IMMORTAL PLANET

IMMORTAL PLANET

7.0

Ťažký údel nesmrteľných v boji

Recenzia na PC verziu

Séria Dark Souls inšpirovala mnohých vývojárov a z jej princípov vychádza viacero rôznorodých hier. Je medzi nimi aj akčná RPG Immortal Planet, ktorá síce využíva izometrický pohľad a jednoduchú grafiku, ale zaujme svojou komplexnou hrateľnosťou. A podobne ako jej vzor hráčovi nič nedaruje ľahko a môže byť aj poriadne frustrujúca.

Nie je jednoduché dozvedieť sa niečo o svojej minulosti a bojovať s nesmrteľnými, ktorí sú uväznení v nekonečnom cykle znovuzrodenia. Ale nemáte na výber. Vezmete si so sebou nejakú sečnú zbraň a relikviu s malým bonusom a precitnete vo svete, ktorý nie je ani povedomý, ani priateľský. Je pochmúrny a plný protivníkov, ktorí postávajú v uličkách neveľkých, ale nebezpečných úrovní a na konci vždy číha poriadne tuhý boss s niekoľkými životmi. Aby ste mali šancu dať mu nakladačku, musíte zbierať skúsenosti, levely a schopnosti, bez ktorých by ste umierali rýchlejšie. Pretože počítajte s tým, že skonáte mnohokrát, ale keď posilníte svoju postavu v maske, vaša životnosť sa predĺži a minimálne bežní protivníci vám nebudú robiť veľké problémy.

V boji používate akčné tlačidlo na údery, ďalšie na blok, zrýchlený výpad a pohyb. To úplne postačí. Dôležitá je hlavne vaša šikovnosť, schopnosť vykrývať údery nepriateľov, uhýbať sa ich strelám a zasiahnuť v správnej chvíli. Pri tom všetkom však musíte sledovať vytrvalosť - seba aj vašich protivníkov. Stamina sa rýchlo vyčerpá hlavne v boji, ale míňa sa aj pri ďalších činnostiach, napríklad počas behu. Hoci sa priebežne dopĺňa, musíte si ju všímať a kalkulovať s ňou v bitkách. Keď je vaša postava vyčerpaná, chvíľu nedokáže útočiť a čeliť nepriateľovi. Vtedy treba ustúpiť, brániť sa a prenechať aktivitu oponentovi. Keď sa nepriateľ unaví a hladina jeho vytrvalosti klesne na minimum, je čas na protiútok. Na tomto systéme sú založené všetky potýčky a funguje celkom dobre.

Immortal Planet
Immortal Planet S prvým bossom sa stretnete pomerne skoro, ale zrejme na jeho pokorenie budete potrebovať viac pokusov.
S prvým bossom sa stretnete pomerne skoro, ale zrejme na jeho pokorenie budete potrebovať viac pokusov.


Immortal Planet Kúzla a podporné predmety vám veľmi pomôžu, ale majú limitovaný počet použití.
Kúzla a podporné predmety vám veľmi pomôžu, ale majú limitovaný počet použití.


Immortal Planet Ani vysoký level vám nemusí zaručiť úspech v boji, aj keď vylepšovanie atribútov prospieva.
Ani vysoký level vám nemusí zaručiť úspech v boji, aj keď vylepšovanie atribútov prospieva.





V boji vám však výdatne pomôžu schopnosti, ktoré máte vložené do štyroch slotov. Získavate ich postupne zo špecifických objektov a bude ich aj viac, takže je niekedy ťažké rozhodnúť sa, ktoré uprednostníte. Meníte ich pri centrálnom bode bludiska, kde sa oživíte po každom úmrtí a okrem toho sa tam vraciate, aby ste skúsenosti z boja premenili na levely a zvýšili svoje atribúty. Prípadne sa tam doliečite, ale musíte počítať s tým, že zatiaľ sa oživia všetci bežní nepriatelia. Takže ich treba odznova zabíjať jedného po druhom. To je aj dôvod, prečo sa dobrovoľne nebudete vracať až tak často. Každopádne po smrti sa opakovaným bojom nevyhnete a navyše vtedy strácate aktuálne skúsenosti. Ak ich chcete späť, musíte si ich vyzdvihnúť na mieste svojho skonu. To poznáte aj zo Souls série.

Získané skúsenosti priamo nasypete do ľubovoľných atribútov od sily až po inteligenciu. A s každým novým levelkom ich musíte investovať viac. Spravidla vždy zlepšujú  viacero parametrov. Určujú hodnotu vášho zdravia, brnenia, spôsobeného poškodenia, množstvo staminy, ale aj počet použití kúzel a podporných predmetov po každom zregenerovaní
/ oživení. Napríklad keď štyrikrát použijete blesk, zásobník je prázdny a obnoví sa až po vyhľadaní centrálneho bodu - ale pritom opäť ožijú aj protivníci. Aj to núti hráča obozretne využívať svoje strely, míny, zmrazovacie schopnosti, oheň a ďalšiu užitočnú podporu. Pretože keď v kritickom okamihu chýba, je situácia podstatne náročnejšia. 

Neraz sa stane, že kým sa prebojujete k bossovi, máte málo kúzel a doplnkov, ale musíte to risknúť. Lebo návrat k centrálnemu bodu kvôli dobitiu by opäť zamoril cestu k úhlavnému nepriateľovi rôznou háveďou. Ak sa pokúsite zabíjať bežných nepriateľov len základnými útokmi, ušetríte si svoje schopnosti, no  nepodceňujte ani obyčajných strážcov. Vedia vás nepríjemne zraniť, a to už keď sa na vás pohrnú dvaja alebo traja.

V bitke oceníte doliečenie injektorom s krvou nesmrteľných. Opäť je to zásobník s limitovaným počtom použití,  ktorých množstvo však permanentne zvýšite splnením výziev. Tie sa sprístupnia na špecifických miestach po zabití bossov. Dočasne sa prenesiete do arény, kde čelíte spravidla trom vlnám nepriateľov a keď ich porazíte, zvýši sa krvná viskozita. Okrem toho môžete získať aj jednorazové extra injektory, ktoré sú v skrýšach umiestnených na podlahe, ale občas sa tam zjaví aj nečakaný protivník.

Bludiská s nepriateľmi sú najčastejšie v podzemí, kam sa dostávate výťahmi. Ale aj na povrchu nájdete pár zaujímavých miest a sem-tam aj nepriateľov. Spravidla vás čakajú rôzne väčšie či menšie plochy, okolo ktorých je prázdny priestor, kam nesmiete spadnúť, inak je hneď po vás. Tieto diery sa vo výnimočných prípadoch dajú preskočiť, respektíve prekonať rýchlym výpadom. Väčšinou sú však spájané mostíkmi, ktoré neraz musíte najskôr aktivovať spínačmi.  Potom už zostávajú aj po vašej smrti aktívne a niekedy sprístupnia skratku, takže nie je nutné odznova prechádzať úplne celé bludisko. Zaujímavosťou je, že miestností obsahujú brány, ktoré sa vždy zatvoria, keď sú nablízku nepriatelia. Automaticky vás potom pustia, keď vyčistíte okolie.

Spínače neraz deaktivujú aj svetelné lúče, cez ktoré sa nedá prejsť a rôzne pasce. Okrem toho narazíte na plošiny, ktoré sa pohybujú, keď na ne stúpite a treba pozorovať všetko okolo seba, lebo existujú nenápadné cestičky, ktoré si neraz okamžite nevšimnete. Napríklad niektoré svetelné lúče pri priblížení zhasnú a môžete ísť ďalej. Trochu mätúce sú neviditeľné mosty alebo jama, do ktorej sa dá skočiť a ukrýva extra zbraň. Občas totiž neviete, či vás vykročenie do prázdna navedie správnym smerom alebo zabije.

Immortal Planet
Immortal Planet Tak toto bude boj úplne bez podpory. Ale toto je jeden zo slabších bossov.
Tak toto bude boj úplne bez podpory. Ale toto je jeden zo slabších bossov.


Immortal Planet Zberateľné predmety sú ojedinelé, ale vždy užitočné.
Zberateľné predmety sú ojedinelé, ale vždy užitočné.


Immortal Planet Jednou z doplnkových vecí je aj disk, ktorý sa po hodení vráti do ruky.
Jednou z doplnkových vecí je aj disk, ktorý sa po hodení vráti do ruky.





Hra nie je veľmi rozsiahla, ale vďaka značnej obťažnosti, ktorá vedie k úmrtiam a vynúteným opakovaniam úrovní, sa čas strávený pri hraní môže poriadne predĺžiť. Zvládnuť techniku boja nie je problém, avšak po zásahu niektorými útokmi či žeravinami je vaša postava pár sekúnd nepohyblivá, a to už problém je. Väčšinou to totiž stačí na to, aby vás protivníci, či nástrahy ukrátili o väčšinu života, alebo aj dorazili.  Keď k tomu pridáte trochu toporné pohyby, súboj sa razom stane náročnejším. Aj preto tvorcovia odporúčajú na hranie gamepad. Mne osobne však svižnejšia pripadala myš a klávesnica. Len by to ešte chcelo tlačidlo na automatické zameranie cieľov a ich prepínanie.

Grafika hry je taká jednoduchá a na rozdiel od hry nenáročná, že by ju mala zvládnuť pomaly aj kalkulačka. Teda keby mala Windows 7. A nastavenia sú iba symbolické, bez pokročilých funkcií. Podľa tvorcov vám postačí bežná integrovaná grafická karta a DirectX 9.  Napriek tomu však hra vizuálne vôbec nevyzerá zle. Grafický štýl je unikátny a to hranaté prostredie aj s nepriateľmi má svoj osobitý štýl. A skvele k tomu pasuje tiesnivá melodická hudba.

Pochmúrna, štýlová a náročná - taká je hra Immortal Planet. Na prvý pohľad pôsobí skromne, ale prináša zaujímavú výzvu. Ak máte dosť trpezlivosti a odhodlania, odmení sa vám príjemnou hrateľnosťou a nápaditými úrovňami. Nie je veľmi rozsiahla a neraz vás prinúti opakovane si prekliesniť cestu k bossom, ale o to viac oceníte víťazstvá nad húževnatými protivníkmi.


napísal uni 10.8.2017
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
IMMORTAL PLANET
+ kvalitný dizajn úrovní
+ jednoduchý, ale efektívny bojový systém
+ slušná výzva pre trpezlivých hráčov
+ nízka cena zodpovedá obsahu
- pri úmrtí musíte znovu bojovať od začiatku úrovne
- nevyvážená obťažnosť protivníkov
- menšie neduhy v boji a bludiskách
- nevýrazný príbeh
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Integrovaná grafická karta, DirectX 9.0, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: teedoubleuGAMES
Štýl: RPG / Akcia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18417)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk