CORSAIR VOID PRO RGB / K63 S LAPBOARDOM

CORSAIR VOID PRO RGB / K63 S LAPBOARDOM

Bezdrôtová dvojica periférií pre hráčov

Test

Firma Corsair má vo svojom repertoári naozaj veľmi slušný výber herného príslušenstva. Pokrýva všetky pre hráčov dôležité produkty - myšky, podložky, slúchadlá a aj klávesnice. Pri príslušenstve sa však katalóg tovaru nekončí a ponúka napríklad PC skrine, zdroje, grafické karty, RAM pamäte a taktiež SSD disky. Nedávno sme vám priniesli test bezdrôtovej myšky, ktorú je možné nabíjať rovnako bez ďalších káblov - pomocou špeciálnej podložky. Tentokrát sme sa však pozreli na nový bezdrôtový headset Corsair Void Pro RGB a rovnako bezdrôtovú mechanickú klávesnicu Corsair K63 Wireless spolu s lapboardom.

Corsair Void Pro RGB

Pri rozbaľovaní slúchadiel sa sa bez značnej námahy dostávam do útrob štandardne spracovanej krabice a s očakávaním sa posúvam ďalej. Po vytiahnutí hlavnej krabice z obalu prichádza prvý priamy kontakt s Corsair Void Pro RGB. Musím priznať, že na prvý dojem na mňa vôbec nepôsobili, a to ako dizajnom, tak aj kvalitou spracovania. Hovorím si, že slúchadlá vyzerajú dosť lacno... celé z plastu. Pri ďalšom skúmaní a ohmatávaní však zisťujem, že ušnice sú zavesené na otočnom kĺbe z kovu a zvyšné plastové prvky napokon taktiež majú črty kvalitného produktu. Práve zavesenie ušníc na otočnom kĺbe priviedlo dizajnérov k presunutiu mechanizmu pre nastavenie ich veľkosti o niečo vyššie.

Vďaka tomu slúchadlá nemajú štandardnejší U tvar, ale skôr sa rozťahujú do šírky - štvorca. Na takýto štýl síce nie som úplne zvyknutý, čo by mi ale neprekážalo, keby mi kvôli takémuto dizajnu nesedeli až tak dobre na hlave. Keďže sa slúchadlá pri zväčšovaní rozširujú, ak máte skôr vyššiu hlavu ako širšiu, môžete mať s nimi problém. V takom prípade totiž na hlave nedržia až tak pevne a pri prudkom otočení vám v najhoršom scenári môžu až spadnúť z hlavy. Každopádne, má to predsa len jednu výhodu - nebudú vás tlačiť a sú pohodlné. A to aj napriek ich vyššej hmotnosti 380 gramov.

Keďže ide o bezdrôtový headset, je jeho vyššia hmotnosť pochopiteľná kvôli integrovanej batérií. Tá je dostatočné veľká na to, aby ho dokázala udržať v chode až šestnásť hodín a nabíja sa klasickým micro USB káblom - jeden je, samozrejme, aj v balení. Pohodlnosť napriek všetkému v značnej miere zabezpečujú penové výplne, ktoré sú okolo ušníc a aj vrchnej časti okolo hlavy. Táto pena nie je obalená žiadnou umelou kožou či podobnými materiálmi, ale priedušným textilom. V celkovom dizajne slúchadiel mi ale najviac prekážala úplne iná vec - hrana pri mikrofóne je nepochopiteľne príliš ostrá, takže sa o ňu môžete pri troche nepozornosti nepekne porezať.

Aby ste slúchadlá vôbec spojili s PC, musíte doň zasunúť pribalený prijímač. Ten je USB a funguje na frekvencii 2,4 GHz s minimálnou latenciou. Dobrou správou je, že funguje bez nutnosti sťahovania ďalších ovládačov na Windows 10 či Linuxe a rovnako si so slúchadlami poradí aj PS4 či Xbox One. Pri zapojení do konzol ma však sklamala maximálna hlasitosť, ktorá bola výrazne nižšia ako pri zapojení do PC. Vďaka takejto technológii komunikácie výrobca udáva dosah 12 metrov, čo môžem len potvrdiť - ide ale o otvorený priestor bez stien.


Vzhľadom k tomu, že v názve headsetu sa nachádza aj RGB, je jasné, že disponuje podsvietením, ako je momentálne v móde. Toto podsvietenie môžete nájsť na oboch ušniciach, kde je iba za malým logom firmy a taktiež v podobe pásika pri mikrofóne. Či vám takéto decentné RGB prvky stačia alebo nie, je len záležitosť vášho vkusu a preferencií. Po vzore ďalších štandardov si je ale možné tieto LED pohodlne nastaviť cez sprievodnú aplikáciu slúchadiel, kde nájdete rôzne režimy pulzovania, striedania farieb alebo tiež voľbu jasu.

Priamo v ušniciach sa skrývajú 5-centimetrové reproduktory, ktoré sú po technologickej stránke vybavené frekvenčným rozsahom v škále od 20 Hz po štandardných 20 kHz. Takýto rozsah v tomto prípade priamo odráža aj reálne výsledky, ktoré zo slúchadiel dostanete. Basové tóny reprodukujú v dostatočnej miere - ak máte „cítiť" úder, verte, že ho bez problémov budete vnímať. Pri výškach zázraky nečakajte, takže jediná možnosť ako ich zo slúchadiel dostanete, je nastavenie ekvalizéru. Vzásade ale nejde o žiadny problém, keďže nie sú prezentované ako nejaké hi-tech z pohľadu kvality zvukovej reprodukcie.

Ak by som teda mal zhodnotiť kvalitu zvuku čo najjednoduchšie, je mierne nadpriemerná. Aj napriek tomu, že sú slúchadlá poháňané batériou, nemusíte sa báť nízkej hlasitosti. Pri úrovniach blížiacich sa k maximu si okolie pekne odizolujete, no zároveň pohneváte. Slúchadlá totiž prepúšťajú zvuk jedna radosť a váš zážitok z hry tak budete zdieľať aj s ďalšími v miestnosti. Pri mikrofóne sa zastavím len zbežne - je sklápací (vypnutie/zapnutie), bez možnosti odpojenia a kvalitou nijako neprekvapí, no na bežnú komunikáciu plne postačuje.

Ako som už spomínal vyššie, aj keď slúchadlá fungujú bez ovládačov, ich nainštalovaním získate prístup k ďalším funkciám. Okrem možnosti zmeniť si nastavenia RGB prvkov, máte k dispozícii ekvalizér s vopred pripravenými nastaveniami, ktoré môžete doplniť o vlastné. Tie si následne môžete jednoducho prepínať stlačením páčky pre ovládanie hlasitosti. Nechýba funkcia virtuálneho priestorového zvuku, ktorá funguje porovnateľne s konkurenciou. Zaujímavé je však hlasové informovanie, ktoré vás napríklad upozorní, že sa slúchadlá čoskoro vypnú, prípadne informuje o zapnutí alebo vypnutí mikrofónu. V prvých minútach je to celkom zábava, no pri dlhšom používaní to už skôr otravuje - našťastie sa táto vymoženosť dá vypnúť.

Headset Corsair Void Pro RGB je vcelku pozoruhodný kus herného príslušenstva, ktorý zaujme v rámci bezdrôtových produktov podobnej kategórie dobré miesto s cenovkou približne 120 €. Spracovanie má svoje chyby a nemusí sadnúť každému, no ak vám nerobí problém a navyše si nepotrpíte na prémiový zvuk, kúpou týchto slúchadiel neurobíte chybu.

Corsair K63 Wireless

Nedávno sme sa pozreli na novú hernú klávesnicu K68 RGB od firmy Corsair a už tu máme ďalšiu pre tých, ktorí hľadajú niečo menšie a nepotrpia si na plnohodnotnú veľkosť a prvky, ale vystačia si aj bez numerickej časti. Ako však hovorí aj názov samotnej klávesnice, Corsair K63 Wireless má s nedávnym modelom mnoho spoločného. Už na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že K63 je v skutočnosti len K68 bez numerickej časti, no kým to v niektorých aspektoch presne sedí, v určitých oblastiach sa klávesnice líšia.

Našťastie to ale platí pre kvalitu vyhotovenia, ktorá tu je na rovnakej, teda vysokej úrovni.  A to istí platí aj pre dizajn, ktorý jasne vychádza z modelu K68. Dizajnovo tak klávesnica nie je veľmi extravagantná, najvýraznejším prvkom je snáď len drážka, ktorá sa ťahá po obvode a na vrchnej časti vychádza hore. Nad ňou je lesklé logo Corsair a niekoľko ovládacích prvkov. Plastový povrch pôsobí dobre a robustne. Rozmery 366x173x41mm v najhrubších bodoch sú skôr menšie, no váha 1,09 kg je zase skôr vyššia. V balení nájdete klávesnicu, príjemnú opierku pre zápästia (rovnakú ako v prípade K68, len menšiu), wireless receiver, 1,82 m kábel na pripojenie a predlžovací kábel pre receiver, ak by ste ho potrebovali niekam vytiahnuť.

Klávesnicu môžete pripojiť klasicky pribaleným káblom a vtedy sa dá používať rovno po vybalení zo škatule. Ak ju chcete používať bezdrôtovo, mali by ste ju najskôr updatovať, aby fungovala bez problémov. Následne máte možnosť vybrať si buď 2,4 GHz pripojenie s 1 ms oneskorením, alebo Bluetooth 4.2. Pri normálnom osvetlení klávesnica vydrží zhruba takých 15 hodín na jedno nabitie. Ak podsvietenie úplne vypnete, môže to byť až 75 hodín. To rozhodne nie je zlé, no trošku mi chýbal jednoduchý prehľad úrovne batérie, ku ktorému sa mi nepodarilo dopátrať ani na klávesnici, ani v aplikácii. Indikuje ju síce blikanie/svietenie malej LED, ale informatívne to nie je dostatočné, nakoľko jeden druh blikania môže naznačovať dosť veľký rozptyl.

Jednu šikovnú vlastnosť K68 ale musíte oželieť, a to je odolnosť voči poliatiu a väčším nečistotám. Tá tu nie je, čo rozhodne zamrzí. Avšak nájdete tu ostatné vlastnosti, s ktorými počítate – teda 100% antighosting, podsvietenie, programovateľné klávesy a dedikované tlačidlá. Je tu tlačidlo na ovládanie základných úrovní podsvietenia, tlačidlo na uzamknutie Windows klávesu, na pravej strane hore mediálne tlačidlá na ovládanie hlasitosti, na ľavej strane hore zase na ovládanie prehrávania. Na zadnej strane je drobný prepínač na zapnutie/vypnutie klávesnice. Zospodu nechýbajú drobné nožičky na zdvihnutie zadnej časti.


K63 Wireless je tenkeyless mechanickou klávesnicou. Nájdete tu tak celkovo 87 klávesov a každý s individuálnym podsvietením. Avšak nie RGB ako v prípade K68, ale len v rôznych odtieňoch modrej, čo si viete sami nastaviť. K63 sa dodáva len s Cherry MX Red switchmi, ktoré poznáte z K68. Tie sú lineárne a neklikavé, sú naozaj ľahké, takže vhodné napríklad v prípade, ak je to vaša prvá mechanická klávesnica. Ideálne však spravíte, ak si ich vyskúšate dopredu. Aktivačná sila je len 45 gramov, aktivačná vzdialenosť sú už 2 milimetre a výrobca udáva životnosť 50 miliónov stlačení. Plány s úpravou klávesnice vám však môže narušiť neštandardný spodný rad.

Všetky nastavenia klávesnice robíte cez desktopovú aplikáciu Corsair Utility Engine (CUE), ktorá mala v minulosti zlé meno, no teraz je to oveľa lepšie. Je intuitívna, prehľadná a dokážete v nej ako vytvárať rôzne makrá a akcie na klávesoch, tak aj svetelné efekty tak, aby vám čo najlepšie vyhovovali. Môžete si nastaviť efekty ako vlna a podobné, no tiež nastaviť zóny, napríklad zvýraznenie WASD pre hranie hier a podobne. Jediná škoda je, že klávesnica nemá vlastnú pamäť, takže profily sú uložené len v aplikácii. A vytvorené profily síce viete exportovať a importovať, ale pri prenášaní si musíte profil zobrať so sebou na iný počítač, kam idete s klávesnicou.

K63 má jednu veľkú výhodu a tou je možnosť spojiť ju s Corsair lapboardom, ktorý je šitý priamo na jej miery. Klávesnica doň jednoducho zapadne a zo zadnej strany ju viete elegantne prichytiť, aby držala na mieste. Keďže je klávesnica bezdrôtová, takto s ňou dokážete pohodlne hrať aj z gauča na veľkej TV obrazovke. Len zasuniete klávesnicu, bezdrôtovo pripojíte k PC, položíte na kolená a hráte. Pod klávesnicou je opierka na zápästia, aká je aj v balení klávesnice. Na pravej strane je potom priestor pre myš s naozaj kvalitnou podložkou s látkovým povrchom, po ktorom sa myška naozaj veľmi dobre pohybuje. Navyše ho viete aj vymeniť, ak chcete. Zospodu je po celom povrchu pamäťová pena, aby bolo aj hranie z gauča naozaj pohodlne.

Rozmery lapboardu sú 670x277x52mm, takže je relatívne veľký. Samotný lapboard váži ďalších 1,85 kg, takže spolu s klávesnicou to je skoro 3 kg. Problémom však môže byť cena. Tá je v prípade klávesnice v našich obchodoch zhruba 130 eur, čo na bezdrôtovú mechaniku nie je až tak veľa, no ak wireless priamo nepotrebujete, je to dosť. Za lapboard dáte ďalších zhruba 60 eur a to sa už cena pekne nabaľuje. Ak ale chcete niečo k PC hraniu do obývačky a dve stovky pre vás nie sú prekážkou, s touto zostavou dostanete naozaj kvalitnú bezdrôtovú klávesnicu (ktorá má, samozrejme, zmysel aj osamote) a pohodlný lapboard.

 


napísal play3man & ace 23.3.2018
Páči sa mi! (+1)
CORSAIR VOID PRO RGB / K63 S LAPBOARDOM


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19533)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk