FORZA MOTORSPORT 6

FORZA MOTORSPORT 6

9.0

Najlepší racing na aktuálnych konzolách?

Recenzia na Xbox One verziu

Prečo vlastne pretekáme? Prečo sa ženieme za čo najvyššími rýchlosťami, ktoré nás neraz môžu stáť život? Prečo nás zvuk valcov burácajúcich pod kapotou nášho auta vzrušuje a keď nás na diaľnici predbehne nejaké poriadne žihadlo s hučiacim motorom, naskočí nám husia koža? Na tieto otázky hľadáme odpovede vždy, keď sa pozeráme na semafór, ako sa na ňom pomaly objavuje zelená. Vždy, keď dostaneme možnosť prevetrať auto na okruhu. A taktiež vtedy, keď si zajazdíme virtuálne a vyskúšame si to, čo sa nám asi inak nenaskytne. A posledných 10 rokov s nami odpoveď hľadali aj Turn 10 Studios vo svojej sérii Forza Motorsport.

Forza Motorsport 6 začína poeticky. Možno až netradičný pátos od úvodných chvíľ dáva jasne najavo, že tentoraz to má svoj dôvod. Šestka nemá byť len oslavou okrúhleho výročia série, ale aj tým najlepším, čo sme z nej doteraz mali možnosť vidieť a hrať. Na Xbox One sme už mali dve Forza hry. Tá prvá tu bola preto, aby tu bola. Tá druhá priniesla parádnu festivalovú atmosféru, zábavné jazdenie a krásny otvorený prímorský svet. Teraz tu je hra, ktorá chce zabudnúť na kompromisy a priniesť zážitok, na ktorý čaká každý virtuálny pretekár. A keďže ste pravdepodobne neprehliadli hodnotenie, asi už viete, že sa jej to z veľkej časti podarilo.

Turn 10 sa jednej veci s novou Forzou nevyhnú – porovnaniu s Project CARS. Sú tu aj iné aktuálne hry, napríklad na konzoly sa chystá Assetto Corsa, no je to práve titul od Slightly Mad Studios, ktorý predstavuje priamu a najväčšiu konkurenciu. A kým CARS už od úvodu budilo megalomanský dojem v tom, že ste sa v rôznych možnostiach hry mohli pokojne aj utopiť, tu je to presne naopak. Hru len spustíte a už vás zoberie na krásnu prechádzku mestským okruhom v uliciach Rio De Janeiro, pričom si sadnete za volant nového Fordu GT, ktorý oživuje legendárne meno a pridáva poriadnu dávku moderných technológií a dravosti.

Svoj prvý pretek nemusíte vyhrať. Nie je tu žiadny tlak. Nejde o body, o stotinky, ani o imaginárnu menu. Nepotrebujete predbehnúť priateľov. Musíte si jazdu len a len užiť. Usadiť sa pekne hlboko do sedačky, v rukách uchopiť volant alebo gamepad a ponoriť sa do jednej zákruty za druhou v kľukatých, ale najmä krásnych uličkách mesta, nad ktorým sa majestátne týči socha Krista. Zoznámite sa s ovládaním, jazdným modelom, reakciami hry na ťukance a aj väčšie kolízie. A taktiež nazriete do budúcnosti. Nielenže sa povozíte na vozidle, ktoré sa na trh ešte len dostane, ale taktiež si vyskúšate to, čo má pre vás hra pripravené až v pokročilej fáze kariéry.

Forza Motorsport 6
Forza Motorsport 6 Všetky autá sú prepracované do najmenších detailov.
Všetky autá sú prepracované do najmenších detailov.


Forza Motorsport 6 Kariéra je obrovská a zajazdíte si na nejednej klasickej kráske.
Kariéra je obrovská a zajazdíte si na nejednej klasickej kráske.


Forza Motorsport 6 Bokom však nezostali ani moderné a dravé autá.
Bokom však nezostali ani moderné a dravé autá.





Je mnoho možností, ktoré vám umožnia zajazdiť si v novej Forze. No tou najdôležitejšou z nich je práve kariéra. Tá sa v tomto prípade volá Stories of Motorsport a kombinuje progres od obyčajných áut k hyperautám so zaujímavými možnosťami voľby, aby ste si cestu kariérou prispôsobili vlastným chúťkam. Skladá sa z piatich častí, ktorými vás postupne prevedie: Super Street, Sport Icons, GT, Professional Racing a Ultimate Motorsport. V každej z nich musíte prejsť tri série pretekov na postup ďalej. Série sú už dopredu pripravené, ale autá do nich si volíte sami. Nikto vám tak nebráni v tom, aby ste si na náročnú jazdu po amerických okruhoch zobrali Jaguar Type-E, aj keď už nepatrí medzi najvýkonnejšie.

A aj keď to všetko splníte, budete mať za sebou ani nie polovicu z kariéry. Tá je totiž skutočne rozsiahla a rovnako ako pri Horizon 2, aj tu vám môže hroziť, že sa k jej záveru dopracujete až s vydaním ďalšej časti. Je však pravdou, že so stávajúcim systémom prideľovania sérií by vás raz za čas mohla omrzieť a potrebovali by ste od nej prestávku. To tu však nehrozí vďaka Showcase eventom, ktoré si postupne sprístupňujete. Sú to vlastne pozvánky na ďalšie špeciálne preteky rozdelené do niekoľkých kategórií. Nie sú také odviazané ako v podsérii Horizon, takže nečakajte žiadne preteky s vlakom alebo lietadlom, no aj tak zabavia. A rovnako je ich tu obrovská hromada, pričom variabilitou sa pri ich tvorbe nešetrilo.

Niektoré eventy sú kreatívnejšie, iné menej, no každá zo Showcase sérií ponúkne niečo odlišné a každý pretek v rámci série sa zas zameria na iné ikonické (alebo minimálne zaujímavé) vozidlo. Niekedy musíte rozhodnúť, ktoré zo superáut je najrýchlejšie, inokedy zas musíte v dvoch kolách predbehnúť čo najviac starých Mini, no dočkáte sa aj jazdy v moderných elektrických formulách. A osobne som si najviac užil chuťovku z dnes už legendárneho Top Gearu. Tvorcovia relácie a hry opäť spojili svoje sily, aby priniesli špeciálne preteky, kde sa proti vám na štartovacej čiare postaví sám Stigov digitálny bratranec. Jediný rozdiel medzi ním a skutočným Stigom je v tom, že glitch v kódovaní vám umožní poraziť ho.

Okrem toho je v kariére ešte jedna vec, ktorá vám v nej nedá pokoj a prinúti vás siahnuť si na dno síl. Rebríčky sú v sérii už dlhé roky samozrejmosťou, no teraz vám hra rivalov hádže priamo pred nos, a to v každom kole. Na trati sa budete naháňať s ďalšími 23 vozidlami, ktoré ovláda umelá inteligencia. No akonáhle vám pri vstupe do druhého kola pred očami vyskočí nick hráča, ktorý jazdí časy tesne pred vami, nedá vám to a pokúsite sa ešte niekde naškrabať nejaké stotinky, aby ste sa v končenom hodnotení posunuli vyššie. A ak sa vám to podarí, v ďalšom kole čaká ďalší nick.

videorecenzia

Počas kariéry si zvyšujete svoj level. Za každý pretek získate určité množstvo skúsenostných bodov, ktoré závisí od obtiažnosti, asistentov a ďalších vecí. Okrem toho, pochopiteľne, za preteky získavate aj kredity a budujete si spriaznenosť s automobilovou firmou, ktorá závisí od toho, koľko s modelmi určitej značky jazdíte. Za každú novú úroveň spriaznenosti dostávate odmenu v kreditoch. A do toho prichádzajú ešte mody. Nie, hru nemôžete modovať ako je zvykom na PC. Môžete si však mierne meniť podmienky pretekov. Mody získate buď ako cenu po nadobudnutí nového levelu, alebo si ich môžete kúpiť za kredity a potom si na jeden pretek môžete zvoliť aj trojicu.

Niektoré mody sú trvalé, iné len jednorazové. Líšia sa aj ich vlastnosti. Boost sú zväčša len jednorazové a ak sa nimi vybavíte, zvýšia vám počet získaných skúsenostných bodov, kreditov alebo odmenia za perfektné prechádzanie zákrut a podobne. Crew zase predstavujú mechanikov a akože vám mechanik zlepší účinnosť bŕzd, zvýši výkon, či zlepší grip. Niektoré mechanici sa navyše špecializujú na určité okruhy, a tak je bonus ešte výraznejší na určitej trati. Dare vám niečo obmedzia, no zvýšia odmenu v kreditoch. Napríklad vám zvýšia hmotnosť auta, znížia jeho grip či uzamknú kameru na niektorý z pohľadov. Mody môžete neskôr pokojne predať a majú aj svoju „raritu“ – čím je vyššia, tým väčšiu odmenu získate, ale tým sú aj vzácnejšie.

A potom je tu ešte taká čerešnička, ktorá dokonale dozdobuje kariéru a ocenia ju najmä fanúšikovia. Celá kariéra je dabovaná. Nové série, nové Showcase eventy, ale aj preteky, to všetko sprevádzajú známe a aj menej známe hlasy. Väčšinou narazíte na príjemný ženský hlas, no predstavovanie áut si vzali na starosť tie najznámejšie mená. Keď si vyberiete nejaké klasiky a chcete si zajazdiť v Mercedes-Benz 300 SL z roku 1954, triedu začne komentovať známy hlas a už po prvých slovách vám bude zrejmé, že to je James May. Rovnako sa pri moderných japonských autách ozve Richard Hammond. Bohužiaľ, Jeremy Clarkson chýba. No je tu napríklad aj Tanner Foust.

Jazdením si vlastne školíte vlastného Drivatara, ktorý sa od vás učí váš štýl a takto potom jazdí v hre iných hráčov, najmä vašich priateľov. Umelá inteligencia tak pôsobí živšie a je náchylnejšia nielen na prirodzené chyby, ale aj na náročnejšie manévre. Nejazdí ideálnu stopu ako na koľajniciach, ak vás chce predbehnút, trúfne si na vás aj v zákrute, kde sa vás pokúsi spraviť na brzdách. Ak to vyjde, ste o pozíciu vzadu, ak nie, skončí vo výjazdovej zóne. Súboje sú tak autentickejšie, no ešte im niečo chýba. Drivatari do vás vedia aj vraziť, vytlačiť vás a podobne, no nerobia to často. Horšie je to s ich vyvážením, keďže to zväčša skončí tak, že bojujete s prvými dvomi-tromi a to až tak, že na dlhších pretekoch jednoducho s touto skupinkou nadelíte kolo celému zvyšku štartového poľa. Čo už nepôsobí práve najlepšie.

Forza Motorsport 6
Forza Motorsport 6 Zvládnuť musíte stovky koní pod kapotou.
Zvládnuť musíte stovky koní pod kapotou.


Forza Motorsport 6 Nočné jazdenie je príjemným spestrením hry.
Nočné jazdenie je príjemným spestrením hry.


Forza Motorsport 6 Jazda na mokrých tratiach si vyžaduje cvik, keďže každá kaluž môže znamenať problém.
Jazda na mokrých tratiach si vyžaduje cvik, keďže každá kaluž môže znamenať problém.





Okrem kampane sa môžete vyblázniť vo voľnej jazde, v lokálnom multiplayeri (delená obrazovka pre 2 hráčov) a taktiež pri rôznych podobách online multiplayeru. Je tu ten štandardný cez Live, kedy si vytvárate hry alebo sa pripájate k hre niekoho iného. Vyberiete si jeden z tradičných režimov a idete na to. Prípadne môžete pretekanie ostatných len sledovať v Spectator režime. Online môže súťažiť až 24 hráčov, čo je rozhodne slušné číslo. No zaujímavé sú aj ligy, kde pretekáte s inými o čas. Postupne sa môžete prepracovať do vyšších líg, ak sa vám darí a v danej kategórii jazdíte dobré časy. A aj režim Rivalov zabaví. V ňom vás čakajú predpripravené výzvy, kde súperíte s ghostom iného pretekára.

Pocit z jazdy je opäť výborný. Je radosť premávať sa po tratiach v niektorej z krásnych klasík ako napríklad Maserati Tipo 61. No akonáhle zasadnete za volant nového Fordu GT, McLarenu MP4-12C alebo Bugatti Veyron Super Sport, svet okolo vás zrazu prestane existovať a z pixelov zloženej krajiny okolo okruhu sa stane jedna pestrofarebná machuľa. Budete sa sústrediť len na zákruty pred sebou a súperov v spätnom zrkadle. Možnosti rôznych nastavení nie sú také megalomanské ako v Project CARS, no keďže sa aj nová Forza radí skôr k simulácii, mnoho z nich nechýba, aby ste si vedeli vyladiť nielen herný zážitok, ale aj ideálne nastavenia áut na každý okruh. Prípadne si už stiahnete nastavenia od iných hráčov.

To isté platí aj pre obrovský editor polepov na autá, ktorý sa určite opäť pre niektorých hráčov stane domovom na desiatky hodín. Dokážete vytvárať naozaj detailné a prakticky ľubovoľné dizajnové kúsky pre všetky autá v hre, ktorými sa potom sami vybavíte, prípadne ich dáte k dispozícii ostatným hráčom, a to za darmo alebo aj za menšiu odplatu. Je úplne bežné, že nedokážete rozoznať, čo je oficiálny dizajn a čo vytvoril niekto z hráčov. Koniec koncov, svedčia o tom aj zábery z hry naokolo.

Forza Motorsport 5 si najviac kritiky zlízla za málo obsahu, keďže všetko sa tvorilo od základov pre novú generáciu. Šestka tak už stavia na dobrom základe a pridáva mnoho nového. Ponúka viac ako 450 áut, ktoré sú detailné spracované a môžete sa do nich aj virtuálne posadiť vo ForzaVista. Tam si podrobne pozriete prakticky všetko v interiéri aj exteriéri. A taktiež si zajazdíte na 26 tratiach z rôznych kútov sveta, pričom každá ponúka niekoľko okruhov. Nechýbajú legendárne trate, ako Nürburgring, modernizovaný Indianapolis Monza, Brands Hatch, Sonoma, Spa, ba ani ulice stovežatej Prahy, ktoré sa nám predstavili v predchádzajúcej časti, či testovacia trať Top Gearu.

Forza Motorsport 6
Forza Motorsport 6 Umelá inteligencia je síce nevyvážená, no prvenstvo vám len tak nedaruje.
Umelá inteligencia je síce nevyvážená, no prvenstvo vám len tak nedaruje.


Forza Motorsport 6 Viac ako 450 áut zaručuje, že si určite nájdete svojho miláčika.
Viac ako 450 áut zaručuje, že si určite nájdete svojho miláčika.


Forza Motorsport 6 Opäť môžete stráviť desiatky hodín vo vizuálnom editore.
Opäť môžete stráviť desiatky hodín vo vizuálnom editore.




Graficky to až taký skok oproti päťke nie je. Niekoľko nových efektov tu nájdete, no v tomto ohľade nastavila konkurencia latku vysoko. Hra však beží v 1080p a pri 60 fps. Zvuky motorov sú stále parádne, no zamrzí, že hudba je opäť vytvorená priamo pre hru a nebudú vám tak pri hraní znieť licencované skladby. Niekedy to znie ako Murray Gold, no žiadna z melódií vám neutkvie v pamäti. Veľkou novinkou je pretekanie v noci a daždivé počasie. Nič z toho síce nie je dynamické, no obe novinky majú svoj vplyv na jazdné vlastnosti a neraz vám voda zachytená niekde na trati výrazne skomplikuje plány. Vizuál hry to navyše príjemne oživuje. Napríklad keď sa niekde drží hmla či sa osvetlenie trate odráža od kaluží vo výjazdovej zóne. A potom sú tu ešte drobnosti, ako karavany okolo trate s dymom od grilov či hasičské auto striekajúce vodu. Celkovo okolie tratí nie je najlepšie, no podobné veci mu dávajú život.

Forza Motorsport 6 predstavuje oproti predchádzajúcej hre obrovský skok vpred a rozhodne by nemala chýbať v zbierke žiadneho fanúšika motošportu na Xbox One. No priam si pýta porovnanie s Project CARS. Vizuálne a ani v niektorých ďalších ohľadoch konkurenciu neprekonala, v šírke ponuky zas má navrch. Ani jedna z dvojice hier nemá výraznú prevahu, Forza však pôsobí ucelenejším a dokončenejším dojmom, čomu pomáha aj absencia prakticky akýchkoľvek bugov a solídny kolízny model.


napísal matus_ace 8.9.2015
Páči sa mi!
9.0
Vo svete
8.9
Ohodnotiť
FORZA MOTORSPORT 6
+ zábavná kariéra
+ výborný pocit z jazdy
+ bohatá ponuka áut a tratí
+ zvuk
+ výborný komentár
+ systém Drivatarov
+ prídavok modov
- menej výrazná hudba
- slabšie okolie tratí
- umelá inteligencia pôsobí nevyvážene


RECENZIE HRÁČOV
Xbox One

Vývoj: Microsoft / Turn 10
Štýl: Racing
Dátum vydania: 18. september 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk