RECENZIA KNIHY: WARCRAFT: PRVÝ STRET

RECENZIA KNIHY: WARCRAFT: PRVÝ STRET

Prvý sfilmovaný útok orkov v knižnej adaptáci

Článok

Keď pred viac ako dvadsiatimi rokmi vývojári z Blizzardu priniesli prvú hru z fantasy sveta Warcraft, zrejme ani netušili, aké bude toto univerzum populárne. Po troch kvalitných stratégiách jeho dominantnú pozíciu umocnila MMORPG World of Warcraft, na rad prišla celá kolekcia kníh a minulý rok aj film. A ten sa dočkal oficiálnej knižnej adaptácie.

Christie Golden nie je v písaní nováčikom. Táto dáma v strednom veku má na konte mnoho literárnych diel vytvorených na základe filmov či videohier. Okrem Warcraftu je to aj Star Wars a Assassin's Creed. Autorka vie zručne pracovať so slovami, dokáže vierohodne vykresliť svet, v ktorom sa odohráva príbeh  a pútavo prerozprávať dej. To sa v podstate potvrdilo aj v Prvom strete. Číta sa to dobre a plusom predovšetkým pre hráčov sú povedomé postavy a miesta, ktoré poznajú najmä z počítačových monitorov. V českej verzii knihy, o ktorú sa postarali hneď traja prekladatelia, sú mnohé mená a názvy prispôsobené jazyku, avšak v poznámkach pod čiarou sú uvedené pôvodné anglické výrazy (prípadne je to naopak). Takže sa čitateľ dokáže rýchlo zorientovať.

Recenzia knihy: Warcraft: Prvý stret

Dejová línia je, pochopiteľne, do značnej miery obmedzovaná filmovou predlohou. Takže ak sa vám nepozdávali udalosti na plátne, rovnaký problém budete mať aj v knihe. Autorka sa ale snaží vyťažiť z toho čo najviac a upútať čitateľa, čo sa jej  spočiatku veľmi dobre darí. Ako už naznačuje názov, dielo sa pokúša  opísať prvé stretnutie dvoch znepriatelených rás - ľudí a orkov a okrajovo sa venuje aj iným rasám, ktoré sú prirodzenou súčasťou univerza. Dozviete sa (ak to už dávno neviete), ako sa dostali klany bojovníkov s klami do krajiny Azeroth, z akého dôvodu opustili svoju domovinu Draenor a prečo sú väčšinou zelení, aj keď predtým neboli.  

Príbeh je vnímaný z viacerých uhlov pohľadu - z pozície hrdinov Hordy aj budúcej Aliancie. Ich osudy sú, prirodzene, prepojené, budujú si medzi sebou vzťahy, do popredia sa dostáva vzájomná nevraživosť, ale aj ďalšie leitmotívy, ako je priateľstvo, vernosť, láska, česť a spravodlivosť. Na viac ako tristo stranách sa toho odohráva pomerne veľa, hoci mnohé udalosti sú predvídateľné. No zatiaľ čo úvod plynie prirodzeným tempom, nikam sa neponáhľa, ani nie je zbytočne rozvláčny, v druhej polovici dej naberie rýchly spád. Na jednej strane je takéto rozprávanie dynamické, ale má negatívny dopad na samotné postavy, ktoré sa priveľmi radikálne menia a odhaľujú. Niektoré veci by skrátka mali byť zahalené rúškom tajomstva dlhšie a lepšie načasované.  Jednoducho by potrebovali dozrieť a postupne sa vyvinúť. Nepôsobí veľmi vierohodne, keď sa na niekoľkých stranách knihy z dvoch verných druhov stanú nepriatelia a prakticky okamžite nastáva pokánie. Alebo keď dvoch neznámych, ktorí sa sotva videli a majú traumy z minulosti, ovládnu hlboké city.

Navyše sú niektoré postavy čiernobiele - buď sú charakterizované ako vyslovene zlé, alebo dobré. Našťastie to neplatí pri všetkých. Každopádne väzby medzi protagonistami a odhaľovanie ich charakterov by si vyžadovalo oveľa viac času a priestoru, ako poskytuje kniha. No limitom môže byť práve obsah filmu a s tým spojený  nátlak, aby literárne dielo vyšlo čo najskôr, kým je Prvý Stret aktuálny v kinách, respektíve na DVD. Bohužiaľ, je to vidieť. Vývoj hlavných udalostí je väčšinou prirodzený, ale niektoré situácie pôsobia trochu kŕčovito a nepresvedčivo. Napríklad orkovia ďalej poslušne nasledujú veľkého vodcu aj napriek tomu, že bola spochybnená jeho autorita aj schopnosti a ukázal sa v úplne inom svetle.

Kniha verzus film

Aby bolo možné objektívne posúdiť kvalitu knihy, je treba aj vidieť film. V optimálnom prípade si Prvý stret najskôr prečítajte a potom pozrite. Pri porovnaní knihy a filmu si všimnete úzku prepojenosť, ale aj niekoľko rozdielov, ktoré však dosť zásadne menia pohľad na určité situácie - predovšetkým v závere.

Autorka knihy na jednej strane doslova kopíruje situácie aj celé dialógy z filmu, ale občas niečo upraví, doplní alebo naopak vypustí. Niektoré kľúčové momenty interpretuje po svojom a nie vždy tým dosiahne požadovaný efekt. Práve naopak. Určité situácie sa v Prvom strete skutočne ťažko vysvetľujú, ale film si s nimi poradil lepšie ako spisovateľka. Jeho záver môže pôsobiť ako dosť svojský a možno nasadí divákovi chrobáka do hlavy. Avšak to, čo v knihe vyznieva možno až absurdne a nelogicky, je vo filme podané šikovnejšie a uveriteľnejšie.

Navyše sa spisovateľke nepodarilo zachovať v texte určité vtipné momenty, ktoré sa občas blysli vo filme. Alebo sa z nich v písanej forme vytráca humor. Hoci je pravda, že Travis Fimmel známy ako Ragnar Lothbrok zo seriálu Vikingovia, ktorý v Prvom strete  hrá chrabrého Anduina Lothara, si na plátne šikovne vypomáha aj mimikou.  Okrem toho má sled udalostí na plátne či DVD patričné tempo, no ako už bolo spomínané, v knihe by sa žiadal menej agresívny vývoj udalostí a väčší priestor na analyzovanie postáv. Ale v tomto smere už autorke viditeľne zväzuje ruky filmová predloha.

Každopádne keď si porovnáme obidve podoby Prvého stretu, film je presvedčivejší. Kniha si najmä v prvej polovici udržuje dobrý rozprávačský štýl, ale niektoré interpretácie (hlavne v závere) nie sú uspokojivé. A aj keď je to naozaj dobré čítanie, film má jednoznačne navrch. Ale dielko Christie Golden môže byť solídnym obohatením vašej fantasy knižnice - najmä ak ste nielen vášnivý čitateľ, ale aj hráč Warcraftu.


Názov knihy: Warcraft: První střet
Autor: Christie Golden
Jazyk a preklad: český, Jakub Mařík, Zuzana Komprdová, Tomáš Kratochvíl
Vydavateľstvo: Fantom Print

Počet strán: 304

Warcraft: Prvý stret si môžete kúpiť na stránke sci-fi a fantasy nakladateľstva Fantom Print a aj vo forme e-knihy.

Recenzia knihy: Warcraft: Prvý stret


napísal uni 3.3.2017
Páči sa mi!
RECENZIA KNIHY: WARCRAFT: PRVÝ STRET


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19860)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk