TOUR DE FRANCE 2017

TOUR DE FRANCE 2017

6.0

Celá tour aj so Saganom

Recenzia na PS4 verziu

Každoročná športová udalosť Tour de France, ktorá sa odohráva počas leta, je už niekoľko rokov aj na Slovensku veľmi dobre sledovaným programom. Zrejme každému je jasné, kto u nás v súčasnosti vo veľkej miere prispieva k zviditeľneniu cyklistiky. A či už Tour de France pozeráte, alebo nie, Peter Sagan je osoba, o ktorej ste minimálne už určite počuli. Každopádne pre všetkých nadšencov cyklistiky a videohier vychádza rovnako ako každý rok aj herné spracovanie Tour de France, ktoré sa snaží preniesť adrenalín z peletónov k vám do obývačiek.

Ak ste už tejto sérii dali minimálne raz šancu, určite viete, že nikdy nešlo o ukážkový titul - pravidelne má množstvo chýb, technických nedostatkov, a to aj napriek veľmi chabému grafickému spracovaniu. Každý rok preto čakáme, že sa autori z predchádzajúcich dielov poučili a veríme, že sa tentokrát sa už dočkáme lepšej hry bez zbytočných kazov.

Tento ročník však môže byť (nielen) pre slovenských fanúšikov niečim výnimočný aj bez značných vylepšení. Pretlak informácií o diskvalifikácii slovenského šampióna z tohtoročnej Tour de France vás jednoducho nemohol minúť, a tak práve vďaka Tour de France 2017 môžete aspoň takto, vo virtuálnej podobe, absolvovať kompletné preteky so Saganom, možno vyhrať zelený dres alebo aj celú súťaž. Teda napriek všetkému sa Tour de France 2017 dostalo na pulty obchodov, a tak nám nezostáva nič iné, len dať opäť tejto cyklistickej hre ďalšiu šancu.

Tour de France sa v hernej podobe rozvíja len veľmi veľmi pomaly. Už dlhé roky skôr stagnuje a celý herný systém je dopĺňaný len o drobné vylepšenia, prípadne zmeny užívateľského rozhrania. Tohtoročný diel je už v podstate veteránom na súčasnej generácií konzol, a tak by človek očakával, že tvorcovia budú vedieť spracovať hru aspoň aby na takej úrovni, sa zmestila do priemeru aktuálnych grafických štandardov. Cyanide Studio, ktoré už dlhodobo stojí za touto sériou, sa ale ani tentokrát nedokázalo poučiť z predchádzajúcich zlých rozhodnutí.

Tour de France 2017
Tour de France 2017 Jeden z mála momentov, kedy funguje fyzika správne.
Jeden z mála momentov, kedy funguje fyzika správne.


Tour de France 2017 Diváci sa neboja ísť na cestu.
Diváci sa neboja ísť na cestu.


Tour de France 2017 Pred každou etapou sa môžete pozrieť, čo od vás tím očakáva.
Pred každou etapou sa môžete pozrieť, čo od vás tím očakáva.





Aktuálny diel pri prvom spustení prakticky nerozoznáte od predchádzajúceho. Ak by, samozrejme, na hlavnej obrazovke nesvietilo nové pozadie s logom posledného ročníka. To však nie je veľký problém, pretože menu je prehľadné a úplne postačuje na to, čo hra ponúka. Tour de France 2017 prináša viacero herných režimov. Začneme klasickou Tour, ktorú môžete hrať sólo, verzus alebo v kooperácií. Tieto režimy ponúkajú presne to, čo hovoria - sólo je klasická tour v režime pre jedného hráča, vo verzus si môžete zahrať na jednej konzole proti svojmu kamarátovi, pričom v kooperácii si zas môžete v rámci tímu pomáhať a spolupracovať. Každopádne predtým, ako sa vôbec pustíte do hry, sa oplatí prejsť tutoriál, a to najmä vtedy, ak ste posledné ročníky Tour de France vynechali. Ten sa totiž autorom podaril a veľmi dobre vás pripraví na ostré pretekanie v kritických častiach etáp, no taktiež vás naučí, ako si čo najlepšie udržať dostatok energie na dlhých etapách.

Pred začatím každej súťaže si musíte zvoliť obťažnosť, ktorá má vplyv nielen na náročnosť každej etapy v porovnaní s ostatnými AI súpermi, no taktiež na skúsenosti získané hraním. Bez prekvapenia, tour pozostáva zo všetkých 21 etáp s celkovou dĺžkou 3540 km, ktoré presne kopírujú reálne trasy. Tohtoročná súťaž sa pritom tiahla cez štyri krajiny - Nemecko, Belgicko, Luxembursko a Francúzsko, čo autorom prinieslo množstvo možností pri vytváraní okolia. Prostredie, ako sa sami autori pýšia, teraz obsahuje množstvo zaujímavých okolitých miest, budov či vozidiel. Spomenúť môžeme napríklad traktory, stajne, futbalové či ragby ihriská.

Problém však je že autori zároveň zabudli zapracovať na engine a ten je asi desať rokov dozadu. Po grafickej stránke aj ročník 2017 vyzerá veľmi chabo, textúry sú veľmi jednoduché a repetitívne, animácia divákov je.. no, vlastne takmer ani nie je, kvalita modelov je taktiež slabá a o dohľadnosti či vyhladzovaní hrán ani nehovorím. Budovy pár stoviek metrov pred vami doskakujú, všetko je viditeľne „obohatené" o zuby a navyše musíte prehryznúť klesajúce snímkovanie a tearing.

Chápem, že ide o cyklistiku a na štarte či celkovo na trati musí byť niekoľko desiatok jazdcov, čo je veľmi náročné na výpočetný výkon, no ak je pre autorov toto dôvodom k takej nízkej grafickej kvalite hry, je to veľmi zle a svedčí to skôr o tom, že vývojári to s optimalizáciou veľmi nevedia. Najmä ak hra seká v momentoch, keď ste na zábere sami a okolité prostredie s vyprahnutými lúkami dopĺňa len niekoľko stromov. Pri dlhých etapách Tour de France si televízor zapnete aj kvôli rôznym skvelým scenériám, ktoré vie francúzska réžia zapracovať do etáp. V hre teda dlhé etapy tak nejako strácajú význam, pretože ak nie ste vyslovene zarytý fanúšik, rýchlo vás začnú nudiť. Čo-to o snahe vývojárov hovorí aj ďalší fakt, a to vzhľad jazdcov, ktorí sú do tváre úplne identickí. Na prvý pohľad to pôsobí až komicky.

No kvôli slabej grafike sa hra nemôže dopredu odsudzovať. Ako sa hovorí, dôležitá je hrateľnosť, no a tá je v tomto prípade celkom slušne vyladená, teda aspoň čo sa týka ovládania samotného jazdca. Oproti posledným dielom sa v podstate nič výraznejšie nezmenilo - musíte si dávať pozor na energiu, ktorá sa vám síce môže do určitej miery regenerovať, no po dlhšom čase už túto schopnosť postupne strácate. Preto je v mnohých prípadoch najlepšie držať sa za niektorým z tímových jazdcov, s ktorým bez problémov držíte tempo a tým šetríte, čo sa dá. Počas hry si môžete ľubovoľne meniť jazdcov vášho tímu a zvoliť, za ktorého chcete hrať, no taktiež môžete posielať tímu povely a v podstate manažovať vašu cestu k úspechu.

K dispozícii máte aj dva energetické gély, ktoré vám vedia pomôcť najmä pri šprintoch alebo vrcholových koncovkách. Nimi si už síce stratenú energiu neviete obnoviť, no pre rýchlu regeneráciu sú ideálne. Čo ale v tohtoročnej tour stále nie je  vyladené,  je fyzika. Tá ako keby tu neexistovala a to je práve pri hre tohto typu veľká škoda. Síce hra vie, čo je to ísť do kopca a z kopca, no niekde v tejto rovine to aj končí. Vytáčanie zákrut pri držaní sa v pelotóne je veľmi nerealistické - za normálnych okolností by ste skončili takých 50 metrov za reklamnými banermi či zábradlím. 

Tour de France 2017
Tour de France 2017 Súčasťou je aj minuloročná tour.
Súčasťou je aj minuloročná tour.


Tour de France 2017 K dispozícii je aj kooperácia a verzus mód, pri ktorom hra vyzerá úplne rovnako ako v singleplayeri.
K dispozícii je aj kooperácia a verzus mód, pri ktorom hra vyzerá úplne rovnako ako v singleplayeri.


Tour de France 2017 Zraz dvojníkov?
Zraz dvojníkov?





Praví fanúšikovia Tour de France si určite veľmi radi zahrajú celú tour bez pretáčania. Značné zrýchlenie je, samozrejme, aj pri klasickej hre, kedže niekoľko hodín strávených za konzolou by asi niekoho veľmi nebavilo, no ak si chcete hru ešte výraznejšie urýchliť, môžete tak spraviť manuálne, alebo si viete sami zvoliť, na ktoré miesto v rámci etapy vás má hra pretočiť. V takomto prípade sa nepremiestnite na zvolené miesto, ale musíte si pekne počkať, kým sa hra prebicykluje až na vami zvolené miesto. Pre bežných fanúšikov cyklistiky je toto veľmi dobrá možnosť, pretože sa nemusia trápiť s nezáživnou častou a rovno sa môžu prehupnúť k adrenalínovým pasážam, kde už prípadné víťazstvo závisí len a len od hráčových schopností a voľby správnej stratégie. Cyklistika patrí medzi tie športy, kde je každá sekunda cenná, a preto je skutočne kľúčové, či sa rozhodnete pre šprint o sekundu skôr alebo neskôr.

Keď vás tour prestane baviť, hra ponúka množstvo ďalšieho obsahu. Okrem tohtoročnej tu totiž nájdete aj tú minuloročnú, no tiež ďalšie preteky - Critérium du Dauphiné, Circuit des Grimpeurs, Triptyque Tour a L`International. Ak by vás nezaujalo ani toto, v hre si môžete zvoliť profesionálnu kariéru v cyklistike, a to vytvorením vlastného tímu, s ktorým sa postupným hraním dostanete až na vrchol. Ide o režim Pro Team, kde na úvod dostanete rozpočet, za ktorý si musíte kúpiť prvú šesticu jazdcov. Potom sa vydáte na vaše prvé preteky, z ktorých sa budete snažiť získať peniaze, zvýšiť svoj príjem, kúpiť nových jazdcov a prebojovať sa čo najvyššie. Zaujímavým bonusom na chvíľkové odreagovanie sú tiež výzvy, v ktorých musíte plniť na viacerých tratiach vopred určené úlohy - prejsť niektorý úsek vo vopred stanovenom čase a získať tak zlatú, striebornú alebo bronzovú medailu.

Tour de France 2017 nie je prekvapením, no ani sklamaním. V podstate je presne tým, čo sme aj očakávali. Každý rok síce veríme, že sa veci zmenia výrazne k lepšiemu, no ak sa tak nestane, nemáme aj tak veľmi na výber. Žiadna konkurencia Tour de France neexistuje, čiže ak ste fanúšikovia cyklistiky, je to jediná hra, po ktorej môžete siahnuť. Síce má niekoľko chýb, fyziku zabudla niekde pri štarte a grafika zostala v ére minulej generácie, no hra aspoň do určitej miery vie sprostredkovať adrenalín masívnych šprintov na záverečnom kilometri. Otázne je len to, či táto chvíľková zábava stojí za 40 €, a toto rozhodnutie je len na vás.


napísal play3man 23.8.2017
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Vo svete
5.8
Ohodnotiť
TOUR DE FRANCE 2017
+ adrenalín pri záverečných šprintoch
+ viacero herných režimov
+ súčasťou je tour z minulého roka
- rôzne technické chyby
- grafické spracovanie stále z čias minulej generácie
- dlhé etapy nemajú význam, kedže okolie je sterilné a nudné
- takmer žiadna fyzika


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Focus Home Interactive / Cyanide Studio
Štýl: Šport / Managementová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  jún 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19467)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk