TOP 15 ROKA 2004

TOP 15 ROKA 2004

Po výbere najlepších hier pre každú platformu samostatne, prišiel na rad rebríček TOP 15 najlepších hier minulého roka.

Článok

Na záver nášho hodnotenia hier sme si dovolili zoradiť najlepšie hry zo všetkých platforiem (PC,PS2,Xbox, N-gage). Vybrali sme tak 15 najzaujímavejších a najkvalitnejších hier roku 2004.

1. GTA San Andreas (PS2)    (PS2 no. 1)

Prvé miesto celkového rebríčka hier nám bolo v redakcií hneď jasné. Jednoznačne si ho muselo odniesť GTA San Andreas najrozsiahlejšia herná záležitosť akú sme doteraz videli. Hra ponúkala neuveriteľnú škálu činností a možností, k tomu desiatky príbehových misií a stovky vedľajších misií. Jediný problém mala hra s hardvérovým obmedzením a teda grafika nemohla byť až taká detailná. Na druhú stranu stále bola lepšia ako bežné štandardy a veríme, že pokračovanie GTA v roku 2006 na novej platforme posunie všetky možnosti znovu o krok ďalej. GTA nám ešte tento rok príde aj na PC a navyše nová časť série opäť umiestnená v Liberty City exkluzívne pre PSP.

   

2. Chronicles of Riddick (Xbox, PC)   (Xbox no. 1)

Chronicles of Riddick Escape from Butcher Bay nás zasiahol ako blesk z jasného neba, vyšiel na Xboxe v čase dominancie Dooma 3 na PC a ak niekto vtedy hral obe hry, vedel, ktorá v sebe má viac temnoty. Možno Riddick nebol až tak horrorový ako Doom, ale priniesol priam filmovú atmosféru, grafiku na vysokej úrovni (najlepšiu na Xboxe a na PC len mierne zaostávajúcu za Doomom), slušné ovládanie a jedinečné herecké predstavenie motion capturovaného Vin Diesela.  Hra nám nakoniec v celkovom hodnotení predbehla aj HL2 napriek tomu, že ju v PC platforme o chlp porazil. Autori Starbreeze Studios už začali pracovať aj na novom pokračovaní hry, dúfajme, že ani nabudúce Riddick nesklame a dočkáme sa aj multiplayeru.

   

3. Half-Life 2 (PC)    (PC no. 1)

HL2 mnohými milovaný, inými zatracovaný. Jedna z najlepšie hodnotených hier minulého roka získala v priemere všetkých recenzií približne 96% a predbehla tak aj GTA SA alebo Halo 2. V celkovom hodnotení skončila u nás na treťom mieste. Mala kvalitnú grafiku, najlepšiu fyziku akú sme v hrách videli a rovnako aj prepracovaný multiplayer či už v podobe CS:S alebo HL2: Deathmatch. Len mu podobne ako Riddickovi chýbalo na rozsiahlosti, aby mohli prekonať GTA. Autori už ohlásili vývoj pokračovania a rovnako by sme v dohľadnej dobe mohli čakať aj nejaký ten addon. Navyše je v príprave aj nová verzia pre Xbox 2, ktorá by mala mať výrazne vylepšený engine a pravdepodobne aj realltimeové tiene.

  

4. Burnout 3 (PS2, Xbox)

Narýchlejší racing pod slnkom Burnout 3 je synonymum pre čistú hrateľnosť. Tretí diel jednoducho posunul hranice arkádových racingov a s inovovanými hernými mechanizmami sa vykašlal na upravovanie vlastností auta a vydal sa vlastnou cestou rýchlosti a deštrukcie,  ktorá patrí medzi to najlepšie. Po naladení na vlnovú dĺžku Burnoutu 3 sa dostavuje závislosť, z ktorej vás dočasne dostane iba únava, vyčerpanosť alebo kŕče v rukách. Po fenomenálnom úspechu sa môžeme tento rok tešiť na štvrtý diel. Niečo nám našepkáva, že budeme na autách jazdiť ešte diabolskejšie.

  

5. Ninja Gaiden (XBox)

Veľmi ambiciózna skákačková bojovka Ninja Gaiden skončila na veľmi peknom piatom mieste. Hra si zaslúžila miesto v rebríčku svojou rozsiahlosťou, rozmanitými prostrediami, kvalitným príbehom a hlavne ninja akciou. Po prejdení hry sa budete cítiť ako pravý ninja a čakať nebezpečenstvo za každým  rohom a podvedome vyťahovať katanu pri rýchlych pohyboch okoloidúcich. Hra k tomu podporuje aj Xbox Live! Ninja turnaje, takže aj v tomto ohľade prináša plné uspokojenie. Navyše nedávno Live poskytol aj Hurricane pack na voľné stiahnutie.

   

6. Rome: Total War (PC)

Šieste miesto zaujala veľmi zaujímavá a komplexná stratégia Rome: Total War. Po nemenej zaujímavých prvých častiach série Total War sa autori rozhodli hru presunúť do čias Rímskej ríše a keď už boli v tom, zmenili aj engine na plne 3D, čím hra dostala pútavejší podtón. Hra má veľmi kvalitnú grafiku, autentické spracovanie jednotiek, bojov a samozrejme aj slušnú hrateľnosť, čo jej zabezpečilo takto vysoké umiestnenie. Možno niekoho odradila managementová časť hry na strategickej mape sveta, ale milovníci stratégií boli určite vo vytŕžení. Dúfajme, že expanzia alebo ďalšie pokračovanie uvidíme už čoskoro.

   

7. Ratchet and Clank: Up Your Arsenal (PS2)

Séria Ratchet and Clank aj napriek svojej charakteristickej farebnosti a infantilnosti zaujala výhradne starších hráčov. Tretí a zároveň posledný diel je tým najlepším, čo na poli skákačiek nájdete. Epické dobrodružstvo je s akciou rovnako skvele namixovaná ako žáner plošinovky so silne návykovým multiplayerom. Zábava, nápaditosť zbraňového arzenálu s ovládateľnými vozidlami a chytľavá hrateľnosť hravo vyradili konkurenciu v podobe Jak 3 a Sly 2.

   

8. Splinter Cell: Pandora Tomorrow (PC, Xbox, PS2)

Séria Splinter Cell stále pokračuje a nová časť ho posunula do vyšších sfér. Pribudol jedinečný mutliplayer, kde sa stealth agenti pustili do boja proti akčným ozbrojeným zložkám a veľmi slušne boli prepracované aj nové misie. Stále však ostávali v hrateľnosti hluché miesta a niekedy nelogické správanie sa nepriateľov. Grafika za hrateľnosťou nezostávala a zaujala určite rovnako, navyše potešili relatívne nízke hardvérové nároky napriek náročným realtimeovým tieňom. Hra vyšla na všetkých aktuálnych platformách a všade sa stala obľúbenou. Nové pokračovanie ohlásené už na začiatok tohto roka má priniesť znovu množstvo vylepšení, lepšiu grafiku a aj kooperatívne misie, kde si budú musieť pomáhať dvaja agenti.

   

9. Star War: Knights of the Old Republic II: Sith Lords (Xbox)

Minulý rok sa Star Wars univerzum trochu odmlčalo, aby mohlo naplno vybuchnúť v roku 2005 spolu s vydaním novej a poslednej Star Wars epizódy (posledné tri epizódy ságy 7-8-9 už asi nakrútené nebudú). Hra ponúka jednoduchý štýl bojov, rozsiahle dialógy, množstvá postáv a samozrejme lokácií na známych aj neznámych miestach SW univerza v čase niekoľko tisíc rokov pred sériou, ktorú poznáme z TV. Knights of the Old Republic II síce oproti svoju predchodcovi nie je extrémne inovatívny, ale prináša rozsiahly príbeh a pravú RPG extázu. 

   

10. Lotr: Battle for Middle Earth  (PC)

Jediná realtimeovka, ktorá si tento rok prerazila cestu až do top 15 a je samozrejme zo série Pána Prsteňov. Hra je od tvorcov C&C Generas a funguje aj na rovnakom značne vylepšenom engine. Hra struhujúco zobrazuje dôležité boje po celej stredozemi, ponúka prepracované rasy, vyvážené strany a samozrejme aj atmosféru tohto fantasy sveta. V hre jedine trochu vadil nedostatok rozmanitých jednotiek pre každú stranu, všetko však nahradila hrateľnosť a zábava, ktorá je pri tomto titule veľmi vysoká.

   

11. Far Cry (PC)

Jediná akcia, ktorá sa vyhla kontroverznosti bola Far Cry, priniesla jedinečnú romantickú atmosféru Karibiku, krvavé boje, sériu vozidiel a aj temné podzemné priestory s krvilačnými geneticky vypestovanými monštrami. Možno keby autori s hrou trochu počkali a doladili hrateľnosť, dokončili multiplayer určite by zapôsobili oveľa lepšie. Takto väčšinou skončila po jednom prejdení alebo v obtiažnych leveloch. Hra mohla kľudne vyjsť aj teraz na jeseň. Škoda, že autori už pokračovanie robiť nebudú a spod distribútora Ubisoft prešli pod EA, na druhú stranu sa ešte konzoly dočkajú prepracovanejšieho pokračovania hry zameraného na survival štýl v džungli.

   

12. The Sims 2 (PC)

Kto by nepoznal jednu z najpredávanejších hier vôbec - The Sims. Teraz sa Simsovia prerodili do 3D grafiky a napriek väčším hardvérovým požiadavkám sú rovnako obľúbení ako ich predchodcovia. Pribudli nové možnosti, 3D grafika umožnila kvalitné animácie, možnosti detailnej zmeny tváre, postavy, tetovania, zmeny vlastov atď. Hra prináša množstvá rozmanitých objektov, činností, profesií a okrem rastu simov aj genetiku a prepracované vzťahy. Po veľkom úspechu už autori pracujú aj na prvej expanzii s názvom University, kde sa so simsami dostanete na vysokú školu a budete sledovať ich život na internáte v škole od začiatku až po promócie.

   

13. Doom 3 (PC)

Podobne dlho ako na Half-Life 2 sme čakali aj na Doom 3 od id Software, a nakoniec sme sa dočkali aj rovnako rozporuplných reakcií naň. Jedni si ho nedajú ani za nič, druhí ho zatracujú. Napriek tomu hra bola dobrá a určite si zaslúžila miesto v Top 15. Ukázala kvalitný engine, vykreslila horrovú atmosféru a aj nápadité monštrá vyskakujúce spoza každého rohu alebo temného miesta. Škoda, že  id obmedzili multiplayer a defaultne sa snažili pretlačiť len boje maximálne 4 hráčov proti sebe. To sa našťastie neskôr rozšírilo. Autori už medzičasom pracujú na expanzii prinášajúcej novinky, rozsiahu kampaň a vylepšenia.

  

14. Unreal Tournament 2004  (PC)

Keď sa na to pozeráme reptrospektívne UT2003 bol len niečo ako nedokončený produkt, ktorý naplno až minulý rok dopracovalo pokračovanie UT2004. Ten priniesol nové módy, nové mapy, pribudli vozidlá, vylepšená bola grafika, fyzika a hrateľnosť. Obľúbenosť hry výrazne stúpla s miliónovou akciou, ktorou Epic a Nvidia nalákali najlepších vývojárov módov a sveto sveta uvideli veľmi vydarené záležitosti.  Škoda, že si v novej verzií trochu pokazili image so zmenou sieťového kódu, kvôli ktorému nakoniec všetky UT2003 módy museli prechádzať na novú 2004 verziu. Napriek všetkému je to veľmi vydarená multiplayerová akcia. Epic teraz pracuje na novej single playerovo orientovanej hre.

   

15. Toca Race Driver 2 (PC, PS2, Xbox)

Poslednú hru sme sa rozhodli do rebríčka zaradiť ďalšiu racingovú záležitosť a to Toca Race Driver 2, jedinečnú záležitosť zmiešavajúcu rozmanité štýly vozidiel a závodov do jednej hry a navyše všetko podtienené príbehom, kvalitnou grafikou, super deštrukčným enginom a aj ovládaním. Podobnú ponuku a ešte väčšiu rozsiahlosť prinesie už len Gran Turismo 4, ktorý bol z tohto roka neočakávane presunutý na budúci. Toto bol však jedinečný vlastný štýl Codemasters, ktorý ku svojej starej závodnej sérií TOCA neustále pridávali nové prvky až to nakoniec skončilo v takejto podobe. Kto vie, čo ešte pridajú do budúceho dielu.

   

Čestné šestnáste miesto získava Pathway of Glory, ktorý jednoznačne ukázal kvalitnú stratégiu a napriek tomu, že bol na menej rozšírený N-Gage mal by čo povedať aj svojej konkurencii na iných platformách.

A kde je Halo 2? Nevopchalo si sa do rebríčka? Aká škoda, ale hor sa do nového roka, ktorý prinesie určite množstvo ďalších vydarených titulov. 

Hry roka pre jednotlivé platformy:
PC hry roka
PS2 hry roka
Xbox hry roka
N-gage hry roka
Čitateľská anketa výsledky





napísal saver 15.1.2005
Páči sa mi!
TOP 15 ROKA 2004


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk