NINTENDO DS HRY V ROKU 2005

NINTENDO DS HRY V ROKU 2005

Handheld Nintendo DS je dá sa povedať za dverami. Predstavujeme vybrané herné tituly pre tento handheld.

Článok

Každý sa pozerá na značku Nintendo ako na platformu, kde okrem Pokémonov a Maria nenájdete jediný rozumný titul. Bariéru zaslepenosti, ktorou bohužiaľ trpí čoraz viacej ľudí, má prebúrať inovatívny prístup k zábave kdekoľvek a kedykoľvek. DS sa zameriava na hráčov, ktorí bežne neprichádzajú do styku s hrami. Nintendo rozširuje svoje pole pôsobnosti a vyhýba sa priamej konfrontácii s technologicky vyspelejším handheldom Sony PSP, ktorý sa stane doménou zapálených hráčov a technofilov.

Áno, PSP bude mať obrovský displej, prehrám si filmy (mp4), mp3ky a hry budú vyzerať úžasne. Hru však nerobí grafika, ale hrateľnosť a keď je návyková, hra dosiahla svojho cieľa. V žiadnom prípade sa nebudeme zaoberať výhodami oboch prístrojov, tie postavíme proti sebe, keď sa nám dostanú do rúk. Vtedy príde na lámanie chleba a chráň PSP keď nevydrží batéria pri intenzívnom hraní cez wi-fi dlhšie ako hodinu! Nintendo DS má displeje dva a jeden z nich je dotykový, čím otvára priestor stratégiám, ktoré na konzolách ani handheldoch v čistej forme nenájdete. Povráva sa, že Majesco chystá pre DSko Age of Empires. Či už stylus alebo prstenník, dotykový displej je pre práve takýto typ hier, ako stvorený. A nielen pre stratégie. Na finálne závery a hodnotenia je priskoro, každý vkladá veľké nádeje do PSP, ale momentálne je na trhu veľmi málo titulov z tých najočakávanejších, podobne je na tom aj DS. Obom handheldom treba dopriať čas, kým sa na trhu usídlia a vykryštalizujú sa predajné čísla a ďalšie tituly v príprave.

Vojna handheldov začína koncom marca aj na starom kontinente. Po výbornom štarte na americkom a japonskom trhu (predaných viac, ako 2,8 milióna kusov) a vrelom prijatí zo strany kritiky, sa Nintendo DS dostane do predaja 11.marca aj v Európe za predbežnú cenu 149,99€ (cca 5700,- Sk). Samotný súboj hardvéru musí byť sprevádzaný balíkom hier, ktoré zaručia raketový štart v predajných rebríčkoch. Line-up hier podobne, ako pri uvedení každej novej konzoly nie je oslnivý, nájdete tu dva-tri tituly, ktoré stoja za pozornosť a ostatné sa vezú na známej licencii alebo sú remakom už existujúcej hry z inej platformy.

Samozrejme, že v line-upe nechýba Pokémon a Mario, nájdu sa tu však aj iné tituly, ktoré majú, čo povedať aj graficky vyspelým hrám na iných platformách. Pilotné tituly nevyzerajú na prvý pohľad vôbec lákavo, farebné a infantilné, tradičné Nintendo. Aj medzi nimi je možné nájsť hry, ktoré vybáčajú z koncepcie osloviť každého a hlavne mladšie ročníky. Nebudú sa meniť iba karty a hrať kompilácie minihier.

Súčasne s handheldom DS sa na trh dostane 14 plnohodnotných hier (Super Mario 64 DS, Polarium, WarioWare Touched!, Pokémon Dash, Rayman DS, Project Rub, Tiger Woods PGA Tour, The URBZ: Sims in the City, Asphalt: Urban GT, Mr. DRILLER: Drill Spirits, Spider-Man 2, Ping Pals, Robots, Zookeeper) a hrateľné demo FPS Metroid Prime Hunters pribalované ku každej krabici. V line-upe zatiaľ nájdete iba kompilácie minihier a remaky už existujúcich hier na iných platformách. Na tie pravé tituly si musíme počkať, treba však počítať s tým, že sa najprv budú objavovať v majoritnom počte hry vychádzajúce z už existujúcej série.

Super Mario 64 DS (11.marec 2005)

Identifikovať hru, ktorá bude vlajkovou pri uvedení DSka na trh, nie je vôbec ťažké. V line-upe chýba obľúbená postavička Link, ale maskotom veľkého N bol vždy obézny inštalatér Mario. DS verzia Maria 64 je priamym portom z konzoly Nintendo 64, po grafickej stránke je to prakticky rovnaká hra. Mnohí považujú tento old-school titul za najlepšiu 3D plošinovku. Mario 64 DS je jednou z hier, ktorú musí vlastniť každý majiteľ handheldu. Návyková hrateľnosť a hlavne niekoľko minihier je jednoznačnou ukážkou, ako zábavne sa dá na DSku zahrať. Vlastne kvôli 36 minihrám budete celú hru prekonávať a postupne si ich odomkýnať. Samozrejmosťou je podpora multiplayeru pre 4 hráčov, kde postačí iba jeden kartridge s hrou.

   

Asphalt: Urban GT (11.marec 2005)

Pri uvedení novej platformy na trh nemôžu chýbať dôležití vydavatelia a Ubisoft medzi nich rozhodne patrí. Mobilná divízia Gameloft uviedla racing Asphalt: Urban GT koncom minulého roka na N-Gage a zožala veľký úspech (recenzia). Verzia pre DS je po technickej stránke takmer zhodná
, grafika je však plynulejšia a hra ťaží z dvoch displejov, kde na spodnom sú zobrazené informácie o trati, aktuálnej pozícii protivníkov a časy a počet kôl sa sem takisto natlačili. Popri množstve licencovaných áut, ktoré môžete tunovať, tu nájdete rovnakú sadu tratí a samozrejme podporu multiplayeru cez wi-fi.

   

Spider-Man 2 (11.marec 2005)

Spider-Man 2 bude prvým titulom v line-upe od vydavateľa Activision. Dobre vieme, ako dopadli verzie tohto titulu minulý rok na rôznych platformách. Akýmsi kompromisom má byť Spider-Man na DS. Veľkým záporom je určite nevyužitie potenciálu dvoch displejov a repetívny dizajn lokácií. Bude však patriť medzi prvé hry, ktoré sa zvezú na licencii populárneho filmu v sympatickej a svižnej 3D grafike, kde Peter Parker predvádza neuveriteľnú škálu pohybov v bojoch proti známym nepriateľom, vrátane Mysteria a Dr. Ocka.

   

Ridge Racer DS (11.marec 2005)

Ridge Racer je dá sa povedať, hrou ktorá je všade, kde je niečo nové. Či to už bola PsOne, N64, PS2, PSP alebo DS, v line-upe pilotných hier nesmie chýbať arkádový racing Ridge Racer. Zatiaľ čo na konkurenčnej konzole patrí momentálne medzi najkrajšie hry, na DSku to s ňou nie je až tak ružové, ona dokonca vyzerá horšie ako Asphalt a aj sa horšie ovláda. Naopak výhodou je analógové ovládanie na dotykovom displeji, ktoré pri veľkej rýchlosti stráca zmysel kvôli sústredeniu sa na jazdu na hornom displeji. Ridge Racer DS podporuje download mode, čo znamená, že umožňuje hrať 6 hráčom s jedným kartridgom na šiestich prístrojoch.

   


Polarium (11.marec 2005)

Polarium je prekvapením v európskom line-upe Nintenda. Tento logický rýchlik (v Japonsku predávaný pod názvom Chokkan Hifude s jednoduchým herným mechanizmom využíva na ovládanie stylus a dotykový displej. Doslovne kreslíte stylusom, pod ktorým menia kocky farbu, čiary tak, aby bol obraz na dolnom displeji zhodný s horným. Polarium sa môže ľahko stať vďaka nie príliš atraktívnej a jednoduchej grafike opomenutým, čo je rozhodne škoda, táto hra má potenciál, ktorý ocenili už japonskí hráči.

   

Robots (11.marec 2005)

Spider-Man 2 určite nezostane sám na štartovnej čiare s filmovou licenciou na chrbte. Ďalšou hrou podľa rovnomenného filmu bude Robots a je vo výhode, pretože tento celovečerný animák od tvorcov Ice Age (Doba Ľadová) sa ešte nepremieta v kinách, čím môže na svoju stranu získať viacej zvedavcov. Hráči sa budú pohybovať po obrovskom svete s hlavnou postavou robotom Rodney Copperbottomom, ktorý sníva o lepšom a krajšom mechanickom svete.

   

Mr.DRILLER: Drill Spirits (11.marec 2005)

Pôvodne hra, ktorá sa nedostala v posledných verziách mimo hranice Japonska to má namierené aj do zvyšku sveta. Mr.DRILLER kombinuje prvky tetrisu so staručkým Boulder Dashom. Doslova sa prevŕtavate farebnými blokmi cez oba displeje, dávate pozor na ubúdajúci kyslík a uvoľnené kocky, ktoré podkopávate. Jednoduchý koncept logickej hry v kombinácii s tuctom úrovní a odomykateľných hrateľných postáv zaručuje zábavné vŕtanie, ktoré umocňuje multiplayer pre piatich hráčov.

   

Metroid Prime Hunters: First Hunt (máj 2005)

V každej krabici handheldu Nintendo DS bude pribalená demo verzia FPS akcie Metroid Prime Hunters: First Hunt. Hlavnou devízou dema okrem výbornej prezentácie a dizajnu levelov bude pochopiteľne multiplayer pre 2-4 hráčov na troch mapách, pretože tri tréningové misie vás na dlhú dobu nezamestnajú a ovládanie dotykovým displejom, ktorý plne supluje funkciu mouse looku. Ovládanie má niekoľko prednastavených schém, uspokojí požiadavky každého hráča, ale budete si musieť zvykať na kombináciu D-padu a touchscreenu.

   

Castlevania DS (pracovný názov, Q4 2005)

Castlevania pre DS bude priamym pokračovaním GameBoy Advance verzie Aria of Sorrow. Hlavnou postavou 2D dobrodružstva bude Soma Cruz, terajšia inkarnácia Drakuly, po ktorom ide tajomný kult a chce ho zabiť. Za pomoci mágie a útokov sa budete presekávať množstvom nepriateľov všetkého druhu a pri súbojoch s bossmi budete na dotykovom displeji kresliť runy. Nedávno ohlásená intenzívna akcia Castlevania bude podporovať bezdrôtovú komunikáciu na vymieňanie duší a upravených máp.

   

Final Fantasy III (Q4 2005)

Fenomenálny návrat hernej klasiky Final Fantasy III pôvodne vydanej v roku 1990 na hernom systéme Famicom sa objaví aj na NDS. Je jedným z hier zo série Final Fantasy, ktorá nebola prerobená do novšej podoby. Bude využívať všetky prednosti handheldu, dva displeje a ovládanie touchscreenom. Pôvodná hra bola označená za najväčšie a najambicióznejšie RPG na platforme NES. Dúfajme, že nepôjde o priamy port. Na DS sa objaví aj Final Fantasy Crystal Chronicles.

Predstavených desať titulov je iba zlomkom medzi všetkými pripravovanými hrami od najväčších vydavateľov. Za zmienku určite stoja: Tiger Woods PGA Tour (EA), NFS Underground 2 (EA), The URBZ: Sims in the City (EA), Another (pracovný názov), Retro Atari Classics (Atari), Legend of Zelda: Four Swords DS (Nintendo), Zookeeper (Ignition), Pro Evolution Soccer (Konami), New Super Mario Bros. (pracovný názov, Nintendo), Advance Wars DS (Nintendo), Bomberman DS (Ubisoft), Rayman DS (Ubisoft), Star Wars Revenge of Sith (LucasArts).

Nintendo na propagáciu svojho handheldu v Európe vyhradili 35 miliónov eur, aby zaplavili všetky médiá a vybrané obchody so sloganom Touch Me. V prvej várke dorazí do predaja 650000 kusov handheldu, hry sa budú predávať za 39,99€ (cca 1500,- Sk) a 29,99€ (cca 1100,- Sk) podľa titulu. V priebehu tohto mesiaca by mala byť spustená aj európska verzia ministránky venovanej Nintendu DS a hrám. Viacej o handhelde hľadajte tu.


 

napísal spacejunker 3.2.2005
Páči sa mi!
NINTENDO DS HRY V ROKU 2005


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19603)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk