PREDSTAVUJEME: SONY ERICSSON AINO

PREDSTAVUJEME: SONY ERICSSON AINO

Najmenší kamarát PlayStation 3

Test

Lepšie načasované to ani nemohlo byť. Predvianočné akcie mobilných operátorov sa ešte len rozbiehajú, ja začínam silno uvažovať o kúpe nového telefónu a na stole sa objaví nenápadná tyrkysová krabička priamo zo Sony, ktorá ukrýva novučičký technologický zázrak. Model Aino patrí spolu s Yari a Satio medzi vlajkové lode Sony Ericsson, no iba Aino podporuje funkciu Remote Play. Aj preto sa tu na Sectore zaoberáme testom, resp. predstavovačkou mobilného telefónu.

Remote Play je úzko spätá s PS3 a handheldom PSP, ktorý dokáže prezerať multimediálny obsah uložený na pevnom disku konzoly. Doteraz doména výlučne herných zariadení sa presúva už aj do segmentu mobilných telefónov a prekvapivo debut v modeli Aino sa nemá za čo hanbiť, dokonca sa dá hovoriť o rovnakej rýchlosti spracovania dát ako u PSP!

Na tomto mieste treba spomenúť, že zapožičaná vzorka telefónu bola preprodukčná, išlo o model s nie celkom vychytanými muchami, ktorého najväčším nedostatkom bola jeho pomalosť, resp. reakčná doba súčasne bežiacich aplikácií. Priamo zo Sony nás ubezpečili, že tento, ale aj ďalšie nedostatky, budú vo finálnom produkte odstránené.


Diaľková multimediálna nálož

Pre tých, komu robí problémy terminológia, Remote Play je funkcia PS3, ktorá umožňuje PSP prístup k akémukoľvek obsahu uloženého na pevnom disku a to kdekoľvek, kde je prístup na internet cez Wi-Fi. Inými slovami, ak ste na dovolenke a chcete ukázať známym fotky, Remote Play na diaľku zapne konzolu a streamuje vám požadované súbory priamo na displej. Remote Play v podaní PSP dokáže obsluhovať aj niektoré hry (Lair, PixelJunk Eden), no vzhľadom na absenciu niektorých ovládacích prvkov, reakčnú dobu a malý displej, hranie vysoko nedoporučujeme.

Po spárovaní s PS3 je procedúra so zapínaním konzoly identická. Cez dostupnú sieť telefón vyhľadáva konzolu a snaží sa ju prebudiť na diaľku. Ak uspeje, okamžite sa na displeji objavuje XMB Menu a vy môžete posielať správy priateľom online alebo sa vrhnúť na fotky či muziku na pevnom disku. Mne sa dokonca podarilo cez PS3 pristúpiť na notebook s aktivovaným Media Centrom a odtiaľ si pustiť seriál. Je to bizarné, ale Remote Play v Aino funguje na jednotku. Nejde o každodenne využívanú funkciu, ale ak ju raz použijete v ostrej prevádzke ako napríklad na záhradnej párty, tak ju oceníte.

Aino nie je len Remote Play, pravdu povediac v tej softvérovej náloži ju možno ani nenájdete. Multimediálna výbava telefónu nepozná hraníc. Rozumie si s Media Centrami, dokáže streamovať obsah priamo z PC s nainštalovaným WMP, vie čítať RSS kanály, sťahovať podcasty, ponúka priamy prístup na YouTube a Facebook, SensMe vyberie muziku podľa vašej nálady, TrackID zistí, kto naspieval neznáme skladby, športový tréner sleduje, koľko ste spálili kalórií, GPS vás zavedie tam, kam potrebujete, odfotíte to 8 Mpx fotoaparátom, k snímkom priradíte Geotagy a keď vám bude smutno, môžete si pustiť rádio alebo muziku z 8 GB úložiska. Softvérová výbava sa dá rozšíriť cez službu PlayNow alebo cez softvér MediaGo, ktorý funguje ako iTunes.


Hybridný mutagén

Multimédiá fungujú ako nadstavba štandardného softvéru, aký nájdete v mobiloch Sony Ericsson. Kedykoľvek sú prístupné cez dotykový displej. Stačí jeden pohyb prsta a stand-by obrazovka s údajom o hodinách, sile signálov a upozorňujúcich ikoniek dáva priestor prehľadnému farebnému menu, cez ktoré už priamo pristupujete k fotkám, videám, rádiu alebo muzike. Aino je slider, takže aj keď je klávesnica zaklopená, viete rýchlo dotykom nalistovať interpréta, aktuálny playlist alebo posledne pridané songy. Klávesnicu netreba odklápať ani keď potrebujete fotiť alebo dvihnúť prichádzajúci hovor. Naopak, ak sú tlačítka vonku, tak ponuku na displeji nemožno ovládať dotykom.

Aino je pánom prehrávania muziky. Dodávaná hands free sada komunikuje s telefónom cez Bluetooth, takže vás nebudú otravovať žiadne káble, navyše je vyzbrojená 3,5 mm jackom. Pribalené štuple do uší môžete vymeniť za referenčné slúchadlá alebo pripojiť hands free k domácemu kinu a poriadne to roztočiť. Po prvýkrát sa mi stalo, že som muziku počúval z mobilu a nie z iPodu! Hands free má na sebe všetky tlačítka potrebné na pretáčanie, preskakovanie alebo zastavenie muziky, pochopiteľne je tu aj tlačítko na dvihnutie/položenie hovoru alebo opakované vytočenie čísla. Hlasitosť sa paradoxne ovláda dotykom. Pri športe a rýchlom pohybe bude maličký problémom nahmatať tú správnu úroveň. Hlavne mladšie ročníky ocenia farebnú hudbu na hands free, ktorá po pripojení do docking stationu ukazuje aj úroveň nabitia telefónu.

Troj palcový displej s rozlíšením 240 x 432 je ostrý ako britva, má výborné podanie farieb, kontúry na obrázkoch nemajú zuby a má výbornú odozvu. O orientáciu obrazu sa stará zabudovaný senzor, jednoduchým otočením sa prepne formát obrazovky. Telo telefónu je po vysunutí klávesnice dokonale vyvážené, palcom dosiahnete na každý ovládací prvok. Výhrada smeruje snáď iba na použitý plastový kryt, mohol byť kľudne kovový aj za cenu toho, že by váha narástla, za ktorým sa skrýva sim karta a slot pre MicroSD karty. Klávesnica je membránová, má nizky zdvih, ale umožňuje rýchle písanie správ a to bez preklepov. Väčšie prsty si budú musieť zvykať na to, že tlačítka sú pri sebe.


Veľký hladoš

Po týždňovom zoznamovaní s Aino vyplával na povrch jeho apetít, najväčší nedostatok zariadenia. Počas testovania telefón dokázal vydržať bezmála dva dni a to sa nepoužívali žiadne funkcie, ktoré životaschopnosť skracujú ako Wi-Fi, fotoaparát a pod. Darmo, veľký displej si vyberá svoju daň.

Aino je závislý od internetového pripojenia, ak chcete využívať všetky funkcie telefónu, čo sa pochopiteľne odrazí na účtoch, ak nemáte aktivovaný dátový prenos k hlasovým službám. V akciách mobilných operátorov sa toto zariadenie určite neobjaví, jeho doporučená cena je 450 EUR. Aino je telefón určený pre mladých v konštantnom pohybe, Remote Play určite nebude funkcia, ktorá vás presvedčí o investícii, bude to nabúchaná multimediálna výbava a konektivita.

Základné parametre Aino:
veľkosť: 104 x 50 x 15,5 mm (výška / šírka / hrúbka)
váha: 134 g
displej: dotykový 3“ s rozlíšením 240 x 432
pamäť: 55 MB plus 8 GB MicroSD
fotoaparát: 8 Mpx
konektivita: USB, Bluetooth, Wi-Fi,
špeciálne funkcie: Remote Play, GPS
výbava: bezdrôtové hands free, docking station


napísal spacejunker 26.10.2009
Páči sa mi!
PREDSTAVUJEME: SONY ERICSSON AINO


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18403)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk