NINTENDO CLASSIC MINI: SNES

NINTENDO CLASSIC MINI: SNES

Hromada zábavy v kompaktnom prevedení

Test

Nintendo vie, ako apelovať na city hráčov a keď ide o predaj hier a herných konzol, nostalgia je jedným z tých najsilnejších pocitov. Nostalgia predáva Crasha, staré lucasovky v novom kabáte a z retro konzoly NES Mini spravila hit minulých Vianoc. Zaslúžene. Toľko radosti a spomienok sa v takom malom balení vidí len ojedinele. Svoje zohrala aj sympatická cena a ak ste patrili medzi tých, na ktorých sa dostalo, mohli ste sa vrátiť do radostnejšej a bezstarostnejšej minulosti stlačením jediného tlačidla. Ak sa na vás nedostalo, NES Mini sa ešte vráti v nových dodávkach. Prípadne siahnete rovno po nástupcovi.

Je ale pravdou, že v tomto prípade Nintendo ako spoločnosť trošku podvádza. Jeho nová retro konzola vlastne nie je tak úplne nová a so svojím predchodcom toho má spoločné naozaj mnoho. Napríklad všetky vnútornosti, ktoré sú totožné s NES Mini. No je tu aj rovnako kvalitný emulátor a tiež vysoká kvalita vyhotovenia. Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System tak opäť boduje v podobných veciach, navyše opravuje niektoré chyby minulosti, no iné možno trošku nečakane dizajnéri minikonzoly odignorovali.

Negatívom je, že stúpla cena. Konzola už nestojí pod stovku a u nás ju nájdete v obchodoch za nejakých 130 eur, čo už rozhodne nie je taká sympatická cenovka ako v prípade NES Mini. Na druhej strane toho konzola v základnom balení ponúka viac. Pribudol totiž druhý gamepad. Ak vezmete do úvahy, že polovica hier je určená pre dvojicu hráčov a taká Contra 3 je opäť kooperatívna pecka, druhý ovládač je nutnosťou. A keď už som pri ovládačoch, rozhodne poteší fakt, že sa dizajnéri poučili zo spätnej väzby a už základné ovládače majú výrazne dlhšie káble, ktoré teraz merajú 1,5 m. A opäť ich dokážete použiť na Wii a Wii U pripojením k Wiimote ovládaču.


V balení nájdete okrem ovládačov a konzoly aj HDMI kábel na pripojenie k TV a micro USB kábel na napájanie konzoly. Opäť chýba AC adaptér, ktorý by ste pripojili k tomuto káblu, no v tomto prípade môžete využiť akýkoľvek adaptér z nabíjačky k mobilu alebo tabletu. Poslednými dvomi vecami v balení sú manuál a tiež kartička s kódom na 300 platinových bodov v rámci vernostného programu My Nintendo, ktoré môžete potom vymeniť za digitálne odmeny a zľavy na digitálne hry. Ako som už písal v minulosti, viac by sedela kartička na zlaté body, ktoré majú vyššiu hodnotu a môžete za ne získať zaujímavejšie odmeny.

Čo sa týka samotnej konzoly, verne a detailne kopíruje dizajn pôvodnej predlohy z roku 1991 (kedy bola vydaná v Európe naša verzia SNES, z ktorej táto mini verzia vychádza). Ak ste ju niekedy mali, jej mini verziu si okamžite zamilujete, lebo vyzerá naozaj dobre. Poteší aj prevedenie detailov, napríklad dvierka na cartridge nie sú skutočné, no vyzerajú tak. To isté platí aj pre Eject tlačidlo. Tieto fake tlačidlá totiž na podobných konzolách často pôsobia zle, no tu si Nintendo naozaj dalo záležať na maličkostiach. Kvalita vyhotovenia je naozaj vysoká a spĺňa aj prísne požiadavky, čo sa, bohužiaľ, nedá povedať o niektorých konkurenčných retro konzolách. Podobné slová chvály musím sypať aj na gamepady, ktoré sú naozaj kvalitné a pôsobia tak, že čo-to vydržia. Tie, samozrejme, nie sú v mini veľkosti, ale v pôvodnej.

Ak by ste sa v konzole chceli vŕtať (čo neodporúčame), našli by ste v nej ARM Cortex-A7, ARM Mali 400 MP2 grafiku, 512 MB flash a 256 MB RAM. Vzadu sú porty pre HDMI a micro USB, vpredu sú porty pre ovládače, ktoré sú však skryté za plastovým krytom, ktorý má pripomínať pôvodné porty pre ovládače. Konzola beží na Linuxe, no čo je z týchto údajov najdôležitejšie, opäť obsahuje emulátor od NERD tímu, ktorý teraz neemuluje len hardvér SNES, ale aj rozšírení, v tomto prípade Super FX. A funguje skvele. Mnohé tieto hry určite z mladosti poznáte naspamäť a tu nenájdete jediný chybný pixel, rozhasenú farebnú paletu alebo nekorešpondujúcu rýchlosť. Je to akoby ste hrali na originálnom hardvéri a originálne verzie hier.

Hier je tu 21 a sú to ročníky od 1990 do 1996, pričom je ponuka relatívne pestrá a nájdete tu nielen hry od Nintenda, ale aj od ďalších silných distribútorov 16-bitovej éry, či už je to Square, Capcom alebo Konami. Tým pádom tu nechýbajú niektoré z najlepších hier tejto generácie a ako som už písal, polovica z nich je zameraná na multiplayer, takže dva ovládače padnú naozaj vhod. Ak však patríte medzi fanúšikov JRPG, budete mať hody. Žáner zastupujú klasiky, ako Final Fantasy III, Secret of Mana, Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars a nájdete tu aj legendárny EarthBound. Osobne mi tu nejaký šport chýba, keďže tento žáner je tu zastúpený len v podobe Super Punch-Outu.

Bojovka je tu jedna - Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting. Racingy zastupujú Super Mario KartF-Zero. Super Metroid a Super Castlevania IV sú zas povinnosťou pre fanúšikov akčných hier. Nechýba Mega Man, ZeldaMario platformovky či skvelý Donkey Kong Country od Rare. Ako vidíte, budete mať možnosť zaspomínať si, či prvý raz okúsiť niektoré z najdôležitejších hier v známych sériách, či sa pozrieť na ich začiatky. Nájdete tu dokonca aj jednu exkluzivitu – hru, ktorá nikde inde nevyšla. Star Fox 2 bol takmer úplne dokončený, no Nintendo hru nakoniec schovalo do šuplíka, lebo v roku 1996 už na trh mierilo Nintendo 64 a hra by hlavne v technickej oblasti v tej dobe neustála porovnanie s titulmi na N64 a PS, ktoré boli jednoducho výrazne výkonnejšie. Je to ale zaujímavá relikvia minulosti, ktorá ukazuje 22 rokov staré ambície a aj niektoré originálne nápady, ktoré aj dnes stále fungujú.

Konzola hry upravuje, aby sa na ne dalo pozerať na súčasných obrazovkách. Môžete si navyše vybrať z troch režimov zobrazenia. Je tu klasický režim 4:3, no ak to pre vás nie je dostatočne retro, môžete si zapnúť aj CRT filter, ktorý obrazu dodá tradičné pásy, aké poznajú skôr tí starší z vás. Pixel perfect režim zachováva rovnakú veľkosť strán pixelov, ktoré sú tak štvorce a tým pádom ponúka najlepší obraz. Ostatné retro konzoly v kvalite obrazu a emulácie len ťažko obstoja pri porovnaní. Teraz navyše máte možnosť vybrať si z niekoľkých skinov okolo obrazu, aby ste nemali len holé čierne okraje.


Niektoré SNES hry už priniesli možnosť ukladania pozície, avšak aj napriek tomu padne vhod možnosť kedykoľvek si vytvoriť vlastný bod uloženia v rámci systému samotnej konzoly. Pre každú hru si dokážete vytvoriť štyri takéto body, napríklad pre prípad, že na konzole hráva viac hráčov. Stačí len kedykoľvek ísť z hry do menu konzoly, stlačiť tlačidlo dole a hra je behom chvíľky uložená. Ak tieto hry poznáte, pravdepodobne viete, že vedeli dať poriadne zabrať. Nová funkcia pretáčania vám teraz dá druhú šancu v niektorých náročných pasážach, ktorých rozhodne nezažijete málo. Taktiež poteší možnosť prezerať si manuály k hrám na svojom telefóne/tablete po naskenovaní QR kódu z obrazovky. Konzola tiež pri prvom spustení ponúkne možnosť výberu z niekoľkých jazykov, češtinu a ani nič iné nám blízke tam však nehľadajte.

Poďme však aj k negatívam. Je fajn, že Nintendo pridalo ovládače s dlhšími káblami, avšak to nebola jediná výčitka, ktorú sme mali voči NES Mini. Aby ste sa dostali do menu konzoly z hry, musíte prísť k nej a stlačiť reset tlačidlo, čo nie je práve ideálne riešenie. Rozhodne by potešila možnosť vyjsť z hry priamo cez gamepad a keďže sa tento nedostatok opakuje, už ho len ťažko môžeme prepáčiť. A pre mnohých bude negatívnom aj fakt, že neexistuje bežná možnosť, ako do konzoly dostať iné hry. Výber 21 pribalených hier je naozaj dobrý, no mnohí by si chceli zahrať aj niečo iné. Možno aj doma máte staré cartridge, no tu sú vám zbytočné. Konzola sa navyše nedá prepojiť s inými Nintendo konzolami, takže ani Virtual Console tu nie je riešením.

Nintendo Classic Mini: SNES je ďalším pekným návratom do minulosti pre mnohých z vás, ktorí na týchto hrách vyrastali. Jedna klasika strieda ďalšiu a pri prvom zapnutí si ani nebudete vedieť vybrať, kam skôr skočiť. Kvalita emulácie je stopercentná, kvalita vyhotovenia taktiež, pričom rozhodne potešia dlhšie káble ovládačov, ktoré navyše viete použiť aj pri hraní hier na Wii U a Wii. Konzola má však čo ponúknuť aj mladším hráčom, ktorí SNES éru nezažili. Hrateľnosť v mnohých prípadoch nezostarla a aj keď vám možno názvy, ako Super Ghouls 'n Ghosts, Super Mario World a ďalšie nič nehovoria, tak verte, že vás tu čakajú stovky hodín zábavy.


napísal matus_ace 6.10.2017
Páči sa mi! (+2)
NINTENDO CLASSIC MINI: SNES


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk