LG FLATRON WIDE L245W

LG FLATRON WIDE L245W

LG, náš nový partner, nám dodal špičkovú sériu monitorov LG Flatron Wide, ktoré vám teraz predstavujeme.

Test

LG, náš nový (monitorový) partner, nám dodal sériu monitorov LG Flatron Wide, ktoré vám postupne predstavíme v našich používateľských testoch. Našu minisériu začneme s prvým a najväčším kráľom, monitorom 24'' LG Flatron Wide L245W, ktorý je síce primárne určený pre architektov a rôzne CAD práce, ale doba ide vpred a my preň máme oveľa zaujímavejšie využitie.

Na úvod malá poznámka. Nie je našim cieľom zaplaviť vás detailnými technickými špecifikáciami, testami farieb alebo reálnosti každého svetielka na obrazovke, ktoré si môžete beztak nájsť kdekoľvek na nete. Našim cieľom je pozrieť sa na monitory z pohľadu hráčov a to nie len počítačových, ale aj konzolových, pre ktorých môžu znamenať vhodnú alternatívu k drahým HDTV LCD televízorom.

Najskôr si prejdeme praktické veci, ktorými hlavne 24'' Flatron oplýva a hlavne to, na čo by ho hráči, ako vy, mohli aj prakticky využiť.

Základné špecifikácie monitora 24" LG Flatron Wide L245W

- vstupy: HDMI, VGA, Component
- rozlíšenie 1920x1200
- odber cca 80W
- PiP možnosť v dvoch módoch
- Pivot
- kontrast 1000:1
- odozva 8ms
- otočný podstavec.

Pozrime sa naňho trochu bližšie


Tento monitor odporúčame hlavne tým, ktorí potrebujú veľkú plochu na obrazovke, ale aj tým, ktorí si chcú užiť hry vo vysokom rozlíšení ako na PC, tak aj na konzolách. Monitor totiž hravo zvládne rozlíšenie 1080p a zapojíte naň naraz aj tri zariadenia, napríklad: PC cez VGA vstup, Xbox360 cez Component a PS3 cez HDMI, alebo Xbox360 cez VGA, PS3 cez komponent a PC cez HDMI, prípadne máte k dispozícii aj ďalšie kombinácie. Trochu je na škodu, že v monitore nie je zabudovaný vstup DVI, ktorý má momentálne väčšina počítačov, ale redukcia DVI-HDMI je priložená, takže pri jeho kúpe nenarazíte na žiadny problém so zapojením. Rovnako je priložený aj klasický VGA, USB a napajácí kábel. Výber vstupu si na monitore môžete jednoducho prepínať v menu, alebo prepínať PiP mód na ľubovolný pohľad zmiešavajúci rôzne vstupy. Ukážky máme aj nižšie v priložených obrázkoch.

Čo vás na monitore zaujme je, že má dobu odozvy 8 ms a kontrast 1000:1. Síce na túto dobu rýchlosť nie je najnižšia, ale je to 24'' monitor a pri týchto veľkostiach rýchlosti stúpajú pomalšie. Na druhej strane, pri 8 ms prakticky nevidíte rozmazávanie ani duchov. Kontrast je k tomu slušný a farby naozaj pekne vynikajú. Trochu je škoda, že v menu monitora absentujú prednastavené módy (pri VGA zapojení) a ak si chcete obraz doladiť, tak to musíte spraviť ručne. Ale inak štandardné nastavenie je veľmi slušné ako pre bežné PC používanie, tak aj na hry a filmy. DVI/HDMI pripojenie ponúka tri základne módy (Text, Movie, Photo) v úrovni jasu Day a Night.

Pre tých kto by to eventuálne vedeli aj využiť, monitor umožňuje aj vertikálne nastavenie obrazovky (Pivot), ktorý má pre hard core hráčov zaujímavé využitie napríklad pri vertikálnych strieľačkách. Predstavte si takú legendárnu Ikarugu a hneď viete, o čom hovoríme. Pozitívom je určite aj USB 2.0 Hub, či už pre USB kľúče alebo wireless receivre pre myš, klávesnicu a rôzne ďalšie zariadenia. Monitor má aj výstup na stereo slúchadlá, alebo reproduktory, pri zapojení cez HDMI so zvukom (napríklad pri PS3, alebo nových grafických HDMI kartách na PC).

Pastva pre oči

 

Na hornom obrázku samozrejme nie je spomínaný PiP (Picture in Picture), ale porovnanie obrazu na 24'' LG a 20'' LG a rovnako aj rozdiel vo veľkostiach. Takže si môžete vybrať, na ktorom sa vám Evangeline Lilly (LOST) viac páči :-). Obrázok ukazuje aj farebné porovnania, ktoré sú na oboch veľmi dobré. LG "minime" 20'' si preberieme nabudúce, ale pre informáciu k obrázku má trochu vyšší kontrast a to 2000:1. No a len pre tých, kto nepochopili, 24'' je ten vľavo. Len taká poznámka pre zvedavcov: tento článok vznikol v našej novej kancelárie v BB, takže ak sa vám okolie obrázkov bude zdať spustlé, ešte to tu nemáme plne zariadené. V blogu sa určite objavia ďalšie zaujímavé obrázky.

Ako sme už spomenuli, monitor LG 24'' L245W podporuje rozlíšenia až do 1920x1200. Človek má na obrazovke viac ako dosť miesta a ak niekto, kto predtým robil na 1024x768, a prejde hneď na toto monštrum, tak sa spočiatku v tej ploche "utopí" (v pozitívnom zmysle). Ale plávať sa dá naučiť veľmi rýchlo :-) a hlavne, keď si začnete vychutnávať Full HD hry a filmy. Samozrejme pri 24'' obrazovke sú pixely a aj fonty trochu menšie na aké ste zvyknutí, na druhej strane to zaručuje aj menšie pixely v hrách a pekné hrany aj bez antialiasingu, čo je dosť dôležitá výhoda oproti menším monitorom.

Ďalšou veľkou výhodou monitora je možnosť nastavenia pomeru obrazu 1:1, čiže ak si naň zapnete aj nižšie rozlíšeni ako 1920:1200, môžete aktivovať túto voľbu v menu a monitor vám obraz nebude zväčšovať na celú obrazovku a zbytočne tak kaziť kvalitu obrazu. Je to napríklad vhodné pri konzolách, ktoré fungujú v 1080 móde, a ten je len 1920x1080, takže budete mať síce nejakých sto pixelov pásy hore a dole, ale obraz sa zbytočne neskazí a bude perfektne ostrý (obrázok ukazuje 1280x960 rozlíšenie). Podobne to môžete využiť aj pri práci s PC, ak potrebujete prepnúť nižšie rozlíšenie a nechcete mať pixely rozmazané. Síce interpoláciu má monitor slušnú, ale predsa vždy aj pri Clear Type fontoch už to nie je také ostré.

Možno sa to nezdá, ale monitor vľavo má naozaj 24''. Totiž ďalšia zo základných featur monitora sa nazýva Pivot, ktorá ponúka otočenie displeja na výšku. Napríklad si na tom môžte zahrať spomínané vertikálne vesmírne strieľačky, alebo čítať dlhé stránky a texty. Ale ako vidíte na obrázku, my sme tomu našli oveľa lepšie využitie :-).

Obrázok hore približuje PiP mód, kde je zobrazený Xbox360 v malom okienku (hra JetPac). Pri hrách by sme to využívali len minimálne (možno v mutiplayeri pri čakaní na ďalšie kolo), ale napríklad sa to dá pekne využiť na monitorovanie sťahovania napríklad demo verzií, či už na PS3 alebo Xbox360. Teoreticky by ste si tam mohli pustiť aj DVD film, ale nebudeme zachádzať do extrémov. Radšej prejdime k ďalšiemu módu, ktorý môže mať oveľa exotickejšie využitie.

Druhý PiP mód monitora je obraz veľa obrazu, kde sme si pre porovnanie zapojili Xbox360 s Lost Planet a PC s DX10 Lost Planet. Síce sa obraz trochu zúžil a rozlíšenie oboch obrazoviek rovnako kleslo, ale napríklad je to pekná možnosť porovnania oboch hier. Mimochodom DX10 Lost Planet má v deme výraznejší sneh a hmlu, okrem toho aj motion blur bol akčnejší (PC verzia je vľavo). Určite podobným spôsobom budeme v redakcii porovnávať aj ďalšie hry, takže táto možnosť má pre nás naozaj veľký význam. Okrem toho sa tento mód dá využiť, aj ak sa chcete hrať na konzole a popritom vidieť, čo sa deje na PC, alebo pre absolutných maniakov, je tu možnosť hrať sa na dvoch platformách naraz!!! Ale účty od psychiatra nepreplácame.

Vďaka slušným rozmerom obrazovky nemusíte mať tento monitor len na stole. Napríklad u nás v kancelárii si nakoniec našiel miesto pred gaučom, kde jeho 61 centimetrová uhlopriečka postačí (ak si monitor neodsuniete príliš ďaleko). Momentálne je zapojený na Xbox360 v 1920x1080 rozlíšení cez VGA kábel a obraz vyzerá perfektne. Na monitor môžete napojiť konzoly aj cez komponentný kábel a to do rozlíšenia 1080i. Mimochodom aj napriek tomu, že je rozlíšenie prekladané, teda interlaced, nevidíte žiadne artefakty alebo preblikávanie riadkov, čo by mohlo potencionálnych kupcov presvedčiť o vhodnosti investície do tohto kúska.

Na záver sa tu špacíruje Ghost Recon Advanced Warfighter 2 v 1080p, akcia ako má byť a ako vidíte, je sa na čo pozerať. Nemá preto význam ďalej pokračovať v písaní, mnohí z vás si budú môcť monitor už o pár dní pozrieť aj na vlastné oči.

Oplatí sa to kúpiť?

Nakoniec si môžeme spomenúť aj cenu tejto hračky. Momentálne sa pohybuje okolo 25 tisíc. 24'' monitory nie sú lacné záležitosti a pôvodne boli určené pre konštruktérov, dizajnérov, ale časy sa menia a monitor napríklad konzolistom ponúka TRUE HD rozlíšenie za najlepšiu cenu, rovnako PC hráči si vo vysokých rozlíšeniach prídu na svoje. Ja osobne najviac niečo podobné odporúčam hráčom, ktorí si prepoja konzolu a PC na jednom monitore.

Nabudúce sa bližšie pozrieme na 20'' LG Flatron Wide. Len pripomeniem, že na nadchádzajúcom Sector evente si všetky aktuálne LG monitory budete môcť pozrieť zblízka a nebude tam chýbať ani tento.


napísal saver 14.6.2007
Páči sa mi!
LG FLATRON WIDE L245W


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19869)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk