LOGITECH G920

LOGITECH G920

Pre milovníkov rýchlych kolies

V prvom polroku sme sa konečne dočkali vydania Project CARS, nedávno vyšla Forza Motorsport 6 a za rohom je konzolové vydanie Assetto Corsa. To všetko znamená len jediné - poctivých racingov pribúda a aj na Xbox One si už hráči, ktorým v žilách koluje vysokooktánový benzín, môžu nájsť to svoje. To sú ľudia, ktorí kladú rovnaký dôraz ako na hry samotné, tak aj na periférie, s ktorými ich hrajú, keďže im pomáhajú posunúť pretekanie ďalej. Hrať s gamepadom podobné racingy ich nikdy neuvidíte a možno by to aj brali ako urážku. A prekvapivo sa zatiaľ o nich a o ich peniaze takmer nikto nebije.

Poctivých volantov na Xbox One nie je veľa. Nedávno sme sa pozreli napríklad na TX Racing Wheel Ferrari 458 Italia Edition od Thrustmaster, ktorý nebol vôbec zlý, no nejaké neduhy mal. A už dlhšie vieme, že vtrhnúť na tento trh mal v pláne aj Logitech, čo je tradičný hráč v tejto oblasti. V prvom rade pripravoval nástupcu legendy, G29 pre PS4 a PC, na ktorého sme sa pozreli už minule. Ale aby zabil dve muchy jednou ranou a zároveň oslovil aj druhú stranu, pripravoval aj nový Logitech - G920 Driving Force Racing Wheel pre kombo Xbox One a PC.

G920 a G29 sú, ale aj nie sú rovnaké volanty. Nájdete medzi nimi mnoho spoločných znakov, ale aj veľa špecifických prvkov. Vyzerajú rovnako, hrá sa s nimi zhruba rovnako, no nedá sa povedať, že by bol niektorý z nich lepší alebo horší. Čo rozhodne poteší, to je fakt, že oba volanty sú vyrobené z rovnakých materiálov a rovnako kvalitne. To znamená výborný dojem nielen na pohľad, ale aj na dotyk, veľmi dobrú konštrukciu a kvalitné vyhotovenie. Pre vás to znamená toľko, že sa pri jazdení môžete do toho vžiť, koľko sa len dá a volant to vydrží. Ak sa ho rozhodnete poriadne otestovať s kamarátmi, prežije aj to. A dobre viete, že každý sa k nemu správa inak a nikto s ním nejedná v rukavičkách.

Logitech G920

Vyhotovenie základne a samotného volantu je rovnaké ako pri G29. To znamená plastový, no pevný kryt (aj keď škrabancom nebude odolávať najlepšie), kožené obšitie volantu a ramená a stred z plastu a kovu. Výsledný dojem je skutočne veľmi dobrý. Nejaké drobné nedokonalosti (napríklad vo švoch) cítite, no nie je to nič strašné a ani nič také, čo by malo pri jazdení prekážať. Niekomu budú možno trochu zavadzať výčnelky na vnútornej strane vo vrchnej časti volantu, no to už závisí na jednotlivcoch. Volant sme skúšali viacerí a len jeden s tým mál problém.

Aj vizuálne je dojem veľmi dobrý. Možno aj lepší ako v prípade G29. Obom volantom dominuje čierna, no tu to vyzerá lepšie, keďže je doplnená len metalickou čiernou. Brúsený hliník v strede robí dobrý dojem a volant vyzerá o niečo luxusnejšie, keď sa nesie v jednom tóne. V prípade G29 trochu bili do očí modré prvky, ktoré síce patria ku G sérii Logitechu, no nevyzeralo to najlepšie. Tu sú rovnaké prvky v čiernej/šedej. Dojem trochu kazí ledka pod Xbox tlačidlom, ktorá by mohla byť jemnejšia. Oproti G29 však chýba led pásik farebne indikujúci otáčky motora, čo bol veľmi pekný prvok.

Aj v ovládacích prvkoch G920 mierne zaostáva oproti svojmu PS súrodencovi. Pádla na radenie, D-pad, tlačidlá X, Y, A, B, RSB, LSB a ďalšie tu nechýbajú. No bohužiaľ, na G92 nenarazíte na GT tlačidlo spolu s kolieskom a na +/- tlačidlá. Je síce pravdou, že tieto prvky musia hry podporovať, aby ste ich dokázali využiť, no volant funguje aj na PC, kde si ho vďaka Logitech hernému softvéru dokážete prispôsobiť. Nikto vám tak nebráni v tom, aby ste si na ne sami nahodili prepínanie skladieb či iné funkcie. Táto absencia trošku zamrzí. Nedá sa povedať, že by nebol volant bez nich plnohodnotný. Skôr sú niečím navyše, čo rozhodne poteší.

Všetky ďalšie periférie k volantu pripájate káblami a potešia drobné kanáliky, ktoré sa nachádzajú v jeho zadnej časti, cez ktoré ich dokážete jednoducho vyviesť preč. Takto vediete kábel na napájanie, USB kábel, kábel na pedále a prípadne aj kábel na manuálnu prevodovku, keďže volant podporuje aj páku. Rovnako pekne je riešené aj pripojenie k stolu. Skrutky sú uložené nielen elegantne, ale hlavne sú funkčné, takže vám zhora ani zospodu nič neprekáža a navyše ich stlačením dokážete „schovať. Toto sa zíde napríklad v prípade, keď volant pripájate k stolu, kde máte aj PC a spod neho vysúvate klávesnicu. Vtedy úchyty vôbec neprekážajú.

Rozmery sú prakticky totožné ako na G29. To znamená, že volant veľmi dobre sadne do rúk, ešte lepšie na stôl alebo do sedačky playseat. Manipulácia s ním je jednoduchá, pokojne ho môžete prenášať hore-dole. Váži len zhruba 2 kg, takže ho naozaj dokážete hodiť do tašky a odniesť niekam na chatu, kde si dáte maratón na Top Gear trati. K tomu si musíte pripočítať ešte zhruba 3 kg váhu pedálov.

Ak ste volantom od Logitechu verní dlhšiu dobu, rozhodne vás poteší fakt, že je aj G920 kompatibilný s mnohými ďalšími perifériami. Dokážete s ním použiť napríklad páku Logitech Driving Force Shifter, niektoré staršie pedále, ale aj tie z G29. G920 a G29 majú prakticky rovnaké pedále a to je len a len dobre. Znamená to totiž skvelé vyhotovenie, a to ako vizuálne (kovové stupaje), tak aj mechanicky. Pedále kladú rôzny odpor a napríklad pri brzde je ten odpor nelineárny. Sprvu ide hladko, no ak na ňu potrebujete dupnúť, musíte sa do toho oprieť. Set ponúka kompletnú zostavu (spojka, brzda, plyn) a pocit z jeho používania je autentický. Naspodku navyše nájdete aj vysúvacie zúbky, ak by ste ich chceli používať na koberci. Vtedy stačí pedále do neho „zahryznúť“. Dobre však držia aj na podlahe a pekne ich pripevníte aj na playseat.

Logitech G920

Teraz by som si mohol uľahčiť prácu a skopírovať časť predchádzajúceho článku. Dojem z používania G920 je totiž úplne rovnaký ako pri G29. A to znamená, že je skvelý. Nielen keď si ho raz zapojíte, ale aj keď s ním hráte niekoľko dní nonstop. Ak poznáte G27, tieto dva volanty dojem z jazdy ešte vylepšujú, a to po každej stránke. Jazdenie je presnejšie, vernejšie, prirodzenejšie. Cítite, keď vám už auto v zákrute vynáša. Viete ho dohnať na hranu a vyťažiť z neho viac. Volant ponúka rozsah 900°, takže sa s ním viete aj poriadne vyblázniť. Rovnako aj spätná väzba (ktorú poskytuje duálny motor) dokáže jazdecký zážitok potiahnuť vyššie. Je presná, má silu, keď je treba.

Opäť ale narážame na ten istý problém. Volant je vynikajúci, chyby na ňom nájdete, no nie sú nijako závažné. No cenovka, tá už môže byť prekážkou. Štyri stovky za volant je viac, než dáte za konzolu. Síce je to momentálne najlepší volant na Xbox One, no je už na vašom zvážení, či vám za to stojí. Ponúka vynikajúcu konštrukciu, ešte lepší set pedálov, taktiež aj veľmi dobrý zážitok z hrania. Osobne mi tu chýba port na 3,5mm jack pre headset, ktorý by takýto volant mal ponúknuť. Navyše mám problém aj s tým, že je volant ochudobnený o niektoré prvky, ktoré G29 ponúka. Aj napriek tomu ale ide zrejme o najlepšiu voľbu na Xbox One.


napísal matus_ace 16.10.2015
Páči sa mi!
LOGITECH G920


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk