TV: Twin Peaks The Return

Aká bola druhá séria Twin Peaksu?

PC
pridal Boss Marťas 6.10.2017 o 17:14 pod používateľské články

9.9


Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou. David Lynch sa po dvoch dekádach spolu s Markom Frostom vrátil k projektu, ktorý posunul televíznu tvorbu na novú úroveň. Mestečko Twin Peaks predbehlo dobu svojím štýlom, hororovými prvkami a mystériou. Koniec druhej séria za sebou nechal kopu nezodpovedaných otázok a tak je fantastické, že po toľkých rokoch sa znovu vraciame do staronového mestečka, kde bola hlavnou hviezdou Laura Palmer a špeciálny agent Dale Cooper.

O pokračovaní Twin Peaks sa šuškalo už pár rokov a David Lynch prišiel rovno s 18.dielmi, ktoré do rúk už nikomu nedal a zrežíroval si ich sám a aj keď to nebolo jednoduché, od stanice Showtime získal absolútnu voľnosť a to je jedine dobre.

Tretia séria nám pred mesiacom skončila a tak je čas sa za novým príbehom z univerza Twin Peaks podrobnejšie pozrieť a čo vám budem vravieť s Lynchom to nikdy nebolo jednoduché a iné to nebude ani teraz. Fanúšikom by stačil návrat starých postáv a oslobodenie Coopera z Black Lodge, s ktorým by sme si spoločne dali u Normi kávičku a koláč. Ale Lynch je vizionár, ktorý sa nebojí ničoho.

Nová séria nám ukáže nové miesta a veľa nových postáv. Nechýbajú ani staré známe postavy ako James, Bobby, Shelly, Lucy, Hawk či Big Edd, ktorých návrat diváka poteší, ale vás bude zaujímať ako nové postavy súvisia s hlavnou linkou agenta Coopera a koreňom všetkého zla - Boba. Odpovede Lynch nedá divákovi rovno po pod nos ako u súčasných seriáloch býva zvykom, ale potrápi vaše mozgové závity a je už len na vás či na to pristúpite alebo nie. Ja som sa po každej epizóde tešil na nové šialené teórie, ktorých bolo naozaj veľa, aby som sám zistil, že čo sa to dopekla deje a tým návrat Twin Peaks splnil veľké očakávania. Čím menej o seriály viete tým lepšie a tak vám to nebudem kaziť, ale naznačím ako to vlastne celé s dejom funguje. V pôvodnej sérií sa z Black Lodge vrátil zlý dvojník Dalea Coopera, ktorý je ovládaný Bobom a tak sa dočkáme hneď dvoch Cooperov, ktorých stvárnil Kyle MacLachlan. Popritom sledujeme príbehy postáv z Twin Peaks a do toho sa ešte zamotajú nové postavy z New Yorku, Las Vegas a Južnej Dakoty a línie, ktoré sa zdali byť zbytočné, pretože spočiatku do toho vôbec nezapadali sa začnú postupne spájať vďaka FBI, kde nechýba Gordon Cole(sám David Lynch) a Albert Rosenfield(Miguel Ferrer sa premiéry nedožil) a hlavne Lynch tu má oveľa väčšiu rolu než v pôvodnom seriály a budete sa s ním stretávať takmer pravidelne.

Je vidno, že Lynch s Frostom pokračovanie deja pilovali niekoľko rokov k dokonalosti a tak v posledných epizódach začnú aj tie bezvýznamné drobnosti zo začiatku seriálu dávať zmysel a že bolo dobré byť oboznámený s poslednými dňami Laury Palmer z filmu Fire Walk With Me sa takisto naplnilo, takže Lynch nekecal len tak do vetra. Nie každý seriál dokáže to čo Twin Peaks, pretože nikdy neviete, ktorá scéna je dôležitá a ktorá má len pobaviť a ešte viac vás vtom zamotať a keď si myslíte, že v ďalšom dieli sa určite musí stať to a to tak Lynch vás prekvapí niečím iným, pretože nepredvídatelnosť je tu prvoradá a tak sa o tomto počine bude hovoriť ešte dlhé roky.

Doteraz sa spomína ôsma epizóda, ktorá posúva hranice o míle dopredu čo si seriály doteraz nemohli dovoliť. Ja sám som nevedel či som si seriál nepomýlil s dokumentom o Hirošime a Nagasaki a aj vlastne tento šialený experiment dáva zmysel a odpovie hneď niekoľko kľúčových otázok. A to je Lynchov štýl, len treba mať trpezlivosť.

Bez znalostí minulých sérií sa do sveta Twin Peaks nepúštajte a ako som už spomínal aj celovečerný Fire Walk With Me je tu dôležitým bodom, ktorý v novej sérií hrá ešte väčšiu rolu než sa čakalo.

Či bude pre vás lepší Dougie Jones alebo Dale Cooper je len na vás. Spomínate si na koniec pôvodného seriálu, ktorý skončil snáď najväčším cliffhangerom v dejinách seriálovej histórie s hláškou "How´s Annie?" Tak nová sága musela skončiť takisto rovnakým šokom, ktorým David Lynch dokázal, že aj napriek už svojmu vysokému veku má všetko pod kontrolou aj po toľkých rokoch a to sa len tak nevidí. Po sklamaní z najnovšej série Game of Thrones, ktorý stratil svoju pôdu pod nohami je návrat do mestečka Twin Peaks o to viac osviežujúci.

Čaká vás 18 hodinový výlet v nevyspytateľnej hlave Davida Lyncha a zároveň cesta do nevídanej televíznej tvorby, po ktorej vám bude jasné, že niečo tak premyslené a šialené len tak niekto nevytvorí. Jedine ak by sa Lynch ešte raz a naposledy do vrátil a to by som si prial. Takže... "It Is Happening Again?"


napísal Boss Marťas 6.10.2017



Páči sa mi! (+4)

9.9
TV: TWIN PEAKS THE RETURN

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18482)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk