MMO MYŠ LOGITECH G600

MMO MYŠ LOGITECH G600

Koľko tlačidiel na myške potrebujete?

Test

S nástupom MMO titulov na trh a najmä s ich masovým prienikom medzi hráčov vznikol aj dopyt po špecializovanom hardvéri, ktorý by bol na mieru ušitý pre takýto typ hier. Kde je dopyt, tam je aj ponuka a tak sme nemuseli dlho čakať, kým najväčšie spoločnosti nezaradili do svojich cenníkov takéto vychytávky. Klávesnice, slúchadlá, podložky ale najmä myšky mali uľahčiť prácu s komplexnými grafickými rozhraniami a spríjemniť hráčom pobyt v rozľahlých virtuálnych svetoch.

Logitech G600 je na mieru ušitá MMO hrám a to najmä vďake svojej najväčšej devíze – 20 tlačidlám. Rýchlokurz matematiky začína pri troch klasických tlačidlách, z ktorých to stredné (koliesko) ma navyše funkciu naklápania do strán. Vedľa pravého myšítka je navyše ďalšie rovnako veľké G-Shift tlačidlo, pod skrolovacím kolieskom sa nachádzajú dve programovateľné G tlačidlá, no a masívna sada 12 ďalších G tlačidiel sa nachádza v oblasti, kde väčšinou máte položený palec. 

Pred tým, než začneme podrobnejšiu pitvu hlodavca, vymenujeme si ostatné technické údaje výrobku: rozlíšenie laserového senzora sa dá nastaviť v rozmedzí 200 – 8200 dpi s reguláciou za behu (on the fly) a zvládne akceleráciu 30 G. Tlačidlá by mali vydržať 20 miliónov stlačení, USB rozhranie sa pýši 1 ms latenciou, 2 metrový kábel je obtiahnutý textilnou ochrannou vrstvou. Váhu myšky meniť možné nie je.

MMO myš Logitech G600
Spomínané G-Shift tlačidlo slúži na zdvojnásobenie funkcií programovateľných buttonov, celkový počet namapovateľných príkazov sa tak šplhá do závratných výšin. Bočných 12 tlačidiel je podsvietených a to hneď v niekoľkých módoch. S dodávaným softvérom je možné nastaviť buď statické podsvietenie jednou farbou, striedanie odtieňov v rámci tej istej farby, alebo dynamické preblikávanie medzi 16 miliónmi odtieňmi. 

Softvér okrem zmeny farebných režimov (ktoré je mimochodom štandardne namapované na tlačidlo G8 priamo pod skrolovacím kolieskom) umožňuje úplnú customizáciu myšky. Zariadenie dokáže pracovať v dvoch režimoch, buď sa všetky zmeny ukladajú priamo do pamäte a tak si nastavenia môžete nosiť všade so sebou alebo sa oskenuje pevný disk v PC a rospoznajú sa podporované hry.

Test G600 prebiehal na tituloch Diablo 3, Battlefield 3, Heroes of Newerth a ako zástupca „primárneho“ smeru MMO boli vybraní jediovia zo Star Wars: The Old Republic. Aplikácia v aktuálnej verzie defaultne podporuje Star Wars a BF3. Existujúce profily si môžete upraviť, nepodporované hry (Diablo a HoN) doprogramovať podľa potrieb. A keď hovorím doprogramovať, myslím tým skutočne programovať. Okrem jednoduchého priraďovania funkcií k tlačidlám totiž softvér od Logitechu umožňuje aj ozajstné programovanie (aby som bol presný, jedná sa o skriptovací jazyk LUA). 

MMO myš Logitech G600
Ak je počet tlačidiel a možnosť ich úpravy pozitívom G600-ky, ergonómia a prístupnosť ovládacích prvkov je jasným nedostatkom. O tom, ako komu padne myška do ruky, sa pomerne ťažko diskutuje, keďže veľkosť dlaní, prstov a podobne sú silne individuálne parametre, ale na jednom sa zhodneme určite – myš je takmer nepoužiteľná pre ľavákov. Osobne mi nevyhovovala ani veľkosť myšky. Tá je totiž zhruba rovnako široká ako dlhá. Môže za to pridané G-shift tlačidlo, ktoré celú myš rozširuje (viď. fotky) a zároveň mení dlhoročne zaužívané návyky o umiestnení pravého a ľavého tlačidla. Pravé tlačidlo totiž nie je na okraji, ale zhruba v strede myšky a zvyknúť si na tento fakt chvíľu trvá.

Spodný okraj (miesto, kde sa opiera koniec dlane) má nezvyklý sklon, ruka má potom tendenciu šmýkať sa smerom na dol. Myš som porovnával s konkurenciou v rámci rovnakej značky. Bezdrôtový model M705 je o niečo menší, ale ergonómia a najmä „odkladací priestor“ na palec sú na tom o veľa lepšie. A porovnávať ergonómiu s dlhoročnou legendou MX518, ktorú stále používam ako primárnu hernú myš, nemá zmysel. Nováčik si pred svojim pradedom musel od hanby nastaviť farbu podsvietenia na krvavo červenú. 

Keď som spomínal priestor pre palec, ani tam nie je všetko s kostolným poriadkom. Tucet G tlačidiel je zoradených do štyroch stĺpcov po troch. Tlačidlá sú pomerne malé a aj keď sa svojim tvarovaním snažia nabudiť dojem, že ich stláčanie bude presné, nie vždy to tak je. Dizajn myši navyše pri používaní tlačidiel G15-G20 núti pomerne dosť ohýbať palec, čo môže byť pri herných maratónoch otravné a v extrémnych prípadoch aj bolestivé. Možno by stačil menší počet tlačidiel, napríklad 6 (spolu s G-Shiftom 12 kombinácií), väčších a lepšie umiestnených. Ak by toto náhodou čítal riaditeľ Logitechu: týmto smerom sa treba vybrať nabudúce!

MMO myš Logitech G600
Samotné hranie je, samozrejme, bezproblémové, profesionálny a mimoriadne presný senzor sa osvedčil pri mierení v Battlefield 3. Pri tituloch bez špeciálnych profilov myška preberá všetky funkcie numpadu, u Diabla 3 tak napríklad defaultne používate G tlačidlá na gestikulovanie (ďakujem, dovidenia atď). Pri Heroes of Newerth opäť myška prevzala funkcie čísel a bez nastavovania ňou bolo možné ovládať napríklad inventár. Obe hry hojne využívajú pravé tlačidlo, ktoré sme už kritizovali pre nezvyklé umiestnenie.

Tlačítko sa ale kontroluje rovnakým prstom, prostredníkom, takže doba zvyknutia nie je extra dlhá. Ako ryba vo vode sa G600-vka cítila v Old Republic. Priamo pripravený profil vám funkcie dovoľuje upravovať z ovládacieho softvéru bez toho, aby ste čokoľvek potrebovali meniť v hre. Samotné hranie je samozrejme o niečo pohodlnejšie a rýchlejšia, ako však pribúda skillov, začne neustále posúvanie palca najmä na zadné G tlačidlá mierne vadiť.  

Logitech G600 ponúka mocné nástroje, či už softvérové, alebo hárdverové, na prispôsobenie MMO a strategických hier s množstvom ovládacích kláves. Tam možno tých 20 tlačidiel využijete, aj keď za cenu horšej ergonómie a nutnosti zvyknúť si na niektoré dizajnové odlišnosti.


napísal je2ry 9.8.2012
Páči sa mi!
MMO MYŠ LOGITECH G600


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk