PREDSTAVUJEME: WII MINI

PREDSTAVUJEME: WII MINI

Najmenšia konzola na trhu

Článok

V predvečer najzásadnejšieho boja herných systémov, ku ktorému sa schyľuje v Los Angeles 10. júna, sa musíme obzrieť za labuťou piesňou konzoly Wii. Prvý a posledný zásadný redizajn bol uvedený na trh v absolútnej tichosti začiatkom marca. Takže, čo je Wii mini, čo dokáže a kde urobili inžinieri z Nintenda chybu?

Začnem tým, čo je na mini konzole dobré. Prehráva softvér z Wii distribuovaný na fyzických nosičoch, to je výborná správa, pretože v katalógu nájdete obrovské množstvo kvalitných hier. Počuli ste o Twilight Princess, Trauma Center, Super Mario Galaxy, Metroid Prime, Okami, Donkey Kong Returns, Xenoblade, Last Story? Nie? Na konci cesty najúspešnejšej konzoly (z hľadiska počtu predaných kusov) je najvyšší čas doplniť si knižnicu, resp. rozšíriť konzolový park. 

Mala by to byť mini verzia alebo siahnuť radšej po klasickom modeli? 

Nintendo razí v Európe politiku voľnej ceny, ktorú si určujú samotní predajcovia. Wii mini sa dá zohnať od 114 EUR, za klasický model bundlovaný s hrou (Mario Kart, Wii Sports alebo Mario & Sonic at Olympic Games) zaplatíte cca 129 EUR. Nielenže nový model nepodlieza psychologickú hranicu 100 EUR, ale kúpou červenej krabice si odnesiete domov značne podvýživený herný systém. 


Po rozbalení (aspoň tých skôr narodených) čaká prekvapenie. Wii mini vyzerá ako nášľapná pumpa - žaba. Túto nevyhnutú pomôcku dovolenkárov pripomína nielen štvorcovým tvarom, ale aj použitými farbami - červenou na tele a čiernou na hornom veku mechaniky. Wii mini vyzerá na pohľad aj dotyk lacno. Môže zato povrchová úprava použitých plastov, ktorá evokuje, že konzola prežije aj hrubé zaobchádzanie. 

Skosené bočnice ju neumožňujú umiestniť vertikálne, čo je pochopiteľné aj z dôvodu vkladania diskov s hrami zhora. Nintendo odstránilo nielen štrbinovú mechaniku, ale eliminovalo aj slot pre SD kartu, zredukovalo počet USB portov na jeden, z ovládacieho panelu zmizlo tlačidlo Reset, ale to najdôležitejšie - z technických špecifikácií vymazalo Wi-Fi. 

Prečo by mala byť dôležitá možnosť pripájania sa online, keď Nintendo vypína všetky kanály, vrátane služieb na predpoveď počasia, správy či výmenu dát medzi konzolami? Dve slová - Virtual Console. K starým klasikám z NES, SNES, N64 a hrám na WiiWare sa nedostanete. Ak uvažujete o výmene konzoly, toto je rozhodujúci parameter. Nehovoriac o tom, že si nestiahnete update a The Legend of Zelda: Skyward Sword budete hrať s kritickou chybou, ktorá ničí uložené pozície. Niečo má predsa Wii mini navyše a to je baterka, ktorá udržuje internú pamäť, kde máte uložené pozície, pri živote.

Wii bola už v dobe vydania kritizovaná za absenciu podpory HD rozlíšenia, písal sa rok 2006, o sedem rokov neskôr Nintendo odstraňuje z Wii mini podporu komponentného káblu. Rozlúčte sa s progresívnym rozlíšením 480p, privítajte prekladaný PAL signál. Pri tak vysokej penetrácii HD televízorov je takýto prístup neospravedlniteľný. 


Wii mini nezíska ani status najtichšej konzoly, po zapnutí je počuť ventilátor umiestnený vzadu a mechanika po vložení disku prenáša vibrácie na tenké horné veko. Nejde o nič drastické, čo by pri hraní rušilo, ale oproti takmer nepostrehnuteľnému chodu pôvodného modelu je to krok späť.

To najkrajšie v balení Wii mini je dvojica ovládačov Wii Remote a Nunchuk, ktorá predvádza, ako má vyzerať sexi červená na elektronickom zariadení. Luxusná lakovaná povrchová úprava, priehľadné tlačítko A a sýta farba robia z nich najkrajšie gamepady, aké si môžete domov zaobstarať.

Prečo sa vôbec Nintendo rozhodlo uviesť Wii mini na trh nám uniká. Drvivá väčšina domácností, ktorá v posledných štyroch rokoch prepadla mánii pohybu v obývačke, už systém Wii má. Konzola sa nedodáva vôbec so žiadnym softvérom či už pribaleným alebo predinštalovaným a nemá ani konkurencieschopnú koncovú cenu. Neposkytuje komfort sedem ročného predchodcu a vôbec ju neodporúčame, ak teraz uvažujete o výmene alebo kúpe Wii.


 


napísal spacejunker 7.6.2013
Páči sa mi!
PREDSTAVUJEME: WII MINI


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19561)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk