LENOVO X1 CARBON

LENOVO X1 CARBON

Luxusný notebook orientovaný na prácu

Výber notebooku v dnešnej dobe nie je ľahkou úlohou. Výrobcovia nás zasypávajú množstvom modelov  rôznych veľkostí, zameraní a typov. Otočné konštrukcie a dotykové displeje nájdeme snáď už v ponuke každého výrobcu a rovnako aj vysoké rozlíšenia či nové USB-C konektory. Nájsť notebook s veľmi dlhou výdržou, množstvom portov, ľahkou, ale pevnou konštrukciou a kvalitnou klávesnicou môže predstavovať tvrdý oriešok. Niekoľko mesiacov som používal Lenovo X1 Carbon piatej generácie a podľa môjho názoru ide o ideálny notebook na prácu. Tvrdím to na základe dlhodobých skúseností s ľahkým pracovným notebookom s dlhou výdržou, bohatou konektivitou a výbornou klávesnicou.

Používal som rôzne veľkosti notebookov od 12,5”, cez 13,3”, 14”, 15,6” až  po 17”. 12,5-palcový je dobrý do postele a do ruksaku, akonáhle chcete robiť seriózny multitasking, veľkosť displeja je veľkým obmedzením. Rok a pol som mal Dell XPS 13 s Infinity displejom, teda notebook, ktorý stál za zrodom notebookov s minimálnymi rámikmi. Malé rozmery s pomerne veľkou  obrazovkou boli ideálne na cestovanie, no stále som mal pocit, že obrazovka by mohla byť o maličký kúsok väčšia. X1 Carbon 5th gen so 14” displejom bol presne to, čo som hľadal. Obrazovka je dostatočne veľká, aby sa na nej dalo pracovať aj na cestách, no notebook je stále malý a ľahký. Čokoľvek nad 14” je pre mňa na prácu na ceste a nosenie v ruksaku veľké. Väčší displej využijete, ak ho používate ako primárny alebo doplnkový k monitoru. 15,6” notebooky sú tiež výrazne ťažšie, len málo z nich má pod 2 kg. V tomto sú 13,3” a 14” notebooky s hmotnosťou okolo 1-1,3 kg úplne iný level. O tom však neskôr. Ak hľadáte notebook na cesty či do školy a budete ho pripájať v práci k monitoru, odporúčam voliť práve z 13,3” a 14” modelov.

Podobne ako veľkosť obrazovky aj rozlíšenie je potrebné vyberať podľa toho, na čo notebook potrebujete. Rozhodne odporúčam voliť minimálne Full HD, archaickému 1366 x 768 by som sa vyhol za každú cenu. Tá správna otázka teda znie: Full HD, 2K (QHD), (QHD+) 3200 x 1800 alebo 4K? Položte si otázku: chcete dlhú výdrž? Ak je odpoveď áno, voľte Full HD displej. XPS 13 som mal s Full HD aj QHD+ displejom, model s nižším rozlíšením vydržal 8-10 hodín, QHD len polovicu, teda 4-5 hodín. X1 Carbon je notebook s najdlhšou výdržou, aký som testoval. Prehrávať videá z Youtube cez Wi-Fi pri 50 % jase a 40 % hlasitosti dokázal 12 hodín. Test som niekoľkokrát opakoval, výsledok bol vždy rovnaký. Vo výdrži teda X1 Carbon 5th gen exceluje, čo pri práci rozhodne oceníte.


Nevýhodu Full HD je viditeľný raster a málo miesta pre multitasking. Vysoké rozlíšenia sú vhodnejšie na prácu s fotografiami a videami, častokrát mávajú lepšiu reprodukciu farieb, no výrazne znižujú výdrž batérie a spôsobujú problémy so škálovaním aplikácii. Vysoké rozlíšenie na malom displeji nie je možné používať bez výrazného priblíženia vo Windowse. Full HD používam so 150 % priblížením, na QHD+ som mal až 225 %.

Môj X1 Carbon mal Full HD obrazovku, na výber máte aj 2K (QHD) displej s rozlíšením 2560 x 1440 pixelov. Oba displeje sú matné, nedotykové. K tomuto mám tiež jednu poznámku. Na dotykové displeje sme zvyknutí z mobilov, na notebooku to až tak osožné nie je. Dá sa dotykom jednoduchšie rolovať či klikať na ikony, no častokrát je potrebné naťahovať sa za displejom a ovládanie potom nie je také rýchle. Za najväčší problém dotykových displejov ale pokladám ich ľahké zašpinenie odtlačkami a odrážanie svetla. Dotykové displeje sú lesklé, čo často znemožňuje používanie pri okne alebo vonku. Akonáhle začnete displej ovládať prstami, zanecháte na ňom šmuhy a nič nebudete vidieť. Čistenie je potom otravné a na ovládanie dotykom som preto rýchlo zanevrel. Nový model X1 Carbon 6th gen, ktorý bol predstavený v januári na CES 2018, ponúka až štyri druhy displeja. Pribudol dotykový Full HD a WQHD s podporou HDR Dolby Vision a jasom až 500 nitov. Práve tento nový HDR displej by mohol byť zaujímavý pre tvorcov obsahu, všetkým ostatným odporúčam radšej Full HD nedotykový matný pre jednoduchšie používanie a dlhšiu výdrž.

X1 Carbon už nejaký ten rok ponúka možnosť vyklopiť displej až do úplnej roviny, teda 180 stupňov. Možno si poviete, že to je nezmysel, veď tu máme plne otočné notebooky. To je pravda a presne taký je súrodenec s názvom X1 Yoga. Normálne notebooky sa však zvyčajne  dajú otvoriť len do istého uhla, napríklad 120 stupňov. Výhod otvorenia do priameho uhla je niekoľko. Napríklad to ak musíte notebook používať zo stoja, keď je položený na stole. Veľký uhol otvorenia oceníte aj keď ležíte na posteli a notebook si položíte na brucho. Nemusíte sa tiež báť, že pánty zlomíte, ak ich otvoríte viac než treba.

Ako už názov notebooku napovedá, v Lenovo pri jeho konštrukcii použili uhlíkové vlákna. Notebook je vďaka tomu neuveriteľne ľahký, váži iba 1153 gramov. Dell XPS 13, ktorý je považovaný za najmenší 13,3” notebook, má “až” 1,29 kg. X1 Carbon je tak napriek väčším rozmerom ľahší. Povrch je na dotyk príjemný, nechladí ako hliník. Nevýhodu je, že sa veľmi špiní odtlačkami a ťažko sa čistí. Okrem odtlačkov je však povrch bez akéhokoľvek poškodenia aj po niekoľkých mesiacoch denného používania. Lenovo notebook vybavilo vojenským štandardom MІL-STD-810G, ktorý garantuje odolnosť voči poliatu, pádom, mrazu, vysokej teplote či iným extrémnym podmienkam. Telo je tiež veľmi pevné, nevŕzga, neprehýba sa, a to ani pri držaní za jeden roh a otvorenom displeji.


Rozmery 324 × 217 × 16 mm nám povedia dve veci. Notebook je na rozmery displeja malý vďaka tomu, že má malé rámiky. Druhou, podstatnou vlastnosťou je hrúbka. X1 Carbon je tenký notebook, nie však natoľko, aby obetoval dôležité porty, ktoré sú potrebné pre prácu. A práve portová výbava je jednou zo silných stránok tohto notebooku. Súčasný trend stenčovania notebookov už nabral taký rozmer, že aj klasické USB type-A porty bývajú vynechané a ostávajú len USB type-C, čo znamená veľa problémov. Lenovo, našťastie, išlo rozumnou cestou a X1 Carbon vybavilo dvojicou USB type-A 3.0, dvomi Thunderbolt 3, HDMI, špeciálnym ethernet konektorom, 3,5 mm audio konektorom a slotom pre microSD a micro SIM kartu. Dve klasické USB oceníte pri pripájaní príslušenstva, HDMI zase pri monitoroch, projektoroch a TV. Treba však spomenúť, že sa jedná o HDMI 1.4, ktoré podporuje len 4K pri 30 Hz. Na pripojenie k 4K monitoru tak budete musieť použiť jeden z Thudberbolt 3 portov. Tie sa používajú aj na nabíjanie cez 65 W nabíjačku. Okrem toho umožňujú pripojiť ultra rýchle externé SSD či dokonca grafickú kartu cez špeciálny dok.

Vo výbave ďalej nájdeme Wi-Fi 2×2 802.11ac či voliteľný WiGig 802.11ad pri vybraných modeloch. Recenzovaný kus mal Wi-Fi Intel AC 8265 s veľmi dobrý dosahom. Wi-FI karta si ľahko poradila aj s mojím 500 Mb/s pripojením k internetu. Súčasťou Wi-Fi je aj  Bluetooth 4.2, ale pre limitáciu vo Windows využijete len Bluetooth 4.1. Z voliteľnej výbavy si môžete vybrať NFC čip alebo WWAN. Qualcomm Snapdragon X7 LTE-A WWAN karta ponúka LTE CAT 6 s prenosovými rýchlosťami až 300 Mb/s. Ethernet sa pripája pomocou špeciálnej redukcie, ktorá je súčasťou balenia.

Kamera s HD rozlíšením ničím neprekvapí, ale ani neurazí. Dvojica mikrofónov si odvádza svoju prácu dobre. V príplatkovej výbave nájdete infračervenú kameru, ktorá spolupracuje s Windows Hello pre jednoduchšie prihlasovanie do PC. Nová tohtoročná verzia ponúka ThinkShutter, čo je klapka na zakrytie kamery, keď ju nepoužívate. Lepiacim páskam na kamerách tak už asi odzvonilo. Dva 2 W reproduktory ma prekvapili kvalitou, napriek nízkej hrúbke notebooku a umiestneniu na spodnej strane, hrajú veľmi dobre. Za negatívum portovej výbavy pokladám staré HDMI, čo je ale limitácia procesora, nie šetrenie výrobcu. MicroSD slot je nešťastne umiestnený vzadu a je potrebné vyťahovať špeciálny šuplík, kde je aj micro SIM karta. Klasický veľký SD slot na boku by bol oveľa užitočnejší pre prácu s fotografiami a videami.

Výkon notebooku nie je vhodný na hranie AAA titulov pri 4K 60 FPS alebo Full HD 144 FPS. A keď už hráči prestali čítať, môžme si povedať, aký je notebook na prácu. Testoval som jednu z najnižších verzií výbavy. Notebook poháňal dvojjadrový Intel Core i5-7200U s HT so základným taktovaním 2,5 GHz a Turbo Boost až 3,1 GHz. Najvyšším ponúkaným modelom je i7-7600U, ktorý má vyššie takty - základ 2,8 GHz, Turbo Boost 3,9 GHz a integrovaná grafika Intel HD 620 má takt vyšší o 150 MHz, teda 1,15 GHz. Rozdiely vo výkone medzi i5 a i7 nebudú veľké, treba však počítať s horšou výdržou pri vyššom modeli. Veľkou výhodou Kaby Lake oproti Skylake procesorom je natívna podpora pre 4K HEVC kódovanie/dekódovanie a VP9 dekódovanie. Rozdiel je závratný, Skylake sa dusí vysokou záťažou pri prehávaní 4K videa z Youtube, Kaby Lake si pradie na približne 10 % vyťaženom procesore.

Benchmarky:

3DMark FireStrike: 938
Time Spy: 380
Sky Diver: 3984
PC Mark 10: 3207

GTA V - Full HD / Normal / MSAA off / FXAA off - 20 FPS AVG, 9 FPS MIN, 61 FPS MAX

Testy s TB3 eGPU dockom Sonnet eGFX Breakaway Box 550

GTX 1060 3GB:
3DMark FireStrike: 7288
GTA V - Full HD / Normal / MSAA off / FXAA off - 92 FPS AVG, 33 FPS MIN, 125 FPS MAX


GTX 1080 Ti 11 GB:
3DMark FireStrike: 10471
GTA V - Full HD / Normal / MSAA off / FXAA off - 108 FPS AVG, 30 FPS MIN, 148 FPS MAX

X1 Carbon som používal na kancelársku prácu, konzumovanie obsahu aj editovanie fotografii a programovanie. S bežnou prácou si poradil bez problémov, kompilovanie mu však dáva poriadne zabrať. Testovaný kus mal 8 GB RAM, zvoliť si môžete maximálne 16 GB. Mne je tých 8 GB málo, pri multitaskingu dostával notebook poriadne do tela. Rozhodne som sa s X1 Carbon nemaznal, napriek tomu ma nesklamal. V extrémnej záťaži je dvojjadro problém, na všetko ostatné maximálne postačuje. Nová 6. generácia X1 Carbon je vybavená 8. generáciou procesorov Intel Kaby Lake-R, ktoré sú už štvorjadrá. Mám osobnú skúsenosť s i7-8550U na Xiaomi Mi Notebook Pro, rozdiel v záťaži je závratný. Ak plánujete akékoľvek renderovanie či kompilovanie, odporúčam voliť radšej novú verziu X1 Carbon. Bottleneck dvojjadrá je cítiť aj pri pripojení externej grafiky cez Thunderbolt 3.

Chválim termálne riešenie, väčšinu času je notebook úplne tichý a ani pod 100 % záťažou nepripomína vzlietajúce lietadlo. Teploty boli tiež veľmi dobré, pod syntetickými benchmarkami neprekročili 77 °C. Za nie práve ideálne ale pokladám umiestnenie výduchu ventilátora na pravej strane, kde budete mať často ruku s myškou. Ponuka M.2 úložísk je bohatá, zvoliť si môžete zo SATA a PCIe diskov s kapacitou 128 GB až 1 TB. Môj kus mal 256 GB PCIe Samsung PM961, čo je OEM ekvivalent 960 SSD zákazníckych diskov. V teste som nameral maximálne sekvenčné čítanie 3400 MB/s a zápis 1200 MB/s.


Biznisové zameranie notebooku môžeme vidieť na ľahkej demontáži zadnej strany. Ultrabooky zvyčajne používajú T5 skrutky, X1 Carbon má klasické krížové. Do jeho útrob sa tak dostanete za pár sekúnd. Vymeniť môžete SSD, WiFi a WWAN kartu a batériu, RAMky sú napečené na doske. Z bezpečnostných prvkov tu nájdeme čip TMP 2.0 a šifrovanie Bitlocker. Teší ma, že Lenovo nemá tendenciu dodávať notebooky s množstvom bloatware a volí radšej tzv. Windows 10 Pro Signature Edition, ktorá žiadne nechcené aplikácie ani trial verzie neobsahuje. Naopak, dve užitočné aplikácie výrobca predsa len pribalil. Sú to Lenovo Companion a Lenovo Settings. Prvý vám nájde najnovšie update ovládačov či BIOSu, poskytne informácie o záruke a ponúkne odporúčané príslušenstvo. V nastaveniach si zase môžete prehodiť funkcie klávesov FN a CTRL či prispôsobiť iné aspekty zariadenia. Lenovo Companion si neviem vynachváliť. Hľadanie ovládačov a BIOSu na neprehľadnej stránke výrobcu je strata času, tu vám stačí stlačiť jedno tlačidlo a o chvíľu uvidíte dostupné aktualizácie.

Na záver som si nechal hodnotenie klávesnice. Notebooky ThinkPad sú nimi preslávené a X1 Carbon 5th gen nie je výnimkou. Podľa môjho názoru ide o najlepšiu klávesnicu na ultrabooku, akú momentálne nájdete. Testoval som notebooky rôznych značiek a žiadna sa tejto nevyrovnala. Klávesy majú ideálny zdvih, aby ste cítili stlačenie, sú mierne prehnuté pre lepšie nahmatanie a aj veľkosť je taká akurát. Klávesnica disponuje dvoma úrovňami bieleho podsvietenia. V hornom rade klávesov F nájdeme ovládanie 11 multimediálnych funkcií a kláves F12 si môžete prispôsobiť podľa seba. Tlačidlá Fn a Ctrl sú stále vymenené, v Lenovo Settings si môžete ich funkcie zameniť. Fn je však aj fyzicky menší ako Ctrl, treba si na to zvyknúť. Klávesy ú, ä, §, ň (na anglickej klávesnici [, ], ’, #) majú rovnakú veľkosť ako ostatné, nie ako v prípade ThinkPad T570. PrintScreen je nezvyčajne umiestnený napravo dole vedľa Space či PageUp a Down nad navigačnými šípkami. Šípky sú dostatočne veľké a klávesy hore a dole sú plnohodnotné, nie polovičné ako to pri ultrabookoch často býva.

Klávesnica X1 Carbon je výborná. Napísal som na nej desiatky až stovky tisíc slov a riadkov kódu a s čistým svedomím môžem povedať, že lepšiu klávesnicu som na ultrabooku netestoval. V siedmom nebi by som bol, keby tu bola klávesnica z herného Lenovo Y910/Y920. Ten má nízkoprofilovú mechanickú klávesnicu, ktorá je ešte lepšia než táto, no do X1 Carbon by sa zrejme nevošla. Touchpad je takisto veľmi dobrý, má príjemný sklený povrch. Pracovalo sa na ňom dobre, registroval pohyb aj gestá bez problémov. Veľké tlačidlá nad ním veľmi zjednodušujú prácu a v kombinácii s trackpointom môžu poslúžiť ako náhrada za touchpad. Napravo od touchpadu sa nachádza čítačka odtlačkov prstov, ktorá podporuje Windows Hello. Vďaka nej môžete nahradiť a hlavne urýchliť zadávanie hesla alebo PIN kódu pri prihlasovaní sa do PC. Čítačka fungovala dobre, je rýchla a presná. Odtlačok prsta rozoznala na prvý pokus takmer vždy.

Lenovo X1 Carbon je ideálnym spoločníkom na cesty pre ľudí, ktorých práca za počítačom živí. Pohodlie a pridaná hodnota, ktorú notebook ponúka, prevyšujú značnú cenu. Tá začína na 1769 € a v najvyššej konfigurácii prekračuje 3000 €. Rozhodne tak nejde o produkt pre každého. Náročný zákazník a používateľ však za túto sumu dostane zrejme najlepší pracovný notebook na trhu, ktorý prakticky nemá slabinu. Ak seriózne zvažujete kúpu, siahnite radšej po novom modeli X1 Carbon 6th gen, ktorý má nový štvorjadrový procesor, a to aj v prípade vyššej ceny. Štvorjadro v ultrabooku sme tu doteraz nemali.


napísal spartan_6917 15.3.2018
Páči sa mi! (+2)
Top Notebooky
LENOVO X1 CARBON
+ kvalita spracovania
+ nízka hmotnosť
+ dlhá výdrž batérie
+ množstvo portov
- vysoká cena
- ľahko sa zašpiní


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18383)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk