FALLEN LEGION +

FALLEN LEGION +

6.5

Konzolová rúbanica s dvojitou dávkou na PC

Recenzia na PC verziu

Hoci máme konzoly na mieru šité hráčom, PC stále preukazuje svoju univerzálnosť a adaptabilnosť. Dokáže si ľahko prispôsobiť akúkoľvek hru bez ohľadu na platformu, pre ktorú bola pôvodne určená. Prišli na to aj vývojári, ktorí čoraz častejšie prinášajú porty viac aj menej úspešných konzolových hier. Niektoré sa na PC uchytia, iné nie. Fallen Legion stojí niekde uprostred.

Hra je spojením dvoch titulov (FL: Sins of The Empire a FL: Flames of Rebelion), ktoré pôvodne vyšli samostatne na PS4 a PS Vita. A nebolo to tak dávno - premiéru totiž mali v minulom roku. No hoci dvojité balenie na PC má byť lákadlom, v skutočnosti žiadnu pridanú hodnotu neprináša. Či už si totiž vyberiete princeznú Cecille, alebo legáta Laendura, obsah hry a boj o kráľovstvo je takmer identický, len s drobnými odchýlkami. Hlavné postavy majú vlastne rovnaké schopnosti, len trochu iné animácie, naberú do družiny tých istých hrdinov - exemplars, bojujú s rovnakými protivníkmi, len pozmenenými bossmi. Rozdiel v progrese je skutočne nepatrný.

Je pravda, že sa pozriete na konflikt v kráľovstve z dvoch uhlov pohľadu, ale samotný príbeh vo forme statických obrazoviek s vyskakujúcimi animáciami postáv je podaný nezáživnou formou. Takže ho možno budete ignorovať a radšej odklikáte nudné vety, ktoré majú priblížiť dej. Pomohlo by, keby aspoň texty v dialógoch boli nahovorené, no s výnimkou vybraných príhovorov sú bez hlasu. Väčšinou počujete len jednoduchú, hoci melodickú hudbu, ktorá však znie počas celej hry takmer rovnako a veľmi rýchlo sa zunuje. A do toho zvuky bojov. Podobne simplifikovaná je aj grafika s dvojrozmernými úrovňami, cukríkovými postavami a ďalšími tradičnými anime prvkami. Napriek tomu nevyzerá zle a hráčom môže byť sympatická, hlavne ak im je blízka japonská tvorba.

Fallen Legion +
Fallen Legion + Koho si vyberiete? Postup je vlastne aj tak skoro rovnaký.
Koho si vyberiete? Postup je vlastne aj tak skoro rovnaký.


Fallen Legion + Perfektný blok vás ochráni a navyše oslabí nepriateľa.
Perfektný blok vás ochráni a navyše oslabí nepriateľa.


Fallen Legion + Viac ako samotné rozhodnutia vás počas udalostí bude zaujímať, aké bonusy prinesú jednotlivé karty.
Viac ako samotné rozhodnutia vás počas udalostí bude zaujímať, aké bonusy prinesú jednotlivé karty.





Hráči, predovšetkým tí, ktorí nie sú zvyknutí na japonské výstrednosti, môžu byť spočiatku zaskočení atypickým súbojovým systémom. Ten je vlastne alfou a omegou hry, bez neho by to celé bolo plytké a fádne. A to vlastne znamená, že ak vám nesadne boj, je pre vás celá hra odpísaná. V prvých bitkách som bol zmätený a vnímal som ich skôr negatívne, no postupne som im prišiel na chuť. Nejako podobne to môže prebiehať aj u vás, takže tomu dajte trochu času a uvidíte. V každom prípade je veľmi nápomocný konzolový ovládač, ktorý je vhodné uprednostniť pred klávesnicou. Tým sa totiž skutočne pohodlne koordinuje až štvorčlenná skupinka bojovníkov, ktorých ovládate súčasne.

Hra využíva lineárny postup od jedného bodu na mape k druhému. Niektoré obsahujú len nudné rozhovory, iné sú zas čisto bojové, hoci občas vám aj tam skríži cestu nejaká postava a prehodí s vami pár slov, prípadne vám niečo dá. Vaša družina, ktorej zostavu si určíte pred každým „výsadkom" na mape, sa automaticky pohybuje z ľavej strany obrazovky na pravú. Na vás je len používanie bojových schopností, keď vám do cesty vlezú nepriatelia. Po ich likvidácii tím beží ďalej, až kým nenarazí na ďalších protivníkov a na konci lokality niekedy aj na bossa. A nasleduje hodnotenie vašej defenzívy, ofenzívy a techniky vyjadrené patričnými písmenami.

Medzi jednotlivými bitkami sa však vždy objaví na obrazovke nejaká udalosť s tromi kartami reprezentujúcimi vašu reakciu na daný podnet. Napríklad niekto spácha zločin a vy ho za to môžete popraviť, uväzniť, alebo ho využijete vo svoj prospech. Vašu dilemu však spravidla vyrieši bonus, ktorý je spojený s každou kartou. Niekedy sa tak vykašlete na morálku (ktorá však v hre má určitý význam) a vyberiete si menej spravodlivú voľbu, ale dostanete extra útok, zregenerujete si manu alebo inak podporíte svoju družinu.

V bitke, ktorá prebieha v reálnom čase, má každá z vašich postáv kruhový ukazovateľ s maximálne tromi akčnými bodmi. Tie používate na výpady a priebežne sa regenerujú. Jednotliví členovia družiny sú označení písmenami na klávesnici alebo gamepade. Stláčaním týchto písmen zosielate útoky a pokojne ich môžete používať aj naraz (na konzolovom ovládači, kde sú A, B, X a Y pekne pri sebe, je to pohoda). Traja hrdinovia útočia svojimi permanentnými zbraňami zblízka aj z diaľky (luk, puška, oštep, palcát atď.) a ak práve nemajú body, skrátka stoja a odpočívajú. Môžete im však kedykoľvek meniť poradie, takže útoky protivníkov sú namierené na hrdinu v prednej línii.

Štvoricu uzatvára hlavná postava, ktorá vždy stojí úplne vzadu a tou je vlastne hlavný protagonista zvolený v úvode hry. Má tri kúzla, ktoré sa pomaly dobíjajú a asistuje svojim bojovníkom. Prvé kúzlo je liečivé, čiže dopĺňa skupine stratené zdravie. Druhé je útočné a hoci ho nemôžete zoslať často, je o to ničivejšie a efektne zasiahne protivníkov. Tretím kúzlom je oživenie exemplara, keď niektorý z vašich hrdinov padne. Ak skonajú všetci traja bojovníci, kúzelník/ kúzelníčka môže rýchlym ťukaním akčného tlačidla rýchlejšie doplniť manu a buď oživí nejakého svojho druha, alebo zaútočí. Pri súboji s bossom to však spravidla veľmi nepomôže.

Úspech v boji závisí nielen na vhodnom aplikovaní útokov, ich spájaní v kombách, používaní  jednorazových relikvií a špeciálnych ničivých výpadov deathblows, ale aj od ochranného štítu. Na obranu celej družiny vám postačí jediné tlačidlo, ale zraneniu od nepriateľa sa vyhnete len pri správnom načasovaní. Môžete dosiahnuť perfektný blok, ktorý vás jednak ochráni a súčasne omráči útočníka alebo do neho odrazí projektil. Okrem toho okamžite získate jeden akčný bod. Štít smiete využívať kedykoľvek a neraz rozhoduje o výhre alebo porážke. Najmä pri rozsiahlejšom boji s bossmi, kde si treba všímať aj takzvané break pointy - chvíle, kedy je protivník oslabený a regeneruje svoje sily. Vtedy máte nakrátko nelimitované akčné body a spôsobíte svojmu cieľu podstatne ťažšie zranenia.

Fallen Legion +
Fallen Legion + My sa nebojíme ani draka!
My sa nebojíme ani draka!


Fallen Legion + Vaše postavy posilňujete drahokamami, ktoré občas vymeníte za lepšie.
Vaše postavy posilňujete drahokamami, ktoré občas vymeníte za lepšie.


Fallen Legion + V nasledujúcej lokalite bude bojovať táto skupinka...
V nasledujúcej lokalite bude bojovať táto skupinka...





Po zdolaní lokality so sériou bojov sa môžete posunúť na ďalší bod na mape, uložiť si hru (ale využíva aj autosave a je to jediný slot na ukladanie), mrknúť sa na svoju kolekciu a hrdinov, alebo si zorganizovať drahokamy. Tie sú dôležité, pretože prinášajú vylepšenia atribútov hrdinov a nové schopnosti. Súčasne môžete mať aktívne maximálne tri kamene, takže ak získate nejaké nové so zaujímavejšími bonusmi, jednoducho ich vymeníte medzi sebou.  

Hru môžete hrať s väčšou výzvou v režime na jeden život, takže ak vaša hlavná postava padne, je definitívny koniec. A odomkne sa vám aj New Game + mód. Iné možnosti už v ponuke nie sú, hoci by sme si vedeli predstaviť napríklad arénu s čoraz silnejšími protivníkmi. V konečnom dôsledku ale ani príbehový režim oveľa viac ako po krátkom čase repetitívne súboje neprináša, takže hra sa vám čoskoro zunuje.

Fallen Legion + pôsobí na PC trochu exoticky a netradične a ak si zvyknete na súbojový systém, môže vás pobaviť. Je to však len o bitkách s nudným podaním príbehu a jednoduchým lineárnym progresom. A aj vzhľadom na to, že dve hry v jednom sú vlastne to isté, len v zelenom, mohla byť cena produktu nižšia a určite pod 20 €. Takže je to akčné, je to iné, hra má určité klady, ale až tak veľmi neohúri.

Fallen Legion +
Fallen Legion + Čaruj princeznička, lebo ťa vymením.
Čaruj princeznička, lebo ťa vymením.


Fallen Legion + Príbeh je podaný fádnymi obrazovkami s textom.
Príbeh je podaný fádnymi obrazovkami s textom.


Fallen Legion + Na mape postupujete po bodoch. Pribúdajú po jednom, no môžete sa vrátiť k predošlým - napríklad aby ste dosiahli lepšie hodnotenie.
Na mape postupujete po bodoch. Pribúdajú po jednom, no môžete sa vrátiť k predošlým - napríklad aby ste dosiahli lepšie hodnotenie.





napísal uni 17.1.2018
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.5
Vo svete
7.0
Ohodnotiť
FALLEN LEGION +
+ originálny súbojový systém
+ odomykanie a výber rôznorodých hrdinov
+ sprievodné udalosti s bonusovými kartami
- jednoduchý lineárny progres
- nudne podaný príbeh
- čoskoro stereotypné


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: YummyYummyTummy, Mintsphere
Štýl: RPG / Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  január 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk