AIR MISSIONS: HIND

AIR MISSIONS: HIND

7.5

Blíži sa dunenie lietajúceho tanku a vaša smrť

Recenzia na PC verziu

Hier s vrtuľníkmi v hlavnej úlohe nie je veľa, bez ohľadu na to, či berieme do úvahy simulátory alebo akčné arkádovky. Preto sa každý nový prírastok teší nemalej pozornosti, ale aj kritike, ktorá je kvôli malej ponuke v tejto kategórií väčšinou zdržanlivejšia ako obvykle a mnohé chyby sa zvyknú odpúšťať. Či budete musieť aj vy pri tomto najnovšom počine odpúšťať, alebo si ho skôr užívať, zistíte, keď naštartujete najnovší Air Missions Hind. Let v novom vrtuľníku si budete určite hlavne vychutnávať, aj keď sem-tam budete musieť privrie okoť.

Ak ste fanúšikom ruskej techniky, tak už len fakt, že máte k dispozícii ikonický Mi-24, je obrovské plus. Ďalším plusom je potom pre vás aj možnosť dokúpiť balíky, vďaka ktorým zasadnete do kokpitov aj ďalších skvelých ruských vrtuľníkov, ako je nemenej ikonická „mocná osmička Mil-8, alebo každému určite dobre známy „nočný lovec“ Mil-28N, či jediný jednomiestny bojový vrtuľník na svete Ka-50. Ak by autor ešte pridal Ka-52, tak by bol zoznam všetkých hlavných vrtuľových bojových strojov kompletný. Nevadí, už takto má každý milovník bojovej techniky úsmev na tvári. Určite sa ale každému hneď po vzhliadnutí tejto bohatej ponuky naskytne otázka, do akej miery sú spracované jednotlivé stroje, aké sú ich odlišnosti v tomto akčnom titule a či to nie je len preskinovaný, stále jeden a ten istý stroj. Našťastie, nie.

Air Missions: Hind
Air Missions: Hind Nosníky naložené, formácia zdvíha kotvy do boja.
Nosníky naložené, formácia zdvíha kotvy do boja.


Air Missions: Hind Blíži sa neporaziteľná trojka Ivan, Sergej, Vasiľ.
Blíži sa neporaziteľná trojka Ivan, Sergej, Vasiľ.


Air Missions: Hind Chlapci dostávajú pekne naložené.
Chlapci dostávajú pekne naložené.





Autorovi sa šikovne podarilo zakomponovať charakteristické letové prvky jednotlivých strojov do akčného letového modelu, takže každý má svoje charakteristické ovládanie, a zároveň aj svoju charakteristickú výzbroj. Tu sa autor taktiež snažil držať realistickej ponuky, ale nie silou-mocou. Takže síce nájdete na niektorých vrtuľníkoch k dispozícii výzbroj, ktorú v skutočnosti nemôže mať, ale nie je to nič strašné, v tomto prípade to ľahko prežijete.

Celkovo výzbroj odomykáte postupne, ako plníte misie v kampani, ktorá síce nie je najdlhšia, ale ani najkratšia. Na príbeh zabudnite, ide o pospájané hypotetické misie s krátkym predslovom, o čo asi tak ide a hotovo - rakety na nich. Sú celkom nápadité a snažia sa meniť svoju náplň a typ, aby čo najdlhšie odolávali stereotypu. Raz musíte zničiť konvoj, inokedy vyzdvihnúť pasažierov zo strechy v centre mesta okupovaným nepriateľom, potom zas brániť základňu pri náhlom prepade, alebo preberiete miesto bočného guľometníka a tak ďalej. V zásade nič čo by ste už nevideli, nič nové vás neprekvapí, ale ani sa nenudíte. Potom tu ešte máte instantné misie a tie sú niekedy celkom zaujímavé, ako napríklad brániť sa s vrtuľníkom proti náletom stíhačiek. Ak by nestačilo ani to, je tu ešte editor misií či misie spravené inými hráčmi vo workshope na Steame. Jediné, čo trošku zamrzí, je, že nejedna misia je naozaj krátka, nestihnete sa ani rozohriať a už je koniec.

Ďalší menší nedostatok je v modeli poškodenia vrtuľníkov. V podstate máte iba zdravie míňajúce sa podľa zásahov a keď sa dostane na nulu, padáte k zemi. Škoda. Je to síce len akčná hra, ale aspoň základné zásahové zóny - možnosť poškodenia jednotlivých častí vrtuľníka, to by bolo nemalé oživenie. Naopak oživenie vás čaká v podobe spolubojovníkov ovládaných počítačom. Nemáte pocit, že letíte sami proti celej armáde nepriateľa. Síce nie sú ktovieako účinní, ale už len pre efekt, keď letia vo formácii bojové vrtuľníky a začnete páliť salvy rakiet, tak to stojí za to. Pre efekt je tu aj hudba. Síce je kvalita skladieb je rozdielna, ale žiadna nie je zlá a niektoré sú vyslovene „gulervúce".

Najviac vás aj tak pohltí celkové technické spracovanie prostredia. Zamierite do púštnych oblastí, do zalesnených hôr, navštívite mestá, močariská, ale aj prostredie Arktídy. Neraz sa budete mať naozaj na čo pozerať, grafika vás určite vtiahne do neľútostných bojov. Tie budete viesť proti pozemným aj vzdušným jednotkám. Hlavne tie vzdušné modely, najmä vrtuľníky, sú spracované naozaj pekne, tie pozemné jednotky, ako tanky, obrnené transportéry a vojaci už menej. Môžete si byť ale istí, že všetci budú na vás páliť rovnako neľútostne.

Budete potrebovať nielen šikovné ruky pri ovládaní stroja, skúsenosti, ale aj taktiku ako na ktorého nepriateľa čo vrhnúť. Niekedy je najlepšie použiť neriadené rakety, niekedy palubný guľomet, inokedy ten prídavný a neraz na nepríjemné ciele ďalekonosné riadené rakety. Tých je ako v skutočnosti viacero druhov a rozdielne sú hlavne systémom navádzania tak ako v realite. S tým si celkovo užijete dobrú zábavu vďaka dobrému spracovaniu a vďaka dobrému ovládaniu celej hry ako takej. Úplne vám stačí myš a klávesnica k plnohodnotnému zážitku. Keď všetko dostanete do ruky, zosynchronizujete skúsenosti, taktiku, ovládanie, znalosť zbraní a ich vhodného použitia, stane sa z vás smrteľný stroj, ktorý bude čistiť mapy od nepriateľov po vlnách a ani sa vás nedotknú.

K tomu všetkému môžete zavolať aj kamarátov a buď skúsiť, ako kto dokáže ovládať svoj lietajúci tank proti sebe, alebo môžete misie prejsť aj spolu a kosiť nepriateľov pekne takticky nalietavaním jeden po druhom. Určite stojí za zmienku znovuhrateľnosť jednotlivých misií nielen vďaka spomínanej ponuke rôznych vrtuľníkov, ale aj vďaka nastaviteľnosti jednotlivých atribútov pred každou misiou. Môžete si nastaviť nielen dennú dobu, rôzne prvky ovplyvňujúce náročnosť, ale aj letový model od úplne arkádového, kedy máte pocit, že ovládate sci-fi vznášadlá, po letový model akože pre pilotov. Ten je síce akčný, o tom niet pochýb, ale už dostatočne komplexný, aby ste mali pocit ovládania ťažkých naložených lietajúcich obrnencov.

Air Missions: Hind
Air Missions: Hind Most dostane kakao.
Most dostane kakao.


Air Missions: Hind Opaľovať sa na streche nie je zdravé.
Opaľovať sa na streche nie je zdravé.


Air Missions: Hind Vyžehliť pristávaciu plochu a potom zachrániť posádku.
Vyžehliť pristávaciu plochu a potom zachrániť posádku.





K tomu všetkému si prirátajte množstvo drobností, ako možnosť ovládať stroje z kokpitu, prepínanie medzi oboma pozíciami pilota i navigátora a berte do úvahy, že všetky hlavné práce na titule robil jeden človek. Podarilo sa mu zapracovať aj rôzne detaily, ako deformáciu rotora podľa záťaže stroja i trávy od prúdu vzduchu, meniaci sa zvuk motora podľa manévrovania, šikovné ovládanie otočného palubného kanóna, ruský aj anglický dabing. A po pár patchoch hra pekne funguje aj na už pomerne starom počítači úplne bezproblémovo.

V kokpite tohto nového vrtuľníka si nájde miesto určite každý, kto má rád akciu a leteckú vojenskú techniku. Je jedno, či ste simulátorový nadšenec, alebo vás hrubé manuály vyslovene odpudzujú, tento let by ste si nemali nechať ujsť. Určite má svoje neduhy, pár vecí by znieslo dopracovanie a cítiť nižší rozpočet aj fakt, že na projekte pracovalo minimum ľudí. Na druhej strane rozhodne nesklame, ponúka výbornú zábavu, pekné spracovanie, skvele vyvážený letový model, meniace sa misie aj prostredia, a hlavne ruskú techniku. Ak ste jej milovníkom, pokojne si k výslednému hodnoteniu pripočítajte aj ďalší celý bod. Pre tých ostatných jedno odporúčanie - neváhajte nasadnúť, a to nielen preto, že momentálne nič podobné na trhu nie je, ale preto, že tejto hre nemusíte nič odpúšťať, iba sa budete baviť.

Air Missions: Hind
Air Missions: Hind Budíček fešandy, dnes by to mohlo vyjsť.
Budíček fešandy, dnes by to mohlo vyjsť.


Air Missions: Hind Dole PVO odpaľuje riadenú raketu - posledné čo spravil.
Dole PVO odpaľuje riadenú raketu - posledné čo spravil.


Air Missions: Hind Chlapci, rovno si oblečte záchranné vesty, budete ich potrebovať.
Chlapci, rovno si oblečte záchranné vesty, budete ich potrebovať.





napísal andrei 22.8.2017
Páči sa mi!
7.5
Ohodnotiť
AIR MISSIONS: HIND
+ slušné technické spracovanie
+ DLC s ruskými vrtuľníkmi
+ možnosti konfigurácií strojov pred misiami
+ editor misií
+ letový model, ktorý je jednoduchý, ale verný predlohám
+ niektoré skladby sú fakt „gulervúce"
+ ruská technika
+ veľká znovuhrateľnosť
+ navádzanie riadených rakiet je sranda
+ zvuky a rôzne detaily
+ výber zbraní a ich fungovanie
- model poškodenia mohol byť detailnejší
- niektoré misie sú naozaj krátke
- nie je Ka - 52 (ruskej techniky nie je nikdy dosť muhahahaaa)
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Win 7, DualCore 2,5GHz, 2GB RAM, GPU 1GB VRAM DX10.1
Doporučená konfigurácia: Win 7, Quadcore 3,5GHz, 8GB RAM, GPU 4GB VRAM DX11.1


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One
Switch
Slovenské hry

Vývoj: 3Division
Štýl: Akcia / Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14. jún 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk