BRÁNY SKELDALU: 7 MÁGŮ

BRÁNY SKELDALU: 7 MÁGŮ

7.5

Návrat českej dungeon crawler legendy

Recenzia na PC verziu

V ére tlačených herných časopisov, keď vývoj hier bol v našich končinách ešte stále relatívne veľkou neznámou, sa z českej RPG Brány Skeldalu stal pojem. Prvý diel českého dungeon crawleru si koncom 90. rokov vyslúžil množstvo pozitívnych recenzií. Po neveľmi úspešnom druhom diele sa však vývojári z Napoleon Games rozhodli vrhnúť na novú časť opatrnejšie. Brány Skeldalu: 7 mágů si hráči mohli najprv vyskúšať na iOS a Androide. Mimoriadne pozitívne recenzie dodali autorom odvahu a po early access verzii predstavili finálny port na PC. Po doladení všetkých múch nám Napoleon Games servírujú Brány Skeldalu: 7 mágů v modernom kabáte so starými koreňmi.

Príbeh nepatrí medzi ťaháky tejto hry. Nie veľmi šťastným spôsobom sa vám ho pokúsi načrtnúť váš prvý mág z pomyselných siedmich statočných. Dedinčanov pravidelne napádajú prospektori, ktorí ich oberajú o zlato a úrodu, a tak sa rozhodnú svoje posledné peniaze investovať do vašej postavy. Tá musí nájsť ďalších šesť mágov, ktorí budú ochotní bojovať proti zlu za malé peniaze. Nemusí ich však veľmi prehovárať. Postupne sa pridávajú aj bez zbytočného odvrávania. Motivácia postáv je nejasná a charaktery zjednodušené na jednu výraznú črtu.

Váš mág si ďalšie postavy zaškatuľkuje ako „hrozne divné“, hrozivé či veľmi krásne. Všetky svoje postrehy si zapisuje do denníka, pričom sa nezabudne posťažovať, že mág sa vždy nachádza na úplnom konci bažiny, prípadne sa teší zo všetkých víťazstiev. Dialógy sú obmedzené na nie veľmi presvedčivé prehováranie postáv a servírovanie informácií, ktoré majú vysvetliť ďalší postup v hre. To všetko je však podané textami, ktoré akoby občas písalo dieťa, prípadne zle zaplatený scenárista, ktorý sa na celej svojej tragikomickej práci skrátka len smeje. Autori sa asi spoliehajú, že ich zle napísaný príbeh a dialógy zoberiete ako recesiu. Pre mnohých fanúšikov tohto žánru je však odfláknutý príbeh neodpustiteľná chyba.

Brány Skeldalu: 7 mágů
Brány Skeldalu: 7 mágů Aj v tomto pokračovaní Brán Skeldalu vám cestovanie uľahčí mapa.
Aj v tomto pokračovaní Brán Skeldalu vám cestovanie uľahčí mapa.


Brány Skeldalu: 7 mágů Hra má pre vás pripravené rôzne zaujímavé lokality.
Hra má pre vás pripravené rôzne zaujímavé lokality.


Brány Skeldalu: 7 mágů Po rozdelení postáv sa z hry stáva partia šachu.
Po rozdelení postáv sa z hry stáva partia šachu.





Ak však 7 mágom odpustíte chabý pokus o komediálne fantasy, predvedie vám svoju návykovú hrateľnosť. V úvode sa ocitnete v kľukatom podzemnom bludisku s mečom v ruke a viete, že ste tu správne. Vracajú sa spomienky na obľúbené dungeon crawler hry a prijmete výzvu 7 mágov. Dobre viete, že sa odtiaľto nedostanete iba búšením do nepriateľov. Budete hľadať vysunuté tehly v stene, ktoré otvoria tajné dvere, vyskúšate, ktoré plochy je treba stlačiť, aby ste sa dostali von a budete vďační, že máte mapu, s ktorou je možné rýchle cestovanie.

Popri hádankách sa objavia aj nepriatelia a pri istej vzdialenosti sa začína ťahový súboj. V obmedzenom inventári máte starý meč, nejaký liečivý nápoj, no v knihe kúziel si nájdete fireball, najobľúbenejší spôsob deštrukcie každého pravého mága. Niekoľko týchto ohnivých gúľ predtým ako sa k vám nemŕtva príšera dotacká, vás síce stojí energiu, ale aspoň na chvíľu sa cítite nedotknuteľní.

Hra vás postupne zoznámi so všetkými vašimi schopnosťami a aj napriek rôznym klávesovým skratkám je jasné, že sa pozeráte na port mobilnej verzie hry. Kurzorom síce viete aktivovať všetky prvky v hre, no inak je akoby neviditeľný. Nefunguje žiadne podsvietenie ani popisy. Ak chcete vedieť, čo obrázok s kúzlom znamená, musíte si pekne otvoriť denník a nalistovať príslušnú stranu s vysvetlivkami. Takto si budete vyhľadávať aj všetky bojové manévre a piesne. Ak nemáte perfektnú obrazovú pamäť, tak vás zo začiatku tento nedostatok bude stáť kopu času a aj omylov, pretože najmä ikonky manévrov sa na seba podobajú alebo nevyjadrujú akciu dosť jasne. Vaše súboje sa tak nechcene predĺžia.

Aj keď je vaša partia zložená zo siedmich mágov, v skutočnosti sú to všestranní bojovníci, ktorí okrem kúzlenia vedia zobrať do ruky meč a iné typy zbraní. Postupným naberaním nových mágov zistíte, že hra vám karty rozdala po svojom, no nič vám nebráni postavy postupne preučiť podľa vlastných potrieb. Najväčším tromfom je však rozdelenie partie. Nepriateľov viete postupne obkľúčiť, posunúť krehkých mágov do úzadia, nechať barda, nech v diaľke piesňou zvyšuje postavám rýchlosť. Bojovník s kopijou nabodne nepriateľa a prisunie ho k sebe a z hry sa postupne stáva partia šachu. Každé políčko v okolí sa ráta a stratégia vášho hrania dostáva nový rozmer.

Levelovanie postáv je zjednodušené len na 4 základné štatistiky, od ktorých sa odvíjajú ďalšie atribúty. Namiesto premysleného investovania bodov do rozvetveného stromu schopností budete rátať do 10, prípadne do 15. Tieto šťastné čísla v podobe sily, rýchlosti, mágie a charizmy vám pridajú dôležité ťahy či obranu pred fyzickými a magickými útokmi. Ostrieľaní hráči RPG môžu ostať z tohto systému sklamaní. Obratnosť mágov so zbraňami či efektivita kúziel sa tiež nedá priamo ovplyvniť inak, ako častým využívaním týchto schopností. Postava jednoducho zdokonalí svoje triky vďaka tvrdému drilu. Vernosť sa oplatí a časté striedanie zbraní bude pre vás kontraproduktívne.

Každý z vašich mágov, prirodzene, dokáže kúzliť. Okrem základných ničivých kúziel sa postupne učia, ako odhaliť slabiny nepriateľov, ako znížiť ich obranu a paralyzovať ich. Vaše obľúbené kombinácie kúziel naruší prirodzená imunita niektorých typov nepriateľov. Nakoľko rozmiestnenie mágov je v tejto hre mimoriadne dôležité, využijete kúzla, ktoré spôsobujú škody všetkým nepriateľom v rade, kúzla na diaľku aj nablízko. Každý ťah je drahocenný, a tak si možnosti dobre premyslíte. Niekedy pomôže na chvíľu ovládnuť nepriateľa, inokedy ho otráviť alebo spôsobiť čo najrýchlejšie škody.

O hudbu je v tejto hre postarané svojským spôsobom. Namiesto obligátneho sprievodu je totiž herným prvkom. Nebudete počuť nič, pokiaľ váš bard nechytí do ruky nástroj a nezahrá naučenú pieseň. Každá skladba prináša jedinečné benefity a je možné ich zahrať na viacerých nástrojoch. Vďaka Rohu hojnosti zasýtite postavy behom pár ťahov a rovnakým spôsobom im zvýšite energiu alebo ich dokonca oživíte. Hudba je v tejto hre v skutočnosti podporné kúzlo a aj keď skladieb nie je veľa, sú dostatočne chytľavé, aby ste si ich obľúbili.

Vaši mágovia behom tohto dobrodružstva preskúmajú rôzne zapamätateľné lokality. Či už je to stále ohnivé vnútro uhynutého draka, dno mora či zasnežené vrcholy hôr. Ak však očakávate svižné plienenie príšer v otvorených priestoroch, ostanete sklamaní. Aj exteriéry sa premenia na chodby plné hádaniek. V hre nie je jediná lokalita, ktorou by sa dalo prejsť hladko. Kúzlo „Skutočné videní" vás síce môže naviesť na riešenie hádanky, no zázraky sa konať nebudú.

Brány Skeldalu: 7 mágů
Brány Skeldalu: 7 mágů Na istú vzdialenosť funguje aj taktika udri a uteč.
Na istú vzdialenosť funguje aj taktika udri a uteč.


Brány Skeldalu: 7 mágů Občas budete musieť zvyšok postáv opustiť.
Občas budete musieť zvyšok postáv opustiť.


Brány Skeldalu: 7 mágů V každej lokalite vás čakajú originálne príšery.
V každej lokalite vás čakajú originálne príšery.





Každá z lokalít má pre vás pripravený nový druh nepriateľov a s nimi spojené úskalia, kvôli ktorým budete musieť vždy prehodnotiť svoj štýl boja. Ak sa vám aj podarilo objaviť overenú taktiku, cesta do ďalšej časti mapy nie je nikdy priama. Vaši mágovia sa budú musieť veľakrát rozdeliť a aktivovať nedostupné teleporty pre zvyšok partie. Budú otvárať brány, meniť smer labyrintu aj ovládať gravitáciu. Titul Brány Skeldalu: 7 mágů tak nejedného hráča odradí už v úvode hry. Keď sa totiž konečne dostanete von z jedného dungeonu bez liečivých nápojov a jedla, čaká vás ďalší, ešte viac frustrujúci.

Spočiatku hra vytvára ilúziu otvoreného sveta s rôznymi možnosťami postupu, no v skutočnosti má pre vás už cestu pripravenú. Môžete jej skúsiť odporovať, ale ako vám sama poradí počas načítavania levelov, ak na nepriateľov nestačíte, vyskúšajte inú lokalitu. Niekde vás obmedzuje nízky level vašich postáv, inde vám vyslovene chýba postava so znalosťou dôležitého kúzla či skladby. Bez piesne, ktorá rozdelí vodu na dne mora jednoducho neprežijete. Postupne sa preto necháte viesť denníkom a ďalšie možnosti postupu vám už nenapadnú.

Aj napriek mobilným koreňom má hra veľmi príjemnú grafickú stránku. Autori vložili veľa úsilia do zlepšenia shaderov, aby vyzerala obstojne aj na dnešných PC. Hráči so slabšími zostavami však možno zostanú prekvapení z optimalizácie, pretože aj keď spĺňate odporúčané požiadavky a hra beží plynule, môže sa zaseknúť pri útoku nepriateľa. Mobilné korene hry je síce badať, no nedá sa povedať, že by vyzerala zle.

Brány Skeldalu: 7 mágů nie je hra pre slabé povahy, ktoré sa nechajú odradiť pri prvej prekážke. Už v early access zavalili hráči tvorcov výčitkami, prečo je hra taká ťažká, či sa tie puzzle dajú vôbec prejsť a prečo je inventár taký smiešne malý. Na všetky problémy sa však nájde odpoveď a je na vás, či máte trpezlivosť ju odhaliť. Vďaka inovatívnej možnosti rozdeliť skupinu mágov sa z boja stáva ťahová stratégia a každý padlý nepriateľ vám prinesie obrovský pocit zadosťučinenia. Vďaka prepracovanému súbojovému systému je hra mimoriadne návyková a odpustíte jej aj otrasný spôsob rozprávania príbehu.


napísal Tanya 29.7.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
BRÁNY SKELDALU: 7 MÁGŮ
+ prepracované ťahové súboje
+ veľké množstvo užitočných kúziel a schopností
+ originálny dizajn levelov
+ nové puzzle v každej úrovni
+ možnosť rozdeliť partiu
- používateľské rozhranie stále zaváňa mobilnou verziou
- slabý príbeh a ešte slabšie dialógy
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dualcore CPU 2GHz; 2GB RAM; 512MB VGA; 4GB HDD
Doporučená konfigurácia: Quadcore CPU 2,66GHz; 4GB RAM; 1GB VGA; 4GB HDD

Zaradené pod: CZ


RECENZIE HRÁČOV
Mobil
Slovenské hry

Vývoj: Napoleon Games
Štýl: RPG / Ťahová
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18389)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk