THE KING OF FIGHTERS XIV - STEAM EDITION

THE KING OF FIGHTERS XIV - STEAM EDITION

7.0

Skvelé bitky, ale bez hráčov a kreativity

Recenzia na PC verziu

Bojovky sú ideálne na odreagovanie a je to jeden z mála nedostatkových žánrov na PC. Pravdou je, že sa lepšie hrajú na konzolovom ovládači, ale ten sa už stal prirodzenou súčasťou aj na počítačoch. A možno práve preto sa bitkárske hry začali viac hlásiť o slovo aj na tejto platforme. A podľahla aj dlhoročná séria The King of Fighters, s ktorou sa (a nie prvý raz) teraz stretávame aj na Steame.

Hlavnou devízou hry je množstvo postáv s rôznymi bojovými štýlmi. V základnej hre ich je 50 a deluxe balíček pridáva ďalšie štyri. Pravdou je, že niektorí borci sú naozaj „vymakaní" a majú svoj špecifický bojový štýl, pri iných už kreativita tvorcov ochabuje a zaujmú nanajvýš vzhľadom, nie svojou technikou. Každopádne je to parádna zbierka, ktorú skrášľujú aj polonahé dievčatá.
 
Mnohé postavy, rovnako ako arény, sú však jednoznačne inšpirované inými bojovkami. Podobnosť so Street Fighter II (vyšiel skôr ako prvý KOF) určite nie je náhodná. Napríklad taký Kim je čistý Ryu, rozkošná Muimui sa ponáša na Chun-Li, má aj podobne útoky a rovnako si poskočí, keď vyhrá. A medzi bojiskami okrem podhradia, Veľkého čínskeho múru, zábavného parku, či vlaku uháňajúceho popri kamenných tvárach prezidentov v  Mount Rushmore, nájdete aj vojenské letisko, ktoré je charakteristického pre SFII. No to neprekáža, hlavné je, že sa to dobre hrá a pekne to vyzerá.

The King of Fighters XIV - Steam Edition
The King of Fighters XIV - Steam Edition Tak toto fakt muselo bolieť...
Tak toto fakt muselo bolieť...


The King of Fighters XIV - Steam Edition Niektoré postavy sú naozaj štýlové a majú gule...
Niektoré postavy sú naozaj štýlové a majú gule...


The King of Fighters XIV - Steam Edition Miestnosti v online multiplayeri sú nepraktické a väčšinou  takmer prázdne.
Miestnosti v online multiplayeri sú nepraktické a väčšinou takmer prázdne.





Sympatické je, že okrem tréningu s pasívnym protivníkom hra obsahuje aj tutoriál, kde si pohodlne nacvičíte každý pohyb aj útok, vrátane tých špeciálnych a „ ešte špeciálnejších" založených na využití nahromadenej energie. Každopádne základy vám rýchlo prejdú do krvi, pretože fungujú obvyklé kombinácie spodného kopu a úderu a horného kopu a úderu s pohybom, prikrčením a výskokom. Bránite sa ustupovaním dozadu. Je toho ešte viac a techniky jednotlivých borcov zahrňujú aj unikátne útoky, ktoré si môžete naštudovať aj po zapauzovaní počas zapasov. Často sa však jedná o krkolomné kombinácie pohybov a atakov, ktoré sú zložitejšie ako v Mortal Kombat. Keď si však osvojíte niekoľko vybraných postáv, budete bez problémov praktizovať ničivé kombá, chmaty a devastačné sily, ktoré poriadne uberú zo života protivníkov.

Úmyselne sme spomenuli niekoľko postáv, ktoré by ste mali bližšie spoznať, pretože niektoré režimy, vrátane príbehu, sú založené na súbojoch trojíc. To znamená, že si vyberiete hneď troch šampiónov z bohatej ponuky a s tými  potom zdolávate rovnako početné grupy oponentov. Neprepínate si ich v bitke (ako napríklad pri Mortal Kombat), ale pred zápasom zvolíte poradie, v akom nastúpia. Keď prvý nasadený padne, pokračuje druhý a mali by ste vytrieskať opozičný tím skôr, ako prídete o svojho posledného bitkára. Funguje to a je to zábavnejšie ako súboje jednotlivcov.

Lákadlom v sólo režime by mal byť príbeh, ale ten je neuveriteľne fádny a nudný. Tvorcovia hry zjavne nesledujú konkurenciu a zaspali dobu, inak by vedeli, že monotónne servírovanie jednej bitky za druhou až po bossa a super bossa sa už dávno nenosí a aj v bojovkách sa to dá urobiť oveľa zaujímavejším spôsobom. Opäť môžeme ísť po príklad k sérii Mortal Kombat, ktorá v najnovších častiach ponúka story, kde strieda a pekne vyzvŕta obľúbených bitkárov a nazrie aj do ich súkromia. Alebo taký Injustice poriadne zamotá osudy superhrdinov. Ale dej v The King of The Fighters je úbohý - a vlastne skoro žiadny. Bitky príležitostne prerušia trápne scény, kde sa hromotĺk Antonov rozčuľuje nad nízkou sledovanosťou turnaja a vedie priblblý dialóg so svojím poskokom. Potom príde vyhrážanie pred finálnym turnajom a jeden nečakaný návštevník, ktorému treba zraziť hrebienok. Občas sa medzi sebou handrkujú aj bitkári priamo v aréne. Prezentácia zápletky a vlastne celá zápletka je neuveriteľne primitívna. Kreativita tvorcov je v tomto prípade na nule.

Ďalšou voľbou v singleplayeri je verzus režim so samostatnými bitkami jeden na jedného alebo traja na troch proti počítačovému protivníkovi. Tam sa dlho nezdržíte, takže skúsite misie. Obsahujú tri módy. Trial je skúška postavy ktorú si zvolíte a zahrňuje nezaujímavé opakovanie požadovaných pohybov. V časovke musíte čo najskôr poraziť desať protivníkov. V survival režime  treba zmlátiť čo najviac súperov, kým sa vám neminie jediný život. Opäť režimy bez fantázie a nápadu.

Poviete si, že bojovky sú predsa hlavne o multiplayeri a vrhnete sa na online hru. Tá vás zrejme sklame najviac. Už preto, že to na PC vlastne nemáte s kým hrať. Teda niekoho tam skoro vždy nájdete, ale nemôžete si veľmi vyberať, pretože záujemcov z celého sveta je ako šafránu. Je dosť nešťastný nápad hnať hráčov do oddelených miestností s režimami pre dvoch účastníkov s trojčlennými družstvami, s jedným borcom na každej strane a párty módom 3 vs.3, kde si postavy rozdelí 6 hráčov. 

Trochu to žije len v prvom zmienenom multiplayerovom režime, kde zbytočne zložito vstúpite do niektorej takmer prázdnej miestnosti, zvolíte turnaj s vyradením porazeného, elimináciu s vyraďovaním víťaza (čože?) alebo opakujúcimi sa súbojmi s rovnakým protihráčom. Menej komplikované je to v rebríčkovom zápase, kde ale začiatočníci po nastavení pravdepodobne nenájdu protihráča s podobným levelom, a tak môžu skúsiť poraziť veteránov. Živí protihráči pritom neraz používajú zbabelú taktiku jedného útoku, čiže vás napríklad kontinuálne niečím ostreľujú.

The King of Fighters XIV - Steam Edition
The King of Fighters XIV - Steam Edition Namiesto Guileho to na letisku schytala prsnatá vojačka. Ale bolo to tesné.
Namiesto Guileho to na letisku schytala prsnatá vojačka. Ale bolo to tesné.


The King of Fighters XIV - Steam Edition Daimon dokáže so súpermi povymetať arény a poriadne ich oplieska o zem.
Daimon dokáže so súpermi povymetať arény a poriadne ich oplieska o zem.


The King of Fighters XIV - Steam Edition Starý pán ovládajúci tai-chi sa v zápale boja mení na svalnaté monštrum.
Starý pán ovládajúci tai-chi sa v zápale boja mení na svalnaté monštrum.





Tvorcovia venovali dosť priestoru doplnkovým veciam, ako sú alternatívne kostýmy alebo zmena farby tých základných, hendikepy protivníkov, odomykanie bonusových obrázkov, predelových scén, alternatívneho ozvučenia postáv, záznamy bitiek či štatistiky hráča. To je síce pekné, ale stále to nerieši problém s tuctovým singleplayerom a takmer prázdnym multiplayerom.
 
Graficky sa hra od minulej časti pochlapila, je tam veľký pokrok a 3D evolúcia sérii prospela. Pohyby postáv sú rýchle, dynamické, efekty pri kombách a špeciálnych pohyboch skvelé. Sedí k tomu tvrdšia rocková hudba, i keď by to chcelo väčší sortiment skladieb. Audiovizuálna stránka je ale celkovo OK. Ovládanie je tiež v pohode. Jednoznačne odporúčame konzolový ovládač alebo ešte lepšie dva - aj pre kamaráta v lokálnom multiplayeri, ale dá sa použiť aj klávesnica.

The King of Fighters XIV má množstvo zaujímavých postáv a veľmi dobrý bojový štýl, avšak tvorcovia zaspali na vavrínoch a s výnimkou audiovizuálnej zmeny séria stagnuje. Na konkurenciu v podobe Mortal Kombat X, Tekken 7 a Injustice 2 sa ani náhodou nechytá. Bitky naplnia adrenalínom a bavia, ale príbeh je krátky a trápny, ostatné režimy zastarané, bez nápadu a inovácií a multiplayer skoro nikto nehrá. Možno by pomohlo, keby bol cross-platformový a spoločne by sa mlátili hráči na PS4 a PC, čím by sa určite rozšírila komunita. S ohľadom na uvedené skutočnosti hra na Steame za vyše 50 € určite nestojí a aj s aktuálnou zľavou 20% je to ešte stále predražené. To už si radšej kúpte KOF XIII, ktorého cena v letnej akcii klesla na sympatických 5 €.


napísal uni 3.7.2017
Páči sa mi!
7.0
Ohodnotiť
THE KING OF FIGHTERS XIV - STEAM EDITION
+ veľké množstvo rozmanitých postáv a arén
+ dynamický štýl boja, ktorý si rýchlo osvojíte a obľúbite
- trápny a nudný príbehový režim
- nič nové v singleplayeri, nedostatok hráčov v multiplayeri
- v porovnaní s konkurenciou má hra slabú ponuku a je zastaraná
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Core i3-4160 3.40 GHz, GeForce GTX 480, 4 GB RAM, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PS4
PC

Vývoj: SNK Playmore / SNK Playmore
Štýl: Bojovka
Dátum vydania: 23. august 2016
 15.6. 2017 (PC)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18389)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk