XTRFY H1

XTRFY H1

Veľké, pohodlné, ale nie dokonalé slúchadlá

Test

Vybrať si to správne herné príslušenstvo nie je v dnešnej dobe vôbec jednoduché. Vlastne je to tak so všetkým, čo si chcete kúpiť. Je logické, že vám záleží na tom, čo za svoje peniaze dostanete, a tak rozhodovanie medzi rôznymi produktmi v rovnakej kategórií je často veľmi vyčerpávajúce. My sa tu, samozrejme, bavíme najmä o hrách a veciach súvisiacich s nimi. Tentokrát sa nám dostal do rúk jediný headset od firmy Xtrfy, ktorý chce upútať hneď niekoľkými vlastnosťami, no jeho hlavným zámerom je, aby ste si ho kúpili. Ste  teda okamžite ušetrení od komplexnej analýzy dostupných produktov Xtrfy, nakoľko v súčasnosti naozaj ponúka len jeden jediný typ headsetu. O to náročnejšiu úlohu mali lokálni inžinieri, keďže na presýtenom trhu nie je jednoduché zaujať.

Xtrfy patrí medzi mladšie značky. Aj napriek tomu, že na trhu je už viac ako desať rokov. Väčšinu svojej existencie totiž firma pôsobila výhradne na trhu v severských štátoch a len nedávno sa rozšírila aj do iných krajín. Toto rozširovanie pravdepodobne prišlo najmä po začatí spolupráce s eSport tímom Ninjas in Pyjamas v roku 2014. Všetky momentálne dostupné produkty firmy sú vytvárané práve v úzkej spolupráci s týmto profesionálnym tímom, vďaka čomu sa Xtrfy snaží osloviť najmä takých hráčov, ktorí sa zaujímajú o eSport. Ak s Xtrfy nemáte osobné skúsenosti, čítať o jej produktoch ste mohli aj u nás na webe - koncom septembra minulého roka sme testovali hernú myšku Xtrfy M2.


Poďme už však k samotným slúchadlám. Model Xtrfy H1 jednoznačne patrí do kategórie mohutnejších slúchadiel / headsetov. Po rozbalení z veľmi štýlovej krabice na vás vyskočí naozaj slušný kus hardvéru, ktorý je na prvý pohľad vytvorený najmä z plastových častí, no po bližšom skúmaní obsahuje vo väčšom skôr kovové prvky, ktoré sú dopĺňané pamäťovou penou a syntetickou kožou. Z kovu sú vytvorené úchyty, ktoré držia na mieste jednotlivé ušnice. Tie sú síce vytvorené primárne z plastu, vonkajšia časť je ale ozdobená práve kovovým materiálom s vygravírovaným logom firmy. Najdôležitejšia časť ušníc je nahusto obklopená pamäťovou penou, ktorá je taktiež obsiahnutá aj v oblasti obklopujúcej vašu hlavu. Táto kombinácia má zabezpečovať, aby vám na hlave sedeli čo možno najlepšie, no najmä aby boli pohodlné aj po niekoľkých hodinách hrania. Čo zároveň nie je úplne jednoduché dosiahnuť, keďže práve kombinácia väčších rozmerov a kovových prvkov zo slúchadiel robí trošku ťažší kúsok herného príslušenstva s váhou presahujúcou 350 gramov.

H1 však túto prvú dôležitú úlohu zvládajú naozaj slušne. Slúchadlá mi na hlave sedeli veľmi dobre a ani pri dlhšom nasadení som nepociťoval nejaké nepohodlie, ktoré by mi vyslovene prekážalo. Po celom obvode boli veľmi komfortné a na žiadnom mieste som nepociťoval nejaké nepríjemne´tlačenie, napríklad od plastových častí. Tvorcovia si v tomto ohľade dali viditeľne záležať. Samozrejme, pri takej robustnej konštrukcii a váhe jednoducho treba počítať s tým, že slúchadlá na hlave cítiť budete. Výrobca nedokáže oklamať gravitáciu, no s dobrým dizajnom a už spomínanou bohatou porciou pamäťovej peny vie tieto negatívne prejavy minimalizovať a tým čo možno najviac spríjemniť hranie. Zároveň táto výplň veľmi dobre tlmí okolitý ruch - ani nie pri maximálnej hlasitosti ste od zvukov okolitého sveta v podstate úplne odrezaní.


Doslova káblovú sústavu majú slúchadla vytvorené totožným štýlom, ako je to v prípade už u nás testovanej myšky. Klasický kábel je totiž opäť prepletený látkou, čo má isté výhody prejavujúce sa najmä vo vyššej životnosti tohto prídavného riešenia. Z technického hľadiska sú H1 odkázané na klasický 3,5 mm jack. Kábel je už v samom základe dosť dlhý. Ak teda máte PC neďaleko od vašej hlavy, prípadne hráte na laptope, vystačíte si aj s ním. Jeho dĺžka je v takomto stave 1,2 metra, no firma vám do krabice pribalila aj ďalší predlžovací kábel, ktorý pridáva ďalšie dva metre, čo celkovú dĺžku kábla zvyšuje na 3,2 metra. Kábel je pritom štandardne vedený od ovládacieho modulu v dvoch líniách, jedna zvlášť pre slúchadlá a druhá pre mikrofón. Tento systém je vhodný najmä pre stolné počítače, no autori opäť mysleli aj na prípady, v ktorých majú hráči kombinovaný jack. V balení teda nájdete aj 20 centimetrov dlhý adaptér, ktorý spája oba káble do jedného. Aby som nezabudol na už spomenutý ovládací modul - ten je rovnako ako celé slúchadlá trochu väčší, ale nie úplne bezdôvodne. Priamo na ňom máte štandardnú ponuku prvkov, ako je vypnutie/zapnutie mikrofónu či ovládanie hlasitosti. Toto duo však taktiež dopĺňa regulátor hlasitosti mikrofónu.

Veľkosť slúchadiel zodpovedá aj väčšej veľkosti samotných membrán reproduktorov, ktoré majú v priemere rovných 6 centimetrov. Impedancia na úrovni 35 ohmov ich síce predurčuje k pomerne hlasnej reprodukcii, no ak máte v záľube testovať, čo vaše uši zvládnu, s H1 to rozhodne nebudete môcť robiť. Hlasitosť je na najvyššej úrovni taká akurát, ak ste zvyknutí na hlasnejšiu reprodukciu zvuku. Čo sa však týka jej kvality, tu firma priamo neprezentuje nejaké špičkové výsledky, no pri pohľade do špecifikácií môžeme vidieť veľmi dobrý frekvenčný rozsah - od hlbokých 5 Hz až po 30 000 Hz. Ak by som sa mal riadiť len týmito údajmi, očakával by som veľmi dobrú reprodukciu basových tónov a celkovo nadpriemernú kvalitu zvuku.


Realita je však predsa len trochu iná. Vďaka šesťcentimetrovým reproduktorom, slušnému frekvenčnému rozsahu a mohutnej konštrukcii je reprodukcia zvuku na vyššej úrovni. Slúchadlá bez problémov dokážu zreteľne prehrať ako nízke, tak aj vysoké tóny, no firma sa ich rozhodla predsa len dimenzovať skôr do stredných tónov. Napríklad v situáciách, kedy by ste očakávali výrazne basy, dostanete o niečo menej výrazný zvukový vnem. To isté platí aj pri výškach. Je to trošku škoda, hlavne keď podľa parametrov by boli slúchadlá schopné lepších výsledkov. Čo sa týka mikrofónu, v tomto prípade dostanete štandardné výsledky, ktoré plne postačujú  a zodpovedajú funkcii, ktorú má plniť. Hlas je zreteľný a s veľmi dobrým tlmením okolitého zvuku - ruchu.

Nakoniec sa dostávame k tomu možno najpodstatnejšiemu - cene. Xtrfy H1 kúpite za približne 140 €, čo určite nie je málo. V prípade týchto slúchadiel však cenu navýši samotné mohutnejšie spracovanie a napokon aj spojenie s eSports a tímom Ninjas in Pyjamas. Na druhej strane slúchadlá nepodporujú ani len virtuálny priestorový zvuk a taktiež tu nenájdete žiadny sprievodný softvér. To ale, pochopiteľne, nemusí byť hneď problém, keďže sčasti vedia tieto možnosti zastúpiť aj nastavenia vo Windows. Záleží len na vás a vašich preferenciách.


napísal play3man 28.2.2018
Páči sa mi!
XTRFY H1


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19545)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk