XEROX MINIBOX II

XEROX MINIBOX II

Malý, elegantný, sexi – taký je skutočne miniatúrny počítač MiniboxII vyrábaný spoločnosťou Xerox.

Test

Malý, elegantný, sexiy – taký je skutočne miniatúrny počítač MiniboxII vyrábaný spoločnosťou Xerox. Tento zaujímavý produkt sa nám dostal do rúk a vy sa tak môžete presvedčiť, ako Minibox obstojí v skúškach multimédií, digitálnej televízie a samozrejme v hrách.

Dizajn

Už balenie produktu napovedá, že čo sa týka rozmerov, jedná sa skutočne o unikát. Po vybalení sa vám naskytne pohľad na neuveriteľne malú krabičku s rozmermi 16,5 x 16,5 x 5 cm v slušivej čiernej farbe s lesklým povrchom. Samotný počítač v balení sprevádzajú redukcie na videovýstupy (komponent, D-SUB, DVI), malá televízna anténka spolu s redukciou anténnych vstupov, diaľkové ovládanie, strohý a až príliš jednoduchý návod a rôzne inštalačné CD vrátane Windows XP Media Center. Napájanie zabezpečuje adaptér, ktorý svojou veľkosťou i tvarom pripomína tie bežné, známe z notebookov.

Vráťme sa ale ešte na chvíľu k dizajnu. Prednému panelu kraľujú dva prvky. Veľké, modro podsvietené tlačidlo ON/OFF a štrbinová optická mechanika. Po zapnutí PC sa po bokoch tlačidla rozsvietia modré diódy signalizujúce prácu s diskom. Vrchná strana počítača je vyrobená z lesklého materiálu, čo na prvý pohľad vyzerá efektne, na druhý pohľad si ale aj na priložených fotkách iste všimnete odtlačky prstov, ktoré povrch doslova „priťahuje“. Dizajnérov treba pochváliť za navrhnutie spodnej strany – tá je celá potiahnutá gumou, čím sa čiastočne eliminuje prenos vibrácií medzi zariadením a nábytkom. Zadná časť patrí vstupom a výstupom, letmý pohľad stačí na odhalenie konektora pre adaptér, DVI a S-VIDEO výstupu, LAN, 2x USB a klasických zvukových konektorov. Posledný „kolík“ dá pri identifikácii trochu zabrať, keďže v návode je mylne popísaný ako WiFi, v skutočnosti sa však jedná o anténny vstup.

Xerox Minibox II

Oficiálna prezentačná fotografia
Xerox Minibox II

MiniboxII spredu...
Xerox Minibox II

... a zo zadu.

Čo sa skrýva pod kapotou


Podľa veľkosti vonkajšieho obalu je zrejmé, že vo vnútri MiniboxII sa ukrývajú notebookové komponenty. Základná doska s chipsetom Intel 945 GM je domovom pre procesor Intel Celeron M 440 taktovaným na 1,87 GHz (1 MB Cache, 533 MHz FSB) a relatívne pružnú prácu s dodávaným operačným systémom má na svedomí 1 GB operačnej pamäte (DDR2 667 MHz). 8 MB z RAM je vyhradených pre grafický subsystém, ktorý tvorí integrovaná karta Intel GMA 950. Zoznam dôležitých komponentov uzatvára 120 GB disk Western Digital (2,5", 5400 rpm, 8 MB cache) a DVD mechanika podporujúca všetky moderné štandardy. Jednou z vyzdvihovaných vlastností počítača je možnosť prijímať digitálne (DVB-T) i analógové televízne vysielanie pomocou hybridnej TV karty s chipom Philips, no a výpočet hardvérových možností uzatvára integrovaný (nie príliš kvalitný) reproduktor.

Na hranie?

Majitelia notebookov s rovnakou, prípadne podobnou integrovanou grafickou kartou iste tušia, že na hranie nebude Minibox II to pravé orechové. Intel GMA 950 nepodporuje v podstate žiadne vymoženosti súčasných grafických jadier a jej schopnosti končia niekde na úrovni DirectX 7. Preto zrejme neprekvapia dosiahnuté výsledky z 3D Marku 05 a 06. V prvom teste dosiahol stroj ešte relatívne „slušných“ 367 bodov (rozlíšenie 1024x768), druhý novší 3D Mark ale drvivú väčšinu testov odmietol na danom hardvéri spustiť a výsledné skóre 88 bodov (1280x768) hovorí myslím za všetko. Jednoznačne teda môžeme vylúčiť použitie Minibox II na herné účely, ak teda za hranie nepovažujete Solitaire, Míny a Jewel Quest.

Na prácu?

V tejto kategórii sa naopak počítač chová celkom rozumne, hlavne 1 GB RAM je pri otváraní bežných aplikácií typu Word, Office či pri browsovaní cítiť. Práca je pružná, užívateľa neotravujú dlhé nahrávacie časy, predinštalovaný Windows XP má slušné odozvy. Horšie by to už bolo pri náročnom spracovaní digitálnych fotografií, či nebodaj filmov. Tam by sa na plno prejavil slabší výkon mobilného procesora a tiež pomalší disk.

Xerox Minibox II

Príslušenstvo
Xerox Minibox II

Po zapojení.
Xerox Minibox II

Porovnanie veľkosti s Xbox360.

Na multimédiá?


Oblasť, kde by sa mohol tento model cítiť ako doma, sú multimédia. K tomu ho predurčuje aj použitá nadstavba operačného systému Media Center. V nej sa dá pohodlne pohybovať klávesnicou, najlepšie si však rozumie s dodávaným diaľkovým ovládaním. Cez Media Center si môžete pozerať fotky, púšťať filmy či hudbu a samozrejme sledovať televíziu. Kvalitu televízneho tunera môžete posúdiť na priložených fotografiách, zdroj signálu je spoločná domová anténa. Položka Televízia v sebe skrýva aj ďalšie možnosti, napr. sťahovanie programu z internetu či nahrávanie obľúbených programov.

Počítač sa dá samozrejme použiť aj ako DVD/DivX/HDTV prehrávač. S formátom DivX/Xvid nemal Minibox žiadne problémy, taktiež bez problémov fungovalo aj prehrávanie DVD videa (zamrzí však trocha vyššia hlučnosť mechaniky). Výkon procesora na tento formát rozhodne stačí. Horšie to už je s videom vo veľkom rozlíšení. Filmy v 720p (viď. obrázky, zdroj wmv video Microsoftu, k TV pripojené cez VGA) boli prehrávané plynulo, pri vyššom rozlíšení sa začali objavovať náznaky trhania.

Nedá mi nevytknúť malú kapacitu hard disku. 120 GB v súčasnosti nestačí a takto obmedzený priestor na dáta prakticky neumožňuje použitie zariadenia ako plnohodnotnej domácej filmotéky.

Dojmy z používania


Prvotné nadšenie po vybalení a nainštalovaní počítača spôsobené už niekoľkokrát spomenutým dizajnom a miniatúrnymi rozmermi veľmi skoro vystrieda vytriezvenie, za ktoré môže niekoľko nepríjemných maličkostí. Po pripojení klávesnice a myši už neostanú žiadne voľné porty (Minibox má len dva USB konektory), takže zapojenie akéhokoľvek iného USB zariadenia (flash disk, tlačiareň, skener, webkamera, USB vyhrievané papuče, USB rukavice, USB chladnička na plechovky, USB snímač ucha, USB zapaľovač, USB kravata, USB vibrátor a ďalšie nutne potrebné USB vynálezy) je podmienené kúpou USB hubu, čo je zbytočná investícia navyše. Spokojný som nebol príliš ani z integrovanou zvukovou kartou Realtek, ktorá podporuje režim 5.1 viac na papieri ako v skutočnosti a kvalita podávaného zvuku tiež nie je svetoborná (a to nie som žiadny audiofil).

V prípade, že by ste si chceli k zostave dopriať plnohodnotný zvuk, budete potrebovať USB externú zvukovú kartu, pri ktorej znova musíte riešiť problém a malým počtom USB konektorov. Chladenie počítača je prekvapivo hlučné (vzhľadom na základ v notebookovej technológii). Procesor pri bežnej práci dosahoval teplotu 62°C a vetrák pracoval pri 3516 otáčkach za minútu, čo spôsobovalo hluk na úrovni menej kvalitných notebookov (môj osobný dojem bol, že mini PC hučí viac ako Magio settopbox od Motoroly a trochu menej ako Xbox v dashboarde. Keď už spomíname ten Xbox, tak diaľkovým ovládačom MiniboxII je možné ovládať aj základné funkcie tejto konzoly). Pozitívne treba zhodnotiť spotrebu zostavy - podľa slov výrobcu je zhruba 40 %-ná v porovnaní s obdobne výkonným klasickým desktopom.

Xerox Minibox II

Porovnanie veľkosti s optickou mechanikou.
Xerox Minibox II

Tlačidlo ON/OFF a LED diódy signalizujúce prácu HDD.
Xerox Minibox II

Prostredie Media Center.

Záver


Xerox Minibox II sa bude najlepšie cítiť ako reprezentatívny kus elektroniky v kancelárii či v obývačke. Dizajn produktu spolu s miniatúrnymi rozmermi sú naozaj jeho najväčším plusom, pretože svojimi parametrami nepostačuje ani na plnohodnotné hranie, ale ani na prácu náročnejšiu na výpočtový výkon. Ak by ste si ale predsa povedali, že Minibox II je práve pre vás to ideálne riešenie, pripravte sa, že siahnete poriadne hlboko do peňaženky. Na Slovensku sa jeho cena pohybuje okolo 26 000,- Sk.
Xerox Minibox II

Obraz pri štandardnom TV signále.


Xerox Minibox II

Film v rozlíšení 720p.



napísal je2ry 15.8.2007
Páči sa mi!
XEROX MINIBOX II


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk