CORSAIR K68 RGB

CORSAIR K68 RGB

Odolná a jednoducho prispôsobiteľná

Na trhu s hernými perifériami je už taká konkurencia, že sa musíte v rôznych produktoch prehrabávať lopatou. Klávesnice nie sú žiadnou výnimkou, ba možno presne naopak. Môžete prísť do prvého obchodu a kúpiť si klávesnicu za pár eur, môžete si kúpiť lacnú hernú membránovú klávesnicu, drahšiu hernú membránovú a na výber je aj naozaj široká škála mechanických klávesníc, ktoré začínajú už na naozaj prístupných cenách, no viete nájsť aj drahšie klávesnice. Záleží od značky, formátu, vyhotovenia, príslušenstva, podsvietenia a, samozrejme, spínačov. Tohtoročná ponuka klávesníc sa ešte len rozbieha, no my sme sa mohli bližšie pozrieť na jeden z aktuálnych modelov.

Konkrétne sa nám do rúk dostala nová mechanická klávesnica Corsair K68 RGB a vlastne na nej bola napísaná aj táto recenzia. Je to herná mechanická klávesnica, v mnohých ohľadoch je mierená na hráčov, no obrovský úžitok z mechanických klávesníc majú práve ľudia, ktorí taktiež veľa píšu. Už na prvý pohľad je vám však jasné, na akú časť spotrebiteľov v Corsair mierili. A nejde pritom len o pestrofarebný „kolotoč“, ktorým sa klávesnica snaží zaujať už na krabici, ale aj celkový dojem z dizajnu a vyhotovenia.

Samotné balenie je relatívne chudobné – nájdete v ňom klávesnicu, manuál a opierku predlaktia, ktorú jednoducho pripnete zospodu k prednej časti klávesnice. Jej povrch je jemne textúrovaný a príjemný na dotyk. Vzadu dole má klávesnica tradičné nožičky, ktoré vám ju môžu trochu zdvihnúť a tiež zmeniť sklon. Klávesnica disponuje USB káblom s dĺžkou 1,8 metra. Musím pochváliť USB koncovku, ktorá má pevnú ochranu proti zalomeniu, na druhej strane by som ja osobne v prípade takejto klávesnice očakával opletený kábel. Predsa len za ňu dáte v obchode oficiálne 150 eur.

Corsair K68 RGB

Dizajnom K68 RGB nijako výrazne nevybočuje z toho, na čo ste zvyknutí. Jej telo je, na rozdiel od niektorých ďalších modelov, vyrobené z plastu a teda na povrchu nenájdete brúsený hliník ako napríklad v prípade K70. Nájdete tu aj ďalšie rozdiely, no k tým sa ešte dostaneme. Plastové telo však pôsobí dobre na pohľad, no hlavne na dotyk. Z klávesnice máte dobrý a odolný pocit. Váži 1,41kg a jej rozmery sú 455x170x39mm. Jedinými výraznejšími dizajnovými prvkami (ak nepočítame RGB podsvietenie), le lesklé Corsair logo vo vrchnej časti a tiež ryha, ktorá sa ťahá po obvode klávesnice a v hornej časti vystupuje na prednú stranu, kde oddeľuje klávesovú spodnú časť od niekoľkých tlačidiel a troch diód umiestnených hore.

Corsair K68 RGB sa vyrába len s mechanickými spínačmi Cherry MX Red, teda červenými switchmi, ktoré sú lineárne a neklikavé. Hlavne sú tak spomedzi bežných switchov najľahšie. Aktivačná sila je len 45 gramov a aktivačná vzdialenosť sú už 2 milimetre. Osobne sa mi lepšie pracuje s Brown switchmi, ktoré poskytnú aj menšiu taktilnú odozvu, no aj na red som si veľmi rýchlo zvykol a pracovalo sa mi s nimi dobre. Problém s mechanickými klávesnicami je však ten, že dojem zo switchov je veľmi subjektívny, a tak je najlepšie si vyskúšať, ktorý druh vám sadne najlepšie a bude práve pre vás najpohodlnejší. Či chcete lineárny, taktilný, klikavý či neklikavý a aj aká „tuhosť“ vám vyhovuje. V zásade ale pre Red platí, že sú veľmi ľahké, dovoľujú vám rýchlu akciu a sú aj tiché.

Výrobca udáva životnosť klávesov až 50 miliónov kliknutí, čo je v tejto oblasti štandardom. Doba odozvy klávesov je 1ms. Spomedzi technických špecifikácii je ale najzaujímavejšia odolnosť. Možno ste sa niekde dočítali, že je klávesnica vodeodolná, no to nie je tak celkom pravda. S ratingom IP32 je klávesnica odolná voči pošpliechaniu a tiež čiastočkám väčším ako 2,5mm. Do vane by ste tak s ňou ísť nemali, no ak pri hraní na klávesnicu rozlejete trochu pitia, či natrúsite chrumky, mala by to úplne v pohode prežiť.

Keďže je K68 ešte jedna z tých lacnejších herných klávesníc, nenájdete tu niektoré prvky, ktoré sú typické pre tie drahšie. Napríklad tu úplne absentujú dedikované herné tlačidlá, ktoré by ste v hrách mohli využívať. Koliesko na ovládanie hlasitosti je nahradené tlačidlami, ktorými hlasitosť pridávate a uberáte, prípadne úplne stlmíte. Nad numerickou časťou nájdete ešte štvoricu tradičných multimediálnych tlačidiel na ovládanie médií. Poslednými dvoma prvkami mimo klávesovej časti sú dve malé tlačidlá. Jedno na základné ovládanie jasu, ktoré prepína medzi 3 úrovňami jasu a môže podsvietenie aj vypnúť. Druhé zase uzamkne Windows tlačidlo, aby ste pri hraní náhodou nevyvolali Štart menu. Samozrejmosťou je 100% anti-ghosting pri používaní, teda bez ohľadu na to, koľko klávesov naraz stlačíte.

Každý kláves je individuálne podsvietený a každý je tiež individuálne programovateľný, čo sa týka RGB podsvietenia. Corsair klávesnicu vybavil hneď niekoľkými rôznymi predpripravenými efektmi, medzi ktorými dokážete sami prepínať pomocou klávesových skratiek. No skôr ako začnete v diskusiách vypisovať o kolotočoch, musíte si uvedomiť, že takto zapracované RGB podsvietenie nie je len o tom, aby ste sa pozerali na efekty vlny, špirály a podobne. Slúži najmä na to, aby ste si sami prispôsobili podsvietenie tak, aby vám to vyhovovalo – farbou, jasom, efektom, zónou a podobne.

Corsair Utility Engine (CUE) je aplikácia, ktorá slúži na programovanie klávesnice a ďalších produktov Corsair. Má zlú povesť a právom, keďže v minulosti mala naozaj ťažký pôrod, no v aktuálnej verzii už funguje naozaj dobre a intuitívne. Po spustení načíta pripojené periférie, prípadne vám dokáže odprezentovať demo niektorých noviniek. Jednoducho si rozkliknete klávesnicu a máte možnosť naprogramovať si vlastné makrá v zozname, importovať si nejaké, či ich kopírovať. Taktiež tu dokážete meniť nastavenia podsvietenia.

Corsair K68 RGB

Napríklad si, ako ja, nastavíte pre hry rôzne zóny s rôznym podsvietením – WASD, Ctrl, medzerník a podobne. Taktiež si dokážete oddelene nastaviť aj multimediálne tlačidlá a tlačidlá pre ovládanie hlasitosti. Je to len na vás. Programovanie podsvietenia dokonca môžete vytvárať vo vrstvách, ako keď pracujete vo Photoshope. Môžete tiež ovplyvniť to, čo všetko bude neaktívne pri stlačení Windows Lock tlačidla, ale aj to, akou farbou bude svietiť, keď je vypnuté, alebo zapnuté. S aplikáciou sa dá pekne pohrať a časom si nájdete nastavenia, ktoré vám v rôznych situáciách vyhovujú najviac. Navyše CUE slúži aj na updatovanie firmvéru periférií.

Celkovo je Corsair K68 RGB dobrou a vydarenou klávesnicou, ktorá poteší kvalitou vyhotovenia a odolnosťou, taktiež plne programovateľným RGB podsvietením, ktoré si môžete prispôsobiť podľa seba, no tiež tlačidlami pre uzamknutie Windows klávesu a kontrolu jasu. Cherry MX Red switche určite dobre padnú mnohým z vás, no lepšie je dopredu si ich vyskúšať. Aj vylepšený softvér je plusom a určite oceníte IP32 ochranu proti poliatiu a nečistotám. Sú tu však aj nedostatky. Môžu vám chýbať dedikované herné klávesy a možno neoceníte ani neštandardný dolný rad, ktorý obmedzuje možností úpravy keycapov. Taktiež sa musíte zmieriť s tým, že sa klávesnica naozaj spolieha na softvér CUE a bez neho veľa vecí nenastavíte podľa seba. Ak teda klávesnicu prenášate medzi dvomi rôznymi PC, musíte mať na oboch softvér aj s nastaveniami. Ak ale tieto veci nepotrebujete, v súčasnosti môžeme K68 odporúčať.


napísal matus_ace 2.3.2018
Páči sa mi! (+1)
CORSAIR K68 RGB


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19629)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk