DILUVION

DILUVION

7.5

Dvadsaťtisíc míľ pod morom

Recenzia na PC verziu

V detstve sme čítali knihy od Julesa Verna. Prežívali sme spolu s ním neuveriteľné príbehy a chceli ich zažiť aj na vlastnej koži. Diluvion je hra, ktorá je inšpirovaná románom Dvadsaťtisíc míľ pod morom. Vývojári zo štúdia Arachnid Games nám plnia sny a verneovku kombinujú s ďalším obľúbeným produktom - so sériou Dark Souls. Na prvý pohľad je to nemožné, ale vysvetlíme, prečo je to tak.

Diluvion je v prvom rade hra o objavovaní prostredia. Preskúmavate more a klesáte veľmi hlboko. Narazíte tam na poklady, žijúce ľudstvo, vraky. Je toho veľké množstvo. Objavovať neznáme vody je to najzaujímavejšie, čo vám môže tento titul ponúknuť. Lenže oproti iným hrám podobného druhu je to neľahké. Kombinujú sa tu viaceré žánre a nájdete tu aj RPG prvky. Musíte totiž spravovať svoju ponorku, vylepšovať ju, zabezpečiť posádku, a v neposlednom rade myslieť na získavanie potrebných surovín na prežitie - kyslík, jedlo, muníciu. Ak vám bude chýbať čo i len jedno z toho, tak je zle.

Diluvion
Diluvion Jednoduchý stret s protivníkom.
Jednoduchý stret s protivníkom.


Diluvion Nemám kyslík ani možnosť ubrániť sa.
Nemám kyslík ani možnosť ubrániť sa.


Diluvion Pirátska väznica - takzvaná tretia cenová.
Pirátska väznica - takzvaná tretia cenová.





Umrieť môžete kedykoľvek. Lenže podobne ako v Dark Souls aj tu sa zo smrti rýchlo poučíte. Už viete, čomu sa nabudúce vyhnúť. Napriek tomu vám bude hra prinášať nové a nové výzvy. Budete si šetriť torpéda na naozaj nevyhnutné strety. Je potrebné pravidelne navštevovať bary, obchody, stanice, aby ste doplnili suroviny. Na prvý pohľad sa to zdá jednoduché, ale v prípade ďalekých ciest za poznaním sa vám môže ľahko stať, že sa stratíte. Navyše orientovať sa bez mapy je veľký problém a dostať sa k nej nie je vždy jednoduché.

Každý člen posádky ma na starosti inú časť lode - jeden sa stará o navigáciu, ďalší o riadenie torpéda, najväčšie slovo má kapitán. Čím lepšiu posádku máte, tým väčšia je šanca na prežitie. Nových členov môžete nakupovať za drahé peniaze, alebo ich zachránite z rúk pirátov. Nesmierne dôležitá je aj skúsenosť hráča samotného. Plavidlo môžete meniť, časom sa dostanete k lepším, silnejším a rýchlejším kúskom. Samozrejme, aj vizuálne krajším.

Hra kombinuje 3D a 2D grafiku. Pri ovládaní ponorky je všetko plne v troch rozmeroch, akonáhle sa prepnete do riadenia posádky, alebo navštívite nejaký objekt, zobrazenie je dvojrozmerné. Grafická štylizácia je zaujímavá a moderná - steampunk v plnej kráse. Môžete sa zapájať do rozhovorov s ľuďmi v dobovom šate, ale aj rôznych originálnych oblečkoch. Alkohol sa podáva pričasto a nedá sa vyhnúť cigaretovému dymu. V tomto ohľade hra pripomína českú Dex.

3D grafika a podmorský svet prináša mnoho strastí. Ovládanie kamery je pri koordinovaní ponorky často ťažkopádne. Plavidlo ničíte aj nárazmi do skál. Celkovo je ovládanie problematické - najmä v móde simulácie.  Často sa dostanete do situácie, kde skoro nič nevidíte a ani neviete, ktorým smerom sa plavíte. Samotné ovládanie ponorky je navrhnuté dobre. Môžete stáť na mieste, ísť dopredu rôznymi rýchlosťami alebo cúvať. Samozrejme, môžete sa rozhodovať aj o tom, či pôjdete hore, alebo dole. Čím hlbšie sa ponoríte, tým viac problémov budete riešiť - ak klesnete príliš nízko, bude mať vaša loď príliš vysoký tlak.

Morské prostredie je prepracované. Nachádzajú sa tu aj morské prúdy, ktoré vám sťažujú cestu. Ale v niektorých prípadoch aj pomôžu. Svet je bohatý, plný rýb, rias, všemožných krás a detailov. Napriek pomerne jednoduchej grafike vyzerá vo všetkých smeroch hra originálne a zaujímavo. Veľkým plusom je aj vynikajúce spracovanie zvukov a hudby. Aj preto je tu možnosť zakúpiť si hru spolu so samostatným soundtrackom.

Diluvion je podmorský objav, ktorý odporúčame. Áno má chyby. Najmä zlá kamera vie nejedného rozzúriť. Ale za ten adrenalín a následný pokoj pri plavbe hlboko v oceáne to stojí. Rozhovory sú tu síce slabé a príbeh takmer nulový, ale pozadie a podmorský svet, ktorý môžete objavovať, vás upúta. Fanúšikom Julesa Verna sa práve splnil sen.

Diluvion
Diluvion Rybičky spestrujú morské temno.
Rybičky spestrujú morské temno.


Diluvion V útrobách našej ponorky...
V útrobách našej ponorky...


Diluvion Pozor na klaustrofóbiu.
Pozor na klaustrofóbiu.






napísal Possol 12.4.2017
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
6.6
Ohodnotiť
DILUVION
+ objavovanie podmorského sveta
+ RPG prvky
+ výzva, ktorá je zadosťučinením
- problémy s kamerou a ovládaním
- slabšie rozhovory a príbeh
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel i5, 4 GB RAM, GeForce GT 300, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Arachnid Games
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk