FAERIA

FAERIA

9.0

Magické karty, ktoré očaria

Recenzia na PC verziu

Zberateľské kartové hry pôsobia na hráčov veľmi lákavo. Inak si neviem vysvetliť obľúbenosť titulov, ako Hearthstone, Gwent  alebo Magic: The Gathering. Medzi tieto známe značky sa snaží vstúpiť ďalší hosť a darí sa mu to veľmi dobre. Faeria vďaka svojej odlišnosti ponúka nové zážitky. Herné prvky, ktoré vidieť skôr v ťahových stratégiách typu Heroes of Might and Magic, sa tu uplatnili viac než dobre. Vzdialene mi titul pripomenul starší, ale stále zaujímavý Etherlords. Aj ten využíval podobný kartový systém.

Faeria je zadarmo, prešla dlhým testovaním v skúšobnej verzií a následne sa dopracovala do formy plnej hry. Netreba mať pochybnosti kvôli tomu, že je hra bezplatná. Na rozdiel od veľkého množstva konkurentov tento titul nevyužíva systém zaplať a vyhráš. Kartičky si nekupujete, hra nepredkladá nereálne výzvy, ktoré sa inak než zaplatením peňazí pokoriť nedajú. Môžete si kupovať kamene, za ktoré si zadovážite krabicu s náhodnými kartami alebo rôzne kozmetické bonusy. Nutnosť to však nie je, nakoľko je to konečne férové hranie zadarmo. Autorom sa to vypláca, hra je na Steame obľúbená a nemálo hráčov je napriek všetkému ochotných platiť za drobnosti.

Faeria
Faeria Napriek výbornej stratégie protivníka vyhrávam.
Napriek výbornej stratégie protivníka vyhrávam.


Faeria Tvorba balíčka je jednoduchá.
Tvorba balíčka je jednoduchá.


Faeria Náhodné karty z čarovnej škatule.
Náhodné karty z čarovnej škatule.





Systém súbojov je vcelku originálny. Na hexagónovej ploche máte na jednej strane protivníka, ktorý má väčšinou rovnako ako vy dvadsať životov. Vašou úlohou je dostať sa k nepriateľovi pomocou tvorby políčok  a poraziť ho.  Hrá sa na ťahy. V každom ťahu máte niekoľko bodov many, ktoré môžete minúť. Manu môžete ťažiť na niektorých miestach na mape, alebo získavať iným spôsobom. Niektoré karty ju vedia vytvoriť, alebo získaním jedného bodu many zamedzíte vytvoreniu strategického políčka. Počas celého kola smiete využívať celý balíček kariet. Vytvárate karty s príšerami, akčné karty a podobne. Každá jedna karta má svoje výhody a nevýhody. Niektoré sú vhodné na obranu, iné na útok alebo len na ťažbu.

Pred vstupom do zápasu, je vhodné sa pozrieť, proti akému nepriateľovi budete bojovať. Môžete si vybrať z rôznych druhov balíčkov - buď zostavený úplne na mieru vašim požiadavkám, alebo predvolený. Môžete voliť medzi niekoľkými druhmi – zelené, modré, červené, žlté. Každá farba označuje prostredie, v ktorom bojovníci žijú - lesné, horské, vodnaté atď. Každá farba má svoje špecifiká a je treba voliť vhodnú stratégiu. Tú bravúrne zvláda aj umelá inteligencia ležiaca naproti vám alebo živý protihráč.

Je dobré pred vstupom na online bojiská vytrénovať svoje schopnosti. Tomu napomáhajú misie. Tých je dostatok a sú s nápaditými výzvami. Buď sa jedná o porazenie nepriateľa, alebo treba vyriešiť hádanku. Hádanky sú čoraz ťažšie, učia hráča využívať špecifiká jednotlivých kariet. Vďaka postupnému zvyšovaniu nárokov na hráča je titul stále zábavný aj pri hre pre jedného a len tak neomrzí. Aj napriek tomu, že neobsahuje príbehovú zložku.

Herný systém je dostatočne zábavný sám osebe. Využitie plochy krajiny na súboje je vynikajúci nápad. Ešte lepšie je spracovaný. Napriek neznámej značke si obľúbite aj nápadité karty, ktoré vás v tomto magickom svete budú sprevádzať. Postupne objavíte čaro každej jednej karty a následne si budete môcť vyrábať aj vlastné.

Herný obsah postupne pribúda, pričom hráčov neubúda a stále je s kým merať sily. Tak ako pri každom zberateľstve, aj tu hrozí istá závislosť. Nečudovali by sme sa, keby ste hre podľahli. Pritom sa môže jednať ešte o neškodnú závislosť, keďže nie je nutnosť nič prikupovať ako v prípade kariet v Magic: The Gathering alebo Pokémonoch. Vďaka prítomného prvku ťahovej stratégie navyše trénujete šedú kôru mozgovú, čo tiež možno zaradiť medzi klady tohto výtvoru. Tak, či onak, Faeria sa podarila na jednotku.

Grafické spracovanie je minimalistické, aby ste hru spustili aj na slabých počítačoch a aby fungovala na systéme iOS. Čoskoro titul bude kolonizovať aj Android. Napriek jednoduchému grafickému štýlu je hra stále pôvabná a lákavá na pohľad. To isté sa týka aj zvukov a hudby, ktorá hru sprevádza.

Ak by som mal Faerii predsa len niečo vytknúť, je to nemožnosť vyhľadať karty podľa názvu, ale to je skutočne drobnosť. Tiež by som ocenil nápaditý príbeh, ale to nie je chyba, ale také drobné prianie. Faeria je skutočne vydareným herným zážitkom a zadarmo. Tento magický klenot odporúčam tomu, kto má veľa voľného času a nevie čo s ním. No pozor, hrozí závislosť!

Faeria
Faeria Súboj v magickom lese.
Súboj v magickom lese.


Faeria Nutnosť vyriešiť hádanku v jednom kole.
Nutnosť vyriešiť hádanku v jednom kole.


Faeria Vitajte v hre Faeria.
Vitajte v hre Faeria.






napísal Possol 19.7.2017
Páči sa mi! (+3)
9.0
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
FAERIA
+ vydarený herný systém
+ živé bojisko
+ rôzne herné balíčky
+ nemusíte nič prikupovať, aby ste sa vyrovnali ostatným hráčom
- nedajú sa vyhľadávať karty podľa názvu
- hodil by sa príbeh
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual Core 2.2 GHz, 1 GB RAM, VGA 1 GB, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Abrakam SA
Štýl: Stratégia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19613)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk