LEGO WORLDS

LEGO WORLDS

6.0

Veľa kociek - menej zábavy

Recenzia na PS4 verziu

Už to budú takmer dva roky, čo Warner Bros. ohlásil ďalší titul inšpirovaný známou stavebnicou, ktorý vo všetkých smeroch zmenil pohľad na Lego hry. Batman, Star Wars, Harry Potter, Indiana Jones, Marvel či Hobbit - toto všetko sú univerzá, do ktorých sme sa mohli pozrieť aj v štýle Lego. Hry s príbehom, lineárne a s cieľom - asi v takomto duchu sa niesla drvivá väčšina z nich, čo pri prvotnom zamyslení tak trochu nedáva zmysel. Predsa len, aj keď fyzická stavebnica Lego pokrýva rôzne svety, hrdinov, príbehy, stále ide v prvom rade o kocky, ktoré majú podporovať fantáziu a neraz treba robiť kompromisy s cieľom postaviť niečo inak a ešte lepšie. Lego v našom reálnom svete bolo teda vždy najmä o stavaní, no aj napriek tomu sa vo svete videohier stal najväčšou stavebnicou Minecraft.

Warner Bros. sa síce trochu neskoro, no predsa pustil do podpory projektu s názvom Lego Worlds, ktorý by mal využiť potenciál Lego stavebníc aj vo virtuálnom svete. Je to hra, v ktorej dostanete do rúk najrôznejšie nástroje, s ktorými budete vedieť postaviť takmer čokoľvek, na čo len pomyslíte. Pre fanúšikov Lega ide o splnený sen. Mať k dispozícii neobmedzený počet kociek je niečo, čo chcel určite každý, kto aspoň raz prišiel do kontaktu s Lego stavebnicou. Vývoj hry navyše dostal na starosť skúsený tím Traveller's Tales, ktorý má za sebou viacero Lego hier.

Lego Worlds
Lego Worlds Veľakrát na vás čaká úloha architekta.
Veľakrát na vás čaká úloha architekta.


Lego Worlds Naraziť môžete aj na klasické mestečká.
Naraziť môžete aj na klasické mestečká.


Lego Worlds Cestu si môžete skrátiť lietadlom.
Cestu si môžete skrátiť lietadlom.





V Lego Worlds sa však autori rozhodli vytvoriť ultimátnu Lego hru trochu inak. Ako som už spomenul na začiatku, hra bola oznámená takmer pred dvomi rokmi, no rovnaký čas ju delí aj od vydania. Tvorcovia ju totiž spustili ako Early access titul na Steame, ktorý postupne vylepšovali a snažili sa od hráčov získať potrebnú spätnú väzbu, aby ho vyladili, dokázal uspieť a splniť očakávania fanúšikov. Finálna verzia hry ale aj napriek tejto snahe má viacero chýb, ktoré celkový koncept priveľmi narúšajú a kazia tak celkový dojem.

Lego Worlds nemá väčší príbeh. Do hry vstupujete ako astronaut, ktorý cestuje vesmírom a objavuje nové svety plné nových materiálov, objektov, kociek a, samozrejme, úloh, ktoré musíte plniť. Na začiatku však váš hrdina nie je natoľko skúsený, aby dokázal cestovať dostatočne ďaleko na skúmanie väčších a obsiahlejších prostredí. Preto sa musíte postupne vypracovať, a to objavovaním.

Objavovanie je v hre vyriešené zbieraním takzvaných zlatých kociek, ktoré dostávate buď za splnené úlohy od náhodných postavičiek na mape, otváraním truhlíc s pokladom, alebo chytením narušiteľa poriadku, ktorý sa náhodne zjaví na mape a začne pred vami utekať. Úlohy sú rôzne: odfotiť postavu s nejakým predmetom alebo zvieraťom, postaviť alebo premaľovať dom, vyslobodiť osobu z pasce a tak ďalej. Škoda len, že variabilita úloh je naozaj nízka a už po pár minútach strávených v hre začnete mať pocit repetitívnosti, ktorý vás bude sprevádzať počas celej hry.

Získavanie zlatých kociek určuje aj váš level, no aj napriek tomu dostanete prístup ku všetkým staviteľským nástrojom hneď na začiatku. Konkrétne ide o päticu nástrojov, s ktorou môžete jednoducho upravovať terén, kopírovať ľubovoľné objekty na mape, maľovať, stavať a objavovať nové veci, ku ktorým dostanete automaticky trvalý prístup. Každým už vymenovaným spôsobom môžete získať aj najrôznejšie predmety, nástroje alebo rovno celé objekty, ktoré následne viete postaviť.

Čo sa teda týka levelovania vášho astronauta, ide v podstate o jediný progres v príbehu, ktorý v hre nájdete. To ale nie je problém, kedže táto Lego hra by vôbec nemala byť o príbehu, ale o tvorení. Vaším cieľom je získať sto zlatých kociek, aby ste sa stali ultimátnym staviteľom, vesmírnym objaviteľom a môžete sa pustiť do vytvárania a spoznávania ďalších svetov. Hra ich v podstate obsahuje nekonečné množstvo. Vy ako vesmírny cestovateľ máte k dispozícii svoju loď, v ktorej môžete zadávať súradnice pozostávajúce z viac ako tuctu znakov, pričom každá jedna zmena vás privedie k úplne inému svetu. Ak by vás nebavilo písať vždy nové súradnice, spoľahnúť sa môžete na automatické hľadanie. V každom prípade to ale znamená, že svety sú v hre procedurálne generované, čo tak trochu pripomína No Man's Sky. A všetky, ktoré sa rozhodnete navštíviť, sa vám uložia a môžete sa tam kedykoľvek vrátiť.

Trochu paradoxne ale práve procedurálne generovanie má aj negatívny dopad na hru. Veľkou slabinou sú totiž dlhé nahrávacie časy, ktoré vám začnú liezť na nervy už na začiatku hry. V PC verzii tento problém byť nemusí v závislosti od konfigurácie, no u PS4 sa tomu, bohužiaľ, nevyhnete. Rovnako vás však dokáže nahnevať aj skutočne veľmi chabý dohľad. Pri chôdzi po mape sa to dá ešte prehryznúť, no ak sa rozhodnete cestovať lietadlom či vrtuľníkom, pripravte sa na to, že budete lietať doslova v prázdnom priestore a váš let vám budú pravidelne krížiť neviditeľné stromy, kopce alebo domy. Pár sekúnd si tak vždy budete musieť počkať, aby ste vlastne vedeli, ako máte letieť, čo rozhodne nie je príjemné.

Na druhej strane autori v hre nepodvádzajú a všetko je tvorené z miliónov Lego kociek. Oblaky, láva alebo aj voda sa skladá z Lega. Pri vode alebo láve to však kazí dojem z fyziky, ktorá je pri týchto materiáloch veľmi chabá. Ak spravíte dieru do zeme pod vodou, získate voľný priestor, ktorý nezaplní tekutina. Absencia fyziky sa napokon týka aj lietadiel, s ktorými môžete vo vzduchu stáť. Pre vzlet nepotrebujete skoro žiadny rozbeh. Každopádne odhliadnuc od týchto neduhov je hra naozaj rozmanitá. Môžete získavať skutočne najrôznejšie postavy a predmety z viacerých typov Lego stavebníc, ktoré následne využijete pri vašich vlastných staviteľských pokusoch. 

Samotné stavanie, ktoré je v tejto hre kľúčové, tak trochu pokrivkáva. Môžete prísť v podstate s akýmkoľvek nápadom a zrealizovať ho, no ovládanie v režime stavania nie je úplne najlepšie. Možno je to opäť konzolovou verziou, každopádne postaviť hocičo je veľmi prácne, čo je úplne v poriadku, no prepínanie medzi nástrojmi, vyberanie kociek a ich ukladanie na správne miesto nie je také svižné, aké by malo byť. Stačí si na pár minút pustiť Minecraft a zistíte, v čom Lego Worlds zaostáva. Postaviť len obyčajnú stenu vám v Minecrafte zaberie pár sekúnd, v Lego Worlds sa s tým budete musieť pohrať dlhšie. Treba si dávať pozor, aby ste sa trafili na správne miesto a či vám kocka náhodou nepreskočí kamsi vedľa.

Lego Worlds
Lego Worlds Sfingy alebo pyramídy vás zavedú do dávnej minulosti.
Sfingy alebo pyramídy vás zavedú do dávnej minulosti.


Lego Worlds Vďaka kopírovaniu si môžete uložiť ktorýkoľvek objekt.
Vďaka kopírovaniu si môžete uložiť ktorýkoľvek objekt.


Lego Worlds Za pozornosť stojí aj podmorský svet.
Za pozornosť stojí aj podmorský svet.





Teraz prichádza rad na tvorba vlastných svetov. Ako som spomínal, aby ste túto možnosť odomkli, musíte získať sto zlatých kociek. Po dosiahnutí tejto hranice, ktorá mi zabrala aj viac ako desať hodín, som zostal mierne sklamaný. Síce som ani nevedel, čo od tejto funkcie očakávať, no mal som trochu iné predstavy. Aj pri vytváraní vlastných svetov je v hre zapracované náhodné generovanie a do rúk sa vám dostane iba nástroj pre mierne nastavenie generátora. Môžete si zvoliť typy prostredí, ktoré ste už vopred objavili a chcete, aby sa nachádzali aj vo vašom svete, vyberiete veľkosť prostredia a nový svet vytvorený vami je tu.

Lego Worlds obsahuje okrem hry pre jedného hráča aj online a lokálny multiplayer. Nejde ale o žiadne hromadné spájanie hráčov z celého sveta, ale iba o pozvanie priateľov do vášho sveta a naopak. Takto teda môžete buď spoločne tvoriť nové svety, alebo sa iba chváliť vašimi výtvormi.

Lego Worlds je titul, ktorý má potenciál. Zámerne nepoužívam minulý čas, pretože je zatiaľ otázne, ako sa k aktuálnej verzii postaví Warner Bros. a čo sa s ňou rozhodne spraviť. Koncept je dobrý, myšlienka ešte lepšia, no spracovanie priemerné. Poteší rozsiahlosť v rámci svetov a typov Lego kociek/objektov, no zamrzí repetitívnosť v úlohách, nie veľmi podarené ovládanie a rôzne chyby, vrátane slabej optimalizácie. Každopádne tieto nedostatky sa odrážajú aj nízkej cene hry (PC verzia), ktorá je adekvátna tomu, čo obdržíte. Ak čakáte kolosálny Lego svet, budete ho mať, ak očakávate kolosálne možnosti, budete sklamaní. 

Lego Worlds
Lego Worlds Bager na strome - nič nezvyčajné.
Bager na strome - nič nezvyčajné.


Lego Worlds Cesta vesmírom trvá dlho.
Cesta vesmírom trvá dlho.


Lego Worlds Najjednoduchšia je stavba hotových objektov.
Najjednoduchšia je stavba hotových objektov.





napísal play3man 24.4.2017
Páči sa mi!
6.0
Vo svete
6.9
Ohodnotiť
LEGO WORLDS
+ v podstate nekonečné množstvo svetov
+ zapracovaná široká ponuka Lego stavebníc
+ stále je čo objavovať
+ česká lokalizácia
- repetitívne úlohy
- nedotiahnuté ovládanie a kamera
- slabá optimalizácia a dlhé načítavanie
- viaceré chyby


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Warner Bros. / Travellers Tales
Štýl: Akčná Adventúra / Logická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24. február 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk