DISTRUST

DISTRUST

8.0

Nezamrznite, buďte v strehu a nikomu neverte

Recenzia na PC verziu

Máte radi sci-fi a horory? Poznáte film Vec  s Kurtom Russelom, prípadne Vec: počiatok, ktorý zmapoval udalosti pred pôvodným dielom? Neuvádzame ich náhodou, hra Distrust je totiž inšpirovaná práve filmovou klasikou Johna Carpentera z roku 1982, hoci sa vydáva trochu inou cestou. Ak teda chcete zažiť niečo podobné na vlastnej koži a bojovať o prežitie nielen s extrémnou zimou, ale aj podivnými úkazmi a entitami, nasadnite do vrtuľníka.

Všetko sa začína pádom helikoptéry so záchranárskym tímom v blízkosti arktickej základne. Haváriu prežije dvojica, prípadne trojica, ktorú si zvolíte v úvode hry spolu s obťažnosťou. Dobrodružný režim je o niečo jednoduchší, ale skôr by sa dalo povedať, že je o niečo menej náročný, no v skutočnosti dá aj ten poriadne zabrať. Výhodou sú vopred označené budovy na mape, ale pri postupe odomknete len dve z viac ako desiatky nových postáv. Iba náročnejší režim obsahuje všetky trofeje a tajné zakončenie príbehu.

Distrust
Distrust Všetko sa začína pádom vrtuľníka v blízkosti polárnej základne.
Všetko sa začína pádom vrtuľníka v blízkosti polárnej základne.


Distrust Prehliadanie objektov je kľúčové. Pri postupe odomknete aj nové postavy a Steam trofeje.
Prehliadanie objektov je kľúčové. Pri postupe odomknete aj nové postavy a Steam trofeje.


Distrust Niekedy sú pred vami voľby, ktorých dopad určí pomyselná minca.
Niekedy sú pred vami voľby, ktorých dopad určí pomyselná minca.





Pri výbere osôb je dobré prihliadať na ich vlastnosti, najmä odolnosť voči zime a špeciálnu schopnosť. Napríklad Irmu oceníte vďaka tomu, že vydrží dlhšie bez jedla, čo je v drsných podmienkach jeden z kľúčových faktorov. Olaf spotrebuje menej paliva pri kúrení a generátory, ktoré uvedie do prevádzky, fungujú dlhšie. Opäť dôležité veci. Každá z ďalších postáv má nejakú vlastnú špecialitku, napríklad sa priebežne lieči alebo má opravárenskú výbavu atď.

Nie je na škodu prejsť si krátku, ale poučnú výuku a potom sa už v hre rýchlo zorientujete a intuitívne budete postupovať v boji o život v šiestich zónach. Každá obsahuje niekoľko budov, ktoré musíte prehľadať, aby ste našli kľúčové predmety na otvorenie brány do ďalšej zóny. A v tej poslednej...veď uvidíte. Možno - ak sa tam vôbec dostanete. Jednotlivé zóny síce nie sú veľmi rozsiahle, ale splniť hlavnú úlohu a udržať pritom pri živote členov skupiny (alebo aspoň jedného), je poriadna zaberačka. Postupujete v reálnom čase, ale hru si môžete zapauzovať a v pokoji prezrieť okolie. Pauza je aj pri vstupe do spoločného inventára, kde veci použijete jednoduchým potiahnutím na maketu postavy.

Jednotlivým osobám v hre zadávate úlohy, ktorých zmyslom je zabezpečenie potrebných surovín a vhodných podmienok, aby ste dokázali odolávať extrémnym situáciám. Kľúčové sú tri faktory - teplo, energia a nasýtenie. Bez potrebných úkonov sa ukazovatele všetkých troch parametrov v prípade každej osoby priebežne znižujú. A keď sú kriticky nízke, daná postava znáša dôsledky. To znamená, že je oslabená a menej odolná, pomaly jej klesá ukazovateľ života a môže až upadnúť do bezvedomia a následne zomrieť. Tento stav navyše býva sprevádzaný halucináciami, narastajúcim šialenstvom či depresiou. To vedie k zhoršeným výkonom aj videniu a agresivite.

Teplota tela sa rapídne znižuje pohybom po otvorenom priestranstve a v interiéri, kde sa nekúri. Pomáha čo najteplejšia vetrovka, ale hlavne utiahnutie sa do budovy, ktorú vyhrieva pec. Do tej však treba pravidelne vkladať uhlie alebo drevo z rozbitých debničiek. Navyše musíte pozatvárať okná v okolitých miestnostiach, prípadne opraviť vchodové dvere, inak sa nedostaví potrebný efekt a mrznete ďalej. Keď je všetko v poriadku, ukazovateľ teploty rázne stúpa, ale tak ako všetko ostatné, je to len dočasný stav.  V budovách sú navyše generátory na tekuté palivo, ktoré dopĺňate zo sudov a naplnených bandasiek. Generátor nielen osvieti a sprehľadní celú budovu, ale aj umožní ľuďom vykonávať rýchlejšie všetky činnosti. V tme im totiž všetko trvá nepomerne dlhšie a pohybujú sa oveľa pomalšie.

Permanentne treba dbať aj o plný žalúdok. Aby členovia expedície nekapali od hladu, musia jesť. V budovách narazíte na cukríky, energetické tyčinky, instantné polievky a ďalšie potraviny a nápoje. Niektoré sa dajú uvariť na sporáku a vtedy je ich účinok vyšší a neraz pridávajú bonusy navyše. Napríklad horúca káva nasýti aj zahreje a osvedčí sa proti únave. Ale pozor, sú aj jedlá ktoré môžu vyvolať otravu. Tú zastavíte nájdenými pilulkami, no ak sú po záruke, môžu viac uškodiť ako pomôcť.

Ľuďom treba dopriať aj dostatočný odpočinok, aby mali dostatok energie. Predídete tak vyčerpaniu a halucináciám. Na to potrebujete posteľ alebo pohovku a tie sa ani zďaleka nevyskytujú v každej budove. A keď už ich nájdete, môžu byť rozbité a treba ich opraviť - tak ako rozpadnutú pec, rozmlátené vchodové dvere a ďalšie  objekty, ktoré len po zreparovaní plnia svoju dôležitú funkciu. Spánok však so sebou prináša nielen odpočinok, ale aj veľké riziko. Ako totiž zistíte z objavených odkazov, ale aj na základe vlastných skúseností, pri dlhom vylihovaní sa v oblasti začínajú zhmotňovať nebezpečné anomálie a kreatúry. Väčšinou majú podobu gule, ktorá sa pohybuje po okolí a prenasleduje osoby, ktorým spôsobuje nepekné zranenia.  

Entity, ktoré vás ohrozujú, sú čoraz nebezpečnejšie a škodia aj nepriamo, napríklad rozbíjajú zariadenia a nábytok, ktoré potom musíte znovu dávať dokopy. Ich pôsobenie a sily môžu byť rôzne v závislosti od elementu, s ktorým sú spojené. Od toho sa odvíjajú aj ich slabosti. Niektoré anomálie napríklad priťahuje veľká horúčava, ktorá naopak iný druh zabíja. Takto ich niekedy dokážete zneškodniť, často vám však nezostáva nič iné, len utiecť a vyhýbať sa im. Ak máte šťastie, nájdete aj účinnejšie prostriedky, ako je pištoľ s nábojmi, takže votrelcov skrátka zastrelíte. Ale asi nemusím zdôrazňovať, že munície veľa nie je a treba ňou šetriť.
 
V budovách je ideálne prehliadať všetko - skrine, stoly, stolíky, regály, debny. Nájdete v nich teplejšie bundy, opravárenské náradie, pílky a sekery na štiepanie drevených objektov, medikamenty, obväzy na zranenia, ktoré si spôsobíte aj nechtiac pri prehliadaní vecí. Príležitostne narazíte na mimozemské objekty, ktoré prinesú jednorazový bonus - napríklad okamžite doplnia zdravie alebo zvýšia ukazovateľ tepla na maximum. Inokedy však namiesto toho zrania a ublížia.

Distrust
Distrust Vyrábame bombu, ingrediencie treba dávať v správnom poradí podľa návodu.
Vyrábame bombu, ingrediencie treba dávať v správnom poradí podľa návodu.


Distrust Z tejto zóny sa môžeme dostať len po prenesení vriec na určené miesto. Máme neželanú spoločnosť.
Z tejto zóny sa môžeme dostať len po prenesení vriec na určené miesto. Máme neželanú spoločnosť.


Distrust Nástroje a užitočné predmety nestačí len nájsť, musíte ich aj opravovať.
Nástroje a užitočné predmety nestačí len nájsť, musíte ich aj opravovať.





A potom s tu rôzne spínače, ktoré neraz súvisia priamo s vašou úlohou, spomínaný sporák a tiež dielenský stôl.  Pri ňom si môžete z nájdených pások, kusov dreva a súčiastok opraviť pracovné náradie - pílky, sekery,  lopaty, ktorými odhrabete zasypané dvere (dá sa to aj rukami, ale oveľa pomalšie a rýchlo pritom mrznete) alebo šperháky. Tie zas slúžia na otváranie zamknutých dverí, ak nemáte iné prostriedky. Môžete nájsť zväzok kľúčov, ktoré síce otvoria všetky bežné dvere, ale dlho trvá, kým nájdete ten správny. Páčidlo a šperháky to zvládnu rýchlejšie, lenže sa opotrebúvajú a lámu. 

Niekedy máte pri rôznych činnostiach možnosť skúsiť šťastie a napríklad risknúť špeciálny trik na otvorení dverí. Alebo máte pocit neistoty, no môžete napriek tomu pokračovať vo varení kávy. Po vašej voľbe sa zatočí pomyselná minca, ktorá určí, či ste mimoriadne uspeli alebo kriticky zlyhali. Môžete tak získať nejakú výhodu, napríklad okamžitú regeneráciu zdravia, alebo sa pri vás zjaví nepriateľ. Šanca je vždy 50 na 50.

Rozloženie budov a výskyt vecí sa pri každej novej hre mení. A taktiež zadania. Vždy je to síce o otvorení dverí do ďalšej zóny, ale líšia sa spôsoby, ako to urobiť. Niekedy treba nájsť číselný kód zapísaný na niekoľkých útržkoch, inokedy prejsť cez toxickú miestnosť, kde potrebujete chemické obleky. V ďalšom prípade musíte aktivovať generátory, použiť spínače v správnom poradí alebo preťažiť sieť. Zaujímavá je výroba bomby podľa návodu, aby explodoval vchod alebo odpratanie závalu snežným pluhom, ktorému treba najskôr dobiť batériu. Vďaka slušnej rozmanitosti je priebeh hry vždy trochu iný, ale zakaždým je to výzva.

Nečakajte, že hru prejdete na prvý raz. Pravdepodobne sa vám to nepodarí ani na druhý, tretí. Tvorcovia vám progres nijako neuľahčia. Hra sa ukladá len automaticky, keď z nej vyskočíte a potom pokračujete tam, kde ste prestali. Ak zahynie celá vaša družina, postup sa zmaže a môžete ísť pekne od začiatku. Spočiatku bude veľkým úspechom dostať sa do pokročilých zón a nepodľahnúť príliš skoro kreatúram, ale hlavne nepriaznivým vplyvom mrazivej a bezútešnej krajiny. No ak ste fanúšikmi survival žánru, do boja o prežitie sa s vervou budete púšťať stále znova a spestria vám to nové odomknuté postavy a pozmenené budovy aj ich obsah.

Distrust
Distrust V každej budove je generátor a pec. Okrem paliva treba niekedy zatvoriť okná alebo opraviť dvere, inak sa nezohrejete.
V každej budove je generátor a pec. Okrem paliva treba niekedy zatvoriť okná alebo opraviť dvere, inak sa nezohrejete.


Distrust Väčšinou to dopadne takto - niekto skolabuje a umiera, iný zošalie.
Väčšinou to dopadne takto - niekto skolabuje a umiera, iný zošalie.


Distrust Postavy majú zdieľaný inventár a každý predmet má svoj význam.
Postavy majú zdieľaný inventár a každý predmet má svoj význam.




Izometrická grafika je nenáročná, ale veľmi dobre vystihuje bezútešné prostredie. Všetko si môžete priblížiť a otáčať. V budovách máte dobrý prehľad o objektoch, s ktorými interagujete myšou a klikaním na krúžky, čo pri danom objekte vyjadrujú dostupné aktivity. Postavy si prepínate v spodnej časti obrazovky a ich statusy vidíte v pravom hornom rohu. Jednoduché, intuitívne, prehľadné. Hudba je správne tiesnivá a tajuplná ako všetko okolo vás.

Distrust je veľmi nápaditá hra, v ktorej vám bude napriek treskúcim mrazom poriadne horúco. Spôsob využitia survival prvkov pripomína This War of Mine, ale v tomto prípade izometrický pohľad umožňuje lepšiu interakciu s prostredím ako 2D forma od 11 bit Studios. Obidva tituly sú však veľmi pôsobivé a návykové. A môžete veriť tomu, že boj o prežitie v Distrust vás nenechá chladnými. Pre istotu sa však nezdržujte na otvorenom priestranstve a dobre si zakúrte.


napísal uni 29.9.2017
Páči sa mi! (+6)
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
7.5
Ohodnotiť
DISTRUST
+ tiesnivá atmosféra za polárnym kruhom
+ permanentný boj o udržanie ľudí pri zmysloch a pri živote
+ náhodne generované zóny a úlohy
+ nádych tajomstva
- v niektorých situáciách ste bezradní a nemáte si ako pomôcť
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i3 560 3.33 GHz, 4 GB RAM, GeForce 9600 GT, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Alawar Premium / Cheerdealers
Štýl: Stratégia / Survival
Dátum vydania:  august 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Distrust 29.9.2017
| Distrust - Trailer 23.6.2017
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19432)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk