GO!CAM

GO!CAM

Redakčnému testu padla za obeť nová prídavná periféria pre PSP - kamera Go!Cam. Nahradí fotoaparát alebo bude ledva lapať dych?

Test

Mnoho užívateľov by chcelo mať z PSP prenosné multimediálne centrum bez limitov daných výrobcom a aktuálnym firmwarom. Siaha sa po homebrew aplikáciách a výkon handheldu sa žmýka množstvom podomácky vyrobených softvérov, ktoré otvárajú dvere možností dokorán. Môžete ich mať stovky, tisícky, fotky ani video si s pomocou PSP nespravíte. Na to, aby sa PSP premenilo na fotoaparát alebo kameru, potrebujete najnovšiu perifériu Go!Cam. Odnímateľná kamera je v poradí druhým USB prídavkom (hneď po mikrofóne), ktorý sa krátko po ohlásení dostal v tichosti na európsky trh.

Už počas rozbaľovania Rišo poznamenal, že toto sa musí zobrať na dovolenku. O pár snímkov a natočených videí neskôr, kamerka Go!Cam cestovala a na základe skúseností z výletu a niekoľko týždňového používania môžeme smelo povedať, že Go!Cam je až príliš luxusnou hračkou. Áno, dobre vyzerá, má dokonca aj otočný objektív a mikrofón kompatibilný s výukovým slovníkom Talkman, bohužiaľ technické parametre sú najväčšou slabinou periférie, ktorej potenciál preveria buď prvé poriadne hry alebo dedikované stránky, kde by ste mohli s ostatnými vymieňať súbory a zakladať si vlastné video/fotoblogy.

Lenivý fotoaparát

V dobe, kedy je MMS novou SMS a kedy sú mobilné telefóny vybavené 2Mpix fotoaparátmi, kamera s rozlíšením 1,3Mpix pôsobí (aj sa chová) ako chudobný príbuzný. Nie je to však nič tragické, pokiaľ si nechcete svoje snímky zaniesť do fotolabu. Go!Cam fotí v dvoch rozlíšeniach: vysokom 1280x960 a v širokouhlom natívnom rozlíšení displeja PSP 480x272. Optika má veľmi rada svetlo. V prítmí a slabých svetelných podmienkach má problémy automatické zaostrovanie, strácajú sa detaily a objekty. Výsledný snímok sa prakticky nedá použiť. To platí aj pri fotení lesklých objektov, napríklad kľúčov.

Go!Cam

Kamera je vybavená otočným objektívnom a mono mikrofónom.
Go!Cam

So svetlom si Go!Cam veľmi rozumie.
Go!Cam

Po manuálnom prestavení objektívu je možné fotiť makro (od 7 cm).

Vďaka otočnému objektívu (akčný uhol 180°) môžete snímať aj z veľmi nízkej výšky (zo zeme) a pri manuálnom prepnutí do polohy Makro, robiť aj detaily cca zo 7 cm. Doplnkovými funkciami kamery sú: 3-násobný digitálny zoom, rôzne efekty (skica, čiernobiely snímok, rozpadnutý obraz), vyváženie bielej a korekcia expozície (po krokoch od -1,5 do +1,5). Najväčším problémom Go!Cam je pohotovosť. Pokiaľ nemáte nasadenú kameru a PSP nespí, prvý snímok urobíte po pol minúte. Ak ste PSP uspali a nebolo spustené snímanie, prvú fotku urobíte po 8 sekundách.

Go!Cam rozhodne nie je určená na momentky. Ak zoberiete v úvahu veľkosť PSP s kamerou, prenosné púzdro, skôr či neskôr vás zrazí na kolená dlhý bootovací čas. Moja nová hračka – Panasonic TZ3 - dokáže spraviť snímok do 1,5 sekundy (štartuje sa foťák, vyťahuje objektív) a mobilný telefón, ktorý mám stále vo vrecku, do 2 sekúnd.

Hladná kamera

Go!Cam ukladá videá na Memory Stick v nekomprimovanom formáte Motion JPEG (AVI) v rozlíšeniach 320x240 pri snímkovaní 15 a 30 fps a v 480x272 pri 15 a 30 fps. Limitom pre vaše klipy je veľkosť Memory Sticku. Pri 4 GB veľkosti si v maximálnej možnej kvalite (480x272@30fps a kvalita Fine) natočíte cca 44 minút videa. Pri nižšom rozlíšení a kvalite môžete nakrúcať celovečerné filmy presahujúce dvoj hodinovú stopáž. V režime kamery má GoCam! rovnako problémy so svetlom, zo záberu miznú objekty, splývajú farby a výsledok sa rozmazáva v závislosti od intenzity svetelných zdrojov (video ukážka - západ slnka v Rumunsku, dĺžka: 20 sekúnd). Go!Cam je ideálne používať vonku, alebo vo veľmi presvetlených priestoroch.

Klapka, kamera, akcia

Okrem pár efektov pri snímaní fotiek neumožňuje Go!Cam úpravu obrázkov ani videí. Na to je určený elektronicky distribuovaný softvér Go!Edit, ktorý nie je kompatibilný so súbormi uloženými na Memory Stick! Aby ste si mohli upraviť fotky alebo videá, potrebujete ich nasmímať cez Go!Edit, čo nie je dvakrát praktické, pretože samotný štart softvéru nejakú tú sekundu trvá. Snímky sa dajú doplniť titulkami, rôznymi postefektami a pečiatkami. Každému elementu vkladanému do obrázku sa dá zmeniť intenzita, farba, priesvitnosť, veľkosť. Pri videách, ktorých maximálna stopáž môže byť iba 15 sekúnd!, sú možnosti prakticky totožné, až na to, že sa môžete pohrať s rámikmi a s vkladaním zvuku. Tu možnosti Go! Edit končia.

Go!Cam

Fotka vytvorená pomocou efektu Text.
Go!Cam

V softvéri Go!Edit sa dajú snímky upraviť rôznymi efektami.
Go!Cam

Novinársku fotografiu s Go!Cam určite nespravíte.

Zobrať, alebo nebrať?

Svoje PSP mám veľmi rád a nebudem vám mazať med okolo úst, aká je kamera úžasná a čo všetko dokáže. Oveľa viac ma trápi, prečo sa Sony rozhodli pre 1,3Mpix snímací člen a uchýlili sa k pozlátku, pod ktorým sa skrýva niečo, čo hravo prekoná mobilný telefón. Sony má na viac, aby k luxusnej konzole predávali lacné zariadenie, ktoré funkciami zaostáva za integrovanými riešeniami Sony Ericsson. Go!Cam trpí v zlých svetelných podmienkach (nemá prisvetlenie ani blesk) a navyše je vybavené veľmi zlou softvérovou podporou. Na druhej strane treba povedať, že s vyhotovením si dal niekto námahu. Ukotvovacia skrutka je masívna, magnetom na zrak je nablýskaná chrómová úprava, rovnako aj otočný objektív.

Budúcnosť Go!Cam, ako už bolo povedané v úvode, leží v špecializovaných hrách, ktoré by napríklad grafiku miešali so snímaným obrazom, alebo internetovým stránkam venovaným video blogom. Otázkou je, či si tento potenciál všimne aj domovská firma a či vôbec bude niekedy objavený, inak sa z kamery stáva luxusne drahá (Go!Cam sa predáva za doporučenú cenu 1890,- SK) mačka vo vreci.

Všetky fotky (okrem prvej) boli nasnímané kamerou Go!Cam pri nasledovných nastaveniach bez použitia kompresie: rozlíšenie 480x272, kvalita FINE. Video bolo snímané v rozlíšení 480x272 pri 30 fps v kvalite FINE.


napísal spacejunker 12.7.2007
Páči sa mi!
GO!CAM


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19750)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk