RIME

RIME

8.0

Príbeh, ktorý vás aj bez slov chytí za srdce

Recenzia na PC verziu

Čo od herného zážitku obvykle očakávate? Potrebujete si vybiť frustráciu a zlosť? Hľadáte zaujímavý príbeh, máte potrebu stimulovať myseľ, alebo jednoducho chcete utiecť z reálneho sveta? Alebo hľadáte niečo úplne iné, ťažko pomenovateľné, čo zanechá vo vás hlbšie stopy? V tomto málo prebádanom priestore sa pohybujú hry, ako Journey, ICO, The Last Guardian či Bound. Hry, ktoré uchvacujú hráčov jednoduchou hrateľnosťou, no viacvrstvovým zážitkom. Španielske štúdio Tequila Works vás chce vyslať na podobné dobrodružstvo so svojou puzzle adventúrou Rime.

Kým vyššie menované tituly vyšli ako Playstation exluzivity, Rime sa chce o svoje čaro podeliť na viacerých platformách. Ovládanie je prispôsobené gamepadu, no pôsobí rovnako prirodzene aj pre myš a klávesnicu. Vžijete sa do úlohy chlapca, ktorý stroskotal na tajomnom ostrove. Namiesto snahy prežiť si však budete užívať krásy ostrova, potápať sa v mori, liezť po skalách, behať po lúkach a skúmať zvláštne pôvodné stavby na ostrove. V Rime budete musieť zabudnúť na svoje racionálne „dospelácke“ obavy - čo budete jesť, kde budete spať, či ste naozaj v bezpečí. Hra vám pripomenie, aké to je byť znovu bezstarostné dieťa.

Váš bezmenný hrdina nehľadá úkryt ani potravu. Západy slnka ho vôbec nedesia. S úsmevom na tvári objavuje všetko, čo ostrov ponúka a jeho jediným potrebným nástrojom je jeho hlas. Pomocou neho dokáže oživiť rôzne prvky v prostredí. Jednoduché tóny zaspievané pri soškách duchov dokážu otvoriť nové cesty, rozhýbať steny a v najhorších časoch aj ochrániť. Chlapec dokáže s ľahkosťou liezť po stenách a skákať z jedného výklenku na druhý. Aj keď sa vám môže spočiatku zdať, že ostrov je tu pre vás, aby ste ho celý preskúmali, Rime nie je sandbox zážitok. Zistíte to hneď, ako spoznáte tajomnú líšku.

Rime
Rime Líška nie je len roztomilá kamarátka, ale hlavne sprievodkyňa.
Líška nie je len roztomilá kamarátka, ale hlavne sprievodkyňa.


Rime Kto je tajomná postava v červenom plášti?
Kto je tajomná postava v červenom plášti?


Rime Zberatelia pokladov si prídu na svoje.
Zberatelia pokladov si prídu na svoje.





Líška dá chlapcovi hneď najavo, že je priateľská, no nemá v pláne maznať sa s ním. Neustále uteká a skáče a keď sa zastaví, vydáva zvuky, ktorými chlapca upozorní na svoju prítomnosť. Slúži tak ako vodítko, vďaka ktorému sa v otvorenom priestore nestratíte. Môžete skúsiť skúmať iné cesty, no vďaka jej hlasu budete vedieť, kadiaľ musíte pokračovať. Okrem líšky sa na vašej ceste objaví tajomná postava v červenom plášti, ktorá vás z diaľky sleduje. Váš hrdina sa postupne prestane túlať a začne tušiť, že pred ním stojí dôležitá úloha. Ďalší postup už bude lineárny, líška vám naznačí, že váš cieľ je vrchol vysokej veže s oknom v tvare kľúčovej diery.

Hra sa skladá z piatich levelov alebo etáp, medzi ktorými si váš hrdina po častiach spomína, čo sa mu stalo pred stroskotaním na tomto mieste. Nepotrebuje k tomu žiadne slová, stačia krátke flashbacky, ktoré vám napovedajú, že hra má aj temnejšie momenty. Nádherné pobrežie ostrova vystrieda v druhej etape páľava púšte a nad hlavou vám začne krúžiť obrovský dravý vták, pred ktorým sa musíte ukrývať. Jednoduché hádanky, ktorými ste za pomoci svetla a zvuku otvárali cestu vpred, vystrieda boj o život. Ak chlapec vyjde z úkrytu, má iba krátky čas na to, aby sa znovu dostal pod strechu. Bude musieť vymyslieť, ako sa nepriateľa zbaviť nadobro.

Predstavia sa aj ďalší nepriatelia v podobe duchov, ktorých premôže iba svetlo a chlapcov hlas. Budete musieť nájsť svetelné orby, ktoré vplyvom jeho hlasu vytvoria žiarivý záblesk svetla. Tento energetický výboj pomôže oživiť prazvláštnych obrov v tretej etape hry. V štvrtej časti plnej dažďa a smútku však zistíte, že hra nie je len prechádzkou po krásnych plážach a starobylých ruinách. Chlapcove zuby drkocú od zimy a niet divu, že mu nie je do spevu. Touto etapou bude musieť hlavne preliezť, zbúrať prekážky brániace ceste vpred a tichým hláskom oživiť žiarivé sošky.

V každej etape sa tak objavia nové prvky, ktoré vám pomôžu vyriešiť hádanky a zaistiť chlapcovi plynulý postup až k vrcholu veže, ktorá odhalí chlapcov skutočný osud. Hádanky v hre nie sú príliš náročné ani frustrujúce, no nenechajte sa zmiasť. Tá najjednoduchšia cesta je väčšinou tá nesprávna. S riešením sa budete musieť trochu pohrať. Ak budete ignorovať všetky vodítka a začnete objavovať na vlastnú päsť, odmenou vám budú rôzne skryté poklady v podobe hračiek, emblémov, útržkov príbehu, melódie uspávanky a outfitov pre malého hrdinu. Dizajn levelov je navrhnutý tak, aby ste vždy mali zadné vrátka na preskúmanie bočných ciest, ktoré ich môžu ukrývať. Nemusíte sa báť, že počas postupu nebude cesty späť.

Tvorcom sa podarilo obmedziť mieru frustrácie na minimum aj vďaka rýchlemu loadingu po prípadnej smrti. Dokáže vás vrátiť iba pár metrov od miesta, kde ste spadli, alebo podľahli nepriateľom. Objavilo sa tu však zopár nepríjemných bugov. Napríklad, ak chlapec stál príliš blízko okraja plošiny a dali ste mu povel skočiť dopredu, zasekol sa v animácii padania dole. Je preto potrebné skákať s rozbehom alebo sa nestavať na úplný okraj plošiny. Checkpointov je však v hre dosť, a preto reštart až tak nebolí. Dojem z hry vám však môže pokaziť optimalizácia. Aj na výkonných PC zostavách pocítite prepady snímkovania a v istých momentoch hra výrazne trhá.

Všetkých päť etáp hry nepredstavuje len zmeny prostredia, majú hlbší zmysel, ktorý odhalíte, až keď uvidíte ich názvy v hlavnom menu. Spolu s útržkami príbehu do seba všetko zapadne a nakoniec zistíte, že tvorcovia hry sa s vami celý čas pohrávali. Záver hry prinesie odhalenie, ktoré môže u niektorých hráčov prilákať povestných ninjov, čo krájajú cibuľu, ale to je v poriadku. Poddajte sa tomu. Lebo hry sú to občas aj na to, aby v nás vyvolali smútok.

Rime
Rime V noci dostane hra znovu iný rozmer.
V noci dostane hra znovu iný rozmer.


Rime Nádherné prostredie hry si musíte vychutnať.
Nádherné prostredie hry si musíte vychutnať.


Rime Nie všetky momenty budú šťastné.
Nie všetky momenty budú šťastné.





Tequila Works si pre vás pripravili niekoľkohodinový balíček emócií. Hru je možné prejsť behom približne 3-4 hodín, no ak budete chcieť zbierať skryté predmety a naozaj si užívať krásne prostredie a túlať sa v priestore, herná doba sa pokojne môže predĺžiť dvoj až trojnásobne. Bola by naozaj škoda, ak by ste len priamočiaro sledovali nápovedu a nenasali atmosféru prostredí. Grafické spracovanie v štýle cel-shading je pastvou pre oči. Hra nesie aj prvky japonskej kultúry, ktoré mnohým pripomenú animované filmy od Hayao Miyazakiho. Tichý príbeh bez slov dopĺňa jemná klasická hudba a hra sa nebojí využívať aj obyčajné ticho, ktoré podtrhne atmosféru.

Rime patrí medzi tie hry, ktoré si musíte zahrať a vnímať ako celok, aby vám dali ten nepomenovateľný hlbší zážitok. Neopíšu to obrázky ani videá a prosím, nepozerajte si Let's play tejto hry a už vôbec nie s komentárom, ktorý naruší celý koncept hry bez slov. Ak si ju neodžijete sami, nebudete ju vedieť oceniť. Uvidíte len graficky celkom peknú hru s nenáročnými hádankami. A pritom Rime dokáže svojou atmosférou ponúknuť omnoho viac. Nádherné animácie magických momentov vyvolajú husiu kožu a čím viac sa budete blížiť k záveru, tým strmšia bude emocionálna horská dráha. 


napísal Tanya 30.6.2017
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
Rime - launch trailer
| RIME - LAUNCH TRAILER
[25.5.2017]
Rime - Dev diary 3
| RIME - DEV DIARY 3
[6.5.2017]
RiME - Dev Diary 2
| RIME - DEV DIARY 2
[13.4.2017]
Rime - gamescom trailer
8.0
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
RIME
+ príbeh si vás aj bez slov podmaní
+ nádherné prostredie a atmosféra
+ hudba
+ množstvo skrytých pokladov
- lineárny postup
- zlá optimalizácia
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: i5 2310 2.9 GHz/AMD FX-6300; 4GB RAM; GTX 550 Ti 1GB/Radeon 6950 1GB; 7,7GB
Doporučená konfigurácia: i5 3570k/AMD FX-8350; 8GB RAM; GTX 770 2GB/Radeon R9 280X 3GB;


RECENZIE HRÁČOV
Rime
8.0
MATUS KOMOROVSKY    22.2.2018
RIME je hra od indie štúdia Tequilla Works, ktoré má na svedomí via...prečítať celé
icon
9.0
SUSPECTBUXO    15.5.2019
Dal som to aj na Steam review a dám to aj sem, tá hra za to stojí :) Hru by som jednoducho z... zobraziť

PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Grey Box / Tequila Works
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 26. máj 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18441)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk