SUPERHOT VR

SUPERHOT VR

8.5

Chladnokrvný zabijak vo virtuálnej realite

Recenzia na PS4 verziu

Super. Hot. Super. Hot. Tieto dve slová spôsobili v roku 2016 veľký rozruch na poli FPS hier. Tím poľských vývojárov vtedy priniesol hru, ktorú mnohí herní kritici aj hráči prirovnávali k filmu Matrix. Jedinečný gameplay zážitok, v ktorom sa čas hýbal spolu s vami, naozaj dokázal hráčov vytrhnúť z reality a priniesol nový rozmer FPS žánru.  Bolo úplne logické, že tento zážitok si pýta virtuálnu realitu, a tak si teraz môžeme nasadiť headset, uchopiť ovládače a spustiť simuláciu menom SUPERHOT VR, úplne nový titul založený na už známych základoch.

Otvorte oči, nadýchnite sa, vydýchnite. Okolo vás je len biely priestor a jediné, čo vidíte, sú vaše ruky a zbraň. Inštinktívne sa po nej natiahnete a hneď ako ju uchopíte, sa pred vami objaví červená postava. V tom okamihu viete, čo máte robiť. Agresívna farba v bielom prostredí predstavuje hrozbu - je čas stlačiť spúšť. Superhot VR nepotrebuje inštruktážne video ani manuál. V tejto hre ste dôležití len vy, zbraň a nepriatelia. S tými sa behom niekoľkých sekúnd zoznámite pekne zblízka. Po stlačení triggerov na vašich ovládačoch zatnete ruky v päste a vrazíte postave pekný hák, po ktorom sa jeho hlava roztriešti na niekoľko červených kúskov kryštálu.

Superhot VR však nie je simulátor násilia, spolieha sa skôr na vašu snahu prežiť. Myšlienku podporuje aj fakt, že v hre nie je žiadna krv, telá vašich nepriateľov sú z kryštálu a odtrhnutie od reality pripomína aj prostredie hry. Tá vám ukáže malú miestnosť so starými počítačmi, CRT monitormi a dá vám pokyn „vložte disketu a nasaďte si headset“. Z tmavej kutice sa tak presuniete to sterilného bieleho prostredia a spustíte simuláciu. Oproti pôvodnej hre sa VR verzia zbavila akéhokoľvek príbehu. Poskytne vám iba zopár pokynov a vtipných lístočkov s interným humorom vývojárov, prípadne vám ukáže vaše nazbierané achievementy.

SUPERHOT VR
SUPERHOT VR Vstúpte do Matrixu.
Vstúpte do Matrixu.


SUPERHOT VR Keď nie je poruke zbraň, postačia aj kancelárske potreby.
Keď nie je poruke zbraň, postačia aj kancelárske potreby.


SUPERHOT VR Panvica vám poslúži ako štít.
Panvica vám poslúži ako štít.





Princíp je rovnaký ako v pôvodnej hre. Čas neplynie, pokiaľ sa vy nehýbete. Ak sa budete rozhliadať a otáčať hlavou, bude plynúť iba veľmi pomaly, ak začnete hýbať rukami, zažijete real-time akciu a ak vystrelíte, alebo sa zaženiete nejakou zbraňou, uvidíte, ako rýchlo sa dokážu pohybovať guľky nepriateľov. Postupne tak zistíte, že bezhlavé strieľanie nie je najlepšia stratégia prežitia. V Superhot sa ráta každá strela. Je potrebné počítať s trajektóriou výstrelu, či už z vašej, alebo protivníkovej zbrane. Keď totiž vystrelíte, váš nepriateľ už bude stáť inde, no na druhej strane jeho guľka sa bude nebezpečne blížiť k vášmu telu. Budete sa musieť pohnúť a vyhnúť sa guľke, v ideálnom prípade zároveň vystrelíte a zbavíte sa nepriateľa.

Pri hraní Superhot VR sa naskytnú dva spôsoby hrania. Jeden je veľmi strategický, pri ktorom pomaly plánujete každý svoj pohyb a výstrel. Ten druhý je skôr improvizačný, pri ktorom sa snažíte zastreliť každého nepriateľa, ktorý vás momentálne ohrozuje, a zároveň sa vyhýbať guľkám ako na hodine telocviku lopte pri vybíjanej. Pri oboch spôsoboch sa však zaručene zapotíte, a zároveň oceníte kvality virtuálnej reality. Takzvaný „bullet time“ nikdy nebol bližší realite ako v Superhot VR a každý pohyb guľky popri vašej tvári si naozaj užijete.

Občas sa ocitnete v situácii, kedy sa strele nebudete môcť vyhnúť. Postupom času totiž začne byť nepriateľov stále viac a budú aj lepšie ozbrojení. Kým jedna guľka z 9 mm pištole vám bude pripadať ako hod šípkou, niekoľko rán z brokovnice vám už doširoka otvorí oči. Traja nepriatelia s brokovnicami namierenými na vás prebudia vaše inštinkty skrčiť sa a vyhnúť sa istej smrti. Občas vám hra dá pokyn jednoducho prežiť a zbytočne neútočiť na červené postavy. Nakoľko hra musí pracovať s obmedzeným priestorom pre váš pohyb, po likvidácii nepriateľov či prežití vás jednoducho premiestni v priestore. Vaša postava tak akoby oplývala schopnosťou teleportácie a po presune ešte uvidíte predchádzajúcich nepriateľov padať na zem.

Občas vám hra nadelí slušný arzenál zbraní, od nožov, cez uzi, až po brokovnice. V závere hry získate aj vražednú superschopnosť, no svoje využitie nájdu aj bežné predmety, ako zošívačka či sklenené fľaše. Ovládačom v ruke uchopíte predmet, vrhnete ho, následne pustíte trigger a fľaša sa roztriešti na tele nepriateľa – dosť na to, aby ho zlikvidovala. Pri troche šťastia jeho zbraň doletí až k vám, chytíte ju, namierite na ďalšieho panáka, strelíte a skrčíte sa pred  guľkou. Ak sa vám pošťastí, odrazíte ďalšie strely nožom či panvicou a zastrelíte aj zvyšok nevítaných hostí. Toho posledného si vychutnáte a vaša superschopnosť ho roztriešti na malé kúsky. Tempo celej tejto akcie si určíte vy sami a ak vás niektorý z nepriateľov zastrelí, budete musieť začať od posledného checkpointu. Tie sa však nevyskytujú po každej miestnosti, preto si po smrti budete musieť zopakovať viaceré etapy levelov.

Pozitívne však je, že nepriatelia sa po načítaní levelu nevyskytujú v priestore vždy rovnako a akcie sa preto nedajú naučiť naspamäť. Niekedy budete mať šťastie a ich rozmiestnenie vám dá drahocenné sekundy na niekoľko dobre mierených striel, inokedy na vás padne spŕška brokov z niekoľkých uhlov naraz a vaše šance na prežitie budú o to menšie. Vďaka tomu je v hre stále priestor na experimentovanie a prináša aj prvok znovuhrateľnosti. Po dohratí hry sú pre vás pripravené ďalšie herné režimy, napríklad nekonečný režim, speedrun s herným či reálnym časom, headshot challenge či hardcore mód. Nechýba ani množstvo achievementov za chvályhodné aj viac-menej trápne výkony.

Opakovaním levelov a výziev sa z vás časom môže stať akýsi polygónový John Wick. Najmä úrovne s väčším počtom nepriateľov a arzenálom zbraní vám poriadne zvýšia adrenalín. Nebude vám stačiť len skrývať sa za barelmi a stolmi, akcia si priam pýta možnosť odskočiť a vyhnúť sa nepriateľom. Tu však narazíte na limity VR technológie. Ešte stále nie je natoľko pokročilá, aby ste sa mohli takto „odviazať“. Ako najviac limitujúce sa ukázalo PlayStation VR, pri ktorom má kamera len veľmi obmedzený zorný uhol a nedokáže snímať všetky vaše pohyby. Zbrane, ktoré máte doslova na dosah ruky, sa pre vás stanú nedostupné, pretože sú napríklad položené príliš nízko. Inokedy, keď sa váš Move ovládač dostane do „čiernej zóny“ kamery, vaša ruka začne vykrivene lietať v priestore a uchopenie zbrane je takmer nemožné.

SUPERHOT VR
SUPERHOT VR Svoje zručnosti si môžete otestovať vo viacerých herných režimoch.
Svoje zručnosti si môžete otestovať vo viacerých herných režimoch.


SUPERHOT VR Zo stiesnených priestorov sa dostanete aj na otvorené priestranstvá.
Zo stiesnených priestorov sa dostanete aj na otvorené priestranstvá.


SUPERHOT VR Aký bude váš ďalší krok?
Aký bude váš ďalší krok?





V hre je celkovo 19 levelov, ktoré vás prevedú rôznymi prostrediami, od letiska, cez nákupné stredisko, cintorín, bar, až po kabínu lietadla. Vizuál je stále rovnaký – okolie je biele, vaše ruky a aktívne predmety a zbrane čierne a nepriatelia a ich strely červené. Hra stimuluje váš zrak podobne ako Mirror‘s Edge, kedy prioritou je červená a všetko biele okolo vás je len kulisa. Hra preto neoplýva nijakou závratnou grafickou stránkou, no zároveň ani nemusí. Nepotrebujete vidieť lietať ľudské vnútornosti ani mimiku nepriateľov. Všetka vaša pozornosť by sa mala sústrediť na ich sterilné telá a guľky zo zbraní. Prostredie obmedzujúce sa na tri farby vďaka tomu dáva zmysel a nič viac nepotrebujete. Rovnako je na tom zvuková stránka. Hru sprevádza ticho, vďaka ktorému sa môžete sústrediť na všetky vaše pohyby.

SUPERHOT VR je v súčasnosti takmer povinnou jazdou pre každého majiteľa VR zariadenia. Kombinácia jedinečného gameplay zážitku a úzkej spolupráce s Oculusom vytvorila plnohodnotný produkt, ktorý výrazne prevyšuje krátkodobé zábavky s VR. Hra vám dá možnosť manipulovať s časom, môžete sa vyhýbať guľkám, schovávať v zákryte, a zároveň strieľať zo všetkého, čo má plný zásobník. Keď toto všetko prežijete, s potom na čele predýchate intenzívnu akciu a pustíte zbrane z rúk, váš pocit satisfakcie umocní deformovaný hlas opakujúci dve slová  - SUPER. HOT. SUPER. HOT.


napísal Tanya 3.8.2017
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
SUPERHOT VR
+ jedinečný VR zážitok
+ možnosť prispôsobiť si tempo hry
+ viaceré herné herné režimy prinášajú prvok znovuhrateľnosti
- absencia príbehu
- menšie problémy s ovládaním na PS VR


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Oculus Rift
PC VR

Vývoj: SUPERHOT Team
Štýl: Akcia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18426)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk