GEARS OF WAR 4

GEARS OF WAR 4

9.0

Taste motorové píly

Recenzia na Xbox One verziu

V minulosti to bolo s hrami jednoduchšie. Prišla generácia konzol, nejaká značka sa na nej stala ikonickou a spolu s konzolovým cyklom zanikla tiež, aby sa jej autori posunuli ďalej a na novej generácii priniesli novú sériu. To už teraz neplatí ani na PlayStation, ani na Xboxe. Nie je to tak dávno, čo sme písali o tom, že séria Uncharted presiahla svoju pôvodnú generáciu, no aj napriek tomu fungovala veľmi dobre a únavu materiálu vyrovnala príbehom a novinkami. Jej súpútnikom z Xbox tábora bola vždy séria Gears of War, ktorá je na tom presne tak isto. Osudy oboch sérií sú až podozrivo podobné a keďže bolo hodnotenie to prvé, čo ste si pozreli, asi už tušíte, že aj ich príchod na ďalšiu generáciu dopadol rovnako.

Paralel by som mohol hľadať naozaj mnoho. Časový posun v deji, väčšina ťažiska príbehu tkvie vo vzťahoch, či vylepšený multiplayer. Gears of War 4 ale mnoho vecí rieši po svojom a aj úplne novým štýlom, čím sa vymyká aj z koľají známej série. Veľmi predbehnem. Ak by som si mal v rámci série spraviť svoj rebríček, na prvom mieste by bola stále dvojka, ktorá koncept z jednotky dotiahla do dokonalosti. Hneď za ňou by sa ale umiestnila táto novinka, ktorá kvalitami hravo prekonáva jednotku, trojku a aj Judgment (ktorý v sérii vyniká len náročnosťou vďaka výzvam).

25 rokov po konci vojny s Locustmi by spoločnosť mala prosperovať, no nie je to celkom tak. Minimálne nie z jedného uhla pohľadu. Gears 4 otvára otázku toho, čo je prosperita a čo je dobré pre ľudí. COG boli hrdinami, keď po rokoch bojov zničili hrozbu Locustov. Zvyšky ľudstva na planéte Sera po vojne zobrali pod svoje ochranné krídla. Tam im ale nedovoľujú rásť, utláčajú ich v uzatvorených komunitách, ktoré sa musia podvoliť prísnym pravidlám. Celé to riadi jediná osoba, no nie všetkým je to po vôli. Oproti COG vznikajú skupinky outsiderov, ktoré si mimo mestských hradieb zakladajú vlastné osady, kde sa snažia mierumilovne nažívať. K tomu ale patrí občasná krádež zásob COG, aby vedeli prežiť.

A zvlášť jedna skupinka outsiderov obsahuje veľmi zaujímavé postavy. Kait je dcérou veliteľky jednej z osád. Je priebojná, silná a v boji sa nevzdáva - presne ako jej matka. Del síce nevie hrať kameň-papier-nožnice, no so zbraňami to vie. Navyše v boji vždy stojí bok po boku s tretím novým hrdinom, ktorým je James Dominic Fenix. JD išiel v stopách svojho otca a pripojil sa k COG aj napriek tomu, že ho Marcus varoval, aby to nerobil. A keď ho varoval, aby odtiaľ neodchádzal, aj tak si urobil po svojom. Táto trojica teraz patrí k outsiderom a snažia sa vyhýbať priamej konfrontácii s COG. Presne taká istá má byť aj ďalšia krádež, no asi tušíte, že sa to zvrtne.

Gears of War 4
Gears of War 4 Gears 4 vie občas zahrať aj na temnejšiu nôtu.
Gears 4 vie občas zahrať aj na temnejšiu nôtu.


Gears of War 4 Nová generácia sa miesi so známymi tvárami.
Nová generácia sa miesi so známymi tvárami.


Gears of War 4 Niektoré pasáže hra spestruje novou technikou.
Niektoré pasáže hra spestruje novou technikou.





JD má síce významné priezvisko, ktoré mu vie zachrániť kožu, no teraz už prekročil všetky hranice. Poriadne vyhrotená potýčka s robotmi COG je však len začiatkom toho, čo trojicu hrdinov najbližších 24 hodín čaká. Štvorka totiž zhustila dej, aby mal lepší spád a neustále sa niečo dialo. Má tak aj silnejší dopad na vás ako hráčov. A ak vám veľa vecí z toho, čo som teraz rozpisoval, nehovorí absolútne nič, nemusíte sa báť. Gears of War 4 obsahuje parádne namixovaný herný prológ, ktorý predstaví históriu Gears sveta. Prevedie vás Pendulum Wars, vojnou, ktorá rozdelila planétu na na dve znepriatelené frakcie. Zažijete záver a aj koniec vojny proti Locustom. A to všetko na pozadí toho, ako nový režim vyzdvihuje hrdinov minulosti, aby ovládal davy súčasnosti.

Je príjemné vidieť, že sa autori pustili aj do takejto skutočne aktuálnej otázky. Tam ale neskončili. Po prológu patrí úvod hry hlavne bojom proti DeeBee robotom, ktorých na vás posiela COG. Roboti totiž nahradili vojakov a používajú sa na udržiavanie poriadku. Netrvá dlho a zistíte, že sa proti vám velenie nehanbí nasadiť ani to najsilnejšie, čo má. A so škodami si tiež nerobí starosti. Ak ste sledovali videá z hry pred vydaním, asi viete, že sa na scénu vráti aj veterán Marcus Fenix, ktorého pomoc súrne potrebuje jeho syn. A tu hra ukazuje ďalšiu svoju tvár, ktorá je blízka tým, ktorí mali v živote komplikovanejší vzťah s vlastným otcom.

Podobne ako Uncharted 4 išiel až pod kožu bratskej dvojici, tu robí hra to isté v neľahkom vzťahu otca a syna. Obaja by za seba obetovali život, ale to neznamená, že vidieť sa navzájom nepatrí medzi tie najhoršie momenty v posledných rokoch ich životov a v priebehu hry to dávajú neraz najavo, najmä vo chvíľach po opätovnom stretnutí. Nechýba ani nejaký ten krik, no ako sa dozviete od ďalších postáv, v minulosti to medzi nimi bolo ešte horšie. Hra to nerobí nasilu, nesnaží sa vás citovo vydierať. Trošku síce tušíte, čo sa komu stane, no aj tak je radosť sledovať dynamiku vzťahov. Kontrastom komplikovaného vzťahu Fenixovcov je Kait s matkou, ktoré spolu vychádzajú a ešte k tomu je tu Del a JD. Kým Marcus a Dom v pôvodnej trilógii boli „bratia“ zocelení v boji, JD a Del sú „bratia“ v zmysle chalanov, ktorí spolu od detstva vyrastali. Ich vzťah je tak iný, ako to bolo v prípade ústrednej dvojice pôvodnej série.

A aj keď som vzťahom venoval už naozaj veľa priestoru, hra to robí prekvapene vyvážene, aby vynikli, ale neuzurpovali si pre seba zbytočne veľa priestoru. Rieši ich na pozadí konfliktu s COG a novou hrozbou, ktorá sa vynára z tmy. Volajú sa Swarm a stoja za nečakanými zmiznutiami obyvateľov na strane COG aj outsiderov. A keďže sa hra odohráva len počas 24 hodín, asi tušíte, že sa zjavili z ničoho nič. Behom jedného dňa tak musíte odvrátiť ich útok, zistiť, odkiaľ prišli a taktiež zachrániť, čo sa dá. Časť hry teda čelíte plecháčom, časť týmto slizkým veciam. V neskorších pasážach sa dokonca dostanete do stretov medzi plecháčmi a Swarm. A ak ste fanúšikmi série, záver si skutočne vychutnáte, keďže príde s niečím, čo vás šokuje a nečakane previaže hru so zvyškom série.

Videorecenzia

Prvá Gears of War hra vlastne prišla s cover akciou. Aj pred ňou tu boli podobné hry, kde ste sa museli kryť (napríklad Kill.Switch niekedy v roku 2004), avšak až „Gearsovia" tento koncept dotiahli do dokonalosti. Spravili ho zábavným, nie iba samoúčelným. A štvorka dokazuje, že stále funguje. Sám osebe by však už hru nepotiahol, a tak museli prísť zmeny. Hra začína od tých menších. Autori prepracovali pohyb postáv. Je tak plynulejší, prirodzenejší a prechod medzi jednotlivými krytmi je nielen príjemnejší na pohľad, ale aj pri hraní intuitívnejší, takže sa do hry lepšie dostanete. Využijete to v kampani na najvyšších úrovniach náročnosti, no najmä v multiplayeri proti iným hráčom.

Trošku je upravená aj akcia. Staré známe zbrane fungujú tak, ako ste zvyknutí. Môžete strieľať „od pása“, naslepo spoza krytu, no ak chcete byť presnejší, musíte spomaliť a priblížiť si cieľ. Len vtedy máte možnosť zamieriť presne na hlavu nepriateľa, ktorá sa rozprskne ako krvavá piňata. Novinky sú však v boji na menšie vzdialenosti. Vrátil sa kop cez kryt, ktorým dokážete efektívne zneškodniť nepriateľa a získať výhodu. Pribudlo pretiahnutie nepriateľa cez kryt, ak sa nachádzate oproti sebe. Potom stačí už len správne načasovanie a otvorí sa vám možnosť efektívnej popravy nožom.

Gears séria si vždy potrpela na imidž zbraní, ktorý bol možno výraznejší ako ich funkčnosť. Dokonalým príkladom je dnes už kultový Lancer, ktorý kombinuje samopal a motorovú pílu, čo by bolo síce v skutočnosti nepraktické, ale v hre to pôsobí veľmi dobre. Spolu s ním sa vracajú ďalšie zbrane známe z predchádzajúcich častí, no je tu aj niekoľko čerstvých kusov. DeeBee majú vlastné zbrane. Ľahké SMG je rýchle a efektívne najmä na menšie vzdialenosti. Overkill si okamžite zamilujete, keďže je to brokovnica, ktorá maľuje steny vnútornosťami nepriateľov a mám dojem, že až na Hammer of Dawn, Boomshot a Mortar tu nič silnejšie nebolo. A ešte je tu nová snajperka, keďže ale DeeBee nemajú oči, nepotrebuje optiku. Namiesto toho ju dobíjate.

To však nie sú všetky zbraňové novinky. Sú tu aj špeciálne zbrane, ktoré do rúk nedostanete tak často a tým sa zachováva ich unikátnosť. Či už je to menší rotačný guľomet, alebo Dropshot, ktorý do vzduchu vystrelí projektil, ktorému môžete dať príkaz udrieť do zeme, kedy funguje ako granát. Osobne som si však najviac zamiloval Buzzkill, čo je prenosná cirkulárka, ktorá strieľa ozubené píly. Síce to nemá zmysel, no to nemá ani Lancer. A rovnako ako ten aj Buzzkill funguje v rámci hry veľmi dobre a viete s ním rozpútať krvavé divadlo. Hra je naozaj krvavá, nie samoúčelne a ani sa za to nehanbí. Ak by vám nestačili zbrane, vždy sa môžete vyblázniť pri popravách, ktorých je tu veľa a mnohé pribudli. Klasikou je ale stále prepílenie nepriateľov Lancerom.

Gears of War 4
Gears of War 4 Stále vám ide o život.
Stále vám ide o život.


Gears of War 4 Nie vždy vás kryt zachráni.
Nie vždy vás kryt zachráni.


Gears of War 4 Multiplayerové súboje sa dočkali mnohých vylepšení a stále dokážu strhnúť.
Multiplayerové súboje sa dočkali mnohých vylepšení a stále dokážu strhnúť.





V hre vás čaká 5 aktov, každý obsahuje niekoľko kapitol a tie postupne stupňujú tempo. Spočiatku je pomalšie a hra sa v prvom akte skôr predstavuje, pričom sa rozbehne až na začiatku druhého. Pozitívom je, že vás tieto akty prevedú naozaj rôznorodými prostrediami, o ktorých ste ani netušili, že na Sere vôbec existovali. Historický chrám vám predstaví ďalekú minulosť kráľov, ktorí tu vládli. Baňa zase vyplní aspoň časť medzery v príbehu medzi trojkou a štvorkou. Navštívite aj priehradu, mestečko a tu a tam sa vás hra rozhodne osloviť temnejšou, takmer hororovou atmosférou, keď vás privedie na cintorín, či vás nechá prechádzať knižnicou len pri svetle svojej baterky.

Mnohé podoby Swarm a DeeBees nie sú to jediné, čo sa vás snaží zabiť. Jedna z postáv v hre povie, že to je aj samotná planéta a má pravdu. Neustále vám ide o krk a v momentoch, keď po vás niekto nestrieľa, tak musíte čeliť rozmarom lokálneho počasia, ktoré so sebou prinášajú veterné smršte a útoky bleskov. Týchto pasáži v hre veľa nie je, no dajú vám zabrať. Musíte sa vyhýbať nástrahám, ktoré si v týchto momentoch pre vás pripravilo prostredie a nie sú to len blesky, ale neraz na vás vietor pošle letiace panely alebo niečo iné, čo vás dokáže zabiť, ak včas nebudete reagovať.

Navyše neraz v takejto situácii musíte riešiť aj iný problém. Vytvoriť si cestu ďalej, či katapultom likvidovať nepriateľov cez most. Výhodou je, že je oproti predchodcom prostredie interaktívnejšie a ani niektoré kryty nevydržia to, na čo ste boli zvyknutí. Ak po vás spustí paľbu vrtuľník, každý stena automaticky neznamená záchranu. A vyššia interaktivita sa prejavuje zase v tom, že môžete tiež ničiť kryty súperom, no aj využívať niektoré veci na to, aby ste protivníkov pohodlne zlikvidovali. Môžete na nich napríklad spustiť náklad zo žeriavu, ak vyčkáte na správnu príležitosť.

Gears 4 je náročnejšia ako trojka, čo je veľkým plusom pre tých, čo boli sklamaní z toho, že aj na insane hru prešli s prstom v nose (čo naozaj nebolo ťažké). Na normal obťažnosti tu a tam zomriete a hru budete mať za sebou po nejakých 8 hodinách, pričom nebudete mať zobraté všetky zberateľné predmety. Tam ale hra len začína. Buď sa do nej pustíte opäť na insane, alebo sa vrhnete na multiplayer a Hordu. V kampani vám hra dá občas na výber z dvoch ciest a príležitostne to spestrí aj niečím netradičným. Povozíte sa na motorkách, sadnete do exoskeletonu, no a prekvapenie má pre vás aj jeden nečakaný známy. Oproti trojke ale hra zmenšila kooperáciu. Lokálne v splitscreene alebo online teraz kampaň hráte len vo dvojici, pričom druhý hráč si vyberie, či preberie Dela alebo Kait. Súperi sú vtedy agresívnejší a viac sa musíte spoliehať na to, že vás niekto zdvihne po zranení.

Gears of War 4
Gears of War 4 Hra vám ukáže nové a nepreskúmané lokality.
Hra vám ukáže nové a nepreskúmané lokality.


Gears of War 4 Nové postavy vedia zaujať, rovnako aj vzťahy medzi nimi.
Nové postavy vedia zaujať, rovnako aj vzťahy medzi nimi.


Gears of War 4 Horda dostáva nové triedy a každá má vlastné schopnosti, ktoré si môžete prispôsobiť.
Horda dostáva nové triedy a každá má vlastné schopnosti, ktoré si môžete prispôsobiť.




Párkrát si to vyskúšate v kampani, no tá skutočná nádielka vás čaká až v novej Horde 3.0. Populárny herný režim, v ktorom odolávate čoraz silnejším vlnám útočiacich nepriateľov, sa vracia väčší než kedykoľvek predtým. Sami alebo v kooperácii s ďalšími hráčmi (dvaja lokálne, piati online) si vyberiete mapu, náročnosť, ďalšie podmienky a idete proti obrovskej presile. Môžete využívať opevnenia a aj strelné veže, ktoré padnú vhod a kupujete si ich za kredity získané za zabitých nepriateľov. Zároveň tu vstupujú do hry triedy, ktorých je päť a upravujú ako výbavu, tak aj bonusy. Snajper sa dokáže vybaviť kartičkou s bonusovým poškodením pre headshoty, inžinier zas nižšou cenou za stavanie opevnení a podobne. A je to opäť obrovská porcia zábavy.

Štvorka taktiež prináša najmasívnejší multiplayer v sérii. Čakajú na vás sociálne (rýchle) a aj hodnotené zápasy v niekoľkých režimoch a na desiatich kvalitne spracovaných mapách. Základné MP playlisty sa skladajú z režimov Warzone, Team Deathmatch, King of The Hill, Dodge Ball (vybíjaná, zabitie súpera vráti vášho spoluhráča), Guardian (respawnujete sa dovtedy, kým žije váš veliteľ, musíte zabiť veliteľa súperov a potom všetkých hráčov) a Arms Race. Ten funguje ako výcvik so zbraňami, keďže v ňom hra rotuje zbrane v rukách celého tímu a vyhráva ten tím, ktorý ako prvý dosiahne 3 zabitia s každou z trinástich v hre.

Kompetitívne režimy sú tu dva. Execution je vlastne obdobou TDM, ale s tou zmenou, že súpera dokážete streľbou len zložiť na zem, nie zabiť. Ak chcete skórovať, musíte ho zabiť popravou. Hra je tak taktickejšia, nie až tak „hŕ". Escalation je zameraný na esport a je zložitejší, pričom je založený na plnení troch cieľov na danej mape a taktiež rozmiestňovaní zbraní tímom, ktorý prehral. Vyhráva tím, ktorý ako prvý vyhrá 7 kôl, pričom je tu aj polčas, po ktorom sa vynulujú mapy. Každé kolo navyše narastá časovač respawnu, takže sa musíte pokúsiť vydržať čo najdlhšie na nohách. Časovo, herne a takticky je to najnáročnejší režim a je naozaj pre tých, ktorí už majú hru zvládnutú na výbornú.

Gears 4 podporuje dedikované servery, na ktorých môžete hrať súkromné hry a kde si môžete kupovať DLC mapy (každý mesiac jedna). Stačí pritom, aby len hráč vytvárajúci hru vlastnil mapu, ostatní sa dokážu pripojiť aj bez nej. Mapy (aj s DLC) budú pravidelne rotovať v playlistoch, takže si zahráte všetky. Hra taktiež podporuje LAN hranie, čo sa dnes už často nevidí a oceníte to, ak máte partiu Gears hráčov okolo seba. Sieťový kód sa javil byť vyladený, hra beží bez problémov a zásekov, avšak mám dve výčitky v tejto oblasti, ktoré sa týkajú review verzie. Matchmaking zatiaľ rozhadzoval hráčov náhodne a neraz sa stalo, že menej skúsený tím nastúpil proti oveľa lepším súperom. No a taktiež sa mi dvakrát stalo, že ma po zápase odpojilo s chybovou hláškou z lobby. Snáď tieto veci autori do vydania opravia.

 

Technicky je na tom hra veľmi dobre, aj keď to nie je úplne top úroveň. Rozhodne ale neurazí a šliape v 60 fps. Najlepšie sú spracované asi postavy, pri ktorých vám naozaj z obrazovky pretekajú steroidy. No ani prostredie neurazí a vynikne zvlášť pri spomínaných búrkach, ktorým autori venovali zvláštnu starostlivosť. Hra zaujme aj hudbou, ktorá k nej sedí ako zadok na nočník a skvele jej pomáha budovať atmosféru, pričom ponúka aj niekoľko známych motívov, no dáva im nový a svieži twist. Marcus z pôvodnej trilógie sa stal ikonou aj vďaka výbornému dabingu, o ktorý sa staral John DiMaggio. Ten sa vrátil aj vo štvorke a spolu s ním aj niekoľko ďalších starých známych hlasov. Veľmi dobre však fungujú aj tie nové, ktoré dávajú postavám dušu a charakter. Vyniká najmä Laura Bailey ako Kait a Liam McIntyre (Spartacus) ako JD.

Je pravdou, že to The Coalition hrali s Gears of War 4 dosť na istotu, aby si nepohnevali obrovskú základňu fanúšikov, ktorú si vybudovala pôvodná trilógia. Aj napriek tomu sa im podarilo priniesť novinky, ktoré síce hru zásadne nemenia, no príjemne ju osviežujú, aby obstála aj na aktuálnej generácii konzol. Ponúka stále slušnú akciu vo svete, ktorý si vás opäť získa a zavedie vás aj na miesta, o ktorých ste nevedeli, že existujú (vedeli ste o tom, že ľudia na Sere jazdia na koňomutoch?). Nájdete tu tiež naozaj masívnu multiplayerovú nádielku, chytľavú kooperáciu a slušné audioviziálne spracovanie. Získajú si vás ale aj postavy s rôznymi vzťahmi. Už len JD je postavou, ktorú si zamilujete kvôli povahe, v ktorej je niečo z Marcusa, ale tak trošku aj Baird. Akoby ho títo dvaja mali spolu. Pre fanúšikov je štvorka povinnosť, pre ostatných veľmi dobrá akcia, ktorá sa v tohtoročnej jesennej ponuke rozhodne nestratí.


napísal matus_ace 6.10.2016
Páči sa mi! (+1)
9.0
Vo svete
8.5
Ohodnotiť
GEARS OF WAR 4
+ postavy a dynamika vzťahov
+ svet planéty Sera
+ nové zbrane a možnosti v akcii
+ masívny multiplayer s úpravou výbavy a odmenami
+ chytľavá kooperácia a vylepšená Horda
+ dabing
- zatiaľ hnevá matchmaking
- hra na istotu


RECENZIE HRÁČOV
Gears of War 4
8.0
WIRRUS    1.8.2017
Počas siedmej generácie konzol som bol zástanca zelených, čiže Xbox komunity. Mal som možno...prečítať celé
Gears of War 4
10
BOSS MARŤAS    23.11.2016
Halo séria sa dočkala nového štartu ešte pred príchodom nástupcu Xboxu 360 a bolo jasné, že Micro...prečítať celé
Xbox One
PC

Vývoj: Microsoft / The Coalition
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11. október 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19541)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk