ROCCAT HORDE AIMO

ROCCAT HORDE AIMO

Membránová klávesnica s kvalitami mechanickej?

Nemecký výrobca Roccat finišuje so svojou aktuálnou ponukou v modelovom rade s AIMO podsvietením a po myši a headsete sa pozrieme aj na klávesnicu, ktorou prispel do už tak slušnej konkurencie, ktorá sa vyrojila začiatkom tohto roka. Roccat Horde AIMO je novšia verzia už známej Horde klávesnice, teraz však s už spomínaným inteligentným AIMO podsvietením, ktoré spolupracuje naprieč všetkými Roccat perifériami pre vytváranie špeciálnych svetelných efektov pri hraní, čo určite mnohým z vás imponuje. No k tomu sa dostaneme neskôr.

Roccat túto klávesnicu v angličtine označil slovom „membranical“, ktoré si sám vymyslel a neexistuje, no ak sa v klávesniciach aspoň trošku orientujete, už asi tušíte, čo týmto označením chcel dosiahnuť. Kombinuje slová „membrane“ a „mechanical“ a to znamená, že aj v prípade klávesnice chce skombinovať prvky mechanických a membránových klávesníc. Ak ste však dúfali v nejaký nový mechanický model, ktorý by ešte viac rozvíril vody konkurencie v tomto segmente, musím vás sklamať. Horde AIMO je membránovou klávesnicou a aj keď sa označenie snaží naznačiť niečo iné, s mechanickými spínačmi tu veľa spojitostí nenájdete.

To však automaticky neznamená, že by to bola zlá klávesnica. V rámci membránových klávesníc patrí určite k tomu lepšiemu a naozaj badať snahu priniesť niečo trošku iné a kvalitné. Stačí pár chvíľ s klávesnicou, aby ste zistili, že dojem z práce s ňou sa od bežných membránových líši. Klávesy sú nižšie ako bežné, no nie až tak ako na notebookoch. Výrobca uvádza rýchlosť aktivovania štandardných klávesov na tejto klávesnici 7,8 ms a porovnáva to s 9 ms v prípade bežných klávesníc. Makro klávesy sú ešte rýchlejšie – 5 ms (zdvih len 1,2 mm).


Samotné klávesy potešia hneď v dvoch ohľadoch. Na klávesnici sa píše veľmi príjemne vďaka jemnej taktilnej odozve, ktorá takmer pripomína mechanické switche. No a keďže je to membránová klávesnica, v porovnaní s mechanickými switchmi je veľmi tichá, takže neruší tak, ako niektoré mechanické klávesnice, ak si na ich zvuk neviete zvyknúť. Stále je to však membránová klávesnica a to znamená, že klávesy musíte stláčať úplne. Sú tu teda len dve polohy – aktivovaná úplne dole a neaktivovaná kdekoľvek inde od položenia prstov na klávesy.

Horde AIMO je pomerne veľkou klávesnicou, no nijako zvlášť v porovnaní s inými na trhu. Obsahuje plnú numerickú časť, makro klávesy na ľavej strane a multimediálny blok hore. V balení nechýba opierka na zápästie a celé vyhotovenie je v matnom čiernom plaste. Klávesnica sa pripája (opletaným) USB káblom s dĺžkou 1,8 metra, takže v tomto ohľade vám nechýba nič. Nožičky vzadu dole sú samozrejmosťou, ak si klávesnicu radi zdvihnete. A aj keď dizajn nie je neobvyklý či výstredný, nepovedal by som, že klávesnica vyzerá dobre. Skôr fádne, no so zbytočnými ryhami. Ak si na to ale nepotrpíte, nemusíte riešiť dizajn.

Rozhodne oceňujem vyhotovenie odolné voči väčším nečistotám, aby vám nejaké drobnosti nezapadli medzi jednotlivé klávesy. Klávesnica však nie je vodeodolná a prachuvzdorná, toto je len taký malý bod k dobru. Vyhotovenie pôsobí robustne a pevne, takže sa nemusíte báť nejakých tých pádov. Dokonca ani škrabance tu nevznikajú jednoducho, keďže som často pomerne nešetrne pripájal a odpájal opierku, no bez akýchkoľvek škrabancov v prednej časti klávesnice. Celá klávesnica váži 1,1 kg.

Nájdete tu 6 dedikovaných makro klávesov, čo je výhoda oproti nedávno recenzovaným herným Corsair klávesniciam, kde takéto klávesy chýbali. Zaujímavá je aj multimediálna časť, ktorá ponúka 11 tlačidiel. Dominuje im však ovládacie koliesko. Jedenásť tlačidiel znamená 11 funkcií, medzi ktorými tie mediálne tvoria základ, no ďalšími ovládate hlasitosť mikrofónu, jas, podsvietenie klávesnice, svetelné efekty klávesnice, úlohy v systéme a klávesnica podporuje aj Windows Dial funkciu, prípadne si tam namapujete vlastný prvok (rolovanie...). Stlačíte tlačidlo a kolieskom následne ovládate danú funkciu, pričom koliesko jemne krokuje. Má to vlastne len jednu chybičku – na potvrdenie musíte opäť stlačiť tlačidlo danej funkcie, pričom stlačenie priamo kolieska by bolo prirodzenejšie.

Klávesnica obsahuje ARM Cortex-M0+ 50 MHz a tiež 512 kB onboard pamäť na ukladanie profilov, aby ste ich mali so sebou aj v prípade, že klávesnicu pripojíte na iné PC. Zo zaujímavých čísiel tu nechýba 1000 Hz polling rate, teda frekvencia, akou klávesnica komunikuje. Samozrejme, nechýba ani anti-ghosting technológia, aby klávesnica zaregistrovala každé stlačenie klávesu.

Čo sa podsvietenia týka, Horde AIMO, bohužiaľ, zaostáva za konkurenciou, kde nájdete individuálne podsvietené klávesy. Tu je podsvietenie rozdelené do 6 blokov naprieč dĺžkou klávesnice a všetky klávesy v danom bloku majú v jednom moment to isté podsvietenie. Takže, bohužiaľ, musíte zabudnúť na to, že by ste si podsvietili konkrétne klávesy pre nejakú hru, či si vytvorili vlastné bloky tak, ako vám to vyhovuje. A to je obrovská škoda. Inak tu ale farieb a odtieňov nájdete hromadu, taktiež mnoho rôznych efektov. A je tu hlavne už spomínané inteligentné podsvietenie AIMO. S podsvietením mám osobne ešte jeden problém, a to je fakt, že aj s najvyšším jasom mi stále pripadalo dosť tlmené.


Klávesnicu viete zapojiť do PC a bežne používať, aby ste ju však vedeli využiť v celej šírke jej možností, potrebujete softvér Roccat Swarm. Ten mal v minulosti zlé meno a aj keď sa zlepšil, stále to nie je ideálne a počas používania som s nim mal nejaké problémy, ktoré som však predtým s inými Roccat klávesnicami nemal. Dokážete si v ňom synchronizovať viaceré Roccat produkty s AIMO podsvietením, no hlavne vytvárať rôzne profily. A to platí ako pre profily osvetlenia a jeho efektov, tak aj pre profily samotných klávesov, funkcií a skratiek.

Nastaviť si viete bežné funkcie klávesnice a jednoduchým systémom si viete priraďovať funkcie k rôznym oblastiam, či je to hranie, internet alebo iné. Mnohé funkcie sú už dopredu vytvorené. Všetko si viete vytvoriť sami, či načítať súbor, ktorý napríklad vytvoril niekto iný. Ak sa vám nastaveniami makro funkcií pre hry nechce zaoberať, niekoľko veľkých PC hier má už vytvorené profily dopredu, takže stačí, keď si ich načítate. Taktiež tu nájdete makro profily pre aplikácie, ako Firefox, Photoshop, Team Speak a iné.

Roccat Horde AIMO nie je zlá klávesnica. Len je v mnohých ohľadoch nedotiahnutá a aj hráči by určite ocenili, keby niektoré možnosti výrobca dotiahol ďalej. Ak holdujete membránovým klávesniciam, táto je jednou z najlepších, ale nohy jej vo veľkej miere podráža cena, ktorá je u nás zhruba 100€ a to je na membránovú klávesnicu trošku veľa, keďže už na trhu nájdete aj kvalitné lacnejšie mechanické klávesnice. Aj keď možno nie s takou výbavou, ale rozhodne nie horšie, čo sa týka samotných klávesov.


napísal matus_ace 11.5.2018
Páči sa mi!
ROCCAT HORDE AIMO


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19541)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk