SAMSUNG 55'' - UE55MU8002

SAMSUNG 55'' - UE55MU8002

8.5

Parádne farby v 4K s HDR

4K éra sa už začala a ak chcete od vášho televízora viac, možno je správny čas poohliadnuť sa po novom.  Výroba 4K odštartovala pred niekoľkými rokmi, technológie sú už odskúšané, všetko je dotiahnuté a aj ceny začínajú byť zaujímavé. 

4K TV s HDR už dostanete od tých 500 eur, ale, samozrejme, čím drahší televízor, tým vyššia kvalita. Ak nejdete do OLED a QLED, viete sa od 700 do 1500 eur dostať na veľmi dobý pomer výkonu a ceny. Samozrejme, záleží od uhlopriečky. Osobne by som povedal, že na 4K sú ideálne obrazovky okolo 47-55 palcov, tie sú ešte v primeraných cenách a dostatočne veľké, aby ste si rozlíšenie mohli vychutnať. 

Konkrétne my sme na test mali Samsung UE55MU8002, tohtoročný model, ktorý je dizajnovo decentný, s dobrým výkonom a ponukou a primeranou cenou. 

Špecifikácie

Rozlíšenie: 4K  3840 x 2160 - 10-bitové farby
Uhlopriečka 138 cm
Technológia: Quantum Dot 
HDR:  HDR1000
Tunery: duálny tuner  DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC
Index kvality obrazu PQI: 2300
Konektivita:
4x HDMI, 3x USB, CI+, LAN, WiFi, DLNA, MHL, HbbTV,
Systém: Tizen OS, aplikácie, web browser, HDD podpora
Zvukový výkon RMS: 60W
Maximálny odber: 210W

TV ponúka jednoduchý a elegantný dizajn s malým strieborným rámikom okolo obrazovky, hrúbkou na okrajoch len okolo centimetra a ak si ho nebudete vešať na stenu, ponúka podstavec v Y-tvare rovnako v hliníkovej farbe. Cez ten môžete do TV vyviesť aj káble tak, aby ich nebolo vidieť.  Prekvapivo kvalitne je spracovaná zadná časť televízora, ktorá je pásikavá s dizajnovým predelom hliníkového pásu. 

Vzadu v samotnom TV je len vstup na napätie a dátový kábel, je tam slot na CI kartu. Dôležité je, že všetky štyri HDMI porty, dva USB porty a optický zvykový port sú v externom zariadení, ktoré pripojíte do TV cez dátový kábel. Znamená to, že nemusíte pri nových zariadeniach riešiť káblovanie vzadu na TV, ale len do malej skrinky pripojíte ďalší kábel. Je to veľmi dobrý systém, hlavne ak máte televízor zavesený na stene, nemusíte tak každý nový kábel preťahovať cez stenu. Rovnako rýchlo pripojíte a odpojíte disk a nemusí vám visieť zavesený na TV prijímači.

Dopĺňa to ešte jednoduché moderné ovládanie, ktoré nemá štandardné desiatky tlačidiel, ale len jednoduchý D-pad, niekoľko menu tlačidiel, a hlavne tlačidlá na zvuk a programy.  Plus má mikrofón na ovládanie hlasom, ak by ste chceli ovládať takto. Po slovensky však TV nerozumie. Ak by vám takéto ovládanie nestačilo, Samsung má aj aplikáciu na mobiloch, ktorú si môžete stiahnuť a ovládať televízor pomocou nej. Hlavne je zameraná na spúšťanie aplikácii.

Samsung 55'' - UE55MU8002
Samsung 55'' - UE55MU8002 Samsung ponúka minimálistický hliníkový rám a elegantný stojan.
Samsung ponúka minimálistický hliníkový rám a elegantný stojan.


Samsung 55'' - UE55MU8002 Všetka kabeláž z TV je vyvedená do externého boxu pre jednoduchšie pripájanie zariadení.
Všetka kabeláž z TV je vyvedená do externého boxu pre jednoduchšie pripájanie zariadení.


Samsung 55'' - UE55MU8002 Ovládanie je minimalistické, zbavilo sa všetkých zbytočných tlačidiel a pridalo ovládanie hlasom.
Ovládanie je minimalistické, zbavilo sa všetkých zbytočných tlačidiel a pridalo ovládanie hlasom.





TV funguje na Tizen systéme Samsungu, ktorý je jednoduchý a rýchly. Je tam štvorjadrový procesor, a teda nebudete mať problém ani s trhaním menu, ani s rýchlosťou a ani s prehrávaním 4K videí, na všetko tam je dostatok výkonu. 

Samotné menu je veľmi dobre spravené, zobrazí sa na spodnej časti obrazovky a máte na výber nastavenia s rýchlymi výbermi zameranými na kvalitu obrazu, zvuk, PiP alebo pripojenie k wifi. Ak budete chcieť detailnejšie môžete ísť ďalej do submenu. Nastavenia dopĺňa výber zdrojov, kde TV rozozná pripojené zariadenia cez HDMI, pridá im ikonku aj k Xboxu alebo Skylinku, alebo disku, celé to dopĺňa všeobecné vyhľadávanie a aplikácie.

Samozrejme, ponuka aplikácii je obmedzenejšia vzhľadom na Tizen, ale stále obsahuje všetko dôležité, a teda je tam Netflix, HBO Go, Amazon, Google videá, niekoľko našich lokálnych aplikácii, ale dôležité je, že tam je internetový prehliadač, YouTube, Facebook video. Nechýba možnosť zrkadlenia obrazu z mobilu alebo vysielanie obrazu z PC.

Výpis aplikácii je rovno v úvodnom menu obrazovky, kde sa vám zobrazí zoznam nainštalovaných. Pridajú sa k nim ikonky zariadení a teda aj konzol. Napríklad Xbox One, pri ktorom TV vie spustiť a ovládať konzolu aj cez svoj ovládač, automaticky vtedy vie nastaviť režim obrazu a zvuku na herný. K tomu základné menu a základné možnosti môžete priamo riešiť bez gamepadu. Čo je veľké plus, je tam priamo pridaný Steam Link a po pripojení klávesnice a myši alebo gamepadu teda môžete spustiť svoje hry z PC aj na TV. Kvalita je vzhľadom na streaming nižšia, ale nie tak, aby to z dvoch-troch metrov výraznejšie vadilo. 

Ak by ste sa náhodou chceli na TV hrať bez konzoly alebo PC, tu bude vaša ponuka obmedzená na pár jednoduchých hier, ako hadík, nejaké logické veci, kvízy, nič väčšie. Osobne by mi niečo výraznejšie v TV nechýbalo, ale ak by ste niečo podobné chceli, tu to na rozdiel od TV s Androidom nenájdete.

Samsung 55'' - UE55MU8002
Samsung 55'' - UE55MU8002 Porovnanie ôsmich rokov evolúcie Samsungu, skok z 1080p na 4K HDR.
Porovnanie ôsmich rokov evolúcie Samsungu, skok z 1080p na 4K HDR.


Samsung 55'' - UE55MU8002 4K obraz je v hrách veľmi ostrý a HDR mu pomáha, nie je extra intenzívne ale na svoju kategóriu dobré.
4K obraz je v hrách veľmi ostrý a HDR mu pomáha, nie je extra intenzívne ale na svoju kategóriu dobré.


Samsung 55'' - UE55MU8002 Pre prepojenie s Xbox One X konzolou si musíte zapnúť HDR podporu pre HDMI port a dostanete kompletnú podporu všetkých funkcii.
Pre prepojenie s Xbox One X konzolou si musíte zapnúť HDR podporu pre HDMI port a dostanete kompletnú podporu všetkých funkcii.





TV sa vie prepojiť s väčšinou štandardných zariadení a koordinovať ich cez svoje ovládanie, aj keď osobne mi samsungový Skylink nevedel priamo detegovať a vtedy je potrebné hľadať signál na prepnutie programu manuálne. V každom prípade, ak by som už išiel do tohto TV, Skylink by som riešil rovno CI kartou bez externého set-top boxu. Televízor vie totiž plánovať a nahrávať, má dva tunery, a teda žiadne obmedzenia pri nahrávaní a sledovaní. Funguje to ako na satelit, tak aj káblovku a aj na terestriálne vysielanie. V zásade vám TV umožní vyhodiť set-top box. 

Popri nahrávaní vie TV aj prehrávať všetky základné formáty videí, a teda MP4, MKV, nemá problém ani s titulkami alebo viacerými stopami zvuku. K tomu má už aj nový H.265 kodek. Rovnako 4K videá idú rýchlo a zobrazujú sa kvalitne. Browsing v adresároch s náhľadmi videí je tiež slušný a rýchly.

Obraz je na TV veľmi kvalitný, Samsung má parádne zachytenie farieb aj v tejto strednej triede a určite tam budete spokojní. Samotné HDR je vzhľadom na kategóriu stredne kvalitné, Samsung si ho označuje ako HDR1000 s priamou podporou HDR10. Podľa nameraných hodnôt dosahuje svietivosť okolo 600 nitov (QLED verzie majú 900 nitov). Samotná obrazovka má edge podsvietenie, teda nasvietenie od krajov a nie lokalizované pod určitými zónami ale napriek tomu vie pekne zachytiť nasvietené miesta na obraze. V hrách to veľmi dobre vyznieva a v podporovaných hrách obraz je živší a presvietenia sú intenzívnejšie bez toho, aby sa strácala kvalita detailov tmavších miest.

Ak budete chcieť HDR zapnúť pre konzolu či už Xbox One X,S alebo PS4 Pro, musíte ho povoliť v menu - nastavenia - všeobecné - správca externých zariadení a tam pod HDMI UHD Color nastavíte HDMI, na ktorom máte pripojenú konzolu. Rovnako v tomto menu sa zapína herný režim. Ten zaistí nízku 23 ms odozvu, a teda TV vám obraz nebude spomaľovať ani s aktivovaným HDR. Môžem povedať, že 4K obraz s HDR je na TV veľmi kvalitný. 

Čo sa týka spotreby, na 55 palcov je od 60 do 130W pekná hodnota. Hlavne záleží od intenzity podsvietenia a aktuálneho využitia HDR, ale napríklad prirodzený režim obrazu pri štandardnom sledovaní TV berie 65W (pre porovnanie na starom osemročnom 37-palcovom 1080p Samsungu je to 160W v bežnom móde). V sleep móde ide s minimálnym odberom pod 1W.  Ak máte starý ešte nie-LED televízor, určite sa oplatí prejsť na nový TV, keďže zníži ako spotrebu TV, tak vás môže oslobodiť od ďalšej spotreby set-top boxu.

Samsung 55'' - UE55MU8002
Samsung 55'' - UE55MU8002 Samsung používa svoj Tizen OS, ktorý má menej aplikácii, ale všetky základné videoaplikácie tam nájdete. Z hier tam sú len smiešne malé záležitosti.
Samsung používa svoj Tizen OS, ktorý má menej aplikácii, ale všetky základné videoaplikácie tam nájdete. Z hier tam sú len smiešne malé záležitosti.


Samsung 55'' - UE55MU8002 Menu je jednoducho a elegantne vyriešené so zoznamom aplikácii v spodnom pásiku a jednoduchým prepájaním a prestavovaním základných prvkov.
Menu je jednoducho a elegantne vyriešené so zoznamom aplikácii v spodnom pásiku a jednoduchým prepájaním a prestavovaním základných prvkov.


Samsung 55'' - UE55MU8002 V hlbších menu sa už môžete pohrať s nastaveniami obrazu a zvuku a pozapínaním doplnkových funkcii, ako je herný mód.
V hlbších menu sa už môžete pohrať s nastaveniami obrazu a zvuku a pozapínaním doplnkových funkcii, ako je herný mód.





Keď to zhrnieme, Samsung UE55MU8002 je kvalitný 4K HDR televízor, ktorý ponúkne kvalitný obraz a verné farby a doplní to prakticky všetkým, čo od TV požadujete. Teda má podporu terestriálneho, satelitného a káblového vstupu, nahrávanie a prehrávanie filmov, podporuje video aplikácie veľkých streamovacích službieb, ako Netlifx alebo HBO Go. Pre hráčov je veľmi dobrým doplnkom aj Steam link, kde si na TV priamo zahráte hry z vášho PC a nechýba priama podpora konzol s herným módom. Nakoniec odozva je nízka a nebude vám kaziť zážitok z hrania.

Cenovo Samsung 8000 TV s uhlopriečkou 49 a 55 palcov dostanete za približne 1000-1500 eur. Pričom na 55-palcovú verziu sú v niektorých obchodoch akcie a suma okolo tisícky, čo je parádny pomer ceny a výkonu.  Ak by ste chceli väčší TV, za 65-palcovú verziu zaplatíte okolo dve tisícky.

Ak by ste sa chceli poobzerať po iných 4K HDR TV, tu sme zhrnuli detailnejší prehľad TV rôznych značiek.


napísal saver 16.11.2017
Páči sa mi! (+12)
8.5
SAMSUNG 55'' - UE55MU8002
+ ostrý 4K obraz s decentným HDR
+ kvalitné farby obrazu
+ rýchly systém
+ rýchla, 23ms odozva pre hranie
+ priama podpora ovládania konzol a zapracovaný Steamlink na prepojenie s PC
- edge podsvietenie intenzite HDR nepomáha
- len základná ponuka aplikácii


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk