PANKAPU: THE DREAMKEEPER

PANKAPU: THE DREAMKEEPER

7.0

Plošinovka, ktorá možno zaženie vaše nočné mory

Recenzia na PC verziu

Vývojári z Too Kind Studio sa rozhodli potešiť hráčov plošinoviek, ktorí im vyjadrili svoju podporu. Výsledkom bola úspešná kampaň na Kickstarteri. Vďaka nej sa zrodila akčná 2D skákačka Pankapu s RPG prvkami a nelineárnym postupom.

Všetko to začína nočnou morou dievčaťa menom Djahara. Jej zlé sny prichádza zahnať otec, ktorý jej rozpráva príbehy z rozprávkovej vysnenej krajiny Omnia, kde žijú všetci v harmónii. Jedného dňa však hranicu Omnie prekročia temné kreatúry, ktoré do nej vnesú nočné mory. Z posledných zbytkov sily, počas chaosu vytvorí boh snívania Iketomi svojho najlepšieho bojovníka menom Pankapu. Toho posiela do boja proti temným kreatúram. Jeho úlohou je objaviť zdroj invázie a vrátiť všetko do pôvodného stavu.

Samotný príbeh teda ničím neprekvapí a je typický pre mnoho priemerných plošinoviek. Autori pomocou neho vlastne len chceli dať hráčom dôvod k tomu, prečo skákať, bojovať a posúvať sa vpred. To, čím vás však chce Pankapu upútať, je jeho vizuálna stránka, ktorá ide ruka v ruke s výbornou optimalizáciou. Dopĺňa ju jemný, orchestrálny soundtrack. S jeho pomocou sa cítite naozaj ako v rozprávke. Vizuál vás uchváti hneď od začiatku, pretože budí skutočne výnimočný dojem. Levely sú farebné a pôsobia naozaj kúzelne. Presne tak, ako má vyzerať rozprávková krajina, v ktorej sa celé dobrodružstvo odohráva.

Pankapu: The Dreamkeeper
Pankapu: The Dreamkeeper Hrubá sila je presne to, čo na nepriateľov platí.
Hrubá sila je presne to, čo na nepriateľov platí.


Pankapu: The Dreamkeeper Tak kto z koho?
Tak kto z koho?


Pankapu: The Dreamkeeper Medzi nepriateľmi nechýbajú ani pľujúce stromy.
Medzi nepriateľmi nechýbajú ani pľujúce stromy.





Práve rôznorodosť jednotlivých levelov je jedným z najväčších kladov celej hry. Prostredie pokrývajú živé farby, pričom v pozadí žiaria pekné, maľované horizonty. Zmena prichádza prakticky po každej úrovni a prináša naozaj rozmanité miesta, kde stretnete rôzne bytosti. Tie stoja buď proti vám, alebo vám s niečím pomáhajú, či opisujú ich situáciu a chcú pomoc od vás. Samotné postavičky vás však nijako extra neohúria a sú skôr dôvodom na to zastaviť sa, prehodiť pár slov v dialógu, odpočinúť si od skákania a môžete ísť ďalej. To, samozrejme, v prípade, že stretnete kladnú postavu. V prípade záporákov budete musieť bojovať.

V ceste vám budú stáť rôzni nepriatelia, od netopierov, cez čudné tvory s mechanickou rukou, fialové masy, ktoré sa po údere rozpadnú na menšie kúsky, až po rôzne rastliny, ostne či jamy levové. Bojové schopnosti Pankapua sa sústredia na jeho meč a štít. Ide teda o základ, ktorý nesmie chýbať žiadnemu rytierovi, ktorý zachraňuje rozprávkovú krajinu. Váš hrdina môže sekať, vykrývať útoky, samozrejme, skákať, či využívať rôzne špeciality, akou je napríklad hod mečom. Tie sú obmedzené a ich silu dopĺňate zbieraním usmievavých kúzelných guľôčok Mudjins. Zbierať ich je niekedy skutočná výzva, pretože sa nachádzajú na miestach, kde je obťažné dostať sa, prípadne budete potrebovať rýchle reflexy.

Neskôr môže hlavný hrdina odomknúť dve nové formy, ale ani v podobe lukostrelca alebo mága sa hrateľnosť zásadne nemení. Pankapu pripomína plošinovky zo starej školy. V zásade neprekvapí a herný koncept je obmedzený na minimum. Interakcia postavy a prostredia je totiž skutočne jednoduchá.

Pankapu: The Dreamkeeper

Lacne pôsobí aj umiestnenie nepriateľov, ktorých zo začiatku nie je ťažké prekonať. Pankapu totiž nie je žiadny Cuphead, aj keď obťažnosť sa začne postupne zvyšovať. Nepôjde však o žiadne hardcore a s hrou by nemali mať problém ani mladší hráči, ktorých Pankapu pravdepodobne zaujme najviac. Skúsenejších hráčov však nepotešia časté loading obrazovky, ktoré vidíte na sekundu, kým zomriete a sprevádzajú prechody do jednotlivých levelov. Ich prechod vám uľahčia aj rôzne menšie či väčšie vylepšenia, ktoré dostávate počas hrania. Zdokonaľujú vaše schopnosti a zaujímavo okoreňujú hru. Niekedy som sa totiž pristihol, že sa ženiem dopredu len preto, aby som videl, čo nové si na svojho hrdinu môžem odomknúť. S pomocou vylepšení sa cítite silnejší a hra sa stáva miestami ľahšia, pričom získavate viacero nových možností.

Budete napríklad môcť útočiť na väčšie vzdialenosti, liečiť sa, teleportovať a mnoho ďalších vecí. V tomto prípade je fajn, keď sa necháte prekvapiť. Postup vpred nie je striktne lineárny. Hra vás nemá problém nechať nakuknúť do viacerých uličiek, v ktorých môžete nájsť zaujímavé veci. Cestu vám, samozrejme, budú lemovať kontrolné body. Tie mi s počiatočnou obťažnosťou pripadali smiešne, no verte mi, že neskôr vás ich prítomnosť poteší.

Pankapu je vo výsledku dobrou, no miestami priemernou zábavou. Od začiatku je jasné, že to autori hrajú najmä na audiovizuálnu stránku, ktorá je skutočne očarujúca. Rozprávanie príbehu je takpovediac plošinovkový štandard, čo dopĺňa klasická hrateľnosť pripomínajúca old school hry. To, čo však Pankapu chýba, je viac nápadov. Často je totiž naozaj cítiť, ako by sa autori báli experimentovať a vo výslednej hrateľnosti priniesli len jednoduchý, rokmi overený základ. Ten síce neurazí, no nedokáže ani ničím prekvapiť alebo prilákať. Ak ste podobný koncept videli alebo hrali už stokrát, jediné, čo si z hry zapamätáte, je jej vizuál. Poteší však aj stupňujúca sa náročnosť a rôzne vylepšenia hrdinu, ktoré sa síce snažia okoreniť hru, no vo výsledku to nestačí na to, aby Pankapu vyčnieval medzi konkurenciou. Ak však hľadáte klasickú plošinovku, od ktorej nečakáte nič extra, Pankapu nebude krok vedľa.

Pankapu: The Dreamkeeper
Pankapu: The Dreamkeeper Úrovne sú naozaj očarujúce.
Úrovne sú naozaj očarujúce.


Pankapu: The Dreamkeeper Rozprávkové kúzlo cítiť všade.
Rozprávkové kúzlo cítiť všade.


Pankapu: The Dreamkeeper V leveloch sa môžete vybrať viacerými cestami a ani prechod po mape nie je lineárny.
V leveloch sa môžete vybrať viacerými cestami a ani prechod po mape nie je lineárny.






napísal Gam_er 13.11.2017
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
PANKAPU: THE DREAMKEEPER
+ očarujúca audiovizuálna stránka
+ výborná optimalizácia
+ zaujímavé vylepšenia
+ pocit z klasických plošinoviek
- orezaná hrateľnosť
- málo nápadité
- menej zaujímavé postavy
- nepríjemné loadingy
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core CPU, 1 GB RAM, 512 MB VGA, OS Win Vista


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Too Kind Studio
Štýl: Akcia / RPG
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk