SAMSUNG QLED QE55Q7FN - PRIAM HERNÝ TV

SAMSUNG QLED QE55Q7FN - PRIAM HERNÝ TV

9.0

Ideálny TV k Xboxu alebo hernému PC?

Samsung tento rok ponúkol svoju novú kolekciu QLED TV, ktoré okrem toho, že znovu prinášajú zaujímavý kompromis medzi klasickým LCD a OLED displejom, pridávajú zaujímavé funkcie pre hráčov. Sú špeciálne využiteľné pre Xbox One X hráčov, ale dopĺňajú to aj pohodovými funkciami pre bežných používateľov.

Samotnú QLED technológiu Samsung rozbehol minulý rok, pričom ponúkol vylepšené LCD obrazovky s tým, že dokázal zlepšiť čiernu farbu a aj celkovú farebnosť, a to až tak, že sa dá porovnávať s OLED displejmi. Nemajú síce až takú dokonalú čiernu, ale sú blízko, a to s tým, že sa displej nevypaľuje ako pri OLED.  V OLED obrazovkách vám totiž po dlhom presvetľovaní pixelov rovnakou farbou ostanú vypálené plochy. Napríklad logá alebo statické prvky v hrách, prípadne v systéme, ak by ste sa rozhodli skúšať to s PC. Samsung si na tom náležite postavil aj marketing a ukazoval rozdiely vo vypaľovaní obrazovky

My sme sa pozreli na aktuálnu 55-palcovú Q7 verziu TV z roku 2018, teda druhú generáciu QLED, kde po prvom aplikovaní teraz Samsung začal rozširovať funkcie a doťahovať rôzne detaily. Špeciálne sa sústredil na prídavok Ambient módu, ktorý vám z TV spraví prakticky obraz, ako aj na pridanie moderných funkcii, ktoré zavádza Xbox One a teda 120 Hz podporu, freesync funkciu (VRR), ako aj automatický herný mód a nakoniec vylepšovanie snímkovania hier. V hernej oblasti je tam prekvapivo veľký upgrade.

Z konfigurácie ponúka:

Rozlíšenie: 4K  3840 x 2160 - 10-bitové farby
Uhlopriečka 138 cm
Technológia: QLED - Quantum Dot panel
Procesor: štvorjadrový
HDR:  HDR 1500
Tunery: duál DVB-T2 / S2 / C, H.265/HEVC
Index kvality obrazu PQI: 99% DCI, PQI 3200 (100Hz)
Funkcie: Ambient Mode, Ultra Black antireflexná vrstva, Supreme 4K Ultra HD Dimming, 
Herné funkcie: 120Hz, VRR, Steam Link, Game motion plus 
Konektivita: 4x HDMI, 3x USB, CI +, LAN WiFi, DLNA, HbbTV 2.0

Systém: Tizen OS, pripojenie mobilu, aplikácie, web browser, HDD podpora, USB nahrávanie
Zvuk: 4.2 reproduktory 40W

Samsung QLED QE55Q7FN - priam herný TV
Samsung QLED QE55Q7FN - priam herný TV QLED Q7 je pôsobivý a priam minimalistický.
QLED Q7 je pôsobivý a priam minimalistický.


Samsung QLED QE55Q7FN - priam herný TV TV dopĺňa externý box s kompletnou elektronikou.
TV dopĺňa externý box s kompletnou elektronikou.


Samsung QLED QE55Q7FN - priam herný TV Zapojíte do neho všetko, od HDMI, cez CI kartu, satelitné vstupy a nechýbajú ani USB.
Zapojíte do neho všetko, od HDMI, cez CI kartu, satelitné vstupy a nechýbajú ani USB.





Konštrukcia

Samotná konštrukcia TV vychádza z minuloročnej série, teda stále minimalistické okraje, pekný textúrovaný zadný plast, minimálna hrúbka a konkrétne v tomto modeli to dopĺňa masívny véčkový stojan. Osobne už stojany neriešim, keďže uchytenie na stenu je základ a tu sa to veľmi hodí, keďže TV má Ambient mód, ktorý si priam pýta umiestnenie na stenu a aj samotné prekáblovanie TV je na zavesenie na stenu priam určené. 

Televízor je pripojený len tenkým, priam priesvitným káblikom, ktorý nebude výrazne viditeľný na stene ani vtedy, ak cez TV nemáte spravené prekáblovanie. Samotný kábel vedie do hlavného boxu. Ten je tentoraz masívnejší ako v 8000 sérii, ktorú sme testovali minule. Je to tým, že do externého 'One Connect’ boxu teraz presunuli všetku elektroniku a TV už slúži len ako obrazovka. Sú tam všetky porty, HDMI vstupy, satelitné vstupy, port na CI kartu, pripojenie USB diskov.  Nemusíte tak neskôr do TV vôbec nič pripájať. Keď ho raz zavesíte na stenu, máte vybavené.

Samozrejme, nie každému môže vyhovovať externý box. Preto ak budete tento TV kupovať, rátajte s tým, že box tam je a musíte si ho niekam umiestniť. Keďže má všetky vstupy, môže vám odbúrať satelitný prijímač alebo iné set-top boxy. 

Samotná QLED obrazovka je parádna, s veľmi pôsobivými farbami, a to ako farebnými, tak aj čiernou, ktorá je skutočne veľmi čierna, tak ako Samsung sľubuje. Čo však treba vytknúť, je len Edge podsvietenie obrazovky aj v Q7 sérii. Je to škoda, lebo tu vám podsvietenie žiari zo strán a aj keď to pri bežnom sledovaní veľmi neuvidíte, HDR tým utrpí. Pre HDR je priam ideálne zadné podsvietenie, ktoré majú Q8DN a Q9FN série a dokáže tak lepšie osvietiť potrebné plochy (Q8DN vychádza v EU tento mesiac, nemá one connect box, zadné podsvietenie má s menej zónami ako Q9FN)

Možnosti TV

TV má rovnaký systém ako v predošlej sérii. Je postavený na Tizen systéme od Samsungu, z používateľského hľadiska veľmi dobre navrhnutý, má rýchly prístup ku všetkým možnostiam, jednoduché nastavovanie, nechýbajú aplikácie. 

Používateľské menu je založené na spodnej lište, v ktorej nájdete všetky pripojené zariadenia, a teda napríklad mne tam rovno vyhodilo Skylink, Xbox One. Môžete si tam pridať aj aplikácie filmových a Youtube služieb, ktoré používate, a teda napríklad Youtube, Netflix a ďalšie. Myslím, že Samsung tam má v tejto oblasti kompletnú podporu. Z aplikácii môžete doinštalovať napríklad Facebook, prípadne ďalšie internetové aplikácie, môžete sa spojiť so Smart Things od Samsungu, ak vlastníte aj iné zariadenia s podporou (ich nové chladničky, práčky atď.) a, samozrejme, nechýba ani priamo zapracovaný browser.

Osobne mi tam nič nechýbalo, aj keď ja v tejto oblasti používam na TV len Youtube. Ale môžem povedať, že ponuka aplikácii nie je široká a výraznejšie sa Samsungu nerozrástla od minulého roka, keď sme skúšali 8000 sériu. Nepostúpili vpred ani hry, ktoré sú tam stále malé, nevýrazné a nezaujímavé. Tých je zo desať a zdalo sa mi, že minulý rok ich bolo viac, alebo že niektoré nie sú dostupné pre tento TV. 

Tie minihry vám aj tak chýbať nebudú, keďže na TV si skôr zapojíte konzolu alebo rovno PC, či už priamo, alebo cez Steam aplikáciu, ktorá nechýba ani tentoraz a umožní vám streamovať hociktorú hru priamo na TV.  Môžete ich ovládať Steam gamepadom alebo tie, ktoré sú podporované, štandardným Xboxovým gamepadom. 

 

Na všetko základné ovládanie však dobre funguje pribalený už štandardne minimalistický TV ovládač. Tomu chýba číselný výber programov a všetko ovládate cez hlavný D-pad a doplnkové tlačidlá na hlasitosť, prepínanie programov hore a dole. Má možnosť hlasového zadania príkazov, teraz pribudlo aj tlačidlo Ambient módu. Ovládač sa vie prepojiť aj s ostatnými zariadeniami a napríklad viete s ním ovládať aj set-top boxy, alebo ním prejdete aj menu v konzole. Nakoniec nechýba ani podpora prehrávania z externých diskov a ani nahrávanie na disk. Pri prehrávaní je podpora kodekov a formátov filmov široká a nemal som problém so žiadnym filmom.  

Jedine v menu bolo vidieť, že prepínanie menu niekedy zatrháva respektíve nie je také plynulé ako by mohlo byť. Je to prekvapivé keďže ide len o jednoduché menu, ale keďže je to len menu, nie je to zásadný problém. Dôležité je, že kodeky bežia dobre, filmy nesekajú v 4K a všetko stíha dekódovať bez problémov

Čo sa týka odberu, na 55-palcovú obrazovku to má pekných 65 W v štandardnom TV móde pri bežných nastaveniach. Ak si však zvýšite podsvietenie, aplikujete automatické HDR, čakajte okolo 110 W a pri hraní pri maximálnych nastaveniach HDR to bude okolo 170 W.  Tam treba len rátať s tým, že čím vyššie nastavíte podsvietenie, tým vyššia je spotreba. Stále je to v bežných štandardoch. 

Samsung QLED QE55Q7FN - priam herný TV
Samsung QLED QE55Q7FN - priam herný TV Ambient mód ponúkne oddýchový režim s obrazmi, fotkami, časom. Umožní TV aj splynúť so stenou.
Ambient mód ponúkne oddýchový režim s obrazmi, fotkami, časom. Umožní TV aj splynúť so stenou.


Samsung QLED QE55Q7FN - priam herný TV Farby sú parádne, podpora 120 Hz a Freesync robí TV ideálnym na hranie.
Farby sú parádne, podpora 120 Hz a Freesync robí TV ideálnym na hranie.



Ambient mód

Abient mód je niečo nové v TV. Je to oddychový mód, ktorý si môžete zapnúť, ak nepozeráte TV. Prakticky sa vám TV zmení na obraz, hodiny, alebo čo si s preddefinovaných tém nastavíte. Sú tam rôzne krajinky, obrazy, fotky, vodná hladina, dopĺňať to môže aj jemná hudba.

Viete si to doladiť aj s vašou stenou, aby obraz na TV vyzeral ako namaľovaný na priesvitnom skle. Môžete si vybrať farbu pozadia, pridať vlastný obrázok, alebo aj odfotiť svoju stenu. TV totiž spolupracuje s mobilnou aplikáciou, ktorá má túto funkciu. Tá stenu s TV rozanalyzuje a spraví z nej pozadie.  Za ideálnych okolností by ste tak TV mali prakticky ako pokračovanie steny. Samsung to aj tak predvádza, ale aby bol dojem dokonalý, musíte zachovať čo najnižší odstup od steny (v ponuke sú aj supertenké držiaky). TV tak vie vyzerať doslova ako obraz zavesený na stene. 

Osobne by som povedal, že ešte celkový dojem nie je tam, kde to Samsung ukazuje, alebo kam by to chcel dostať. Stále je to veľmi závislé od intenzity podsvietenia obrazovky, uhlu pod ktorým sa na TV pozeráte a stále som sa nevedel zbaviť pocitu, že je to TV a nie obraz. Veľa spraví to odsunutie od steny ako aj nastavenie farieb a podsvietenia. Tu si Ambient mód sám zvolí nižšie podsvietenie, kde obraz nie je taký nevýrazný. Je to preto, aby v tomto móde šetril energiu, a tak klesne s odberom na 50 W, ale ak chcete obraz zvýrazniť, už stúpnete napríklad na 100W, čo je pre oddychový mód už vysoká spotreba (aj keď štandardne má tento mód nastavenia na hodinu, potom sa vypne). 

Nápad s Ambient módom nie je zlý a určite sa to bude do budúcnosti vyvíjať. Mne tam zatiaľ chýbali hlavne aplikácie. Na TV totiž veľmi nepotrebujem fotky alebo obrázok, ale napríklad aplikácia s počasím a správami, prípadne akvárium, by mohli byť pekné. Teda niečo, čo by lepšie využilo možnosti TV. 

A prečo to vlastne Samsung tlačí? Pripadá mu to ako dobrá možnosť spraviť niečo, v čom QLED môže zapôsobiť a OLED by úplne zlyhalo. Podobný statický obraz by totiž OLED obrazovku úplne zabil.

Samsung QLED QE55Q7FN - priam herný TV
Samsung QLED QE55Q7FN - priam herný TV Ovládanie je znovu jednoduché a veľmi dobré.
Ovládanie je znovu jednoduché a veľmi dobré.


Samsung QLED QE55Q7FN - priam herný TV Samsung má dobre vyriešené menu, s rýchlym prístupom a nastaveniami.
Samsung má dobre vyriešené menu, s rýchlym prístupom a nastaveniami.


Samsung QLED QE55Q7FN - priam herný TV Xbox One X si automaticky deteguje podporu 4K, 120 Hz a aj variabilný refresh. Z podpory chýba len 3D, ale rovno si povedzme, že nikomu nechýba.
Xbox One X si automaticky deteguje podporu 4K, 120 Hz a aj variabilný refresh. Z podpory chýba len 3D, ale rovno si povedzme, že nikomu nechýba.





Herné funkcie

Pre nás sú zaujímavé herné funkcie, kde, samozrejme, 4K a HDR sú základ. Ale tým Samsung nekončí a výrazne zapracoval na všetkom, čo je pre hranie dôležité. Teda herný mód aj s HDR a veľmi rýchlou odozvou (15 ms), čo je základ pri TV, ak na nich chcete hrať. Tu je jedna ďalšia super novinka, a to podpora variabilného refreshu, a teda ak si túto funkciu zapnete na Xboxe alebo PC, funguje podobne ako Freesync/G-sync a prispôsobí refresh obrazu na TV framerate hry. Teda nebudete mať žiadny roztrhaný obraz, obraz nebude čakať na v-sync a celé to pôjde plynulejšie. Vybrať si môžete vysoký a nízky refresh VRR, aj keď na Xboxe mi ponúkalo len vysoký, teda Freesync aktívny od 24 Hz do 120 Hz, kde vylepšenia plynulosti zbadáte už v nízkej oblasti od 24 fps vyššie. A teda hry, ktoré s framerate padajú, alebo majú framerate odomknutý, to pôjde citeľne plynulejšie. Ak ste už niekedy skúšali Freesync alebo G-sync na PC, tak viete, aký je to pocit. Funguje to aj pri pripojení PC, ale keďže je to funkcia postavená na Freesync štandarde, musíte mať AMD grafickú kartu. Samotný variabilný refresh zníži odozvu TV z 15 ms na 7 ms.

Druhá funkcia je podpora 120 Hz vstupu. Je to tiež pre konzoly a aj TV niečo nové, čo len postupne prichádza. Xbox One X už výstup 120 Hz podporuje a môžete ho skúsiť. Zatiaľ sa však nezdá, že by to niektorá hra reálne využívala, a teda bola odomknutá na viac ako 60 fps. Microsoft síce uviedol, že niektoré hry pôjdu plynulejšie, ale ešte to bližšie nerozoberal. Pri Xbox One X sa tak zatiaľ oplatí používať skôr 4K mód a Freesync ako 120 Hz. Ale ak zapojíte do TV  PC, máte plnú podporu 120 fps v hrách, a teda to reálne aj využijete. Jedine rátajte s tým, že pri 120 Hz môžete ísť len v 1080p a 1440p rozlíšení, keďže HDMI zatiaľ nemá prenosovú rýchlosť na 4K/120Hz.

Ďalšia funkcia, ktorú TV má, je dopĺňanie frejmov do hry v hernom mode - herné motion plus. Teda mód, ktorý štandardne funguje v TV na pridávanie ďalších interpolovaných frejmov do filmov, čím zvýši ich framerate a vytvára z filmu telenovelu (zoberie dva frejmy, prepočíta ich stred a vytvorí nový frejme ktorý vopchá medzi dnaé dva). Väčšina TV to však má veľmi pomalé a pri hrách sa neodporúča púšťať pre veľmi vysokú odozvu. Tu je to priamo v hernom móde a ponúka stále rýchlu 24 ms odozvu. Teda z 30 fps si môžete spraviť 60 fps alebo zo 60 fps spravíte 120fps, síce len umelých a doplnených, ale môže to oko potešiť, ak nemáte radi pomalý framerate. 

Nakoniec TV ponúka aj inteligentnú zmenu herného módu. Teda zatiaľ čo bežné TV majú len automatické prepnutie do herného módu pri zapnutí konzoly, tu je to už programovateľné a konzola vie TV povedať, kedy má spustenú hru a kedy film alebo niečo iné. Teda, aby herné funkcie zaplo len cez hru. Rovnako aj toto je veľmi užitočná funkcia hlavne vtedy, ak na konzole riešite aj iné veci ako hry.

Čo sa týka podpory, z konzol, tieto nové funkcie využijete hlavne na Xbox One, a to ako na základnom Xbox One S, tak aj na Xbox One X (tam máte navyše 4K podporu). Podobne rovnakú podporu dostanete na PC, plus reálne využijete 120 Hz. Na PS4 konzolách zatiaľ podpora nových funkcii chýba a využijete aspoň herné motion plus.

Samsung QLED QE55Q7FN - priam herný TV
Samsung QLED QE55Q7FN - priam herný TV Rôznych video aplikácii má TV dostatok a vyberiete si, ak sledujete alebo platíte za tieto služby.
Rôznych video aplikácii má TV dostatok a vyberiete si, ak sledujete alebo platíte za tieto služby.


Samsung QLED QE55Q7FN - priam herný TV Ponuka hier sa tu prekvapivo zúžila, aj keď zrejme ani nemáte záujem hrať tieto minihry. Je tam však užitočná SteamLink aplikácia
Ponuka hier sa tu prekvapivo zúžila, aj keď zrejme ani nemáte záujem hrať tieto minihry. Je tam však užitočná SteamLink aplikácia


Samsung QLED QE55Q7FN - priam herný TV Freesync je veľmi dobrým doplnkom do TV.
Freesync je veľmi dobrým doplnkom do TV.




 
Celkovo je nová QLED séria Samsungu z herného hľadiska veľmi zaujímavá, hlavne Freesync a podpora 120 Hz ju posúvajú v hernej oblasti pred konkurenciu. Zapracovaný Steam streaming a rýchla odozva v každom móde tiež hráčov potešia. K tomu kvalitná obrazovka, intenzívne farby, kvalitné HDR pridá svoje, rovnako poteší aj minimalistický dizajn. Jedine, ak nemáte pod TV skrinku, môže vám prekážať externý box s portmi. Samotný Q7 model vyzerá parádne, aj keď je možno škoda, že sme nemali vyššie modely, ktoré už majú priame podsvietenie obrazovky a obraz môže byť ešte kvalitnejší.

Samsung to s cenou QLED dosť preháňa ale tento
Samsung QE55Q7FN viete kúpiť už od
. Čo je už veľmi dobrá suma na kvalitu a možnosti, ktoré ponúka. Špeciálne pre hráčov. Oficiálna plná cena je 2199 eur. 

napísal saver 20.7.2018
Páči sa mi! (+6)
9.0
SAMSUNG QLED QE55Q7FN - PRIAM HERNÝ TV
+ Freesync a 120 Hz podpora pre Xbox One alebo PC
+ parádna QLED obrazovka
+ kvalitné HDR
+ rýchla odozva vo všetkých módoch
+ kvalitné ozvučenie
- Q7 verzia má len edge podsvietenie, (priame podsvietenie má Q9FN a Q8DN)
- stále len slabšia ponuka aplikácii


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk