SKYLAR & PLUX: ADVENTURE ON CLOVER ISLAND

SKYLAR & PLUX: ADVENTURE ON CLOVER ISLAND

7.0

Keď mačka a sova ťahajú za jeden povraz

Recenzia na PC verziu

Keď sa pozrieme na hry, ktoré vychádzajú v posledných rokoch, dalo by sa povedať, že žáner akčných plošinoviek nám tu skrátka akosi chýba. Našťastie, na tento fakt, rovnako ako na to, že by sa vojenské série mali vrátiť späť na historické bojiská, prichádzajú aj sami vývojári, ktorí sa situáciu snažia napraviť a zameriavajú sa na kedysi skutočne obľúbený žáner. 3D skákačky sú skvelou príležitosťou pre indie štúdia, ktoré s ich pomocou dokážu naozaj zažiariť. Vrátiť plošinovky na výslnie sa pokúša aj mladé švédske štúdio Right Nice Games, ktoré si pre nás pripravilo novinku s názvom Skylar & Plux: Adventure On Clover Island.

V hre na nás čaká ústredná dvojica - mačka  Skylar s robotickou rukou, ktorej robí spoločnosť sova menom Plux. Hra na prvý pohľad môže pripomínať klasiky, akými sú Jak & Daxter či Ratchet and Clank, no treba povedať, že Skylar & Plux nie je výsledkom AAA produkcie a na hre pracovalo malé štúdio. Keď vezmeme do úvahy tento fakt, titul vyzerá naozaj zaujímavo a jeho zavŕšenie je pre Right Nice Games veľkým úspechom. 

Skylar & Plux: Adventure On Clover Island
Skylar & Plux: Adventure On Clover Island Obávaný zloduch Galaxie CRT sa s vami nemazná.
Obávaný zloduch Galaxie CRT sa s vami nemazná.


Skylar & Plux: Adventure On Clover Island Vitajte na exotickom ostrove, ktorý potrebuje vašu pomoc.
Vitajte na exotickom ostrove, ktorý potrebuje vašu pomoc.


Skylar & Plux: Adventure On Clover Island Veľkú časť ostrova pokrýva voda, treba sa jej však vyhýbať.
Veľkú časť ostrova pokrýva voda, treba sa jej však vyhýbať.





Hra sa začína v momente, kedy sa Skylar ocitá na vesmírnej lodi, kde ho drží krutý počítačový systém s názvom CRT. Ten mu vymazal všetky spomienky a implantoval robotickú ruku s vlastnou umelou inteligenciou. Pri testovaní sa ale čosi zvrtne a Skylarove nové zariadenie mu pomôže utiecť. Cesta preč však nedopadne šťastne a Skylarova loď havaruje na exotickom ostrove, kde stretáva sovu Pluxa a dozvedá sa, že ostrov terorizuje CRT. Tu sa začína vaša cesta za dobrodružstvom, ktorej cieľom sa je raz a navždy sa zbaviť tohto diabolského stroja. Príbeh nie je veľmi originálny, je veľmi jednoduchý, ale mladším hráčom bude plne vyhovovať. Samotný ostrov je rozdelený na niekoľko častí a v každej na vás čaká viacero uväznených obyvateľov. Tých oslobodzujete zbieraním žltých kryštálov, za ktoré kúpite ich slobodu. Na každú nájdenú klietku musíte nazbierať 100 kusov. 

Vaša cesta vám okrem toho prináša množstvo prekážok a väčšinu času budete skákať, čo k hrám tohto žánru skrátka patrí. Je tu totiž veľa jám, pohyblivých plošín a rôznych iných prekážok, ktoré vyžadujú aktívne stláčanie medzerníka. Najčastejšie som v hre používal dvojskok, nakoľko je klasický skok pomerne krátky, teda dvojskok je vo väčšine prípadov istejší. K dispozícii bude aj jetpack, ktorý dokáže vaše skoky na pár sekúnd predlžiť, takže doletíte ďalej. Zvyšok práce zabezpečí vaša mechanická ruka. S ňou dokážete bojovať a tiež prekonávať dlhé vzdialenosti za pomoci magnetu, s ktorým sa prehupnete na druhú stranu. Neskôr pribudne manipulácia s časom či prenášanie veľkých predmetov.

Pri boji však chýba väčšia razantnosť útokov hlavného hrdinu. Necítiť z nich žiadnu silu, pričom klasický úder som často nahradil sekundárnou akciou, pri ktorej sa Skylar roztočil podobne ako Crash a bol omnoho efektívnejší. V boji budete čeliť opakujúcim sa nepriateľom a okrem nebezpečného prostredia, kde môžete kedykoľvek spadnúť, si na vás brúsia zuby aj malé chodiace monitory, bláznivé delá s navádzanou strelou a podobní prisluhovači CRT. Tých nie je ťažké odstaviť, ale ako som povedal, samotná razancia útokov a ich efektivita mohla byť zvládnutá oveľa lepšie. 

Čo sa týka celkovej hrateľnosti, nie je na mieste, aby bol Skylar & Plux porovnávaný s áčkovou produkciou, ale samotná hrateľnosť ju tak trošku pripomína. Nehovorím o najnovších záležitostiach, od ktorých má ďaleko, ale skôr o hrách z rokov minulých. Titul sa tým pádom hrá veľmi dobre, no štylizácia humoru a celková jednoduchosť ho predurčuje skôr mladším ročníkom, teda tým, ktorí so žánrom plošinoviek možno práve začínajú. Táto cieľová skupina ocení aj jednoduchý príbeh, vďaka čomu je hra ideálna na prechod z 2D skákačiek. V 3D svete Clover Islandu si však budete musieť zvyknúť na občas neposlušnú kameru, ktorá vám v niektorých momentoch dokáže zavariť. 

Prostredie hry je farebné a pomerne rozľahlé. Nechýbajú slnečné lokácie, vodopády, zasnežené hory, futuristické prostredia a lesy. V prípade grafiky sa ale nejedná o veľké terno. Ide skôr o priemer a nájdete tu technické chybičky v podobe prepadov fps a sem-tam blikajúcich textúr. Problémom je tiež audio, ktoré zvyklo miestami z nepochopiteľných dôvodov vypadávať a kazilo celý dojem z hrania. Okrem toho mohla byť väčšia variabilita nepriateľov. Tiež apelujem aj na sekundárneho hrdinu Pluxa, ktorý okrem toho, že vedľa vás poletuje, sa do hry nijako zvlášť nezapája. Ak teda nerátame občasný komentár. Je to naozaj škoda. 

Skylar & Plux: Adventure On Clover Island je ideálnym kúskom, ktorý poslúži pri prechode z 2D do 3D skákačiek. Vďaka farebnej štylizácii, variabilným prostrediam a humoru poteší skôr mladších hráčov, ktorým by mal byť primárne určený. Tí v ňom určite dokážu stráviť plných, aj keď krátkych zhruba 5 hodín zábavy a dokonale sa pritom odreagujú od školských povinností. Zamrzia však technické chyby, nevyužitý potenciál Pluxa, vypadávajúce audio, občas neposlušná kamera a veľmi malá rozmanitosť nepriateľov. Ak by sa však hra brala ako rozjazd autorov, ktorí v nej ukázali niekoľko zaujímavých nápadov, najmä z hľadiska variability prostredí, určite im budeme držať palce pri prípadnom pokračovaní.

PS: Mladší hráči si k hodnoteniu pokojne môžu pripočítať ešte jeden bod navyše. 

Skylar & Plux: Adventure On Clover Island
Skylar & Plux: Adventure On Clover Island Zasnežené prostredie vás po exotike zaručene schladí.
Zasnežené prostredie vás po exotike zaručene schladí.


Skylar & Plux: Adventure On Clover Island Jetpack poslúži na prekonávanie väčších vzdialeností.
Jetpack poslúži na prekonávanie väčších vzdialeností.


Skylar & Plux: Adventure On Clover Island Rozmanitosť nepriateľov hre naozaj chýba.
Rozmanitosť nepriateľov hre naozaj chýba.






napísal Gam_er 17.7.2017
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
6.9
Ohodnotiť
SKYLAR & PLUX: ADVENTURE ON CLOVER ISLAND
+ rozmanité a nápadité prostredia
+ zábavná hrateľnosť
+ výborné na prechod od 2D plošinoviek k 3D
+ jednoduché a ľahko prístupné
- relatívne krátke,
- nevyužitý druhý hrdina
- vypadávajúce audio,
- občas problémová kamera,
- jednoduchá zápletka, klišé
- malá variabilita nepriateľov a razancia útokov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Corei5-2500, 4 GB RAM, GeForce GTX 570, OS Win 7

Zaradené pod: Right Nice Games, PC, steam


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Grip Digital / Right Nice Games
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 19. máj 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19573)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk