a audio pass-through, čo je pozitívna správa. Ešte lepšie však je, že sa premiestnili na ľavú stranu klávesnice. Umiestnenie vpravo som na Chrome V2 kritizoval, nakoľko káble trčiace z pravej strany vám budú zavadzať pri práci s myšou. Ich premiestnenie vľavo je preto vítaná zmena. Stále však ide o USB 2.0, nie 3.0. Vhodnejšie tak bude používať tento USB port pre myš ako na pripojenie USB kľúčov či iných úložísk.

Veľmi dobre premyslený ja cable management. Všetky predchádzajúce verzie mali kábel pripojený k zadnému okraju tela klávesnice. Teraz začína zospodu a môžete kábel ťahať rovno, doprava aj doľava. Sú tu na to pripravené kanály. Toto sa Razeru naozaj podarilo. Ak máte v stole dieru, môžete kábel ťahať hneď nadol. V ostatných prípadoch máte na výber, ktorou stranou chcete kábel ťahať. Kanál využijete aj v prípade, že do USB portu pripojíte myš. Takto som to používal ja. Kábel z klávesnice išiel rovno nahor a cez celú dĺžku klávesnice z pravej strany doľava kábel z myši a do USB portu. Jednoduché, ale účinné.

Multimediálne klávesy - áno, konečne má Elite samostatné ovládanie pre multimédiá a hlasitosť. Veľké otočné koliesko v pravom rohu klávesnice sa jednoducho ovláda a po jeho stlačení viete zvuk vypnúť. Veľkým plusom je možnosť zmeniť si jeho funkciu, napriklad na zmenu veľkosti nástroja vo Photoshope alebo na prehliadanie časovej osi v Premiere. Za to si Razer zaslúži palec hore. Miernym negatívom je však to, že multimediálne tlačidlá sú podsvietené len zospodu a nepresvitajú cez samotné tlačidlo. V tme tak neviete, čo ktoré tlačidlo znamená.


Zmenou prešli aj spínače. Stále ide o spínače vlastnej výroby a ostali aj tri farby - zelená, oranžová a žltá. Zmenila sa ale ich konštrukcia. Pribudli stabilizačné okraje, ktoré zabraňujú kývaniu pri stlačení. V prípade veľkých klávesov ako space alebo shift pribudli ešte ďalšie plastové stabilizátory. Kovové spony sú nafarbené na čierno, čo podtrhuje zmysel pre detail. Klávesy majú životnosť 80 miliónov stlačení.

Klávesnici nechýbajú ani pokročilé funkcie, ako vnútorná pamäť pre profili, programovateľné klávesy a makro či 10 key rollover. Na rozdiel od Chroma V2 tu však nenájdete samostatné makro klávesy. Viete si však z ktoréhokoľvek klávesu spraviť vlastný makro kláves pomocou Synapse 3 aplikácie. Tá ponúka aj správu podsvietenia či ďalšie funkcie, ako je ovládanie otočného kolieska.

BlackWidow Elite prináša množstvo vylepšení a dotiahnutých detailov, ktoré predchádzajúca Chroma V2 nemala. Dalo by sa povedať, že máme dokonalú klávesnicu? Nie celkom. Stále je tu zopár detailov, ktoré by sa dali zlepšiť. Napriek niekoľkoročnej kritike stále nie sú podsvietené sekundárne funkcie klávesov, teda napríklad pri 1 je to ! alebo + na SK klávesnici. Svieti len číslo 1, nie znak pod ním. Potom sú tu čierne multimediálne klávesy, ktoré som už spomínal. Tie mali byť tiež podsvietené. Zmenu by som spravil aj pri audio pass-through. Ide totiž iba o prenos z reproduktora, nie mikrofónu. Keď pripojíte ku klávesnici headset, budete počuť, ale mikrofón nebude funkčný. Na singleplayer hry to nie je problém, no akonáhle hráte v tíme, musíte si headset zapojiť do počítača, nie klávesnice.


Posledný problém je mierne netradičný. Prvýkrát nie je BlackWidow úplnou špičkou v Razer ponuke. Je tu ešte Huntsman Elite, ktorá však zdieľa veľa podobných prvkov. Multimediálne klávesy debutovali práve na Huntsman, BlackWidow Elite ich len prebral. Huntsman sa líši v použitých spínačoch a podložke pod zápästia. Používa opto-mechanické fialové spínače, ktoré sú rýchlejšie ako ostatné Razer spínače. Takže tu má Huntsman výhodu vďaka použitiu novej technológie. Takisto môže zaujať ešte prepracovanejším podsvietením. Klávesnica svieti aj po obvode a podsvietená je aj podložka. Ak ste fanúšikom RGB, Huntsman Elite bol navrhnutý pre vás. Ostatným bude BlackWidow Elite úplne stačiť. Huntsman Elite je drahšia než BlackWidow Elite a rozdiel nie je malý. Hovoríme asi o 40 € - 150 verzus 190 €. Napriek tomu Huntsman nemá USB ani audio pass-through a takisto jej chýba nový kanál pre káble. Osobne tak pokladám BlackWidow Elite za rozumnejšiu voľbu, ak si naozaj nepotrpíte na RGB šialenstvo.


napísal spartan_6917 31.10.2018
Páči sa mi! (+1)
9.0
RAZER BLACKWIDOW ELITE
+ kovové telo
+ vylepšené spínače
+ multimediálne tlačidlá
+ podložka pod zápästie
+ USB a audio pass-through
+ prepracované podsvietenie
+ kanály pre káble
- audio konektor len pre slúchadlá, nie pre headset
- USB 2.0
- sekundárne funkcie nie sú podsvietené


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18382)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk