IPHONE 8

IPHONE 8

7.0

Čo ponúka nový iPhone 8? Oplatí sa naň prejsť?

Apple je už v mobilnom biznise pár rokov aj keď svojim prvým iPhone prakticky spustil touch-screen éru, ale posledné roky sa zdá akoby mu dochádzal dych. Vydáva refreshe refreshov bez výraznejších vylepšení, zaujímavých prídavkov, ale so stále vyššou cenou. Náležite tomu predaje klesajú. Najnovšie to, žiaľ, potvrdzuje aj iPhone 8 a iPhone 8 Pro. 

Konkurencia je už veľká a často technologicky predbieha výrobky od Apple aj o niekoľko rokov. Apple už nestíha pridávať novinky tak rýchlo, ale na druhej strane si udržuje rýchly a stabilný systém a snaží sa neustále zrýchľovať aj procesor.  Aj keď za cenu minimálnych zmien v systéme a dizajne.

iPhone 8

Hardvér a konštrukcia

A aký je samotný iPhone 8? Na dnešnú dobu ponúka prekvapivo malý, 4.7-palcový IPS displej ktorý je na Androide už skôr doménou low-end sféry a rovnako sa z tejto sféry nevymyká ani rozlíšenie 750x1334 pixelov,  ktoré je veľmi blízko 720x1280 low-end štandardu a nie štandardu high-endov. Na menšom displeji s tým síce nie je problém, ale v tejto cenovej kategórii už je konkurencia ostrejšia.

Náležite tomu sú menšie rozmery, a to 138.4 x 67.3 x 7.3 mm. Sú to podobné rozmery ako majú predchádzajúce dva modely iPhone 7 a iPhone 6S a rovnako je váha je podobná, a to 148 g. Nakoniec aj dizajny sa za posledné tri roky menili len minimálne a iPhone 7 a iPhone 8 na prvý pohľad ani nerozoznáte. Je to sklamanie. Jediné, čo sa zmenilo, je zadný kryt, ktorý je teraz sklenený pre wireless nabíjanie. 

Z hardvéru má v sebe osmička Apple A11 Bionic procesor, nové šesťjadro s tromi jadrami grafiky, ktorému  pomáha 2 GB pamäte. Je to prekvapivo málo, keďže cenovo podobné high-end Androidy zatiaľ mieria na 6 GB a pomaly 8 GB pamäte.Tu nejde ani o to, že iOS je lepšie optimalizovaný na pamäť, ale obmedzuje to samotné využitie aplikáciami, a hlavne hrami.  Dopĺňa to ešte 32 GB alebo 256 GB flash bez možnosti pripojenia SD karty. Batéria je menšia a má len 1821 mAh, ale Apple to tu má pekne zoptimalizované a celý deň vydrží aj s občasným hraním, pri bežnom používaní aj dva dni.

iPhone 8 má k tomu certifikáciu na IP67, teda čiastočne prachovo a vode odolný, pričom do vody môže podľa špecifikácii ísť do hĺbky 1 meter alebo na 30 minút. Už štandardne nemá 3.5 mm jack, takže si musíte poradiť s digitálnym pripojením alebo kúpiť redukciu na 3.5 mm jack. Nechýba čítačka odtlačkov prstov na hlavnom prednom tlačidle. Po stranách je tlačidlo na zapnutie, zvýšenie, zníženie zvuku a aj pri Apple štandardný mechanický prepínač na tichý režim, ktorý je umiestnený nad hlasovými nastaveniami. Osobne som preň nenašiel využitie a radšej by som tam videl foto tlačidlo.

iPhone 8

Foťák

Foťáky sú tu už štandardne kvalitné a ako vždy ponúkajú kvalitné fotky a videá. Nechýba ani 4K nahrávanie, live photo funkcie. 

Predná kamera má 7 MPx a s f/2.2. postačujúcim na facetime alebo selfies.  Zadná má f/1.8, optickú stabilizáciu a HDR. Fotky zachytáva parádne ako cez deň, tak aj v noci a kvalitnou dosiahli 92 bodov v DXOmarku. Mobil tak má celkovo piatu najlepšiu kameru v mobilnej sfére. Pred ním sú Google Pixel 2, Huawei Mate 10 Pro, iPhone 8 plus a Samsung Galaxy Note 8.  Teda je za svojou najväčšou konkurenciou. Pre porovnanie - iPhone 7 má 85 bodov. Možno je škoda, že zadná kamera je stále vypuklá a nie je priamo zahladená so zadným krytom. 

Nabíjanie

Mobil dopĺňa nové wireless nabíjanie, ktoré konečne Apple zapracovalo a, našťastie, teraz nevymyslelo žiadny svoj nový formát, ale zapracovalo QI nabíjanie. To funguje aj s väčšinou štandardných QI nabíjačiek (ozvalo sa niekoľko používateľov, ktorým to nešlo) a osobne som s tým nemal problém a v aute sa mobil pekne nabíjal (aj keď s autom sa mi mobil nechcel prepojiť, zrejme pre nový iOS11). Samozrejme, pri wireless spôsobe bude nabíjanie dvojnásobné ako so štandardnou nabíjačkou. Presnejšie čakajte okolo 2,30 hod pri 7W wireless nabíjačke. Časy však môžu byť rôzne podľa účinnosti. So štandardnou nabíjačkou máte mobil nabitý za 1,45 hod, s fast charge to bude 1,15 hod na komplet, na 50% dáte za približne 30 minút.

Ak však chcete fast charging, rátajte s tým, že v balení je len pomalá 5W nabíjačka. Fastcharging nabíjačku alebo USB-C - lighting konvertor si budete musieť dokúpiť. 

Sklo

Apple nepoužíva na skle Gorilla glass, ale inú technológiu, ktorá síce vydrží prasknutie, ale sklo ľahko nazbiera mikro škrabance. U mňa sa ich po týždňovom teste nazbieralo dosť veľa, neviem, či sú všetky odo mňa, ale aj tak je ideálne na mobil rovno použiť ochrannú fóliu, alebo si ho nechať zaliať tekutou ochranou.  Rovnako pozor na pády, keďže sa ľahko môže rozbiť ako predná, tak aj zadná sklenená strana a opravy sú tam drahé.

iPhone 8

Hry

Čo sa týka hernej oblasti, tam má iPhone 8 veľký potenciál, keďže výkon je vysoký ako v prípade CPU, tak aj GPU oblasti. Potenciál je však jedna vec, druhá je ponuka mobilných hier. Tie totiž väčšinou výkon nevyužívajú. Firmy s pokusmi o zapracovanie high-end grafiky do mobilných zariadení skončili pred niekoľkými rokmi a odvtedy sa držia skôr priemernej úrovne hardvéru, aby mali čo najväčší dosah na zákazníkov.  Základ mobilných hier tak tvoria hlavne 2D tituly alebo vizuálne jednoduchšie 3D záležitosti, dopĺňa to pár pekných snajperských hier a racingoviek.

Možno by Apple malo viac motivovať vývojárov, snaží sa o zapracovanie priameho prístupu k hardvéru cez Metal API, ponúka vysoký výkon, ale využitie je minimálne. Zároveň 2 GB pamäte pri tomto modeli iPhone kvalitnejšej grafike nepomáha a vzhľadom na trendy sa to ťažko v blízkej budúcnosti zmení. Je tak jedno, či má iPhone 8 okolo 100 alebo 200-tisíc bodov v benchmarku, keď rovnako si zahráte aj na mobile s 50-tisíc bodmi. Na druhej strane výkonný procesor aj slabšie hry rozpália menej, a tým pádom šetria aj batériu. Výnimkou sú hlavne AR tituly, kde je zapojený prakticky celý mobil a batéria ide dole rýchlejšie. 

Anatutu benchmark

iPhone 8  - 209400  (3D 60549, UX 69600, CPU 64001, RAM 15250)

Pre porovnanie:

iPhone 6 - 74788 
iPhone 6s - 133781
iPhone 7 - 178250
Galaxy S8 - 155240
HTC U11 - 175320
iPhone 8 Plus - 212010
Nvidia Shield - 92743
Lumia 950 - 78659
Xiaomi Note 4 - 60772

V 3D Mark Sling Shot Extreme benchmarku, teda viac herne orientovanom teste, má však len 2470 bodov, čo je okolo Google Pixel, Nvidia Shield tabletu, ale aj pod Samsung Galaxy S7, a teda aj S8. Pre porovnanie S8 má priemerne 3405 bodov alebo Sony Xperia XZ Premium 3205. Rebríček si môžete pozrieť na 3D mark stránke.

iPhone má aj rýchlu flash pamäť, čo sa ukazuje napríklad na nahrávaní hier. Porovnali sme Asphalt 8, a to úvodné spustenie a prvú mapu.

iPhone 8 - 8,7s  (level - 6,4s)
Lumia 950 - 32s  (level - 28s)
Nvidia Shield - 35s (level - 34s)
PC - 13s (level - 9.3s)  

Samotná rýchlosť je tak veľmi dobrá a v hrách si užujete ako rýchlosť nahrávania, tak aj framerate. Možno je škoda, že displej je len 60 hz, hry by vedeli využiť aj 120 hz, ako teraz predviedol Razer Phone. Ak však hry nehrávate, pri bežnom používaní oproti iPhone 7 rozdiel nespoznáte.  

Systém

iPhone 8 funguje rovno na novom iOS 11, ktorý ponúkol drobné vylepšenia systému. Hlavne v oblasti notifikácii, pribudla správa súborov, nové menu rýchleho nastavenia a aj cez 200 emoji ikoniek. Základ stále ostáva postavený na jednoduchom ikonkovom systéme, kde máte niekoľko obrazoviek ikoniek a jednu obrazovku s widgetmi. Je to síce jednoduché, ale rýchle.

Osobne teraz rozmýšľam, na čo prejsť z Windows Phone a iOS sa mi zdá príliš statický a jednoduchý s málo informáciami. Nedá sa tu nič okrem pozadia nadefinovať, upraviť, notifikácie sú skromnejšie, ale, samozrejme, aplikácii a aj hier tu je viac a rovnako aj podpora externých zariadení. V tejto oblasti iOS 11 zmenil obchod Apple Store, ktorý je teraz rozdelený na aplikácie a hry a pridaná je Today sekcia, kde sú výbery aktuálne zaujímavých titulov.

Cena

Cena iPhone 8 je ako štandardne pri Apple vyššia. Dostanete ho za 799 eur v 64 GB verzii alebo 969 eur v 256 GB verzii. Osobne si myslím, že je to za malý 4.7-palcový mobil s low-res displejom veľa, ale cenu čiastočne vyvažuje rýchly procesor a kvalitné kamery. V každom prípade Apple už dávno mohlo ísť s cenami dole. Snaží sa ich udržať, ale predaje už ukazujú, že ľudia sa pozerajú aj po konkurencii, alebo čakajú aj viac ako 2 roky, aby sa im prechod na pokročilý model oplatil.

iPhone 8

Oplatí sa vám prejsť na iPhone 8?

Môžeme si podľa vášho aktuálneho mobilu pozrieť, či sa vám oplatí prejsť na iPhone osmičku.

Máte iPhone a chcete iPhone 8?

Ak máte radi iPhone a iOS, oplatí sa vám prejsť, hlavne ak máte iPhone 5, SE alebo starší mobil a chcete sa už dostať do aktuálnej doby, ako aj prejsť na iOS11 (ten už staršie mobily nepodporujú). Ak však máte iPhone 6 alebo 7 verziu, možno by som počkal, a to buď na budúcoročnú verziu, alebo na menšie verzie iPhone X, ktoré by rovnako mali prísť. 

Chcete prejsť z Androidu na iPhone 8?

Ak sa vám už nepáči Android a rozmýšľate nad iPhone, môžete sa síce pozrieť po osmičke, ale rátajte s vyššou cenou a menšou veľkosťou zariadenia (ak chcete väčší mobil, pozrite iPhone 8 plus). V každom prípade dostanete stabilný a rýchly mobil s dobrou výdržou batérie, aj keď s vizuálne jednoduchým systémom bez možnosti zmeny témy, jedine pozadia. Zvykať si budete musieť aj na veľa ikoniek na úvodnej obrazovke a widgety až po prerolovaní na bočnú obrazovku. 

Chcete prejsť z Windows Phone an iPhone 8?

Windows Phone medzi bežnými používateľmi končí a ak rozmýšľate, kam prejsť pri iOS, rátajte s tým, že oproti Windowsu to bude statické a jednoducho vyzerajúce. Ale ako som spomínal, bude tu viac aplikácií, väčšia podpora externých zariadení. Plus, samozrejme, pri iPhone 8 rátajte s tým, že je rozsahom len okolo veľkosti Lumie 550.

Zhrnutie

Na záver si rovno povedzme, že iPhone 8 je iba refreshom sedmičky, ktorý z nejakého dôvodu nebol nazvaný iPhone 7S. Ponúka rovnaký dizajn a len mierne lepší hardvér. Zachováva tak malé kompaktné rozmery, kvalitné vyhotovenie, vysoký výkon a aj vyššiu cenu. Ak vám toto všetko vyhovuje, choďte do toho. Potešiť vás môže hlavne prídavok wireless nabíjania, ak sa nechcete stále napájať cez káble.

Mobil na testovanie zapožičal Slovak Telekom.


napísal saver 3.11.2017
Páči sa mi! (+3)
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
102
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S23
85
[3.3. 2023]
8.5
NOKIA G42 5G
20
[8.9. 2023]
8.5
SAMSUNG SMARTTAG2
52
[22.11. 2023]
8.5
XIAOMI REDMI NOTE 13 PRO+
41
[23.2. 2024]
8.5
SAMSUNG TAB S9 FE
16
[12.12. 2023]
8.5
XIAOMI POCO F5
12
[30.6. 2023]
8.5
SAMSUNG GALAXY A54 5G
10
[5.5. 2023]
7.0
IPHONE 8
+ pridané wireless nabíjanie
+ kvalitný fotoaparát
+ vylepšenia systému s iOS 11
+ dobrá výdrž batérie aj pri hrách
+ kompaktná veľkosť (ak máte radi malé mobily)
- nízke rozlíšenie displeja
- vysoká cena na svoju ponuku
- skôr je to iPhone 7s
- rýchlejší procesor pri bežnom používaní nepocítite (oproti iPhone 7)


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk