BRIDGE CONSTRUCTOR (PS4 VERZIA)

BRIDGE CONSTRUCTOR (PS4 VERZIA)

7.0

Logická oddychovka aj na PS4

Recenzia na PS4 verziu

Poznáte ten pocit, keď spúšťate malú hru s myšlienkou, že je to síce prkotina, taká malá a nenápadná, len to spustíte a vymažete, no potrebujete zabiť niekoľko minút, tak to skúsite? A potom precitnete o hodinu. Zistíte, že vám vychladla káva, zmeškali ste stretnutie a neviete sa od tej návykovej maličkosti odtrhnúť, pretože... Pretože... pretože ešte tento jeden level. Len sa naň pozriete. Možno skúsite nájsť riešenie. A prešla ďalšia hodina. Každý z nás to istotne zažil a nie raz. Je úplne jedno, či sa zaseknete na logickej hre (pamätáte na Wetrix?), hľadáte predmety v jednoduchej hidden object hre, skladáte mahjong alebo staviate mosty. Počkať, staviate mosty?

Bridge Builder, predchodca dnes recenzovaného Bridge Constructora, vyšiel na PC už pred mnohými rokmi a zaujal jednoduchým nápadom a prevedením, no aj chytľavou hrateľnosťou. Tak ako to vedia len logické hry. Odvtedy sa mnoho nezmenilo a variácie pôvodnej myšlienky tu ostali ako pevné stavebné kamene. Musíte postaviť mosty cez rieku alebo priepasť, pretože sa ostrovom prehnalo zemetrasenie, ktoré všetky zničilo. Príbeh ako sviňa, normálne sa Eco obracia v hrobe. Tu máte bod A, kde most musí začínať a tam na druhej strany obrazovky je bod B, kde má končiť. To je všetko.

No všetko, ale pokým sa prehryziete cez štyri desiatky základných levelov rozkladajúcich sa na piatich ostrovoch kampane Camatuga, dostatočne sa zapotíte a nebude vám to pripadať také prosté ako na začiatku. V každej úlohe budete mať k dispozícii vybraný materiál: drevo, oceľ, káble alebo betónový pilier - málokedy všetky naraz. Navyše použitie každého niečo stojí a na výstavbu máte obmedzený rozpočet, ktorý nesmiete prekročiť. Je logické, že drevená konštrukcia stojí rádovo menej ako oceľová, no zároveň je jej nosnosť obmedzená a musíte ju adekvátne vystužiť, aby sa vám to celé nerozsypalo po opustení editačného módu. Lenže to vám zas vezme niečo z virtuálnej kasy a niekedy si musíte vystačiť len s drevom.

Bridge Constructor (PS4 verzia)
Bridge Constructor (PS4 verzia) Začiatky sú jednoduché a riešenie vám nezaberie ani minútu.
Začiatky sú jednoduché a riešenie vám nezaberie ani minútu.


Bridge Constructor (PS4 verzia) Lenže potom to začne prituhovať a vy sa musíte vtesnať do úzkeho rozpočtu a dúfať, že sa vám to celé hneď nerozsype.
Lenže potom to začne prituhovať a vy sa musíte vtesnať do úzkeho rozpočtu a dúfať, že sa vám to celé hneď nerozsype.


Bridge Constructor (PS4 verzia) Červená neveštila nikdy nič dobré a grafické znázornenie záťaže nebude vykračovať z davu.
Červená neveštila nikdy nič dobré a grafické znázornenie záťaže nebude vykračovať z davu.





Fyzikálny model je dostatočne prepracovaný na to, aby vás aj jednoduchá konštrukcia prinútila pracovať na detailoch a budovať svoj výtvor s ohľadom na základy statiky a gravitácie. Most budete skladať po kúskoch, raz ho spevňovať cez spodnú časť konštrukcie, inokedy budete tvoriť kolos do výšky, potom zas dumáte nad správne rozloženou tiažou na pilieroch. Ak sa vám podarí niečo postaviť a ono to dokonca nespadlo hneď do vody, musí most prejsť zaťažkávajúcou skúškou v troch obťažnostiach: dokážu sa na druhú stranu dostať osobné autá, dodávky alebo kamióny? Posledná alternatíva sa vám odomkne až po dokončení všetkých úloh a verte, že budete mať dosť po prvých pár výukových misiách.

Reštartov zažijete neúrekom, avšak nezdary nie sú brané vôbec vážne. Technické spracovanie vrátane hudby je skôr infantilné, no nenechajte sa zmiasť touto vizuálnou prostotou. Jednoducho sa vrátite späť do budovacieho režimu a idete odznovu. Ak zvládnete pôvodnú kariéru odohrávajúcu sa v piatich prostrediach (mesto, kaňon, pláž, hory, les), môžete vyskúšať šialenú SlopeMania kampaň s dvomi tuctami úloh, ktoré vás zavedú napríklad aj do jaskyne. Tu však už musíte popustiť uzdu svojej fantázii maximálne, ako to ide, pretože treba postaviť mosty na bláznivých miestach, ktoré s realitou nemajú už nič spoločné, začiatok a koniec sú výškovo rozdielne a podobne.

Po postavení mostu vidíte farebne znázornené zaťaženie jednotlivých komponentov, takže vám k sledovaniu možných problémov pomáha jednoduchá grafika: kde je to červené, tam bude problém. Detaily rozhodujú o úspechu a nám to stačilo k tomu, aby sme sa desiatky minút snažili prísť na správne riešenie. Možno nie všetko bolo optimálne a nejeden statik by sa chytal za hlavu, no na vyriešenie problematickej pasáže neexistuje jediné správne riešenie. Nemusíte sa obávať toho, že musíte prísť s rovnakým riešením ako vývojári. Voľnosť je v tomto smere značne benevolentná a dovolí vám vyhrať sa s vyriešením. Až tak, že prestanete vnímať čas okolo seba.

Presne toto sme však už zažili a žiadne novinky tu oproti verziám na vyššie uvedených platformách nenájdete. Znamená to, že hoci hra ponúka celkom fajn porciu, možno by sa patrilo rozšíriť ponuku materiálov a grafického spracovania jednotlivých svetov. Nevyzerajú zle, ale aspoň nejaké zmeny by sme privítali. Určite by sme nepohrdli editorom s podporou komunitných príspevkov, pretože Bridge Constructor je presne ten typ hry, kde sa tento prístup priam núka. Dvojrozmerné spracovanie síce plní svoj účel, ale aspoň menšie úpravy, ktoré by išli s dobou, by taktiež neboli na škodu.

To hlavné, s čím sa mohli vývojári lepšie popasovať, je samotné ovládanie. To, že bol pôvodný Bridge Constructor navrhnutý pre PC, kde zohráva dôležitú úlohu myš, je faktom a kurzor bolo potrebné nahradiť pohybom analógu. Hoci je automaticky navádzaný na najbližší bod, mnohokrát sa nám stalo, že sme klikli vedľa a museli postup opakovať. Nie je to výrazný problém, ale stávalo sa nám to pravidelne. Pohyb kurzoru by mohol byť rýchlejší, ako keď nútime postavičku behať v akčných hrách, nasmerovanie nie je vždy najpresnejšie, ale pomáha zobrazenie aktívneho miesta, ktoré čaká na vašu akciu. Či už je to spojenie materiálu, vymazanie spoja alebo rovno konkrétnej veci.

Taktiež nás hnevalo, že pre zmenu materiálu sme museli ísť do špeciálneho menu, kde bolo nutné pohybom po položkách vybrať tú správnu. Všetko by sa to dalo spraviť jednoduchšie, napríklad cez D-Pad s rolovateľnými položkami po stranách. Všetky ikony sú neprirodzene veľké, čo síce pomôže pri ovládaní na tabletoch, ale s Dualshockom v rukách to nevyzeralo najlepšie. Poslednou chybičkou krásy sa nám javilo neskutočne dlhé nahrávanie čohokoľvek. Kým sa hra načíta, kým načíta mapu sveta, kým sa dostanete do vybraného levelu… Keby to aspoň nejako vyzeralo, že by sme tušili, čo je za takým dlhým loadingom. No Bridge Constructor vyzerá tak, že ho spustíte pomaly aj na vysávači.

Bridge Constructor (PS4 verzia)
Bridge Constructor (PS4 verzia) Konštrukcia sa začína rozpadávať. Kde spravili súdruhovia z NDR chybu?
Konštrukcia sa začína rozpadávať. Kde spravili súdruhovia z NDR chybu?


Bridge Constructor (PS4 verzia) Sledovanie priebehu rozpadu mostu sa ukáže ako dôležité: názorne vidíte, ktorá časť konštrukcie to nevydržala a môžete dumať nad riešením.
Sledovanie priebehu rozpadu mostu sa ukáže ako dôležité: názorne vidíte, ktorá časť konštrukcie to nevydržala a môžete dumať nad riešením.


Bridge Constructor (PS4 verzia) Šesť prostredí (vrátane jaskýň z DLC) síce nie je mnoho, ale o to predsa až tak nejde.
Šesť prostredí (vrátane jaskýň z DLC) síce nie je mnoho, ale o to predsa až tak nejde.





To sú presne tie drobnosti, ktoré síce Bridge Constructor nepotopia, ale zamedzia tomu, aby sme hru honosili ako logický kúsok, ktorý musíte mať vo svojej knižnici, ak sa chcete trochu potrápiť. Hrateľnosť a zábava ostáva totožná s tým, čo už poznáme z ostatných platforiem, ale boli by sme nesmierne radi, ak by tvorcovia spravili aj niečo navyše a výsledný produkt vyšperkovali. Určite by to šlo a Bridge Constructor by si to zaslúžil, ale nestalo sa tak. Bridge Constructor tak ostáva logickou hrou, ktorej kúpou nič nepokazíte, no dlho na ňu spomínať nebudete.


napísal kordi 18.1.2017
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
7.0
Ohodnotiť
BRIDGE CONSTRUCTOR (PS4 VERZIA)
+ základná myšlienka
+ fyzikálny model
+ voľnosť pri riešení
+ cross buy (PS4 + PSV)
+ ponúka hodiny hrania
- ťažkopádne ovládanie
- žiadny nový obsah
- absencia editora
- dlhé nahrávanie
- grafické spracovanie


RECENZIE HRÁČOV
PS4
PC
Xbox One

Vývoj: ClockStone Software
Štýl: Simulácia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19543)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk