STEEL DIVISION: NORMANDY 44

STEEL DIVISION: NORMANDY 44

7.5

Taktická výzva v druhej svetovej

Recenzia na PC verziu

Keď sa povie Eugen Systems, priaznivci vojnových RTS vedia, koľká bije. Asi najznámejšia je séria Wargame, ale od spomínaných vývojárov sme sa dočkali aj ďalších zaujímavých kúskov. A teraz k nim pribudla oceľová divízia, pod ktorú sa navyše podpísal Paradox Interactive - patrón stratégií, ktorý garantuje najlepšie kúsky v tomto žánri. Je čas na ďalšiu vojnovú výpravu.

Vývojári nás tentokrát zavedú do trochu vzdialenejšej minulosti a ako je zrejmé z názvu, moderné jednotky vymenili za vojská z druhej svetovej vojny. Každopádne táto epocha stále rezonuje a s „náckami" sa radi ostreľujeme stále znova a znova. O čom to celé je, vás poučí séria výukových misií, bez ktorých sa skúsení stratégovia, a zvlášť priaznivci hier of Eugen Systems, dokážu zaobísť. Ale aj tak nezaškodí prejsť si pár skúšobných misií a osvojiť si menšie zmeny, ktoré tento titul odlišujú od konkurencie. V zásade platia všetky osvedčené pravidlá, ktoré sa týkajú výberu jednotiek a ich nasadenia v boji, ako aj ich funkcie a využitie. Plus sú tu nejaké špecifické prvky navyše.
 
Bojuje sa na ohraničených územiach, ktoré tvoria akési výrezy na makete krajiny. Dôležitý je pritom zoom, ktorý umožňuje zmeniť detailný náhľad s prehľadným povrchom a jednotkami na praktickejší pohľad zhora.  Vojská sa totiž lepšie koordinujú na zmenšenom bojisku, ktoré máte ako na dlani a do očí vám bijú farebné ikony predstavujúce vaše a nepriateľské armády.

Steel Division: Normandy 44
Steel Division: Normandy 44 Letectvo a artiléria predstavujú účinnú podporu.
Letectvo a artiléria predstavujú účinnú podporu.


Steel Division: Normandy 44 Môžete hrať aj za nacistov.
Môžete hrať aj za nacistov.


Steel Division: Normandy 44 Aj tentoraz vývojári ponúkajú autentické dobové jednotky.
Aj tentoraz vývojári ponúkajú autentické dobové jednotky.





Spravidla začínate nasadením prvých jednotiek na ohraničenom území a priebežne môžete posielať do boja ďalšie posily. Tie si vyberáte a začleníte do vašej bojovej skupiny pred vstupom na mapu, kde ich potom kupujete za body, ktoré priebežne pribúdajú počas celého boja. Podľa uváženia otvoríte menu v hornej časti obrazovky, kde máte pekne roztriedených prieskumníkov, pechotu, tanky, podporu, protitankové jednotky, artilériu a letectvo. Väčšinou sa jedná o jednotky, ktoré priamo ovládate v teréne. Treba pritom myslieť na prieskumníkov, ktorí majú slušný dohľad a odhalia protivníkov v širšom okolí. Pomôžu aj zásobovacie vozy, ktoré automaticky dopĺňajú muníciu spojencom v ich okolí.
 
Niektoré delostrelecké zložky sú mimo mapy a predstavujú len strely, ktoré zacielite na daných nepriateľov alebo zónu. Lietadlá zas máte v pomyselnom hangári - zoradené v tabuľke, pomocou ktorej ich posielate na misiu. Letia na prieskum alebo atakujú určených nepriateľov a ak im nedáte konkrétne pokyny na útok, prenasledujú nepriateľské letky v ich dosahu. Po krátkom čase sa však vracajú do hangáru na dotankovanie a prezbrojenie. Môžete ich aj predčasne odvolať, napríklad vtedy, keď ich ohrozujú nepriateľské delá.

V boji treba taktizovať, pokúsiť sa zaútočiť na nepriateľov odzadu, kde sú zraniteľnejší, alebo ich dostať do klieští, ostreľovať z diaľky. Ohrozené jednotky majú tendenciu spanikáriť a niekedy sa dajú na ústup. Trochu zbytočné je dopravovanie pechoty a niektorých špecifických jednotiek vozidlami, z ktorých potom vyskáču po zadaní príkazu. Autá sú často ľahkým cieľom a keď ste v plnom nasadení, požadované manuálne pokyny posádke na vystúpenie z vozidla sú dosť otravné a zdržujú.

Pozitívnym prvkom je rozdelenie boja na tri fázy, ktoré plynulo nasledujú jedna za druhou. Ide o to, že  spočiatku môžete nasadzovať len menej efektívne jednotky a ostatné sú zamknuté. Po uplynutí určitého časového limitu už môžete do boja povolať posily kategórie B a napokon aj najsilnejšie s označením C. Úspešnosť na bojisku je vyjadrená posúvaním farebných línií. Rozširujú sa alebo ustupujú na základe dominantnosti niektorej strany na určitej časti mapy.

Sólo režim ponúka režim voľnej hry s ľubovoľnými nastaveniami a kampane, ktoré majú strednú a vyššiu náročnosť. Misie mapujú operácie v Normandii a začínajú vylodením, kde sa hráč sústredí na úlohy vo vnútrozemí s výsadkármi. Je to sprevádzané hláškami, ktoré jasne odkazujú na rotu E, ktorej osudy sme sledovali aj v seriáli Bratstvo neohrozených. Začujete tam nielen charakteristické výroky (we're paratroopers,  we're supposed to be surrounded), ale aj konkrétne mená, ktoré nenechajú na pochybách, kým sa inšpirovali vývojári hry. Kampane síce majú rôzne ciele (dobytie určeného mesta, udržanie pozície do príchodu posíl, zničenie nepriateľského delostrelectva), ale boje sú dosť zdĺhavé (hoci sa dá zvýšiť rýchlosť hry) a AI neexceluje.

Väčším lákadlom je multiplayer a boje jeden na jedného až štyria na štyroch. Nájdete tam aj špeciálne servery s bojmi desaťčlenných tímov,  kde sa ale pravdepodobne nedočkáte dostatočného počtu hráčov. Na sieťovú hru už potrebujete bezplatné online konto. Potom máte na výber rýchlu hru, hodnotenú bitku alebo voliteľnú s vlastnými nastaveniami.

Hrá sa v dvoch režimoch. V deštrukčnom získate po zničení nepriateľských jednotiek toľko bodov, koľko predstavujú náklady na ich nasadenie. Hráč s vyšším skóre víťazí. Dobyvateľský mód vyžaduje obsadzovanie území veliteľskými jednotkami. Keďže sa v multiplayeri nedá urýchliť čas, je ešte pomalší ako sólo režim, presun jednotiek je ťažkopádny a stretnutia hráčov sa poriadne naťahujú. Spolubojovníci môžu spolu komunikovať a napríklad označiť miesto, kde by mal byť smerovaný útok, alebo žiadajú o pomoc. Každý hráč pritom môže využiť náhodnú alebo svojpomocne vytvorenú bojovú skupinu, ktorej zloženie závisí od príslušnosti k spojencom alebo nacistom.

Steel Division má slušné taktické možnosti, ale ako už aj v minulých hrách od týchto vývojárov aj tu si všimnete zle vybalansované jednotky. Napríklad tri flak kanóny si nevedia poradiť s dvomi lietadlami. Presuny vojsk sú pomalé aj keď idete po cestách, nasáčkovanie do transportných vozidiel tomu veľmi nepomáha, dokonca skôr zdržuje kvôli spomínanej nutnosti dodatočne zadávať príkazy na opustenie vozidla a rozostavenie diel. Boje sú zdĺhavé, zničiť jeden tank alebo čatu neraz trvá dlhé minúty a hra tak stráca dynamiku.

Steel Division: Normandy 44
Steel Division: Normandy 44 V Normandii je poriadne rušno.
V Normandii je poriadne rušno.


Steel Division: Normandy 44 Za nepriateľskou líniou...
Za nepriateľskou líniou...


Steel Division: Normandy 44 Sortiment jednotiek vo vašej bojovej skupine závisí aj od zvolenej divízie.
Sortiment jednotiek vo vašej bojovej skupine závisí aj od zvolenej divízie.





Grafika nie je najhoršia, ale aj keď si všetko poriadne priblížite, nedočkáte sa nejakých úchvatných výjavov. Väčšinu času budete využíva pohľad z diaľky a presúvať ikony reprezentujúce armády. Hra beží plynulo okrem momentov, kedy meníte kameru alebo práve skúšate zoom. Ozvučenie je slušné, o povedomých hláškach sme už hovorili a len dodáme, že to celé dopĺňa správne dramatická hudba.

Steel Division: Normandy 44 je slušná stratégia zameraná na taktický postup, ktorý sa však nevyhne zbytočným prieťahom. Hra si nájde svojich priaznivcov, čo ocenia autentické dobové jednotky a náročné veľkoplošné boje, pri ktorých treba obozretne zvažovať každý krok. Keďže je však rozvláčna a zdĺhavá,  zostane jej verný len obmedzený počet fanúšikov, ktorí budú bojovať predovšetkým v multiplayeri.


napísal uni 2.6.2017
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
STEEL DIVISION: NORMANDY 44
+ slušné taktické možnosti pri koordinácii vojsk
+ gradujúce trojfázové boje
+ zábavný multiplayer s viacerými hráčmi
+ vytváranie vlastných bojových skupín
- zdĺhavé presuny aj boje
- fádny sólo režim
- slabá AI a orientácia vojsk v teréne
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Core i3-2100 3.1 GHz, 3 GB RAM, 1 GB AMD 5570, OS Win 7+SP1 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Paradox Interactive / Eugen Systems
Štýl: Stratégia / Realtime
Dátum vydania:  2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19598)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk