EMULUJEME S PSP: ČASŤ ŠTVRTÁ

EMULUJEME S PSP: ČASŤ ŠTVRTÁ

Nuda na matike, v kancelárii alebo na zastávke a na PSP niet čo zahrať?

Článok

V poslednej časti seriálu o emulovaní starých herných systémov na PSP sa venujeme najpopulárnjším platformám. Ak ste sa teda ešte neprehrali na smrť od skúšania predošlých emulátorov, tak dnes by sa tak mohlo stať. V ponuke sú totiž smrtiace kombá.

Snes9xTYL

Už podľa názvu musí byť jasné, čo tento program emuluje. Samozrejme Super Nintendo Entertainment System s abnormálnym výskytom slovom super takmer v každej druhej hre. Super Star Wars, Super Adventure, Super Bomberman, Super Ghouls n Ghosts a iné.

Veľmi pekne urobené menu, do ktorého sa dostanete stlačením L+R, ponúka ohromné množstvo vecí na nastavenie a vylepšenie. Pre každú hru je prichystaných 10 slotov na uloženie aj s aktuálnym obrázkom, dokonca sa dá uložená pozícia exportovať. Nastaviť môžete aj automatický save od 1 do 5 minút. V položke video  nechýba rozlíšenie obrazu, vertikálna synchronizácia, gama korekcie alebo vyhladzovanie. Vo zvuku sa môžete vyhrať so vzorkovaním až do 44 100 Hz alebo cyklami, a samozrejme nechýba CPU clock, či snapshot do prehliadača s hrou. Prehliadač je ako u ostatných spomínaných emulátorov intuitívny a jednoduchý, nahratie jednotlivých titulov trvá len zlomok sekundy a už môžete hrať. Stavový riadok informuje o zostatku batérie v percentách aj odhadovanom čase do vybitia v hodinách a minútach, a nechýba samozrejme ani aktuálny čas a dokonca teplota PSP.

Snes9xTYL má samozrejme aj nejaké tie mínusy. Pri každom spustení treba prelistovať a potvrdiť otravný disclaimer. Rýchlosť emulácie tiež nedosahuje v niektorých tituloch presnú rýchlosť, ani keď znížite vzorkovaciu frekvenciu zvuku a vytočíte CPU na 333 MHz. Zacyklenie zvuku do slučky pri nahrávaní a podpora len "smc" formátu. Stavový riadok síce ukazuje 30 fps, no vy viete, že originál išiel o niečo rýchlejšie. Emulácia sa blíži k 95 % v závislosti od titulu.

Na Snes9xTYL si zahráte hlavne pokračovania z NES-u, ale aj tituly nové. Kto niekedy vlastnil túto konzolu, určite vie koľko peciek na ňu existuje a že to nie je len o Mariovi a Zelde. Ja som miloval napr. Ninja Warriors, Parodiusa, či UN Squadron. Nájdete tu aj populárne hry pôvodom z iných platforiem, napr. z Amigy a PC. V hernom katalógu narazíte na: Super Turican, niekoľko dielov Mortal Kombat, Wolfenstein 3D, Doom (prudko nehrateľný), Syndicate, niekoľko častí SimCity či Populous. Zaspomínať môžete napríklad na tejto zamrznutej sajte.

Emulujeme s PSP: Časť štvrtá

Aká je to hra? (SNES)
Emulujeme s PSP: Časť štvrtá

Ninja Warriors (SNES).
Emulujeme s PSP: Časť štvrtá

Princovi to na konzole pristane (SNES).

Dgen

Tak a teraz sa pripravte na série Castlevania, Contra, Double Dragon, ECCO, Golden Axe, Road Rash, Sonic, konverzie z PC a Amigy (Command & Conquer, Duke Nukem 3D, Pirates, Turrican, Gods, Chaos Engine, Indiana Jones, Lotus Challenge, Mega-lo-Mania, Shadow of the beast), originálne a nápadité arkádovky (Outrun, Desert Strike), logické rýchliky (Puyo Puyo), a aj hry s filmovou licenciou. Pokiaľ existuje platforma v danej kategórii s viacej titulmi, tak to môže byť len SNES, na ktorý ale zase vychádzali hlavne JRPG, čo nie každému sedí. O čom hovorím, je SEGA Mega Drive (v US známe pod názvom Genesis), pravdepodobne druhý najlepší emulátor po GBA, aký môžete pre PSP zohnať.

Pomocou L sa dostanete do menu s niekoľkými záložkami. Prvý je Rom list (podporuje "smd" formát), ďalej State List pre 10 uložení na hru aj s obrázkom, Cheat list pre vkladanie kódov do hier, Settings, Key Config a System. Nechýbajú žiadne zo základných nastavení emulácie ako obraz, CPU , frameskip a zvuk. Menu zobrazuje aj aktuálny čas, vybitie batérie (percentá aj odhadovaný čas), v klávesoch okrem ovládania nastavíte aj klávesy pre quick save a load a v systéme sa môžete vyhrať s nastavením farieb emulátora a zobrazovaním rôznych ukazovateľov.

U všetkých mnou skúšaných titulov takmer 100 % emulácia obrazu aj zvuku, výborná odozva ovládania bez lagov, nahrávanie aj hranie bez fragmentov. Na Romy sa pozrite buď na tejto sajte, alebo na freeroms.

iDeaS

DS na PSP? Vravíte, že to nie je možné? V podstate máte zatiaľ pravdu. iDeaS je pôvodne emulátor na PC a je vo veľmi rannom štádiu emulácie. A čo zatiaľ dokáže? Veľa toho nie je. Vie napríklad spustiť nejaké demá v kvalitných 4 - 6 fps, nefunguje ovládanie a všetko je úplne bez zvuku. Čiže nič, čím by nejako ohrozilo pozíciu DS a myslím, že to ani vďaka 2 displejovému formátu a úplne inému ovládaniu ani nehrozí. Ale ako alternatíva pozrieť si, ako vyzerajú hry na DS, a potom sa rozhodnúť prejsť z PSP na túto platformu, je celkom zaujímavá. Vývoj síce pokračuje ďalej, ale nemyslím, že by niekedy uzrela svetlo sveta aspoň 90 % emulácia.

Emulujeme s PSP: Časť štvrtá

Contra (Mega Drive).
Emulujeme s PSP: Časť štvrtá

Duke Nukem 3D (Mega Drive).
Emulujeme s PSP: Časť štvrtá

Ecco (Mega Drive).

Daedalus

Čo robí chlapík s umelými krídlami v sekcii emulátorov? Hrá sa na emuláciu Nintendo 64! Dopadlo to ale zatiaľ asi tak, ako keď jeho syn Ikarus vyletel príliš vysoko a slnko mu roztopilo vosk na krídlach. Emulovaných hier veľa nie je, a tie čo sú podporované, idú veľmi, veľmi pomaly. Priemerná hodnota fps je okolo 5 obrázkov za sekundu. Všetko je pomalé už v menu, kde sa preklikať na new game je otázkou niekoľkých minút. Niekedy to celé spadne a Daedalus sa utopí v rozbúrenom mori emulačných nedostatkov. Hudba a aj ovládanie oproti iDeaS síce funguje, no odozva je asi taká, ako by ste hrali Doom 3 na 486-ke. V Mario 64 vypadávali textúry a preklikať len úvodnú scénu ma stálo asi 10 minút života. Ostatné demá na tom neboli o veľa lepšie.

Aj tento emulátor je stále vo vývoji, no ani tu neverím, že by sa niekedy dostal do ako tak hrateľného štádia. PSP už proste na takúto novšiu konzolu s inou architektúrou jednoducho nemá. Ak by ste predsa len mali záujem a vaša N64 už je založená inými haraburdami v pivnici, tak nejaké romy nájdete tu. Opäť nezabudnite, že ich môžete hrať len pokiaľ máte aj originál.

PSX

Samostatnou kapitolou je emulovanie PSone. Od FW 3.xx podporuje natívne PSP staršiu sestru a preto vyhrabte vypalováky spred pár rokov a pomocou Popstation si urobte image. Pôvodnú hru môžete orezať od zbytočných filmov, hudby a na záver skomprimovať, takže z pôvodnej veľkosti 650 MB môžete urobiť kľudne aj príjemných 100, či 150 MB. Takto si zahráte napríklad Final Fantasy VII, Silent Hill, Crash Bandicoot alebo aj Diablo, či Quake 2.

Emulácia ovládania, aj keď elegantne vyriešená, občas prináša určité úskalia z dôvodu nedostatku tlačidiel a niektoré funkcie sú riešené pomocou analogu. Emuláciu takmer nespozorujete, pretože spustená hra sa správa na PSP ako doma, preto nehľadajte zložité menu ani nič podobné. Musí stačiť pár základných úkonov s obrazom a nastavením kláves a hotovo. Hore uvedené hry išli všetky plynulo a nezaznamenal som žiadne lagy obrazu ani zvuku.

Škoda, že emulácia PS2 pravdepodobne nehrozí, či už kvôli silnejšiemu HW alebo absencii druhého analogu a dvoch extra tlačidiel. To už by bola iná káva hrať napr. Shadow of the Colossus alebo GT4 na displeji PSP-čka.

Emulujeme s PSP: Časť štvrtá

Mario 64 (N64).
Emulujeme s PSP: Časť štvrtá

Final Fantasy 7 (PSX).
Emulujeme s PSP: Časť štvrtá

V menu sa dá zvoliť len hra (N64).

To by bolo o emulovaní všetko. PSP dokáže samozrejme emulovať viacej systémov, no ja snažili sme sa vybrať tie najzaujímavejšie a niečím atraktívne. Ako vidíte, PSP okrem domovských hier ponúka alternatívne možnosti, ako sa na ceste zabaviť. V budúcnosti by sme sa mohli pozrieť ešte na zaujímavé programy pre PSP alebo HB aplikácie a prerábky hier od fanúšikov. Do emulovania.

Súvisiace články:
Emulujeme s PSP: Časť prvá
Emulujeme s PSP: Časť druhá
Emulujeme s PSP: Časť tretia


napísal fendi 12.11.2007
Páči sa mi!
EMULUJEME S PSP: ČASŤ ŠTVRTÁ


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk