GTA: San Andreas

Retrorecenzia, alebo naspäť do roku 2005

PC
pridal Poručík Dan 26.1.2017 o 23:15 pod používateľské recenzie

9.5


Rockstar games nám priniesol tento skvost pred vyše 11 rokmi. No ani taká dlhá doba nestačí na to, aby sa na tento titul zabudlo. Ovenčená oceneniami, či aj kontroverziami, ktoré už tak nejako patria k GTA sérií (hot coffee). Teraz v roku 2017 sa retrospektívne pozrieme na tento titul a či sa na ňom podpísal zub času.

Dostávame sa do kože Afroameričana, Carla Johnsona aka „CJ“. Po piatich rokoch sa vracia z Liberty City (New York)  do rodného Los Santos (Los Angeles). Počas jeho neprítomnosti sa stali nepríjemné udalosti ako smrť jeho brata, matky. A aby nestačilo, skorumpovaný členovia C.R.A.S.H (Tenpenny, Pulaski, Hernandez)  na vás hodili hneď pri príchode vraždu policajta. Dej sa odohráva v skorých 90. rokoch smutne presláveného krvavými drogovými vojnami na uliciach Los Angeles. Spolu so svojím bratom Sweetom a priateľmi z detstva Big Smokeom a Ryderom sa budete snažiť znovu postaviť na nohy Váš gang – Grove Street Family. Samotné misie či aj postavy trefne ukazujú či už skorumpovanosť polície alebo čo vedia drogy, moc a sláva s človekom spraviť..

Krajina San Andreas je obrovská. Nachádza sa tu rozmanité prostredie od mestských džunglí ako Los Santos, San Fierro či Las Venturas pri ktorých z názvu vyplýva, aké mesto reprezentujú, cez dedinské usadlosti, podhorské dedinky až po púštnu oblasť ktorá ukrýva preslávenú základňu Area 51 v hre známa skôr ako Area 69. Všetky mestá nie sú zo začiatku prístupné hneď, na to aby ste sa tam legálnymi a čestným spôsobom dostali, musíte plniť príbehové misie. Misie sú rozmanité, od kradnutia aut a drobných krádeží, cez pouličné prestrelky a nájomné vraždy, ktoré smutne preslávili Los Angeles v 80. A 90. Rokoch, až po lúpeže a strašenie určitých ľudí  (Misia Fender Ketchup). Život vám budú okrem gangstrov znepríjemňovať aj policajti. Pokiaľ len spôsobite dopravnú nehodu, tak budete mať na krku hliadku, ktorej sa rýchlo zbavíte. Lenže ak vaše trestné činy budú stúpať tak tým viac vám bude hviezdičiek pribúdať a zároveň aj policajných síl pribúdať. Zásahovku či agentov FBI by ste zvládnuť pri troche šťastia mali ale ak vám cestu skríži národná garda tak vtedy nastáva ta pekelná situácia.  Našťastie sú po meste rozmiestnené hviezdičky, ktoré keď získate, tak klesne úroveň hladanosti.

Okrem hlavnej príbehovej linky je aj kopec inej vedľajšej činnosti k dispozícií. Môžete plniť misie s policajným autom, sanitkou či hasičškým vozidlom, rozvážať taxíkom ľudí po meste, zúčastňovať sa na pouličných závodoch, zbierať balíčky a podobne. Arzenál je veľmi pestrý, tvoria ho klasické zbrane ako pištoľ či útočné pušky alebo aj netradičnejšie kúsky ako tepelne navádzaný raketomet, katana alebo motorová pila.  Tieto zbrane môžete otestovať na streleckých súťažiach ktorá vás po viacerých výhrach odmení druhým samopalom/pištoľou do ruky. Za zmienku stojí určite posilňovňa, kde sa naučíte bojové umenia či zvýšite kondíciu. Áno, súčasťou hry je aj malý RPG systém, v ktorom zvyšujete výdrž, príťažlivosť či svalovú hmotu ale aj množstvo tuku, ktoré spôsobí (prekvapivo) nižšiu výdrž a nižšiu príťažlivosť.  Zaujímavosťou je stravovanie, kde ak nebudete dlhšie jesť, tak začnete chudnúť a vaše údery budú slabšie. Taktiež sa váš health bar bude zmenšovať až dosiahne defaultnú veľkosť. Príťažlivosť zase využijete pri balení žien. Na každú platí niečo iné jedna má rada vyšportovaných, druhá zase obéznych. Výzor vám taktiež pomôže pri balení. Na zlepšenie výzoru slúžia  kadernictvá, taterské študia či v obchody s oblečením. Postupom času, ako sa váš vzťah bude vyvíjať tak sa dostanete k menším bonusom ako autám či špecialnému oblečeniu. Taktiež môžete meniť svoj vzhľad.

Na prekonávanie vzdialeností slúži veľký nesúrodý vozový či lietadlový park. Auta sú tu rôznych kategorií od tých lacnejších a pomalších až po rýchle športové vozidlá či rôzne nákladiaky. Za spomenutie stoja tieto 2  vozidlá: Tank a kombajn. S tankom urobíte peknú neplechu a s kombajnom spravíte z ľudí.. viac ľudí.  Rôznorodosť lietajúcich dopravných prostriedkov nezaostáva za autami. Letecký park tu nie je len do počtu čo je vidieť aj ich spracovanie v misiách alebo ich počtom. Klasické dvojplošníky, dopravné lietadlá a vrtuľníky sú už klasikou v GTA serií. Čerešničkou na torte je vojenská stíhačka Harrier a vojenský vrtuľník, ktorý sa podobá na realný Apache. Samozrejmosťou je aj ich vyzbroj v podobe navádzaných rakiet či guľometu. Taký menší výstrelok je určite Jetpack, ktorý ale sa hodí na transport v mestských oblastiach.

Grafická stránka zodpovedá štandartom z roku 2004/2005 čiže už je na vizuále vidieť zub času. S dnešnými hrami samozrejme je nemožné porovnávať grafiku ale zase na druhej strane, pustí vám tu hru aj integrovaná grafika. Menší problém má hra s viacjadrovými procesormi kde to mne padá až pod 20 fps. AI tiež nie je veľká sláva. Správa sa chaoticky a spôsobila mi nejedny vrásky na tvári. Príklad stačí len jeden: „Follow the damn train CJ!“ Ďalej menšie glitche, kde keď som nechal nastupovanie do lietadla na AI/Skripte, tak som padol do vody a misia bola následne neúspešná. Zvuky zbraní sú trocha čudné a nevýrazne ale zase charakteristické, pretože neskôr ste už spoznali podľa zvuku streľby, o akú zbraň ide. Hudobná stránka je už ale iná liga. Veľký počet hudobných staníc, kde si podľa mňa každý nájde svoju obľúbenú hudbu.  Rockstar pokryl hádam všetky žánre: Rap z 90. Rokov, popové, rockové, metalové ba dokonca country skladby.  Pokiaľ ale aj napriek bohatému výberu hudby ste si nevybrali svojho favorita, tak si môžete pridať vlastnú hudbu.

 Jeden z špecifických atribútov tejto hry je aj jej moderská komunita, vďaka ktorej ešte hra nezapadla prachom. Či už si chcete pridať len auto alebo rovno nejakú väčšiu modifikáciu, voľba je len na Vás. Nevýhoda je, že modifikácie sa moc nekamarátia so Steam verziou hry.

GTA San Andreas si s istotou získal srdcia mnohých či už starších alebo mladších hráčov. Je možné že sú aj kvalitnejšie a krajšie hry, ale zmes nostalgie a spomienok, ktoré sú v mojej hlave uložené otvára tejto hre dvere na najlepšiu hru ktorú som ja kedy hral. Ďakujem, že ste to dočítali až sem, zanechajte hodnotenie a nejaký slušný komentár. Dovidenia.

Plusy +                                                                                                    

Znovuhrateľnosť                                                                                        

Veľký svet                                                                                                 

Hudba

Modovateľnosť

Dlžka hry

 

Mínusy  -

Menšie bugy a glitche

Zvuky zbraní a motorov


napísal Poručík Dan 26.1.2017



Páči sa mi! (+1)

9.5
GTA: SAN ANDREAS

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk