ROCCAT KHAN AIMO / KONE AIMO

ROCCAT KHAN AIMO / KONE AIMO

Efektívne 7.1 slúchadlá a myš plná svetla

Test

Roccat je známy výrobou prvotriedneho herného príslušenstva. Prináša produkty, ktoré môžu zaujať ako bežných hráčov, tak aj tých náročnejších, ktorí si potrpia na kvalitu vo všetkých aspektoch. Či ide o klávesnice, myšky alebo slúchadlá, zdá sa, že firma sa v tomto segmente orientuje veľmi dobre a vie, čo hráči skutočne chcú. Nový rad AIMO produktov sľubuje to najlepšie z danej sféry a chce osloviť svojimi parametrami aj dizajnom. Pozreli sme sa na dva rôzne produkty z tejto ponuky a vyskúšali ich v praxi.

ROCCAT Khan AIMO 7.1 herný headset

Náročnejším užívateľom, ktorí majú radi prémiové produkty, prináša Roccat slúchadlá Roccat Khan Aimo. Potencionálnych zákazníkov majú osloviť hneď niekoľkými vlastnosťami. A to už pri pohľade na ich balenie.

Treba podotknúť, že balenie samé osebe nie je nejaké prémiové. Je jednoduché a vo vnútri okrem štandardných papierov sú už len slúchadlá. Dodatočný kábel, disk, prípadne adaptér by ste tu hľadali zbytočne. Čo však na spomínanom balení má zaujať, je nálepka Hi-Res Audio, ktorá slúchadlá dostáva do úplne inej kategórie - takej, ktorá by mala svojou zvukovým interpretáciou zaujať aj náročnejších poslucháčov - audiofilov. To, pochopiteľne, zaujalo aj mňa, a tak som slúchadlá rozbalil s nadšením a okamžite hľadal PC, do ktorého by som ich zapojil. V tomto prípade si totiž slúchadlá rozumejú  iba s PC, nakoľko z nich vychádza kábel zakončený klasickou USB koncovkou. Práve v tomto momente by sa možno k baleniu hodil nejaký adaptér pre tradičný jack, no firma sa snaží poukázať na fakt, že ide o slúchadlá určené primárne na hranie. A najvhodnejšie k stolnému PC.


Hneď v úvode pri zapájaní ich k tomuto statusu predurčuje dĺžka kábla, ktorá je dostatočná na to, aby ste ich pohodlne zapojili k štandardnému počítaču. Pri hraní na laptopte sa s ním musíte trochu „pobit" a niekde ho schovať, aby vám vyslovene nezavadzal. Samotný kábel je prešitý látkou, takže by mal byť menej náchylný na poškodenia. Ďalej si nie je možné nevšimnúť kompaktný vzhľad, ktorý navyše podporujú aj ušnice otočné o 90 stupňov. Roccat si veľmi hlavu nelámal ani s mikrofónom, ktorý je v prípade Khan Aimo vstavaný, a teda ho nemôžete odpojiť. Vôbec to však neprekáža, nakoľko nie je vôbec veľký a pri sklopení nezavadzia. Bezproblémové je to aj pri jeho používaní - je dostatočne ďaleko, a to dokonca tak, že vám ani pri periférnom videní nemá šancu prekážať. Pri hraní sa tak môžete maximálne sústrediť na to, čo sa deje pred vami.

Ako je u firmy Roccat zvykom, priamo na kábli nenájdete žiadne ovládacie prvky. Hlasitosť si môžete meniť kolieskom na zadnej strane pravej ušnice (automaticky mení aj hlasitosť systému), pričom mikrofón sa vypína jednoducho polohovaním. Ak je hore, je odpojený a nefunkčný, sklopením dole sa zase zapne. Slúchadlá Roccat Khan Aimo sú vyrobené prevažne z plastu, no to vôbec neprekáža. Pri uchopení cítiť, že ide kvalitný produkt. Jediná viditeľne kovová časť je okolo vašej hlavy - hoci ide o kombináciu kov/plast, na vonkajšej strane, nad ušnicami, je viditeľný práve kovový prvok. Nad hlavou ako aj okolo ušníc nájdete penu, vďaka ktorej slúchadlá pôsobia na hlave príjemne a netlačia, no zároveň slušne tlmia okolitý ruch. Nejde teda o razantný útlm, no práve túto vlastnosť sa tvorcovia snažia vyrovnať maximálnou hlasitosťou. Tá je naozaj vysoká, pravdepodobne najvyššia, s akou som sa pri podobných slúchadlách doteraz stretol. Ak si ich dáte dole z hlavy a nastavíte hlasitosť na maximum, s trochou nadhľadu by sa dali použiť aj ako také mini reproduktory.

Prejdime k tomu najdôležitejšiemu - reprodukcii zvuku. Slúchadlá svoju úlohu Hi-Res headsetu spĺňajú už v základe - snažia sa reprodukovať zvuk presne tak, ako bol nahraný. Samozrejme, pri herných slúchadlách treba počítať s istými výkyvmi, no všeobecne sú na tom po tejto stránke naozaj dobre. Pri pohľade do parametrov môžeme vidieť frekvenčný rozsah od 10Hz až po veľmi vysokých 40 000Hz. V spojení s predchádzajúcim tvrdením je tak jasné, že ako basy, tak aj stredné či vysoké tóny reprodukujú čisto. To, pochopiteľne, platí, len ak v oficiálnom softvéri nebudete využívať žiadne úpravy, ako vylepšovanie kvality zvuku, nastavenia ekvalizéru či virtuálny priestorový zvuk. Priamo tam totiž nájdete množstvo nastavení, a to aj optimalizované profily pre štandardné herné žánre - FPS, akcia, MMO, MOBA, RPG, preteky, no taktiež nastavenia, ktoré majú zvýrazňovať výbuchy alebo nástroje. Podľa štýlu hry si navyše viete vytvoriť aj niekoľko vlastných profilov, do ktorých môžete zahrnúť aj ďalšie nastavenia.

Na veľmi dobrej úrovni je tu aj mikrofón. V softvéri síce nájdete funkciu tlmenia okolitého ruchu, no spolu s jej zapnutím počítajte so stratou kvality. Funguje to ale pomerne dobre, no nejaké zázraky nečakajte. Viac si pomôžete tým, ak si správne nastavíte citlivosť mikrofónu. Pre pobavenie spoluhráčov sú tu štyri filtre, ktoré vám zmenia hlas buď na ženu/muža, monštrum, alebo na postavičku z rozprávky. Už spomínaný virtuálny 7.1 zvuk tu teda je prítomný a funguje tak, ako by ste od virtuálneho priestorového zvuku mohli očakávať. Nie som fanúšikom podobných softvérových úprav, no ak si na to potrpíte, máte ich tu k dispozícii. Rovnako pre fanúšikov periférií so svetielkami Khan Aimo dopĺňajú jemné RGB LED na ušniciach, ktoré si môžete plne prispôsobiť v softvéri. Pohodlne si nastavíte pulzovanie, zmenu farieb či dokonca ich jas.

ROCCAT Khan Aimo by sa mal predávať za približne 100 €, no už dnes ho môžete nájsť v našich e-shopoch za oveľa vyššiu cenu, ktorá prekračuje 150 €. V zásade však svojimi parametrami ide o veľmi kvalitné slúchadlá, najmä čo sa týka reprodukcie zvuku. Po stránke spracovania sú na tom ale taktiež veľmi dobre. Ich takmer plne plastové spracovanie môžete považovať za plus už len kvôli tomu, že na hlave vôbec nezavadzajú a necítite zbytočnú váhu ani po dlhšom hraní.
 

Herná myš ROCCAT Kone AIMO

Zaujímavým kúskom z AIMO ponuky je aj nová myš Roccat Kone AIMO, ktorá hrdo nesie logo dravca príznačné pre túto firmu. Myška obsahuje jednak praktické funkcie, ale je nápaditá aj vďaka svojmu podsvieteniu.

Pôvodná myš Kone sa zrodila už v roku 2007 a bol to prvý Roccat produkt, ktorý určil nový štandard a smerovanie spoločnosti. Na dizajne sa podieľali hráči, ktorí boli priekopníkmi e-športov a využili pritom nemecké technológie. Táto myška je úspešným nasledovníkom s inteligentným systémom osvetlenia a možnosťou pohodlného nakonfigurovania. Tak ako ďalšie produkty pritom využíva softvér Roccat Swarm, kde môžete nastaviť parametre svojich zariadení a rýchlo nainštalujete ovládače a aktualizácie.


V nastaveniach si upravíte rýchlosť kurzora a pohybu pri rolovaní ako aj parametre optického senzora Owl-Eye s DPI v rozsahu 100 -12 000 bodov.  V pokročilých voľbách stanovíte polling rate, teda rýchlosť komunikácie PC s myšou s hodnotou 125, 250, 500 alebo 1000 Hz. Je tam aj voľba vzdialenosti, pri ktorej myš reaguje pri zdvihnutí a môžete zapnúť automatické nastavenie uhla pre bezproblémový pohyb kurzora rôznymi smermi.

Iluminácia obsahuje šesť svetelných RGBA profilov, pri ktorých si upravíte rýchlosť, intenzitu svetla a farebnú schému. Každá svetelná zóna pritom funguje individuálne. Môžete si zvoliť vlnu, pri ktorej sa plynulo  a rovnomerne mení kolorit. Pri „hadovi" sa zas zapína a zhasína lúč, ktorý postupne prechádza z ľavej časti myši cez koliesko na pravú. V plne vysvietenom režime si myš zachováva zvolenú intenzitu a farebnú tému (veľmi dobre vyzerá modrozelená kombinácia). Pri napodobňovaní tepu srdca zas myš neustále preblikáva a pri „dýchaní" sa pomaly zažína a zhasína. Napokon si môžete zvoliť aj inteligentný systém AIMO, ktorý len aktivujete a samostatne reaguje na okolité podnety a mení osvetlenie. Efekty prispôsobuje aj používaným aplikáciám a zariadeniam. Nečakajte však od toho priveľa.

Samozrejmosťou je možnosť vytvorenia niekoľkých profilov myši s odlišnými parametrami a naprogramovanie tlačidiel. Tých je celkovo dvanásť (plus Easy-Shift kombinácie), vrátane posuvného 4D titánového kolieska, ktoré umožňuje aj naklonenie do strán a dvoch prepínačov DPI na hornej ploche. Na ľavom boku myši sú vedľa seba dve tlačidlá, ktoré intuitívne stlačíte palcom. Prst je navyše položený na vysunutej ploche, kde je aj ďalšie programovateľné tlačidlo na úrovni podložky.

Myška v bielej, sivej alebo čiernej verzii vyniká predovšetkým vďaka osvetleniu. To vidíte priamo na koliesku a vo forme pásikov po stranách na hornej ploche z umelej hmoty. Aj napriek vyššej hmotnosti a pomerne robustnej konštrukcii myš vyzerá elegantne, dobre sa drží v ruke a rýchlo si na ňu zvyknete. V závislosti od predajcu za tento kúsok zaplatíte okolo 80 € a môžete očakávať kvalitný produkt.


napísal play3man, Uni 7.3.2018
Páči sa mi! (+1)
ROCCAT KHAN AIMO / KONE AIMO


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk