LOGITECH G29

LOGITECH G29

Návrat legendy medzi volantmi?

Test

Nemusíte byť zarytými fanúšikmi pretekárskych hier, aby ste vedeli, že G25 a G27 sú v tomto motoristickom hernom svete pojem. Medzi perifériami snáď ani nie je žiadna taká silná značka a produktová rodina ako v prípade týchto volantov. SideWinder od Microsoftu pokrýval veľké množstvo rôznych vecí, lepších aj horších. No G25 a G27 boli vždy to najlepšie. Stanovili akúsi všeobecne známu latku na porovnanie s ostatnými volantmi a patrili medzi tie najvyhľadávanejšie. V Logitechu sú si toho vedomí a preto teraz, 5 rokov po vydaní G27, táto séria pokračuje.

Zvesti ohľade novinky lietali vzduchom už nejakú dobu a tu a tam do ohňa dúchli aj dohady, ktoré ju spájali s ďalšou časťou série Gran Turismo. A nie je to nič nečakané. Predchádzajúce volanty boli vytvárané so snahou priniesť čo najlepší zážitok zo závodnej simulácie a to si priam pýtalo nový GT titul. Zvlášť keď exkluzívne pre PS4 zatiaľ v tejto oblasti vyšiel len arkádový DriveClub. Nové GT je zatiaľ v nedohľadne, no Logitech G29 je tu a nie je to žiadna výnimka z pravidla. Opäť sa sústredí najmä na hráčov bažiacich po simulácii a našťastie tu je jeden titul, ku ktorému volant sedí ako uliaty.

Čo sa periférií celkovo týka, nemôžete tam očakávať nejakú revolúciu v dizajne. Všetko sa musí podriadiť funkčnosti a ergonómii a tak už roky hráme s približne rovnakými volantami, gamepadmi a joystickmi. G29 vám bude známe a jasne odkazuje na dedičstvo, ktorý si nesie. Dizajnom pripomína niečo medzi G27 a Driving Force GT, pričom z toho druhého si berie aj podobné rozmiestnenie ďalších ovládacích prvkov. Ak si ho ale doma umiestnite či už na stôl, alebo do playseatu, hanbiť sa zaň nebudete. Budí veľmi dobrý dojem a už na prvý pohľad je jasné, že nejde o žiadny budgetový kúsok za pár drobných, čomu zodpovedá aj jeho cenovka.

Logitech G29

Inštalácia na stôl a aj do playseatu je jednoduchá a čo je pre niektorých určite dôležité, úchopy zospodu nie sú také masívne ako pri niektorých konkurenčných modeloch, takže vás neobmedzujú, ak chcete mať pod volantom napríklad vysúvaciu klávesnicu od PC. Všetky káble sa zapájajú zo spodnej strany a elegantne ich viete viesť drobnými kanálikmi, aby ste si ich niekde neprichytili. Potom volant stačí už len prichytiť skrutkami a zapojiť do konzoly alebo PC. Všetko to máte zvládnuté prakticky ihneď.

Volant nie je ťažký (váži len niečo málo cez 2kg), takže je manipulácia s ním jednoduchá. Prekvapivo sa to však nepodpísalo na dojme z neho. Základňa je rozmerná a tým pádom aj pevná a stabilná. Nemáte pri hraní dojem, že by bola labilná a ľahko ju poškodíte. Práve naopak, pri hraní sa do volantu môžete poriadne zaprieť a nemusíte sa báť, že by niekde niečo praskalo či by ste cítili, ako sa vám niekde prehýba. Príjemne potešilo aj to, že aj po niekoľkých hodinách sa základňa len málinko zahriala, aj keď toto nie je niečo, s čím by mali volanty problémy.

Volantu dominuje čierna, vo väčšine matná, no je tu aj pár metalických elementov a zopár farebných prvkov. Vyhotovený je najmä z plastu, no volant samotný je potiahnutý kožou. Ak by som si osobne mal tipnúť, kde sa časom začne prejavovať opotrebovanie, bude to práve na miestach, kde sú švy najvýraznejšie, ale je to len tip. Materiál sa drží v rukách výborne, a to aj po niekoľkých hodinách jazdenia. Modré L a R tlačidlá sú mierne vystúpené a trochu neadekvátne voľné, čo nebudí najlepší dojem, no na druhej strane ich aj „v zhone“ jednoducho stlačíte. V modrej farbe je aj pásik, ktorý ukazuje vycentrovanie volantu.

Logitech G29

Nechýbajú tu štandardné ovládacie prvky, ako je smerový kríž či štvorica znakových tlačidiel, no ani tlačidlá Share, OptionsPS. Na čele ešte nájdete niekoľko tlačidiel na real-time zmenu nastavení (výber, zmena hodnoty potočením a podobne). Výhodou na PC je, že si tieto tlačidlá viete naprogramovať. Tam, samozrejme, vyžaduje Logitech Gaming Software, no základné funkcie zvládne aj bez neho. Rozhodne ho však nezabudnite nainštalovať, vylepší podporu v hrách a dá vám možnosť naprogramovať tlačidlá aj na multimediálne funkcie (prepnutie skladby pri hraní a podobne). Na zadnej strane nájdete pádla na radenie, s ktorými sa pracuje príjemne. Jednoducho na ne položíte končeky prstov a reagujú okamžite, pričom kladú dostatočný odpor na to, aby ste ich nestláčali náhodou. Nájdete tu ešte drobný slider na prepínanie medzi PS3 a PS4 režimom.

Pedále patria asi k tomu najlepšiemu, čo môžete na trhu zohnať. Ponúkajú komplet zostavu - spojka, brzda, plyn. Je to pomerne masívny blok, no skvele sedí na podlahe a dokážete ho prípadne namontovať aj na playseat. Samotné pedále sú v hliníkovom vyhotovení a aj vďaka tomu vyzerajú veľmi dobre. Sú veľké, takže na nich noha perfektne drží. čo je však najdôležitejšie, kladú rozdielny odpor, čo oceníte hlavne v prípade brzdy, ktorej odpor je navyše nelineárny. Ako pedál viac stláčate, tak je čoraz tuhší. Ponúka tak autentickejší zážitok a ak chcete súpera v zákrute predbehnúť „na brzdy“, budete už poriadne dupať.

Rovnaké pedále ponúkne aj model G920 a čo môže byť pre niektorých výhodou, je tu rovnaký konektor ako na G27, takže dokážete s volantom použiť aj staršie pedále. Ak pred pádlami preferujete klasickú páku, môžete k volantu pripojiť známy Driving Force Shifter, ten však nie je súčasťou základného balenia. Osobne mi tu chýbal port na 3,5 mm jack, aký je na novom DualShocku, ktorý rozhodne padne vhod, ak radi hrávate s poriadnym headsetom na ušiach.

Logitech G29

Teraz ale k samotnej jazde. Pocit nie je až taký odlišný od G27. Prakticky jazdíte veľmi podobne, len všetko akoby bolo ešte trochu vylepšené a dotiahnuté. Volant ma rovnaké rozmery, rovnaký uhol (900°) a podobnú spätnú väzbu, o ktorú sa stará duálny motor. Do rúk vám však presne prenáša to, čo máte pod sebou na ceste. Ak jazdíte v Project CARS a máte v rukách nejakú silnú pretáčavú predokolku, pri prechádzaní kalužami v zákrutách sa poriadne zapotíte a ucítite, kde musíte pridať, kde ubrať a kedy už idete úplne zle a môžete sa pripraviť na blízke stretnutie so zvodidlami. Aj aktuálny Dirt Rally sa s týmto volantom hrá veľmi dobre, no tam v hre stále chýba poriadna podpora FFB, čo je obrovská škoda, keďže tam by vynikol ešte viac.

Logitech G29 nerobí svojej rodine hanbu. Práve naopak, očakávania naplnil a prináša možno ešte o niečo viac. Osloví perfektnou konštrukciou ako volantu, tak aj pedálov. Pocit z jazdy je výborný vďaka spätnej väzbe a nelineárnemu odporu pedálov. A potešia aj drobnosti, ako sú farebné diody indikujúce otáčky. Môžete ho používať na PC, PS3 a aj PS4, pričom je spätne kompatibilný s G27 kompatibilnými hrami. Sú tu nejaké menšie chybičky, no a ako asi tušíte, tou najväčšou prekážkou je cena. Musíte sa sami rozhodnúť, či vám to za tie štyri stovky stojí.


napísal matus_ace 18.9.2015
Páči sa mi! (+1)
LOGITECH G29


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18426)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk