PROJECT CARS

PROJECT CARS

8.5

Skutočne ultimátny racing?

Recenzia na PC verziu

Nervózne presuniete prsty na volante, aby ste ho uchopili pevnejšie. Ľavú nohu jemne priložíte na spojkový pedál, pravou vytáčate motor. Letmo skontrolujete zrkadlá, či je za vami všetko v poriadku, no pohľad máte aj tak upretý na semafór pred sebou. Stále svieti červená. Periférne skontrolujete ešte auto vedľa seba. Červená zmizla, objavila sa oranžová a pri radení rýchlosti vám vrie krv v žilách. Čakáte na zelenú a už cítite výkon každého jedného koňa pod kapotou. Je tam a vy štartujete. Na prvej križovatke po ceste z práce domov ste práve odbočili doľava, no celú noc ste strávili hraním Project CARS a neviete sa dočkať chvíle, kedy si k hre sadnete opäť.

Predstavovať jednu z najočakávanejších pretekárskych hier posledných rokov je skôr obligátna povinnosť ako niečo potrebné. Slightly Mad Studios sa po niekoľkých hrách pre niekoho iného pustili do vlastnej tvorby a s pomocou komunity posledné 3 roky pracovali na svojom najambicióznejšom projekte. Nevyhli sa mu problémy, no už pri jeho názve fanúšikovia motošportu vždy spozorneli. Autori hru nehypovali, samotní hráči nevedeli vydržať deň bez toho, aby sa so svetom podelili o nové obrázky, z ktorých pravidelne padali sánky o pár poschodí nižšie. Menej je však niekedy viac. Odklady a presýtenosť materiálmi z hry v hráčoch časom vybudovali imunitu a možno aj apatiu.

Teraz je hra konečne tu. Točí sa vám v DVD mechanikách, obsadila slušnú porciu miesta na HDD a jedno je zrejmé – oplatilo sa čakať. Nech už si o hre alebo jej vývoji myslíte čokoľvek, nech už je váš favorit na poli pretekárskych hier akýkoľvek, nech kopete za ktorúkoľvek platformu, zastavte sa aspoň na chvíľu pri Project CARS, lebo práve toto môže byť hra, na ktorú ste čakali. Vzduch nad rozpáleným asfaltom slnkom zaliatej trate sa pred vami vlní, po svetovo známych okruhoch sa premávajú autá všetkých váhových kategórií a za sprievodu jemnej elektroniky, gitár a aj sopránu z úvodného intra vám naskakujú zimomriavky.

Už len tento úžasný mix dáva čo-to tušiť, no taktiež vzbudzuje veľké očakávania. Dovolím si trochu predbehnúť - len málo z nich sa nenaplní. Úvodné oťukávanie je však skôr nesmelé. V úvode vám hra dá na výber z troch základných nastavení, do ktorých sa neskôr môžete hlbšie ponoriť. Ste nováčik, amatér alebo profesionál? Každému bude pasovať presne na mieru. Hra vám chce každý jeden krok vysvetliť, no aj tak sa v nej spočiatku strácate. Menu je fragmentované na niekoľko väčších aj menších položiek a vy neviete, kam skôr skočiť. Chcete si nastaviť to aj tamto, no zároveň si svoje nastavenia chcete aj vyskúšať. A ruku na srdce, chcete vedieť, aký vizuál z hry dokážete dostať a ako v skutočnosti vyzerá na trati.

Project CARS
Project CARS Počasie s vami na trati poriadne zamáva, no výborne sa na jeho zmeny pozerá.
Počasie s vami na trati poriadne zamáva, no výborne sa na jeho zmeny pozerá.


Project CARS Skrotiť množstvo koní pod kapotou môže byť aj poriadna výzva.
Skrotiť množstvo koní pod kapotou môže byť aj poriadna výzva.


Project CARS Zajazdíte si na najznámejších okruhoch v tých najkrajších autách.
Zajazdíte si na najznámejších okruhoch v tých najkrajších autách.





Hráči to síce nemajú príliš radi, no v prípade Project CARS veľká časť herného zážitku závisí od nastavení. Už nejakú dobu sme vedeli, že titul nebude hardcore simulátorom, no ani arkádou. Chce si hľadať svoj priestor niekde medzi tým a osloviť čo najširšie spektrum hráčov. Ak napríklad milujete vynikajúce Assetto Corsa, nemusíte na hru pozerať cez prsty. Stačí sa do nej hlbšie ponoriť a niekde ďalej v menu objavíte mnohé známe položky, vďaka ktorým si môžete hru vyladiť podľa seba. Nie je to len o úvodnom výbere z trojice možností a vypnutí či zapnutí rôznych asistentov. V nastavení hry viete ísť ďalej a v konečnom dôsledku ponúka veľmi slušnú mieru autenticity. Nie je to AC, ale simulácie sa nebojí.

Funguje to však, samozrejme, aj naopak. Ak nepotrebujete do dokonalosti vybrúsiť každý jeden prejazd apexom, vie byť hra zhovievavá. Ponúka vám nielen benevolentnejšie nastavený jazdný model, ale aj rôzne iné barličky, ktoré vám pomôžu k virtuálnym víťazstvám. Môžete použiť rôzne vizuálne pomôcky, no aj asistentov na trati, ako napríklad kontrolu trakcie, automatický štart motora (ak chcete, môžete ho pokojne štartovať manuálne) a ďalšie. Je skutočne len na vás, akú hru z Project CARS budete mať. Nikdy však nesmiete zabudnúť na to, že autám sa mína benzín, gumy potrebujú zahriať a vedia sa aj zničiť, no a drobný ťukanec nemusí byť niečím, z čoho sa ľahko vylížete. A aby toho nebolo málo, rovnako ako v skutočnosti, aj tu vás môže prekvapiť nečakaná porucha. S niektorými viete pokračovať, inokedy potrebujete navštíviť boxy, no vyhorená spojka znamená koniec.

Rovnako ako je hra otvorená rôznym typom hráčov, umožňuje pretekať s obrovským množstvom periférií. Pre mnoho z nich ponúka pripravené profily a je super nájsť si tam ten svoj volant. Pre lepší zážitok sa však oplatí aj v týchto nastaveniach trochu viac povŕtať. Hra je síce pripravená k okamžitému hraniu, a to dokonca aj s klávesnicou, no v základných nastaveniach nedokážete dostať z ovládačov maximum a nezáleží na tom, či ide o gamepad alebo volant. Stačí sa pohrať s mŕtvymi zónami a senzitivitou riadenia, plynu, spojky a iných prvkov a hneď sa hra ovláda inak. Jediným negatívom je spätná väzba, s ktorou aj keď sa vyhráte, niečo jej chýba. Cítite nerovnosti, keď auto pláva a aj horšie preradenie, no stále by mala byť výraznejšia.

Zážitku ale napomáhajú aj ďalšie nastavenia. Napríklad si môžete nastaviť uhol jednotlivých kamier v hre tak, aby vám čo najviac vyhovoval. Nájdete tu všetky štandardné a aj menej používané pohľady, nechýba kamera z kokpitu či z pohľadu vlastných očí (a cez priezor helmy). Upraviť si však ďalej môžete citlivosť FOV na rýchlosť, nakláňanie prilby a separovane aj kamery pri točení, preťažení alebo nerovnostiach. Pohrať sa môžete aj s nastavením DOF alebo Look to Apex. Priamo v hre si navyše môžete nastaviť aj obtiažnosť súperov na stupnici od 0 do 100 po jednom bode, čo už sa dá považovať za posadnutosť detailmi.

Popritom, ako ste hru ladili podľa svojich predstáv z hľadiska autenticity, ovládania a aj grafiky, ste si, samozrejme, všetko aj vyskúšali vo voľných tréningoch. Ešte síce neovládate všetky finesy, no pretáčavý šmyk v zákrute vás už nedesí. Ochotne sa tak púšťate do režimu kariéry, ktorý tvorí výraznú porciu z ponuky Project CARS. Opäť vás však prekvapí rozsah toho, čo máte pred sebou. Cieľom kariéry je dosiahnutie trojice historických míľnikov, no nenavádza vás na žiadnu cestu, ktorou sa k nim môžete dostať. Tú si volíte úplne sami.

Je teda len na vás, či do sveta motošportu chcete vstúpiť ako Michael Schumacher a iní známi jazdci, ktorí začínali na motokárach, alebo sa rovno vrhnete na jazdenie vo formulách a iných dravých šelmách, ktoré hltajú asfalt. Rôzne pretekárske triedy máte na začiatku svojej kariéry rozdelené do 8 výkonnostných kategórií a niektoré sa ešte ďalej delia. Hneď v úvode si tak môžete vyberať z celkovo 16 možných tried a výber je skutočne len a len na vás. Hra takto pokrýva snáď všetky kategórie pretekov dvojstopých vozidiel, ktoré sa jazdia na asfalte. Z tých exotickejších tu narazíte aj na NASCAR.

Ste nikto. No aj tak ste mali na stole 3 alebo 4 zmluvy, z ktorých ste si mohli vyberať. Podľa toho, kde ste sa rozhodli začať, sa rozhodnutie s podpisom zmluvy odrazí na farebnom prevedení vášho stroja (napríklad motokáry) alebo na tom, že vám v garáži skončí jeden z viacerých typov vozidiel (špeciály, cestné...). Pozriete sa do kalendára a vidíte, že v prvej sezóne je pomerne prázdny. Máte v ňom poznačené len preteky vo vlastnej triede. Svojimi výkonmi však bojujete nielen o ďalšie kontrakty, ale aj o pozvánky. V jednej sezóne si tak sadnete za volanty rôznych strojov, ak si vás nejaký sponzor všimne. Popri svojej hlavnej triede sa môžete zúčastniť menších špeciálnych eventov alebo aj kratších sérií pozostávajúcich z niekoľkých pretekov. Líšia sa aj pravidlami a bodovaním a nie všade sa za úspech považuje len víťazstvo.

Škoda, že manažment hry nie je prepracovaný do väčšej hĺbky. Ponuky môžete prijímať a odmietať, no to je tak všetko. Nevyjednáte si lepšiu dohodu, neupravíte si vzhľad svojich áut, nenasimulujete väčšie časti sezóny (jednotlivé fázy ako tréning alebo kvalifikácia sa však simulovať dajú). Hra vás tlačí do toho, aby ste buď jazdili, alebo sa hrali so svojimi autami. Aj v nich totiž dokážete nastaviť mnoho vecí podľa vlastného gusta, nie len typ pneumatík, ale aj ich tlak, balans bŕzd a podobne. Každú vašu činnosť však eviduje a stávate sa tak súčasťou obrovskej komunity.

Vo vašom profile sa evidujú najazdené kilometre, trate, autá, preferovaný štýl jazdy, triedy, ktorých ste sa zúčastnili, skúsenosti v jednotlivých oblastiach a aj zastúpenie činností, ktorým sa v hre venujete. Opäť sa tak musím vrátiť k tomu, že ponuka Project CARS je neuveriteľne pestrá a aj toto dokazuje, že je v nej radosť tráviť čas aj inak ako jazdením. Samozrejme sa do komunitných rebríčkov zapisujú aj vaše časy spolu s nastaveniami, s akými ste ich dosiahli. Komunitné eventy môžete sami vytvárať, vstupovať do nich či si len sťahovať dáta od ostatných hráčov, napríklad ghostov. Nechýba online hranie, ktoré taktiež disponuje slušnou porciou nastavení a je bleskovou hračkou vďaka prehľadnému lobby brosweru.

Project CARS
Project CARS Dynamika počasia vie byť zradná a nepredvídateľná.
Dynamika počasia vie byť zradná a nepredvídateľná.


Project CARS Zasadnete do kokpitu historických kúskov.
Zasadnete do kokpitu historických kúskov.


Project CARS Dojem z jazdy a rýchlosti vás do hry vtiahne.
Dojem z jazdy a rýchlosti vás do hry vtiahne.





To najdôležitejšie však nastáva v momente, keď máte za sebou tréningy, kvalifikáciu, vypilovanú stratégiu v boxoch, už len stojíte na štartovej čiare a čakáte na zelenú. Ste tu len vy, auto z polygónov, v ktorom virtuálne sedíte a trať pod jeho kolesami. Vtedy opäť prechytíte volant na stole pred vami, skontrolujete zrkadlá, súpera na pozícii vedľa seba a už len s hlbokým nádychom a rozbúchaným srdcom počkáte na zelenú. Bez ohľadu na tie tony nastavení, ktorými ste si prešli, teraz zažívate radosť z jazdenia.

Do konca rovinky dupete na plyn, ako sa len dá, snažíte sa čo najpresnejšie preradiť a predbehnúť súpera vedľa vás, stúpite na brzdu, aby ste do prvej zákruty vošli ideálnou stopou a na prvom mieste. Trošku vám uletí zadok, no to ešte skorigujete a snažíte sa získať aspoň mierny náskok, len aby ste nemuseli jazdiť defenzívnu stopu, čo by mohli využiť ďalší jazdci za vami. Pokúsite sa nazbierať tisícinky sekundy prejazdom cez obrubník, no strata kontaktu s vozovkou vás rozhádže, horšie zaradíte, autom trhne a už sledujete, ako vás po vonkajšej strane predbieha súper.

Dojem z jazdy a dojem z rýchlosti v Project CARS je vynikajúci. Vnímate každé zrýchlenie, každý jeden otras. Kamera môže byť neposedná, nakláňať sa do všetkých smerov a ešte viac tak vie umocniť dojem z jazdy, ktorému chýba len máličko k tomu, aby sme mohli hovoriť o pretekárskom orgazme. Nezáleží na tom, či sa rútite zákrutami v motokáre, Mustangu alebo futuristickom Lykane. Každé jedno z áut je novou výzvou a novým zážitkom, ktorý si najskôr musíte podrobiť a potom sa ním môžete nechať unášať.

Do úplne nových výšin sa jazdenie dostáva vďaka bezkonkurenčnému audiovizuálnemu spracovaniu. Hudba tu je dokonale namiešaná z rozličných žánrov, ktoré spolu fungujú v jedinečnej symbióze. No keď je treba, všetko prehluší rev motora, ktorý v tejto oblasti môže smelo konkurovať tým najlepším, a to aj vďaka skvelému priestorovému spracovaniu, k čomu sa pridávajú aj bohaté ruchy. K tomu si musíte pripočítať aj skvele spracované autá, ktoré sú síce doplnené slabším okolím tratí, no to dokonale vyvažuje dynamický systém počasia, ktorý sa stará o to, aby sa stále bolo čím kochať. V priebehu pretekov sa môže počasie meniť a okrem toho, že vám spôsobuje problémy so zvládnutím áut (dážď, hmla), na ktoré musíte reagovať zastávkou v boxoch, je to pastva pre oči.

Project CARS
Project CARS S nastaveniami a telemetriou sa môžete dosýta vyhrať.
S nastaveniami a telemetriou sa môžete dosýta vyhrať.


Project CARS Autá sú spracované bezchybne, no okolie je už slabšie.
Autá sú spracované bezchybne, no okolie je už slabšie.


Project CARS Niektoré estetické efekty vám vyrazia dych.
Niektoré estetické efekty vám vyrazia dych.




Počasie dokáže prekvapiť. Čakáte, že sa každú chvíľu spustí lejak a ono nakoniec svitá do krásneho rána. Keď vás zalievajú slnečné lúče pri brieždení, máte chuť na chvíľku len tak zastaviť. Naopak pri daždi by ste z trate najradšej utiekli, lebo voda je zrazu všade a občas už skutočne nič nevidíte. Všetky tieto krásy si však vyberajú daň na výkone. Kozmetických efektov je tu mnoho a hru skutočne skrášľujú, no našťastie je aj veľmi slušne škálovateľná, takže sa stačí pohrať s nastaveniami a užijú si ju aj hráči so staršími zostavami. Optimalizácia je na veľmi slušnej úrovni a zároveň si z Project CARS môžete spraviť najlepšie vyzerajúcu pretekársku hru súčasnosti, ak na to máte možnosti.

Jedinou chybou takmer dokonalého pretekárskeho zážitku je kolízny model. Už sme si zvykli, že ak do hry vstupujú veľké licencie, na detailnú deštrukciu môžeme zabudnúť. Tu to nie je inak a deštrukcia je skôr odstupňovaná a benevolentná ako prirodzená. Horšie je to však s kolíziami, ktoré často nevyzerajú tak, ako by ste čakali. Nie je to síce žiadny ping-pong, no aj tak sa stane, že po náraze od súpera veľmi netradične a možno aj komicky skončíte na streche. A kolízie tu nie sú nič netradičné, keďže AI protivníkom často chýba pud sebazáchovy a so stoickým pokojom vás zrolujú jedna radosť. Najmä vtedy, keď sa po menšom neplánovanom výjazde z trate na ňu chcete vrátiť. Najhoršie je, že hra za takéto zrážky často penalizuje čiernymi vlajkami práve vás.

Množstvo šampionátov vás pri hre udrží dlhé desiatky hodín. Ak vás omrzí kariéra, môžete sa vrhnúť na komunitu a online zápolenie. Viac ako 100 tratí je zárukou, že vás jazdenie len tak neomrzí, a to medzi nimi nájdete aj rôzne variácie najznámejších svetových tratí, ako Laguna Seca, Nordschleife, Spa, Donington a mnohé ďalšie. Horšie je to však s autami. Tried je veľa a do nich sa delí len 60 úvodných kúskov. Ďalšie budú neskôr do hry pribúdať a niektoré aj úplne zadarmo, no takto hrozí, že si tu niektorí hráči nenájdu ten svoj milovaný kúsok. Výber je síce pestrý, no mohol by byť aj rozsiahlejší.

Project CARS je presne tým, v čo mnohí dúfali. Je to pretekárska hra ako žiadna iná, ktorá nebude mať problém nájsť si svoje publikum a to bude vďaka jej obrovským možnostiam a hĺbke rozličných nastavení poriadne široké. Dokonalé audiovizuálne pozlátko je len príjemným bonusom k pretekárskemu zážitku, pri ktorom sa vám s krvou miesi adrenalín a vysokooktánový benzín. Keď po prvý raz zbadáte dynamické počasie v plnej paráde, na chvíľku na tratí spomalíte, len aby ste sa ním mohli pokochať. Hneď nato však musíte v daždi vyrovnávať pekelné šmyky. Hra má prakticky len dva nedostatky, nemožno ich však prehliadnuť. A tu a tam ju ešte špatia menšie bugy, ktoré sa do finálnej verzie nemali dostať. Keď budú preč, pokojne si toho pol boda pripočítajte, Project CARS je výnimočný racing, ktorý si to zaslúži.

Project CARS vo verzii pre PC aj konzoly si môžete zakúpiť aj na gamescenter.sk.


napísal matus_ace 15.5.2015
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
PROJECT CARS
+ skvelý pocit z jazdy a rýchlosti
+ audiovizuálne spracovanie
+ množstvo obsahu
+ množstvo tratí
+ široké možnosti nastavenia jazdného modelu
+ podpora rôznych periférií a ich nastavenia
+ obrovská sloboda pri prispôsobení hry
+ prehľadná komunita a online režim
- stále obsahuje menšie bugy
- slabší kolízny model
- menej áut
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: 2.66 GHz Intel Core 2 Quad Q8400, 4 GB RAM, GTX 260, ATI Radeon HD 5770, 25 GB na HDD, Win Vista


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Slightly Mad Studios
Štýl: Racing
Dátum vydania: 31. október 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19565)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk