LAYTON’S MYSTERY JOURNEY

LAYTON’S MYSTERY JOURNEY

8.0

Ako vyšetruje prípady slečna Laytonová?

Recenzia na 3DS verziu

Znalci Profesora Laytona vedia, že séria bola dejovo rozdelená na dve silné trilógie. Prvú sme zdolali  ešte na DS, druhá sa rozprestierala medzi dvomi platformami Nintenda. A ako pokračuje? Nečakanou absenciou profesora a nasadením novej hrdinky Katrielle, ktorá má všetky nuansy svojho mentora, ale sami tušíte, že pod pokrievkou sa bude nachádzať predsa len viac zmien.

Na otca Hershela Laytona ostali spomienky, Katrielle má vlastné ambície: založiť detektívnu agentúru a splašiť dobré prípady. Rýchlo sa jej angažujú pomocníci, ako snaživý Ernest a dokonca hovoriaci pes pomenovaný Sherl, ktorý je akoby nultým prípadom, lebo ju požiada, aby zistila, čo sa s ním stalo a prečo sa zmenil. Katrielle stále túži nájsť otca, no súčasne ju čaká séria prípadov v Londýne, kde sa strácajú veci, sú načrtnuté vraždy či iné chuťovky. Buduje si meno i kontakty (často narazí na vyšetrovateľa či novinára) a nikdy nepohrdne dobrým jedlom, pekným oblečením a najmä zamotanou hádankou.

Neradno prezrádzať viac z deja, ten je tradične silným elementom nového dielu. Scenáristi majú opäť novú zápletku, odlišná je jej štruktúra: namiesto celistvej záhady 150 hádaniek a od začiatku do konca má Layton 7 epizódnu povahu. Katrielle čaká dvanásť prípadov, kde je iný motív a spoloční sú hrdinovia, prípadne pár vedľajších postáv. Na jednej strane je to škoda, ak ste zvyknutí týždeň-dva sledovať jediný Laytonov prípad a netrpezlivo čakáte na obrovské odhalenie či sami pripravujete tipy, tu sa doba na riešenie skracuje.


No má to nemalú výhodu: prípad sa dá vyriešiť za 60 až 90 minút, takže epizódne hranie po večeroch či voľnom čase, ktorý si stanovíte, vám akurát vyjde na rozlúsknutie jedného z dvanástich. Odlišný prístup funguje rovnako dobre: snoríte po mieste činu, hľadáte skryté predmety, vediete vyšetrovanie i dialógy, dávate dokopy stopy a potom príde rozlúštenie. A to všetko za kratší čas ako v minulosti. Prirodzene, zápletky už nemôžu byť košaté a obrovské odhalenia po 100 puzzle sa nekonajú v takej miere ako kedysi, no pre handheldový titul je to veľká devíza. Na začiatku prípadu ste z toho spravidla poriadny jeleň a až v poslednej tretine sa vám začne rozjasňovať, čo sa stalo. Berte to ako malé plus – namiesto jednej veľkej záhady viac menších, no stále dobre prepracovaných. Hoci niektoré uhádnete rýchlejšie.

Výhoda nového Laytona je, že sme stále v známom svete. Nechýbajú vedľajšie postavy, ako je Granny, aby naplnili herný systém. A hoci distingvovaný profesor nebehá po prípadoch, jeho dcéra ho dôstojne zastúpi. Nemá až takú odlišnú povahu – hladná po puzzle, neskutočne jej to páli, ibaže vám nedá toľko džentlmenských rád (no mladého či havkáča neraz poučuje). A tým, že je to mladé žieňa, hľadí na módu inak (odievanie je samostatná minihra) a miluje jedlo, takže neváha kvôli nemu odložiť aj kus vyšetrovania. Hershel to nie je, ani nebude – zdieľa rovnakú DNA, pasuje do titulnej úlohy a aj ďalšie postavy v akcii majú charizmu. Asistent Ernest je vďačný cieľ na lekcie v teréne a Sherl starý dudroš. Je tu iná postava inšpektora, s ktorým máte odlišný vzťah, no aj ten má výborne napísaný charakter.

Isté zmeny nájdete aj v interface. Vrchný displej 3DS ostáva vyhradený pre výborné animácie a hlavné dianie, spodný je aktívny. Rozdiel príde v momente, keď už na spodnom displeji nemáte celú aktívnu obrazovku (napr. zobrazenú lokalitu miesta), ostal iba kurzor. Stylusom beháte po ploche spodného displeja, zatiaľ čo kurzor s lupou sa pohybuje na vrchnom a hľadáte aktívne predmety, mince a všetky stopy. Spodný displej neostáva nevyužitý, stále je tu celé menu hry, inventár, riešite tu hádanky a aj mapu Londýna, po ktorom sa pohybujete najčastejšie pešo i na bicykli – ten má vytýčené isté body, kam sa môžete dostať a potom už chodíte po okolí opäť po vlastných. Toto je daň za paralelné vydanie na iOS i Android, kde je pohybové ovládanie nutné na jedinom displeji, zatiaľ čo 3DS má dva. Inak je interface výborný a po skončení kapitoly zobrazuje na každej obrazovke počet puzzle a mincí. Keď je lokalita ešte oranžová, máte v nej čo robiť. Ak je už slabomodrá, vyťažili ste ju naplno.

Investigatívna porcia Katrielle Layton má osvedčené prvky série. Dorazíte na isté miesto (nielen činu) a vidíte na ňom zopár postáv, pekne spracované okolie či bohato vybavený interiér. Na displeji čakajú  tri-štyri skryté mince, postavy sa podelia o bežné dojmy, dajú vám tipy alebo sa rozvprávajú k veci. Novinkou sú skryté predmety, po ktorých sa práši a kurzor ich ľahšie odhalí. Na displeji viete, čo robiť aj vďaka zmene farby kurzora – naháňačka za aktívnymi oranžovými bodmi sa stáva mániou. Znalci už presne tipujú, že minca by mohla byť na vrchu lampy, nenápadnom komíne či strednej zásuvke pod stolom. Veteráni rýchlo vstrebú zmeny, dostanú sa do starých dobrých koľají a všetko šliape ako za Hershela. Čaro pôvodnej série je preč (ostalo na DS), no stále vás čaká dobrá porcia logickej zábavy. A napokon kvalitné hádanky a puzzle.

Vyrojí sa celá plejáda matematických, logických či slovných úloh, ktoré vyžadujú elementárne znalosti aritmetiky (stále ich je dosť), prídu klasické prekladačky zápaliek či predmetov, ako sú digitálne hodinky, rieši sa veľa stratených cestičiek, prepletených potrubí, vystreľujú sa balóny na limitovaný počet ráz. Premenlivá obťažnosť neraz mení vnímanie hry: keď uhádnete riešenie na prvý raz alebo máte výsledok v oku, hra má parádne tempo. No keď zabrzdíte pri ťažkom oriešku, strácate polhodinu a riešenie je v nedohľadne. Platí to pre každý prípad: niekedy zvládnete 5-6 hádaniek hravo a nastúpi jedna segregačná, čo delí začiatočníkov od veteránov. Znalci väčšinou vedia, akým smerom sa pri riešení vybrať, no aj ich čakajú náročné momenty. Slovenskému hráčovi pribudnú ďalšie, ak nepozná nuansy angličtiny. Celkovo je to ľahší diel série, no občas vyžaduje dosť námahy.

Vyšetrovanie a logické hádanie je prekladané viacerými minihrami na odľahčenie mozgových buniek. Môžete si obliecť Katrielle podľa gusta (ocenia najmä slečny), hľadáte stratené predmety, ako farebné makarónky či falošné fúzy, varíte ideálne jedlá a využitie nájde aj havkáč Sherl. Opäť platí, že posun ku Katrielle mierne mení hrateľnosť: silný základ ostáva, no ženský element je vhodne využitý. V tom smere je to pomerne politicky korektná hra, ktorá sa nebojí vymeniť ikonického hrdinu za dámu a ešte jej aj trošku pomôcť vyznieť menšími zmenami. Ako variácia obstojí.


Jediným väčším rozdielom bude priebeh hry. Keď veľký prípad strieda tucet menších, nedostaví sa to obrovské finále s veľkým zadosťučinením, ale všetko nejako do seba zapadne, a zrazu je koniec. Azda tento jediný fakt môže prekážať milovníkom série zvyknutým škrípať zubami do záverečných titulkov, ktoré ich odmenia a aj ich namáhané mozgy. Lebo neraz to odhalenie páchateľa alebo dumanie, čo tá skrinka alebo stroj robia, vás natoľko odzbrojili, že nejeden hráč po skončení dal predsa aj repete. Tie puzzle mal už za sebou a riešenia poznal, takže sa mohol naplno venovať vstrebávaniu príbehu. Tu je end-game obsah riešený inak – môžete sa vrátiť do starých prípadov i lokalít, doriešiť otvorené veci, či si dopriať pár bonusových. Budete mať čo riešiť, aj denné hádanky trúbia na svoj návrat.

Kúzelná kreslená grafika na 3DS nesklame a autori napratali do ponúkaného rozlíšenia, čo mohli. Stále to zaberá, postavy sú svojské, majú charizmu a britský dabing náramne pomáha. Navyše animácie vedia z 3DS vytlačiť celkom pekné filmové momenty. 3DS je jasná voľba systému, pre mnohých už aj z nostalgie, že si ju spájajú s Nintendom.

A to je presne devíza štúdia (Level 5) a distribútora, ktorý chce mať odlišné hry na svojej platforme. Nielen ikonického Pikmina, Metroida či Maria s Luigim, ale aj ďalšie tituly, ktoré majú iný žáner a aj sa viac prihovárajú dámskemu publiku. Katrielle Layton bude hráčkam imponovať a aj nejeden hráč možno pookreje, že mladá baba je dobrá voľba. Drobné zmeny v interface a väčšie v štruktúre budete vstrebávať, ale slúžia ako vítané osvieženie do etablovanej série. Nestalo sa nič zásadné, tá atmosféra poctivých príbehov, charizmatických hrdinov a bohatého sveta pretrvala.


napísal Korec 9.11.2017
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
LAYTON’S MYSTERY JOURNEY
+ sympatickí hrdinovia
+ solídne napísané epizódy
+ štruktúra menších prípadov
+ osvedčené vyšetrovanie i herný systém
+ rozmanité hádanky s rôznou náročnosťou
+ obsah po titulkoch a bonusové úlohy
- chýba gradácia na ceste do finále
- séria sa postupne vyčerpáva


RECENZIE HRÁČOV
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18426)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk