CREATIVE BLASTERX KRATOS S3 A H7

CREATIVE BLASTERX KRATOS S3 A H7

Aj tí náročnejší si prídu na svoje

Test

Do rúk sa nám opäť dostali aktuálne produkty od firmy Creative, ktoré zastupujú dva odlišné typy audio zážitku. Jedná sa o reproduktory a taktiež slúchadlá - podľa toho, čo preferujete. Otestovať sme si mohli dvojkanálové reproduktory so subwooferom zo strednej triedy BlasterX Kratos S3, a herné slúchadlá z vyššieho radu BlasterX H7 s priestorovým zvukom 7.1. Ak je vám toto označenie slúchadiel povedomé, nie je to náhoda, nižšie modely z tohto radu, teda H5 a H3, sme už stihli zrecenzovať. Takže ak hľadáte herné slúchadlá a nepotrebujete to najlepšie, čo výrobcovia ponúkajú, určite si prečítajte aj naše staršie články.

Creative BlasterX Kratos S3

Reproduktory od tejto firmy testujem vôbec po prvýkrát, a tak som si nebol celkom istý, čo ma vlastne čaká a na čo sa mám pripraviť. BlasterX Kratos S3 na pohľad vyzerajú ako reproduktory so solídnym spracovaním a jednoduchým, no napriek tomu štýlovým dizajnom. Kedže ide o klasickú zostavu (iba) so stereo reproduktormi a aktívnym subwooferom, balenie je skutočne kompaktné a má približne 3,5 kg. Po ich rozbalení je zapojenie veľmi jednoduché. Reproduktory uložíte na svoje miesto spolu so subwooferom (ten najlepšie pod stôl, za sedačku a podobne), do neho následne zapojíte jeden kábel z ľavého reproduktoru, ktorým je klasický cinch a následne zapojíte 15-pinový D-Sub kábel pravého reproduktora. Tu si však treba dať pozor na to, aby ste ho zapojili správne a nie naopak - v rýchlosti si to nemusíte všimnúť a reproduktory vám jednoducho nebudú fungovať.

Reproduktory sú umiestnené do drevenej konštrukcie, vďaka čomu sa minimalizuje prípadná rušivá rezonancia. Pravý reproduktor má vo svojom tele zabudovaný aj regulátor hlasitosti s možnosťou vypnutia zostavy. Regulátor subwooferu je priamo na jeho tele zo zadnej strany. Čo sa týka technických parametrov, reproduktory majú veľkosť 2,75" a satelit subwoofera 5,25". Celkový zvukový výkon zostavy je podľa oficiálnej stránky 92 W. Kedže som ale chcel zistiť konkrétne čísla pre každý jeden kanál, hľadal som ďalej. Nakoniec som ich našiel v letáku, ktorý bol k reproduktorom pribalený. Na ňom sa píše, že celkový výkon zostavy je polovičný, teda 46 W RMS, a to konkrétne 11 W na jeden kanál + 24 W zostáva pre subwoofer. O upresnenie týchto čísiel sme požiadali distribútora, ktorý potvrdil 46 W RMS výkon zostavy, pričom 92 W je peak power. Ďalej je tiež v letáku uvedený aj frekvenčný rozsah reproduktorov - 60 až 20 000 Hz, čo znamená, že po technickej stránke ide o úplne štandardné satelity. 

Creative BlasterX Kratos S3 a H7

Dosť bolo čísiel - ako reálne tieto reproduktory hrajú? Kedže BlasterX Kratos S3 patrí medzi tie základné zostavy, očakával som aj podobný zvuk. Laicky ale môžem zhodnotiť, že som dostal viac, ako som čakal. Samozrejme, nejde ani zďaleka o žiadny špičkový zvuk, no bežným hráčom a používateľom bohato postačuje. Reproduktory dokážu obstojne reprodukovať najmä stredy s najmenším skreslením, podobne sú však na tom aj výšky, čo ale závisí od konkrétnej situácie (mohutnosti nahrávky). Netreba ale zabúdať najmä na to, že veľmi veľa robí kvalita výstupu (nahrávky a zvukovej karty). Reproduktory je možné napojiť iba cez stereo jack, čo je o to viac závislé od vašej zvukovej karty. Analóg totiž vie byť taktiež veľmi kvalitný, no je háklivejší na detaily.

Aktuálne som síce nemal k dispozícii externú zvukovú kartu, ale pre zásadný rozdiel v kvalite zvuku stačilo reproduktory napojiť do stolného PC namiesto notebooku. Zvuk tak vie byť pre nenáročného používateľa svojou kvalitou až nadštandardný. Je to taký zlatý stred - a trochu viac - ak nechcete investovať priveľa peňazí, no aj napriek tomu požadujete lepší zvuk pre vaše hry, filmy ale aj hudbu. Čo ma však najviac prekvapilo na celej zostave, je hlasitosť, ktorú dokážu reproduktory vyprodukovať. S takouto malou repro zostavou by ste vedeli bez problémov ozvučiť takú menšiu domácu párty. Niekedy som sa reproduktory ani neodvážil dať na maximum, pričom subwoofer som nikdy nedával na maximum - ani nie tak z dôvodu, že by bol príliš výkonný, ale preto, že to jednoducho neznie prirodzene. Treba ale počítať s tým, že čím väčšia hlasitosť, tým väčšie skreslenie. To síce môže byť pri skutočne vysokej hlasitosti už výrazné, no dá sa to prežiť. Osobne som reproduktory dával takmer na maximum len vtedy, keď som si odbehol do vedľajšej izby. Vtedy skreslenie nevnímate a môžete si užívať hudbu naplno.

Nakoniec to najdôležitejšie - koľko eur si Creative za tieto reproduktory pýta? Na internete ich viete kúpiť za približne 85 € aj s poštovným. To je podľa môjho názoru výborná cena z hľadiska pomeru ceny a výkonu.

Creative BlasterX Kratos S3 a H7

Creative BlasterX H7

H rad firmy Creative ponúka najvyšší model slúchadiel pod označením H7, ktoré majú byť najlepším kompromisom medzi špičkovým zvukom a spracovaním. Nejde teda vyslovene o hi-end v rámci herných headsetov, no ak patríte medzi hráčov, ktorí majú radi kvalitu, práve BlasterX H7 má byť pre vás vhodnou voľbou. Na pohľad sú tieto slúchadlá takmer totožné s BlasterX H5, spracovaním teda kombinujú plasty, ktoré prevládajú v časti okolo satelitov, pričom z kovu je ich úchop. Nepôsobia teda lacno, skôr naopak. Čo ma prekvapilo, je ich vysoká flexibilita, čo minimalizuje prípadné poškodenia v tejto najviac namáhanej časti. Zároveň sa vedia veľmi dobre prispôsobiť tvaru a rôznym veľkostiam hlavy. Vďaka hornej výstelke, ktorá už na dotyk pôsobí veľmi dobre a výstelke okolo reproduktorov sú skutočne veľmi pohodlné a aj po dlhšom počúvaní/hraní na hlave vôbec neprekážajú.

Creative sa so svojimi produktmi snaží zamerať na čo najväčšiu podporu zariadení, takže ani v tomto prípade to nie je inak a slúchadlá viete bez problémov používať s mobilnými telefónmi, počítačmi, ale aj hernými konzolami. Čo je však na tomto modeli výnimočné, je fakt, že sa dá pripojiť s klasickým 3,5 mm jackom alebo aj pomocou USB. Je len na vás, pre ktorú z možností sa rozhodnete, kedže všetko potrebné na pripojenie v oboch režimoch nájdete pribalené v krabici. Možno je len škoda, že k slúchadlám nedostanete konektor, ktorý rozdeľuje mikrofón a slúchadlá do dvoch rôznych jackov. Dá sa to ale prepáčiť, pretože ak sa rozhodnete slúchadlá využívať napríklad na PlayStation 4, zapojíte ich priamo do DualShock 4, ktorý podporuje štvorpinové jack konektory. Na PC ich zas pripojíte klasicky cez USB.

Creative BlasterX Kratos S3 a H7

Slúchadlá sú označované za priestorové, teda 7.1 slúchadlá. Priestorový zvuk je ale riešený iba virtuálne, takže v tomto ohľade nedostávate veľkú pridanú hodnotu. Samozrejme, softvér čo-to spraví, ale nečakajte zázraky. Ak sa za vami v hre bude zakrádať nepriateľ, jasnú zvukovú odozvu jednoducho nedostanete. Zaujímavé je, že slúchadlá podporujú 24-bitový zvuk pri 96 kHz, a preto je sklamaním, že výrobca nesiahol radšej po vyššom frekvenčnom rozsahu - ten sa pohybuje na opäť štandardnej úrovni 20 Hz až 20 000 Hz. Do vašich uší tak prichádza prakticky totožný zvuk, aký reprodukujú aj slabšie modely z tohto radu. Ak ale nemáte k dispozícii kvalitnú zvukovú kartu, práve podpora USB zapojenia vám zabezpečí kvalitnejší zvuk aj bez dodatočného hardvéru. Čo sa týka mikrofónu, ten je opäť odpojiteľný a taktiež podporuje funkciu potlačenia šumu, vďaka čomu vie utlmiť okolitý hluk a zvýrazniť váš hlas. Na kábli nájdete hneď aj tlačidlo na vypnutie mikrofónu, reguláciu hlasitosti a prijatie hovoru.

Creative BlasterX H7 viete kúpiť za 150 €, prípadne za menej. Záleží od obchodu.

Nakoniec len dodám, že Creative k slúchadlám a aj reproduktorom pripravili dodatočný softvér, v ktorom si môžete zvuk vyvážiť a upraviť podľa vašich preferencií. Okrem ekvalizéru si môžete aktivovať niektorú z predvolieb k žánrovo rôznym titulom - od FPS, cez pretekárske hry, až po tie športové.


napísal play3man 2.12.2016
Páči sa mi!
CREATIVE BLASTERX KRATOS S3 A H7


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18444)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk