CREATIVE SOUND BLASTERX P5, H3, G5

CREATIVE SOUND BLASTERX P5, H3, G5

Herná séria audio príslušenstva pod lupou

Vyskúšali sme si trojicu audio príslušenstva od firmy Creative - multifunkčnú hernú zvukovú kartu, herné slúchadlá a klasické „štuple“. Renomovaná značka nesklamala a jednotlivé produkty ponúkajú slušné možnosti, ktoré uspokoja nielen hráčov.

Creative Sound BlasterX P5 – štuple

In-ear slúchadlá alebo klasické „štuple“ sú pre mnohých každodennou súčasťou ich výbavy pri prekročení prahu domu. Ľahké, prenosné a na klasické počúvanie obľúbenej hudby bohato stačia. Mnohí z nás sa aj vďaka nim naučili rozmotávať aj také druhy uzlov, ktoré nepozná ani dobrý horolezec či námorník. Firma Creative ponúka práve z tohto druhu audio príslušenstva slúchadlá Sound BlasterX P5, ktoré sú súčasťou jej série produktov pre hráčov.

Ak si slúchadlá kúpite, hneď na úvod vás poteší elegantné balenie. V ňom môžete okrem slúchadiel nájsť aj puzdro, v ktorom sú skryté ďalšie veľkosti štupľov a doplnkový kábel, ktorý vám z klasického trojpinového 3,5 jacku spraví dva dvojpinové, čím sa oddelí mikrofón od slúchadiel, vďaka čomu môžete slúchadlá plnohodnotne využívať aj na takých zariadeniach, ktoré trojpinovým jackom nedisponujú. Samotný prívodný kábel je dlhý 1,2 metra s látkovým povrchom, pričom sa na ňom už štandardne nachádza tlačidlo pre (napríklad) prijatie hovoru a taktiež zapnutie alebo vypnutie mikrofónu, no chýba regulácia hlasitosti. Samotné štuple majú zaujímavý dizajn a ak ste na takýto typ slúchadiel zvyknutí, v uchu sú pohodlné a ani pri dlhšom počúvaní alebo hraní ich nie je cítiť.

Čo sa týka samotnej kvality zvuku, tá je na dobrej úrovni. Vďaka frekvenčnému rozsahu 10-23 000 Hz slúchadlá dobre zvládajú basy aj výšky. S prehľadom si poradia aj s hlasnejším počúvaním, aj keď tu už, pochopiteľne, musíte počítať s menším skreslením zvuku v závislosti od kvality výstupnej nahrávky.

Vďaka už spomínanému 3,5 mm jacku sú slúchadlá kompatibilné prakticky s každým moderným zariadením, a to od laptopov, cez desktopy, mobily až po herné konzoly.

Creative Sound BlasterX P5, H3, G5

Creative Sound BlasterX H3 – slúchadlá

Hľadáte herné slúchadlá, no nie ste príliš nároční a vystačíte si aj so slabšou triedou? Sound BlasterX H3 patria presne do tejto kategórie a sú lacnejšou verziou slúchadiel Sound BlasterX H5, ktoré sme zrecenzovali ešte koncom minulého roka. Na rozdiel od H5 sú tieto slúchadlá kompletne z plastovej konštrukcie bez kovových prvkov. Samotné parametre však majú úplne totožné – reproduktory v slúchadlách disponujú rovnakým frekvenčným rozsahom od 20 do 20 000 Hz, pričom to isté platí aj pre mikrofón, ktorý má frekvenčný rozsah od 100 do 15 000 Hz.

Balenie ako aj spracovanie nie je také atraktívne ako v prípade predchádzajúceho modelu, no vzhľad nie je vždy dôležitý. Kvalita reprodukované zvuku je totiž porovnateľná s vyšším modelom. Slúchadlá vedia ponúknuť kvalitný zvuk nielen v prípade hier, ale taktiež ak si chcete vypočuť vaše obľúbené pesničky. Ak si potrpíte na skutočne vysokú kvalitu zvuku, pravdepodobne sa po takýchto slúchadlách ani nebudete obzerať, a preto môžem s čistým svedomím tvrdiť, že vo svojej kategórii z pohľadu kvality zvuku bude drvivá väčšina z vás spokojná.

Mikrofón je na tom porovnateľne a rovnako dobre si poradí s prenosom vášho hlasu. Funkcia potlačenia šumu je tu prítomná tiež, čiže váš hlas bude čistejší aj v rušnejšom prostredí. Mikrofón je odnímateľný, a teda je na vás, či ho v slúchadlách chcete mať zapojený alebo nie. Čo je určite plus, pretože ak ho práve nevyužívate, môžete ho jednoducho odpojiť a nebude vám zavadzať. Zároveň je to ale aj nutnosť, pretože slúchadlá sú síce bez kovových častí, vďaka čomu pôsobia lacnejším dojmom (čo aj v skutočnosti sú), no s tým prichádza aj výhoda v podobe kompaktnosti – slúchadlá je totiž možné zložiť tak, že pri prenášaní, napríklad v ruksaku, zaberú iba minimum miesta. Ak ste teda hráč, ktorý veľa cestuje, prípadne hráte na notebooku, slúchadlá Sound BlasterX H3 sú pre vás dobrou voľbou.

Prívodný kábel má dĺžku 1,2 metra, no v balení môžete nájsť aj predlžovací kábel, ktorý zároveň rozdeľuje mikrofón a slúchadlá na dva samostatné jacky, teda tak, ako v prípade Sound BlasterX P5 alebo vyššieho modelu Sound BlasterX H5.

Kedže sa Creative so svojou hernou sériou produktov zameriava na kompatibilitu, aj slúchadlá Sound BlasterX H3 sú plne kompatibilné s hernými konzolami, PC alebo mobilnými telefónmi s iOS a Androidom (problém by však nemal byť ani v prípade systému Windows Phone). Navyše na PC je dostupný špeciálny softvér Sound BlasterX Acoustic Engine Lite, ktorý obsahuje viacero predvolených profilov pre optimalizáciu zvuku v určitých typoch hier. V každom prípade však ide iba o predvolené nastavenia ekvalizéra.

Creative Sound BlasterX P5, H3, G5

Creative Sound BlasterX G5 – Virtuálna 7.1 zvuková karta

K tomu, aby ste si mohli vychutnať kvalitný zvuk, vám nestačia len dobré slúchadlá, prípadne kvalitné reproduktory, ale musíte mať aj kvalitný zosilňovač a zvukovú kartu. Creative svoju hernú sériu produktov uzatvára dvoma zvukovými kartami, pričom k nám sa dostal práve ten funkciami oveľa viac nabitý model Sound BlasterX G5. Creative svoju zvukovú kartu prezentuje ako kartu, ktorá zvláda natívne 7.1 audio a taktiež zvuk v HD kvalite. V skutočnosti je však slovo natívne mierne zavádzajúce, pretože karta pracuje iba so stereo zvukom, ktorý následne vie softvérovo upraviť na 7.1 kanálový zvuk. To si však ešte podrobnejšie rozpíšeme nižšie.

Karta Sound BlasterX G5 pôsobí už po rozbalení kvalitným dojmom – vyrobená je síce z plastu, no solídnu konštrukciu je cítiť už pri prvom dotyku. Na jej tele sa nachádza viacero vstupov a okrem klasického jacku pre slúchadlá a mikrofón tu je možné nájsť jeden optický vstup, optický výstup a USB 2.0 pre pripojenie rôzneho príslušenstva, ako napríklad myši či klávesnice. Priamo na tele sa ďalej nachádza regulátor hlasitosti, ktorý je podsvietený a so zmenou hlasitosti klesá alebo naopak stúpa intenzita podsvietenia.

No a kedže ide o hernú zvukovú kartu, tvorcovia ju, pochopiteľne, museli obohatiť o niekoľko funkcií vytvorených špeciálne pre potreby hráčov. Jedným kliknutím si môžete zvoliť jeden z predvolených zvukových profilov, ktoré vylepšujú audio zážitok v určitých typoch hier. Scount Mode upraví zvuk tak, aby ste čo najlepšie počuli hráčov vo vašom okolí, a tak odhalili prípadného nepriateľa. Ďalej je tu trojica takzvaných SBX profilov určených pre prestrelky, akcie alebo pretekárske hry.

Creative Sound BlasterX P5, H3, G5

Čo ma pri tejto zvukovej karte potešilo ako prvé, je, paradoxne, fakt, že bol k nej pribalený aj optický kábel s nie veľmi štandardným optickým jackom. Síce nie je najdlhší, no na pripojenie bohato postačuje. Keď sme však už pri optike, nadviažem na to, čo som už načrtol v úvode. Sound BlasterX G5 si skutočne neporadí s priestorovým zvukom, ale iba klasickým stereom. To teda znamená, že aj keď zvuková karta má optický výstup/vstup, do zosilňovača, prípadne kvalitných 7.1 slúchadiel nedostanete skutočný priestorový zvuk. Karta vôbec nepozná Dolby Digital a ani DTS, a tak jej jediný výstupný signál je vo formáte LPCM. Virtuálny 7.1 zvuk môžete nájsť už v spomínanom softvéri Sound BlasterX Acoustic Engine Lite, kde nájdete viacero nastavení, no nech by ste sa snažili akokoľvek, priestorový zvuk na vás rozhodne zo slúchadiel nevyskočí.

Karta ale je schopná pracovať s HD audiom až s rozlíšením 192 kHz pri 24 bitoch. Maximálny výstupný formát je však pri optike 96 kHz pri 24 bitoch, a teda jediný spôsob (ak vôbec) ako dostať plnú kvalitu zvuku až do reproduktorov je cez analógový výstup. Tieto parametre sú však predmetné iba pre tých, ktorí majú možnosť vychutnať si takýto kvalitný zvuk, čo pri hrách aj tak nedáva väčší zmysel. Výstupná kvalita zvuku je pri bežnom zapojení (optika – 48 kHz/24 bit) dosť dobrá a plne postačuje pri bežnom hraní/počúvaní.

Sound BlasterX G5 je možné pripojiť ako k PC, tak aj k herným konzolám a aj mobilným zariadeniam. Pri PC je pripojenie jednoznačné – cez USB, kedže tu dostanete totožnú kvalitu ako pri prepojení cez optický výstup. Pri PS4 máte tiež dve možnosti – oficiálne Creative píše, že máte kartu pripojiť k PS4 cez USB, no lepší zvuk rozhodne dostanete pri prepojení cez optiku. Karta funguje pri oboch spôsoboch totožne, a teda s optikou len získate a nič nestratíte. Ak sa ale predsa len rozhodnete pre pripojenie cez USB, musíte v nastaveniach zvuku zvoliť, aby PS4 posielala cez USB všetok zvuk a nie iba zvuk z chatovania.


napísal play3man 6.5.2016
Páči sa mi!
CREATIVE SOUND BLASTERX P5, H3, G5


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk