Zvuk úplne bez káblov?

Úplne bez káblov? Dá sa, ale za akú cenu.

PC
pridal Regina Spectra 9.10.2017 o 14:58 pod používateľské články

 Túto „recenziu“ píšem pre to, že keď som hľadal nejaké informácie o úplne bezdrôtových slúchadlách, nič som v SK/CZ nenašiel. Aspoň nie vo forme vyčerpávajúcej odpovede.
 
Rukami mi prešlo už vyše desiatky slúchadiel – všetkých bežných typov. Po tom, čo mi odišli posledné som si povedal to známe „A dosť!“. Všetky totiž odišli pre jedinú a rovnakú chybu – vnútorné poškodenie kábla - buď pri konektore, alebo pri slúchadle, alebo pri centrálne jednotke.
 
Za dobu používania som si vytvoril určité špecifikácie ktoré by slúchadlá „pre mňa“ mali spĺňať. Začalo to: „na von štuple, na dnu okolo uší“. Pokračovalo: „žiadna centrálna jednotka“, tá je pre mňa veľmi neergonomická, jej používanie je pre mňa nepohodlné, zadrháva sa o oblečenie. Vo finále pribudli už nadštandardné požiadavky ako ovládanie hlasitosti kolieskom na ľavom slúchadle a vibračná odozva (výrazne zlepšuje basy).

Bol som znechutený z toho, ako málu slúchadlá vydržia. Doslova plytvanie materiálom. Hlavne keď je to nerecyklovateľné. Aspoň pre svoju peňaženku som aké také riešenie našiel. Keďže neprežijú ani záručnú lehotu, tak ich vyreklamujem, vrátia mi peniaze, a kúpim si nové, pokojne aj rovnaké. Toto ale funguje len vo veľkých mestách. V malom okresnom meste si dobré slúchadlá objednáte iba cez internet a nakoniec sa preplatíte. Raz mi prežili skoro 3 roky. To som len pozeral a čakal. Kedy.

Keďže som identifikoval chybu v konštrukcii, rozhodol som sa pre jej odstránenie - zbaviť sa káblu. Bezdrôtové slúchadlá. Menšia výdrž mobilu na jedno nabite, to som ochotný obetovať. Bezdrôtové slúchadlá sú cenovo vyššie a väčšina z nich je nanešťastie vybavená centrálnou jednotkou. Tá má ale aj výhody – sú na nej tlačidlá pre ovládanie a mikrofón, takže volania za chôdze s voľnými rukami neboli problém. Problém bol zvyknúť si na to. A baviť sa pri ohlásení volania spôsobom „In coming Call, Zero, Nine, Zero, ...“

Objavil sa nečakaný problém – kam s káblom medzi slúchadlami a centrálnou jednotkou. Zavadzalo to, nech som to dal kdekoľvek – pod oblečenie, spredu, zozadu,...
Žiadny kábel do mobilu priniesol ale aj výhodu. 5,7“ mobil (naviac v knihovom púzdre) už do bežného vrecka nedáte. V chladnom období do vetrovky, v lete? Po dvadsiatich rokoch som vytiahol ľadvinku :D Teraz som ho pokojne strčil do tašky a mal vybavné. Ovládanie je na kábli, tak nie je o čom.
A opäť čakal. Vydržia?

 

 

 

Držali sa celkom slušne. Asi pol roka, potom opäť kábel. Vyreklamoval, poslali druhé, pár mesiacov a opäť kábel. Vydržali ešte menej. Sprvu to bolo len „Šlak ich trafiť“. Takýmto prístupom zničíme planétu ešte v tomto storočí. Možno vtipné, ale na rozum mi prišla prvá práve ekológia. Šiel som do najbližšieho obchodu, opýtal sa na bezdrôtové. Nemali. Odídem, po desiatich metroch som sa otočil a zobral káblové za 5€. Na chvíľu mi vydržia, dokiaľ si nevyberiem.

V tej dobe som už vedel o Apple Air Pods a síce som sa smial pri ich uvedení ako o najväčšom nezmysle. Začínal som po nich pokukovať. Veď to nemá kábel, tak sa tam nemá čo pokaziť. Studenou sprchou bola cena. A stále tam bol problematický tvar – nemá to štuple, bude mi to teda vypadávať.

Nebudú snáď jediné na svete. Apple sotvakedy prináša niečo úplne nové. Tak som hľadal. Sprvu som sa veľmi nevzďaľoval od klasickej konštrukcie dvoch slúchadiel spojených káblom. Našiel som celkom pekné s pevným káblom poza krk, potom také čo skôr pripomínali obruč. Zaujímavé. Zvuk prenášaní kosťou. Vraj si na to len treba zvyknúť. Dizajn mi trochu vadil. Čo keď mi nebudú sedieť. V stovkách bezdrôtových slúchadiel som sa prehrabával len pomaly. Prakticky všetky majú centrálnu jednotku. A potom to prišlo. Medzi čerstvo naskladnenými jednotkami zasvietili jedny bez káblu. Upravil som nastavenie filtrov. Cena bola o hodne nižšia, ale určite sa dá ísť ešte nižšie. Našiel som lacnejšie modely a začal rozmýšľať nad nosením. Jedny sa mi zapáčili hneď - Sandberg Earbuds. Minimálna veľkosť a Powerbanka na nabíjanie. Cenovka 92€ ale stále bola problémom. Našiel som aj za vyše polovicu menej. Podrobné skúmanie ale prinieslo ďalšie poznatky. Ako sa to nabíja? Nuž Micro USB. Páni. Nielenže si budem musieť nabíjať slúchadlá, ale do každého strkať kábel zvlášť. Koľko to vôbec môže vydržať? Veľkosť a častokrát futuristický dizajn mi veľmi nepomohli. Opýtal som sa teda tu na Sectore, či s tým niekto má skúsenosti.

 

Nabíjanie je jednoduché - priložíte k otvorom nabíjačky a je to. Pritiahne si ich sama. Jednoduché a praktické.

 

Pomaly som si to ujasnil – beriem Sandberg, aj za tú cenu, nevadí, že zvuk nebude práve najlepší, veď ten som aj tak u štupľov nikdy nemal. Nabíjačka v cene, síce už jednu mám, ale čo je doma, to sa počíta. Je to záťaž naviac! 92€ si normálny? Toľko dať za štuple, čo aj tak po roku odídu? Nemá to kábel, nemá to štandardné konektory. Čo sa na tom môže pokaziť? Čo predajca nikde nepíše, ale píše výrobca. 5 rokov záruka, dvojitý test kvality. To hovorí samé za seba. Ale stále žiadne recenzie. OK, nová technológia. Internet nepomohol, pod rôznou značkou a nepatrne iným dizajnom sa predávajú v iných štátoch. Ale stále sú to oni.

Detail odpružených elektród. Na zasunutie do prenosnej polohy je ale potrebná sila - na slchátka so spínačmi. 
 
Ako sa to vlastne nabíja, keď sa to len tak zapichne do nabíjačky? Nezničím ich? Ako sa to synchronizuje? To sú odpovede, ktoré prináša tento článok. Platí to ale len pre tento model.
Sandber Earbuds.

 


Balenie na fotografiách predajcu nebolo najreprezentatívnejšie, nie na niečo s hodnotou 100€ - slúchadlá vrchnej kategórie. Balenie ktoré nakoniec prišlo splnilo predstavy o kvalitnom balení viac. Predná strana sa dokonca dala otvoriť (drží na magnete) a vnútri bolo okienko kadiaľ by malo byť vidieť na tovar. Ale nebolo vidieť nič. Vložený papier. Rozbalenie to vysvetlilo – je tam plastová vanička, ale nemá vrchnú stranu. Jednoducho – nedoriešili to.
Balenie obsahovalo, dvoje slúchadlá, nabíjačku, vymeniteľné koncovky, kábel, vrecúško a návod.
 
Každé slúchadlo má multifunkčné tlačidlo, mikrofón a viacfarebnú diódu.
 
Nabité neboli, tak som sa dozvedel, ako sa nabíjajú. Nemajú konektory. Ale prečo nevyužiť ich povrch ako konektor? Polovica povrchu je z kovu, zvyšuje to síce hmotnosť, ale je to pekné, kvalitné a prvá elektróda. Druhou je mriežka prekrývajúca zvukovod. K nabíjačke ich stačí len priblížiť – magnet si ich pritiahne sám na odpružené stredné kontakty. Pekné. Hneď stúpli v mojich očiach. Tak jednoduché. A pritom tak efektívne. Nabíjačka má posuvný kryt, tak sa schovajú vnútri, ale výrobca opäť nemyslel – musíte totiž tlačiť priamo na slúchadlá aby ste pohli celým blokom s batériou a zasunuli to dnu – na druhej strane sa tým sprístupnia porty pre obsluhu powerbanky. Tu ma nepotešili – jedno normálne USB a jedno Micro USB. V dnešnej dobe by som už čakal USB - C. Zas musím nosiť kábel navyše.

Nabíjanie cca 1,5h a potom prvotná synchronizácia – pri nej sa určí ktoré slúchadlo je „pán“ a ktoré „otrok“. Pán sa dáva do ľavého ucha a prijíma signál z vysielača. Ten potom odosiela otrokovi. Akoby to bez obrazu nebolo jedno.

Minimalistický, krásny a nadovšetko praktický dizajn.
 
Pripojenie k mobilu nie je úplne ideálne. Prvotné pripojenie trvalo dlho – nevedelo nájsť slúchadlá. Potom je tu problém so spojením. Kedykoľvek vypadáva signál medzi ľavým a pravým a nezávisle od toho aj s vysielačom. Toto sa mi predtým nestávalo. Zrejme je tu nejaká limitácia veľkosťou antény. Alebo rušenie kovovým obalom? Signál je čistý keď máte vysielač – telefón ďalej od tela - na stole, alebo inde v miestnosti. Pri nesení vo vrecku, taške si musíte nájsť polohu, kde ho nebudete rušiť polohou rúk. Taktiež si budete meniť ľavé a pravé - na to, kde je lepší príjem. U hudby je to jedno ktoré je kde. Vtipné, predošlé s centrálnou jednotkou nič z tohto nerobili. Príjem bol čistý vždy. Prečo ale vypadáva spojenie medzi slúchadlami navzájom? Čiapka a kapucňa súčasne im problém nerobí.

Výpadok si všimnete hneď, opätovné obnovenie je pozvoľné. Slúchadlá postupne zvýšia hlasitosť na plnú. Zvláštnosťou je strata spojenia s vysielačom – nedôjde k pokusu o párovanie (charakteristické pípanie) len je ticho. Prehrávanie je zapauzované. Kvalitu opačného prenosu – mikrofóny, som preveril len ako vysielateľ a protistrana sa nikdy na nič nesťažovala, ani keď boli pod čiapkou.
 
Je dôležité v akom poradí zariadenia zapínate – najprv slúchadlá. Pokiaľ milujete filmy s AI, tak hlásateľka stavu slúchadiel má presne ten tón hlasu. Zapnutie, vypnutie, spojenie, ľavý kanál, pravý kanál, druhé zariadenie. Druhým zariadením je vysielač signálu – mobil, PC. Tam zapnite Bluetooth až po tom, čo sú slúchadlá zosynchronizované. Inak dôjde k tomu, že hoci sú pripojené, zvuk ide do vonkajšieho reproduktora a nie do slúchadiel. Treba odpojiť a znovu pripojiť.

Zvuk neurazí a pokiaľ nie ste zvyknutý na poriadne basy, tak sa bez nich zaobídete. Na filmy ale neodporúčam, nie ak máte aj slúchadlá s vybračnou odozvou.

Zvuk samotný je celkom kvalitný. Žiadne šuštítka to nie sú – neprekvapí, ale ani neurazí. Nemá výrazné basy, ale to je u tohto typu štandardom. Nikdy nedošlo k rezonancii, ani ničomu podobnému, hoci som už počul aj lepšie. Keď raz skrátka viete, že v tej hudbe basy sú, tak vám to tam chýba. Nemá to už tú dynamiku.

Úplne ideálne sú na šport. Perfektne držia za akýchkoľvek okolností – s tými koncovkami ktoré boli nasadené výrobcom, to sa mi nestáva. 100% voľnosť pohybu hlavy, nič neprekáža, nezadrháva, schováte ich pod akúkoľvek čiapku. Len ten signál. V zimnom období čiapka, kapucňa a nevypadne, ale mobil v taške a hneď strácajú. V noci dióda – bliká na modro keď sú zapnuté a vidieť vám to na ušiach. Deklarovaná výdrž je 3 hodiny (aj hovor), 120 hodín pripravené a 1,5 h nabíjanie. Zdá sa to relatívne málo. V mojich podmienkach ale vydržia na jedno nabitie cca týždeň, čo je postačujúce.

Multifunkčné tlačidlo dokáže hudbu zapauzovať, opätovne spustiť, prijať/ukončiť hovor. Na vypnutie stačí pridržať hoci len jediné, druhé sa to dozvie a vypnú sa súčasne. Zapnutie je trochu nepohodlné – strčíte ich do uší aby ste počuli čo hovoria a zatlačíte – počujete figu. Dôležitý je uhol.
 
Minimalistický dizajn je veľmi praktický na nosenie, ale pozor na gúľanie po stole - magnety v nich sa vzájomne odpudzujú, takže sa samé rozkotúľajú. Všetko musíte ovládať mobilom, zvládne len pauzu. Zmenu hlasitosti a prepínanie skladieb nedokáže. Keď máte vo vrecúšku nabíjačku a nechcete ich nabíjať, musíte ich strčiť do vrecka. Nabíjačka 2 100 mAh mohla byť vyrobená lepšie – mať viac ovládacích prvkov, režim „nenabíjať“, možno aj stavový displej pre každé slúchadlo (bodky stačia). A hlavne, posúvanie „jadra“ samostatným ovládačom, nie tlakom na slúchadlá. Pokiaľ s ňou plánujete nabíjať mobil, tak "nakŕmi" len tie menej náročné. Lumia 620 nabíjala bez problémov, Lumia 950XL raz ohlásila nabíjanie a vzápätí ho ukončila. Nabíjačka zo 4 bodiek odrazu hlásila 2. Viac som to neskúšal. Bude to výstupným prúdom nabíjačky.
 
Trochu nepríjemné je vybijtie slúchadiel - vždy sa vybije najpr Master (je viac zaťažené). Zničoho nič zahlási Low battery, please charge (len ľavé, pravé pokračuje v prehrávaní hudby). Toto oznamuje každých cca 10 sekúnd asi 5-6 krát. Nepočítal som to. Potom sa vypne. Len ľavé! Pravé musíte vypnúť ručne. Predošlé čo som mal to hlásili s väčšími prestávkami a bola tam rezerva 5-10 min. Tu nie je rezerva žiadna. Teoreticky je možné vybiť aj otroka ako prvého, ale to by som ho nesmel nabíjať, keď sa vybije pán. Ale vždy ich strčím do nabíjačky súčasne.

USB – C by som už považoval za štandard. Dióda ukazuje stav preblikávaním. Vzadu štandardná Powerbanka Adata. Zmenou polohy ...
 
Zhrnutie: 92€ je pomerne vysoká cena za v podstate štandardný zvuk, ale bez káblov, bez konektorov, s nabíjačkou a 5 rokov zárukou. Majú jemné zvyšovanie hlasitosti pri pauze. Maximálna hlasitosť a filtrácia hluku je dostačujúca na chôdzu popri ceste. Veľkosťou patria medzi väčšie, ale stále štuple a medzi najmenšie úplne bezdrôtové. Nemajú žiadne držiaky na uši a len jedno tlačidlo. Negatíva sú hlavne v častej strate signálu pri nesení mobilu v taške a strate signálu medzi slúchadlami navzájom. Na nemožnosť ovládať hlasitosť a prepínať skladby si rýchlo zvyknete. Menším problémom je nulová signalizácia stavu batérie a takmer žiadna rezerva po hláške nízka batéria. Čisto teoreticky je možné používať aj len jedno - pána. Len potom si ho musíte označiť, aby ste ho poznali.

 

Porovnanie s GX Gaming Cavimanus – Dávid proti Goliášovi. Zvukovo sa ale porovnávať nedajú.

 

Na slúchadlá som si veľmi rýchlo zvykol, ako aj na telefonovanie s voľnými rukami a odporúčam ich každému, kto sa chce oslobodiť od káblov. V zimnom období so skrehnutými rukami treba byť opatrnejší pri vyberaní z uší - pád na dlažbu nie je niečo čo im urobí dobre, ale prvý prežili bez poškodenia.

+ dizajn
+ veľkosť
+ žiadne konektory
+ žiadne káble
+ zvuk ujde, opovážil by sa za tú cenu šušťať

- Powerbanka mohla byť vymyslená lepšie
- Powerbanka nenabíja mobil s vyšším odberom prúdu (MS Lumia 950XL)
- časté problémy so signálom pri nesení mobilu v taške

napísal Regina Spectra 9.10.2017



Páči sa mi! (+7)

ZVUK ÚPLNE BEZ KÁBLOV?

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19466)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk