CORSAIR K70 RGB MK. 2

CORSAIR K70 RGB MK. 2

Kvalita, ale za vyššiu cenu

Corsair nám tento rok prináša ďalšiu zo svojich herných klávesníc a opäť mieri o niečo vyššie. Naposledy sme sa totiž pozreli na jeho modely K68 a K63 aj s lapboardom, teraz sa nám však do rúk dostal vylepšený model klávesnice K70 s označením Corsair K70 RGB Mk. 2. Možno ste už mali tú česť s pôvodným modelom, no Mark 2 oproti nemu prináša niekoľko vylepšení a stále ide o mechanickú klávesnicu, ktorá je na trhu dostupná s výberom hneď niekoľkých druhov switchov: MX Red, MX Brown, MX Blue, MX Speed a MX Silent. My sme pritom na test dostali k dispozícii model vybavený switchmi Silent.

Začnem obligátne - balením. Okrem samotnej klávesnice v krabici toho veľa nenájdete. Nechýba, samozrejme, potrebná dokumentácia, opierka na zápästie (s jemne textúrovaným gumeným povrchom príjemným na dotyk) a hráčov potešia dve súpravy nových keycapov. Obe súpravy sú jemne kontúrované a aj textúrované, aby ste ich aj po hmate vedeli jednoducho nájsť na klávesnici a delia sa podľa žánrov. Ak ste fanúšikmi FPS hier, môžete si štandardné keycapy na WSAD vymeniť za tieto. Ak napríklad hrávate MOBA hry, druhá súprava ponúkne keycapy pre QWERDF.

Klávesnicu v obchodoch nájdete s cenovkou od 170€ vyššie, a to so sebou prináša aj niekoľko prísľubov a jedno menšie sklamanie. Začnem však tými prísľubmi. V takejto cenovej hladine by ste čakali naozaj kvalitnú klávesnicu s kvalitným vyhotovením a už na prvý pohľad a dotyk vám musí byť zrejmé, že tu ste na tom správnom mieste. Hliníkové vyhotovenie celej klávesnici dáva nielen prémiový dojem, ale hlavne je naozaj pevné. Nebudem klamať, pri testovaní hardvéru sa občas stane, že vám daný kus jednoducho spadne. Tu nemusíte mať žiadne obavy, že dôjde k  poškodeniu. Konštrukcia pôsobí naozaj pevne a dokonca aj plastové časti dávajú tušiť vyššiu cenovú kategóriu a kvalitnejšie prevedenie.

Corsair K70 RGB Mk. 2

Príjemným bonusom, ktorý prichádza s takýmto vyhotovením, je aj to, že je materiál veľmi príjemný na dotyk. Ani ťažký, ani ľahký, jednoducho akurát. Klávesnica váži 1,25 kg a jej rozmery sú 438x166x39 mm. To sú všetko sú čísla, ktoré nijako nevybočujú z priemeru. Vrátim sa ale teraz k tomu sklamaniu. V tejto cenovej kategórii totiž očakávate aj niečo navyše, menovite dedikované herné klávesy. Má ich konkurencia v podobnej cenovej hladine, no tu by ste ich hľadali márne a to je trošku škoda.

Vo výbave nechýbajú aspoň mediálne tlačidlá. Na pravej strane nad plnohodnotnou numerickou časťou nájdete tlačidlá na ovládanie médií a tiež koliesko na intuitívne ovládanie hlasitosti. Vedľa neho sa nachádza Mute tlačidlo. Na ľavej strane nad F klávesmi nájdete ďalšiu trojicu tlačidiel, ktoré pridávajú ďalšie funkcie: prepínanie profilov, ovládanie intenzity podsvietenia a tlačidlo na vypnutie Windows klávesu (keďže ten pri hraní nechcete aktivovať). Medzerník je jemne textúrovaný pre jednoduchú orientáciu a osobne ma potešili dva drobné detaily. Jedným je opletaný kábel, bez ktorého už PC periférie ani nechcem.

Druhým je priestor na manažment káblov zo spodnej strany klávesnice, keďže vzadu nájdete USB port napríklad na pripojenie myšky. Máte teda možnosť vyviesť si kábel tak, ako vám to vyhovuje. Tým pádom aj klávesnicu k PC môžete pripojiť dvojicou káblov, ktoré sú aj označené. Jedným pripojíte samotnú klávesnicu, vďaka druhému využijete tento USB port na zadnej hrane klávesnice. Mám však zlú správu pre tých, ktorí si radi svoje klávesnice modifikujú podľa svojho gusta – rovnako ako iné Corsair mechanické klávesnice, ani táto neobsahuje štandardný spodný rad, čo komplikuje celkovú výmenu keycapov. To je však často len záležitosť fajnšmekerov.

Corsair K70 je mechanickou klávesnicou a to znamená, že obsahuje mechanické spínače, nie membrány. Ak technológiu nepoznáte, pod každým klávesom je samostatný mechanický spínač, ktorý vydrží až 50 miliónov stlačení. Nakoľko nami recenzovaná verzia obsahovala Cherry MX Silent switche, ktoré sú lineárne a tiché, teda po celú dobu stlačenia kladú lineárny odpor a nedávajú zvukovú odozvu pri stlačení. Ich aktivačná vzdialenosť je 1,9 mm a aktivačná sila len 45 gramov, pričom majú aj technológiu na potlačenie zvuku pri stláčaní. Sú tak ideálne na písanie napríklad v noci a aj keď som osobne zvyknutý na trošku tuhšie switche s taktilným feedbackom, rýchlo som si na Silenty zvykol, aj keď na mňa stále pôsobili „mäkko“. K70 si ale môžete zohnať s ďalšími 4 druhmi switchov, takže by si mal ten ideálny typ nájsť každý.

Každý z klávesov je individuálne podsvietený LED diódou, ktorá dokáže pokryť celé RGB spektrum, takže máte k dispozícii naozaj široké spektrum rôznych svetelných efektov a všetky si môžete prispôsobiť prostredníctvom softvéru Corsair Utility Engine, ktorý si jednoducho stiahnete zo stránky výrobcu. Ten vám umožní ako vytvárať rôzne svetelné efekty a nastavovať si podsvietenie podľa vašich potrieb, tak aj vytvárať si makrá pre konkrétne hry, premapovať klávesy a podobne. Aj bez toho máte ale na výber z množstva predpripravených profilov, takže v tejto oblasti klávesnica nijako nezaostáva a možnosti vlastnej úpravy sú naozaj široké. Chválim stále intuitívne rozhranie softvéru a jednoduchú správu všetkých nastavení.

Výhodou však je, že klávesnica dokáže fungovať aj bez softvéru. Bez neho síce nebudete mať možnosť upravovať si profily, makrá alebo svetelné efekty, stále ale stačí klávesnicu len pripojiť, chvíľku počkať a aj bez softvéru funguje so základnou svetelnou vlnou naprieč klávesmi a fungujú tiež mediálne tlačidlá. Viem, nie je to niečo, čo by malo byť vyzdvihované, ale už mi rukami prešli aj klávesnice, ktoré mali bez softvéru menšie problémy a nie všetko fungovalo tak, ako malo.

Corsair K70 RGB Mk. 2

Oproti jednoduchším modelom tohto výrobcu je výhodou aj to, že klávesnica ponúka vlastný hardvér. Má teda vlastný jednoduchý procesor a aj 8 MB pamäte, čo znamená, že si všetky operácie spracuje sama v reálnom čase a zároveň si profily môžete ukladať priamo do nej a nielen v rámci iCUE softvéru. To znamená, že ak napríklad niekam cestujete, či si klávesnicu presúvate medzi dvoma PC, svoje vytvorené profily môžete mať stále so sebou, čo práve takéto situácie uľahčuje. Pritom si prenášate ako makrá, tak aj profily pre svetelné efekty. Medzi funkciami ešte nesmiem zabudnúť  100% anti-ghosting a full key rollover, takže klávesnica pokojne zaznamená aj všetky jej klávesy stlačené naraz, ak by ste chceli testovať jej limity.

Je síce pravda, že si za Corsair K70 RGB Mk. 2 trošku priplatíte a pravdepodobne vám budú chýbať spomínané dedikované herné klávesy, ale aj tak je to veľmi dobrá herná klávesnica, ktorá presvedčí kvalitou vyhotovenia, inteligentnými detailmi, širokými možnosťami úprav a intuitívnym softvérom. Navyše je na trhu dostupná s bohatým výberom rôznych switchov, takže ak vám nesedia Silenty, pokojne si budete môcť vybrať také, ktoré vám viac vyhovujú. Ak ale bývate v byte, niekto neďaleko vás spí a chcete hrať/pracovať v noci, práve Silenty môžu byť pre vás tie pravé.


napísal matus_ace 31.8.2018
Páči sa mi! (+3)
CORSAIR K70 RGB MK. 2


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk