ASUS ZEPHYRUS GX501

ASUS ZEPHYRUS GX501

9.0

Tenký a veľmi výkonný herný notebook

Koncom minulého roka prišli na trh herné notebooky s technológiou Nvidia Max-Q. Asus ROG Zephyrus je jeden z prvých takýchto notebookov. Čím je výnimočný? Pri hrúbke menej než 18 mm a hmotnosti 2257 gramov je notebook vybavený 45 W procesorom i7-7700HQ, ktorý je medzi hernými notebookmi veľmi rozšírený, ale  predovšetkým grafickou kartou GTX 1080. Takéto niečo bolo ešte prednedávnom nemysliteľné. Druhá najvyššia grafická karta z hernej línie Nvidia a takto tenký a ľahký notebook? To nie je možné ochladiť - vravíte si. Opak je však pravdou. Je tu ale niekoľko kompromisov. Poďme sa na notebook pozrieť bližšie.

Balenie

Nakoľko sa bavíme o prémiovom a veľmi drahom notebooku, nie je prekvapením bohatšie príslušenstvo. V balení tak okrem 230 W nabíjačky nájdeme aj USB adaptér pre LAN kábel, podložku pod zápästia a myšku Sica. Na akékoľvek hranie bude myška nevyhnutnosťou, jej prítomnosť v balení preto chválim. Nájdeme tu tiež skrutkovač na odmontovanie spodného veka, čo si ukážeme neskôr.

Rozmery a hmotnosť

Zephyrus je vzhľadom na svoju výbavu a rozmery neskutočne malý a ľahký. Meria 37,9 x 26,2 x 1,69 cm a váži už spomínaných 2257 gramov. To nie je o veľmi viac ako akýkoľvek iný 15” kovový notebook. Tento má však pod kapotou tú najšpičkovejšiu výbavu.

Asus Zephyrus GX501
Asus Zephyrus GX501 Tenký a výkonný herný notebook.
Tenký a výkonný herný notebook.


Asus Zephyrus GX501 Zephyrus prichádza v prémiovom vyhotovení
Zephyrus prichádza v prémiovom vyhotovení


Asus Zephyrus GX501 Zložený má na výšku menej ako 2 centimetre
Zložený má na výšku menej ako 2 centimetre





Spracovanie

Hliníkové telo pôsobí prémiovým, luxusným dojmom. Ostré hrany s prvkami médii jasne ukazujú, že nejde len o nejaký lacný notebook. Zephyrus je spracovaný naozaj prvotriedne. Jediným problémom je zachytávanie odtlačkov na veku displeja, ktoré je potom obťažné odstrániť.

AAS

Zephyrus je veľmi netradičný v oblasti koncepcie chladenia. Využíva tzv. AAS (Active Aerodynamic System), čo je jedinečný typ chladenia, ktorý na inom notebooku nenájdete. Princíp tejto technológie spočíva v tom, že pri otváraní veka sa zároveň posúvajú kĺby v horných rohoch notebooku a nadvihujú tak zadnú časť o pár mm vyššie od podložky.  Vďaka tomu sa otvorí väčší priestor pre nasávanie a vyfukovanie vzduchu ventilátorov. Spodná časť notebooku nemá žiadnu perforáciu, ako je zvykom. Nadvihnutie zadnej časti notebooku sa preto deje vždy, nedá sa notebook otvoriť bez toho. Tenký kryt, ktorý tvorí základ notebooku, je možné odmontovať pomocou skrutkovača v balení. Dostaneme sa tak k ventilátorom, ktoré je potom ľahké vyčistiť. Kryt na mňa nepôsobil veľmi pevným dojmom, čo bolo cítiť najmä pri používaní na stehnách.

Chladenie

AAS je dôležitou súčasťou chladenia výkonného HW, ktorým je notebook vybavený. Na odvádzanie tepla slúžia dva ventilátory, ktoré vďaka AAS môžu lepšie dýchať. Okrem AAS boli spravené aj ďalšie netradičné zmeny v konštrukcii. Tou hlavnou je posunutie klávesnice na spodok notebooku a touchpad sa zase premiestnil vpravo. Časť nad displejom má perforáciu opäť pre lepší prístup vzduchu. Pri používaní na stole nie je premiestnenie klávesnice problém. Ten nastáva, až keď chcete notebook ovládať na nohách alebo v ruke. Vtedy je umiestnenie klávesnice na spodnom okraji notebooku značný problém.

Asus Zephyrus GX501
Asus Zephyrus GX501 Výbava v oblasti portov je dostatočná.
Výbava v oblasti portov je dostatočná.


Asus Zephyrus GX501 Trackpad na pravej strane môžete použiť aj ako numpad
Trackpad na pravej strane môžete použiť aj ako numpad


Asus Zephyrus GX501 Jednoduché podsvietenie zvýrazní herné klávesy.
Jednoduché podsvietenie zvýrazní herné klávesy.





Max-Q dizajn

ROG Zephyrus je jedným z prvých notebookov s Max-Q dizajnom. O čo ide? Je to len ďalšie označenie pre orezané mobilné verzie desktopových grafík ako to bolo pri M verziách? Nie celkom. GTX v Zephyruse má stále 2560 Cuda jadier aj 8 GB pamäte, zmenila sa však frekvencia a spotreba. Kým bežná notebooková GTX 1080 potrebuje 150 - 200 W TGP, Max-Q verzia si vystačí len s 90 - 110 W. Základná frekvencia jadra však klesla z 1556 MHz na 1101-1290 a v booste z 1733 na 1278-1468 MHz. Cieľom týchto úprav bolo nájsť vrchol efektívnosti, kedy dosiahneme čo najvyšší výkon pri čo najmenšej spotrebe, a teda aj teplote.

Pri zvyšovaní frekvencie za túto hranicu už rastie spotreba výrazne viac ako výkon. GTX 1080 s Max-Q dizajnom je preto pomalšia než bežné GTX 1080, no potrebuje výrazne menej energie a produkuje menej tepla. Vďaka tomu môže notebook byť v záťaži tichší než 40 dB, čo je tiež jeden z cieľov Max-Q dizajnu. Samozrejme, notebook môžete nastaviť aj na maximálny chladiaci výkon a opäť bude hlučný, no mať možnosť hluk chladenia výrazne znížiť môže byť užitočné. Zaujímavé tiež je, že Zephyrus bol aj pri plnom chladení v režime Overboost tichší ako GL503, ktorý bol hneď vedľa neho. Akustika tak patrí medzi hlavné aspekty Max-Q dizajnu, na to netreba zabúdať.

Výbava

Okrem už spomenutej GTX 1080 v Max-Q dizajne je Zephyrus vybavený štvorjadrovým procesorom Intel Core i7-7700HQ so základnou frekvenciou 2,8 GHz a turbom až 3,8 GHz. Tento procesor nájdete takmer vo všetkých herných a pracovných notebookoch, ktoré sa predávali posledný rok a pol. Ide teda o stávku na istotu. Nakoľko sa k nám Zephyrus GX501 dostal na sklonku svojej životnosti, počas jeho testovania Intel predstavil 8. generáciu mobilných procesorov, ktoré v rovnakom 45 W formáte prinášajú šesť jadier. Predstavené boli zároveň dva nové modely - Zephyrus GX501GI, čo je priamy nástupca a Zephyrus M GM501, ktorý má tradičnú koncepciu klávesnice a touchpadu. Na novinky sa plánujeme pozrieť v blízkej budúcnosti a určite ich porovnáme s týmto modelom.

Vo výbave ďalej nájdeme až 24 GB DDR4 2400 MHz operačnej pamäte. Toto číslo je netradičné. Spôsobené je to tým, že 8 GB je priamo na doske a až 16 GB môže byť v SODIMM slote. Prístup k nemu je však obťažný, o čom si povieme viac o chvíľu. Nechýba ani M.2 PCIe SSD s kapacitou až 1 TB. Iné úložisko tu však nenájdete, na 2,5” disk tu nie je miesto.

Asus Zephyrus GX501
Asus Zephyrus GX501 Zdroj je spratný
Zdroj je spratný


Asus Zephyrus GX501 Klávesnica je posunutá na prednú časť notebooku, vzadu tak ostáva miesto na chladenie. Vpredu si notebook môžete rozšíriť o podložku pod zápästia.
Klávesnica je posunutá na prednú časť notebooku, vzadu tak ostáva miesto na chladenie. Vpredu si notebook môžete rozšíriť o podložku pod zápästia.


Asus Zephyrus GX501 Pre bočný trackpad je lepšie používať myš, nakoniec je to herný notebook, bez myši sa nezahráte.
Pre bočný trackpad je lepšie používať myš, nakoniec je to herný notebook, bez myši sa nezahráte.





Možnosť vylepšenia

Z dlhodobého hľadiska je dôležité pri výbere notebooku myslieť aj na možnosť vylepšenia komponentov. Na výmenu procesora a grafickej karty môžete pri drvivej väčšine notebookov rovno zabudnúť, ostáva nám teda úložisko, operačná pamäť a WiFi karta. Vylepšiť Zephyrus rozhodne nie je jednoduchá úloha. Aby ste sa dostali k vymeniteľným komponentom, musíte najskôr odmontovať spodný kryt AAS. Následne pokračujete odmontovaním všetkých skrutiek na spodnej strane. Teraz potrebujete vysunúť celý predný panel aj s klávesnicou z tela. Celá časť sa vyklápa smerom dopredu, veľký pozor treba dať na pripojenia klávesnice a touchpadu. Po odklopení klávesnice sa konečne dostaneme ku komponentom. Vymeniť M.2 SSD a SODIMM pamäť nie je problém. S WiFi kartou je to komplikovanejšie, prekrýva ju totiž jeden z heatpipeov. S najväčšou pravdepodobnosťou tak budete musieť zrejme rozobrať celý chladiaci systém, aby ste sa k nej dostali. Zephyrus je rozhodne jeden z najťažšie servisovateľných notebookov, aké som zatiaľ rozoberal. Výrobca to rozhodne neuľahčil, čo je ale pri malej hrúbke a unikátnom AAS celkom pochopiteľné.

Konektivita

Notebooky často strácajú v možnosti konektivity oproti desktopom. Zephyrus konektivitou neurazí. Na ľavej strane je vetranie, konektor pre napájanie, HDMI 2.0, dvojica USB 3.1 Gen 1 a audio konektor. Na pravej strane Kensington lock, ďalšia dvojica USB 3.1 Gen 1 a USB-C Thunderbolt 3. Chýba teda RJ-45, ktorý však nahradíte vďaka USB adaptéru v balení. Chválim HDMI 2.0, štvoricu USB 3.1 Gen 1 (USB 3.0) a predovšetkým Thunderbolt 3. Pozícia portov je dobrá, no nie ideálna. Pri použití myši na pravej strane notebooku môžu periférie pripojené do USB portov prekážať, lepšie by bolo, keby boli umiestnené vyššie. Na druhej strane, ventilácia a napájací konektor sú vľavo a nezavadzajú a nehrejú vám ruku pri používaní. Asi jediné, čo bude chýbať produktívnym používateľom, je slot pre SD kartu.

Displej

Obrazovka je pri hernom notebooku jedným z kľúčových komponentov. Zephyrus v tejto kategórii exceluje. Matná Full HD obrazovka s obnovovacou frekvenciou 120 Hz a G-Sync. Hranie na Zephyruse je tak plynulé a bez trhania. Podanie farieb je vďaka IPS panelu tiež veľmi dobré. Pomocou sondy Spyder5 Elite som nameral 97 % pokrytie sRGB a 75 % AdobeRGB spektra. Gama na úrovni 2,1 má len miernu odchýlku od hodnoty 2,2 považovanej za ideálnu. Pri 100% jase som nameral 82,9 nitov a kontrast 4150:1. Uniformita displeja bola veľmi dobrá, len s miernymi odchýlkami hore v strede a vľavo dole. Hodnota delta bola na úrovni δE = 1,0 čo je výborná hodnota  pod δE = 2, čo je chápané ako veľmi dobrý výsledok. Upozorňujem, že namerané hodnoty sa vzťahujú na konkrétny testovaný kus a každý monitor je trochu iný. Nevýhodou môže byť, že na trhu sú už notebooky s vyšším rozlíšením ako Full HD, no hry na plné detaily čo i len v 2k by predstavovali veľký problém. Full HD je preto rozumnou voľbou na hranie, na prácu by to však chcelo viac pixelov. Ďalší „problém” vzniká kvôli G-Sync. Keď je notebook vybavený G-Sync displejom, nemôže využívať Nvidia Optimus, teda prepínanie medzi integrovanou a dedikovanou grafikou. Výdrž batérie je tak výrazne kratšia než pri notebookoch bez G-Sync.

Klávesnica a touchpad

Pri hraní a práci sú tiež dôležité vstupné zariadenia. Ako som sa už zmienil, umiestnenie klávesnice a touchpadu je na Zephyruse netradičné a v istom ohľade aj nepraktické. Ak však píšete na stole a použijete aj podložku pod zápästia, nemám čo vyčítať, môžem len chváliť. Nie je to síce mechanická klávesnica, no písalo aj hralo sa mi na nej dobre. Zaujímavosťou je, že chýba tlačidlo Print Screen. Namiesto neho nájdeme dve netradičné tlačidlá nad touchpadom, a to na zapnutie numerickej časti a pre štart ROG Centra. Áno, prečítali ste to správne. Na touchpade je možné zapnúť podsvietenie numerickej časti, Vtedy sa dotyková plocha rozdelí na jednotlivé číslice a prestane fungovať ako touchpad. Na prekvapenie to funguje veľmi dobre. Otravné je však stále prepínať hore-dole medzi týmito režimami. Umiestnenie touchpadu vpravo sa môže na prvý pohľad zdať nepraktické. Je pravda, že trvá dlhšie dosiahnuť naň, než keď je pod klávesnicou, no dá sa naň zvyknúť. Pri ovládaní pravou rukou sa mi navigovanie celkom pozdávalo. Problémom je však malá plocha, ak ste zvyknutí na väčší touchpad. Taktiež orientácia je vertikálna a nie horizontálna, ako býva zvykom. Ovládanie klávesnice aj touchpadu je však komplikované, ak máte notebook na stehnách alebo ho držíte odspodu jednou rukou. Na hranie je myš nevyhnutnosť, tu nie je o čom diskutovať.

Audio

Reproduktory na notebookoch často nestoja za veľa a ich umiestnenie na spodnej strane nie je ideálne. Najlepšie je mať reproduktory po bokoch klávesnice tak, aby išiel zvuk z nich priamo na vás. A presne tak ich má umiestnené aj Zephyrus. Hlasitosť je veľmi dobrá, nameral som maximum 89,3 dB pri 50 % a 98,6 dB pri maximálnej hlasitosti.

Batéria

Výdrž batérie je Achillovou pätou Zephyrusu. Kombinácia malej 50 Wh batérie, výkonného 45 W procesora a GTX 1080 s displejom s G-Sync kedy nefunguje Nvidia Optimus je vražedná kombinácia. Zephyrus tak v teste batérie pri prehrávaní videa z YouTube cez WiFi pri 50 % jase, 40 % hlasitosti a vyváženom režime vydržal len hodinu a 49 minút. Pri kancelárskej prací tak neočakávajte viac ako dve hodiny. Hranie hier bez pripojenia k nabíjačke ani nemá zmysel skúšať. Výkon v hrách bude značne limitovaný a výdrž bude niekde na úrovni pol hodiny. Zephyrus je skonštruovaný na jednoduché prenášanie a prácu po pripojení do siete. Jediným pozitívom malej batérie je hmotnosť a rýchle nabíjanie. Za pol hodinu ste na 50 %, plné nabitie trvá hodinu a pol.

Testy

Výkon notebooku som preveril v syntetických aj herných testoch. Vzhľadom na použitú výbavu som očakával veľmi podobné výsledky vo výkone procesora ale vyšší výkon grafickej karty než mali všetky ostatné zariadenia v teste.

Asus Zephyrus GX501Asus Zephyrus GX501Asus Zephyrus GX501Asus Zephyrus GX501Asus Zephyrus GX501Asus Zephyrus GX501Asus Zephyrus GX501Asus Zephyrus GX501Asus Zephyrus GX501Asus Zephyrus GX501Asus Zephyrus GX501Asus Zephyrus GX501

Cinebench nám ako prvý potvrdil túto teóriu. Pekne je vidieť rozdiel medzi notebookmi s procesormi i7-6700HQ a i7-7700HQ. Zaujímavosťou je aj porovnanie s 15W U procesormi, ktoré dosahujú len polovičné skóre v multi-core teste. Spôsobené je to najmä polovičným počtom jadier/vlákien.

Z výsledkov Geekbench 3 aj 4 môžeme vyvodiť rovnaké závery. Z tretej verzie na štvrtú sa zmenili výpočty a skóre testov, uvádzam preto obe. Výsledky single aj multi core testov ničím neprekvapia, zaujímavejší je preto výsledok Compute testu grafických kariet. Tu vidíme že Zephyrus s GTX 1080 v MaxQ verzii len tesne poráža plnohodnotnú GTX 1070 v Lenovo IdeaPad Y910. Zároveň vidíme 50 % nárast výkonu oproti GTX 1060. Integrované Intel HD Graphics majú len desatinu výkonu Zephyrusu.

V 3DMark testoch si Zephyrus zachováva tesný náskok pred IdeaPad Y910, opäť vďaka GTX 1080. Rozdiel však nie je veľký a dobre tak vidieť, že MaxQ grafiky nie sú rovnako výkonné ako ich plnohodnotné verzie, ale blížia sa skôr k o rad nižším modelom. V Unigine Heaven je Zephyrus na druhom mieste, vo Full HD aj 2K. Opäť je to ale tesné. Oba notebooky však majú o približne 50 % väčšie FPS než čokoľvek s GTX 1060.

Asus Zephyrus GX501Asus Zephyrus GX501Asus Zephyrus GX501Asus Zephyrus GX501

PCMark 10, True Crypt, POV-Ray, Blender aj konverzia videa ukazujú len mierne rozdiely medzi Zephyrus a GL503. Nič iné sa ani očakávať nedá, vzhľadom na to, že oba notebooky majú rovnaký procesor. Mierny rozdiel pripisujem vyššiemu a dlhodobejšiemu boostu v podaní Zephyrus kvôli nižšej teplote procesora.

Zephyrus mal o dva stupne menšiu maximálnu teplotu procesor ako GL503. Z najväčšou pravdepodobnosťou za to môže dômyselné AAS chladenie. Tak či onak, stále je 93 stupňov veľmi veľa. Nie je to však nič netradičné, všetky herné notebooky dosahujú podobné teploty. Pre zníženie teploty a v tom dôsledku aj hlučnosti ventilátorov odporúčam prepastovanie, ideálne tekutým kovom. Teplotu tak viete znížiť aj o 20 stupňov. Ďalším účinným nástrojom je podvoltovanie. Prakticky všetky SkyLake a Kaby Lake procesory idú podvoltovať o približne 100 mV. Týmto tiež dokážete znížiť teplotu a hlučnosť vášho notebooku.

V teste vnútorného úložiska opäť vidíme Zephyrus na špici, čomu sa ani nedá čudovať. Samsung NVMe SSD momentálne patria medzi špičku na trhu a stretnete sa s nimi vo veľa prémiových a herných notebookoch.

Posledné na čo sa pozrieme sú herné testy. Testovalo sa vo Full HD, čo je natívne rozlíšenie displeja. Zvolené boli maximálne grafické nastavenia aké sú v hre na výber vrátane vyhladzovania hrán a pod. Cieľom je vytvoriť čo najväčšiu záťaž na notebook a ukázať prakticky najhoršie výsledky. Ak budete chcieť vyššie fps, stačí znížiť vyhladzovanie hrán a grafické nastavenia.

Asus Zephyrus GX501Asus Zephyrus GX501Asus Zephyrus GX501Asus Zephyrus GX501Asus Zephyrus GX501

Herné testy nám ukázali, že Zephyrus s MaxQ GTX 1080 je v približne o 40-50 % výkonnejší než GL503 s GTX 1060. V niektorých situáciách bude notebook s plnohodnotnou GTX 1070 výkonnejší než Zephyrus, záleží to však od titulu k titulu. Výkon Zephyrusu hodnotím veľmi pozitívne. V takto tenkom a ľahkom tele sa skrýva beštia, ktorú porazia naozaj už len veľmi hrubé a ťažké herné notebooky, ktoré je však náročné prenášať. Zephyrus nie je o nič hrubší ani ťažší než bežný 15,6-palcový notebook a to je malý zázrak. Jediným problémom je vyššia cena, čo sa však pri tomto výkone a formáte dalo očakávať.
Aktuálne cena za Asus GX501 s GTX1080 ide od
Ak sa rozhodnete zainvestovať a Zephyrus kúpiť, siahnite radšej po úplne nových modeloch s 8. generáciou procesorov Intel, ktoré prinášajú výrazný nárast výkonu vďaka 6 jadrám.  Ten už začal Asus predávať aj keď zatiaľ len s GTX1070 grafikou nájdete ho pod označením
 Asus GM501GS-EI023R cenovo ide od €.

napísal spartan_6917 11.7.2018
Páči sa mi!
9.0
ASUS ZEPHYRUS GX501
+ vysoký výkon
+ 120 Hz G-Sync s dobrým podaním farieb
+ hrúbka a hmotnosť
+ efektívne chladenie AAS
+ spracovanie
+ portová výbava
+ bohaté balenie
- vysoká cena
- chýba slot pre SD kartu
- slabá výdrž batérie


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk